Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@eminka13 na rozhodnutie o predlzenej rd maju urady min 30 dni
@zalka velmi pekne dakujem🙂 ak som to dobre pochopila, tak v pripade ukoncenia pracl pomeru v ramci toho januara by sa ta denna hruba mzda prepocitavala uz aj z odstupneho? Ako by to vyzeralo, keby som vycerpala celu tu dovolenku, co vychadza v ramfci dvoch mesiacov a potom bol ukonceny prac. pomer. Cize prvy mesiac by denna hruba mzda nedosiahla tych 56,50, ale v druhom ano, kedze by ju ovplyvnilo odstupne... Alebo to potom nemam pocitat zvlast po mesiacoch, ale zrejme prepocitat suma sumarum za cele obdobie cerpania dovolenky plat plus odstupne na kalendarny den? Drahe je to po vycerpani celej dovolenky preto, lebo sa inak hradia odvody, ak je vycerpana, alebo preplatena? Ci to uz pletiem? Ide mi totiz trochu aj o cas. Ten mesiac aj nieco by mi pomohol navyse k polrocnej podpore...
ahojte, chcem sa aj ja nieco popytat 🙂 ... v roku 2012 som zacala robit na zmluvu, presne datumy neviem momentalne musela by som sa kuknut do papierov, tak teda od konca augusta 2012 som podpisala prac. zmluvu na dobu urcitu t.j. do konca r. 2012 ... od januara 2013 som podpisala zmluvu na dobu neurcitu a potom od nejakeho 20teho januara asi, som nastupila na PN (ostala som tehotna) , na PN som bola cca 4 mesiace (neviem uz presne) , potom MD a RD ktora mi konci v auguste ,kedze dcerka je 28.august, tak konci v ten den alebo nasledujuci 29.8.2016???
a co je dolezite 🙂 zrusili moje miesto v praci, robi uz len jedna baba a ja budem asi musiet podpisat vypoved, myslim si, na co mam narok????? mam narok na odstupne? ak bude vypoved dohodou tak aj vtedy plati zamestnavatel odstupne ? chcem byt pripravena, lebo o tychto veciach nic neviem dokopy, zamestnavatel podla mna daco vymysli aby to odstupne nemusel dat ... DAKUJEM ZA ODPOVED 😉
@matita napr. čerpeš 1 den dovolenky a skončíš PP ..
plat je 4000e s dovolenkou, preplatenou dovolenkou a odstupným
odvody do ZP platíš z 4000 e
odvody do SP platíš zo sumy 137,33 eur
čerpeš 10 dní dovolenky ...
odvody do ZP platíš z 4000e
odvody do SP platíš zo sumy 1373,30 eur ...
tj. logicky ti viac penazí ostane v prvom prípade ... ako v druhom ... nemyslíš?
Zalka prosím ťa aj ja potrebujem poradiť. Od októbra 2008 som striedavo na materskej a rodičovskej dovolenke. Vyčerpala som si celú dovolenku. A 24.1.2016 syn dovŕši tri roky. V práci mi povedali, že hneď dostanem výpoveď. Malo by to byť aj s odstupným. Prosím ťa, ako to mám riešiť. Ku ktorému dňu mi má napísať výpoveď aby som dostala čo najväčšiu podporu? Mám nárok aj ja na nejakú dovolenku? Ak áno mám ju aj čerpať? A započítava sa aj odstupné do podpory v nezamestnanosti?
@zalka Tak zalka veľmi ťa prosím o pomoc s presnejšími dátumami. Išla som na materskú a neostala mi žiadna dovolenka. Od 4.11.2008 do 20.07.2009 som bola na prvej materskej. Od 21.07.2009 do 05.07.2001 na prvej rodičovskej. Potom zas od 06.07.2011 do 28.02.2012 bola druhá materská, od 29.02.2012 do 05.01.2013 druhá rodičovská. A nakoniec od 06.01.2013 do 31.08.2013 tretia materská, a od 01.09.2013 do 24.01.2016 tretia rodičovská. čiže 24.01.2013 syn dovŕši 3 roky. V práci mi povedali, že hneď dostanem výpoveď. Malo by to byť aj s odstupným. Prosím ťa, ako to mám riešiť. Ku ktorému dňu mi má napísať výpoveď aby som dostala čo najväčšiu podporu? K 25.01.2016? Mám nárok aj ja na nejakú dovolenku? Ak áno mám ju čerpať a koľko dní? A započítava sa aj odstupné do podpory v nezamestnanosti? Prosím ťa o odpoveď lebo si fakt neviem rady a popredu moooooc ďakujem
@dasi83 mala si prvé dvojičky? lebo ináč nesedia dátumy oprav dátumy, lebo prvý je pridlhý,
za rok 2013 máš nárok na celú dovolenku ...
za rok 2012 máš nárok na 2/12tiny dovolenky
za rok 2011 máš nárok na 10/12tin dovolenky
za rok 2010 nárok na dovolenku nemáš ..
za rok 2009 ti napíšem až upresníš dátumy
@zalka ahoj. Mozem poprosit nazor. Po RD som nenastupila do prace, dala som vypoved a asi 20.11.som poziadala podporu. Dnes mi nabehla na ucet suma ktora zodpoveda max.davke za 31dni. Neprislo mi ale ziadne rozhodnutie zo soc.poist. je to davka za december? A co tych 10dni za 11.mesiac? Doplatia mi to,alebo budem cerpat podporu do konca 5.teho mesiaca a nie do 20.5.2016?
Dakujem
@zalka Ahoj Zalka. Prepáč, že ťa zasa otravujem. Písala som ti pred týždňom ohľadne vypočítania dovolenky. Účtovníčka mi vypočítala že nemám nárok na žiadnu dovolenku, keďže som nič neodpracovala. Mohla by si mi prosím napísať podľa akého paragrafu si mi to rátala a ako? Jednalo sa o tri materské. Prvá bola od 4.11.08 do 20.7.09, druhá 6.7.11 do 28.2.12 a tretia 6.1.13 do 31.8.13. Viem že sa to ráta z výkonu práce, a za výkon práce sa považuje aj materská, ale neviem presne vyrátať to čo si mi vyrátala ti. Ďakujem veľmi pekne.
@dasi83 no podla zákonníka práce ... §101, § 105, § 109 ... a dole máš zákony a popisy a komenty ...
Dovolenka za kalendárny rok
§ 101
Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú.
– ----MD sa berie ako výkon práce, a MD v roku 2009,2011,2013 trvala viac ako 60 pracovných dní preto vznikol nárok na dovolenku podľa tohto paragrafu ---- koment.
§ 105
Dovolenka za odpracované dni
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.
------MD sa berie ako výkon práce, a MD v roku 2012 trvala menej ako 60 pracovných dní preto vznikol nárok na dovolenku podľa tohto paragrafu ---- koment.
§ 109
Krátenie dovolenky
(1) Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu
b) čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,
------ v roku 2009 čerpala rodičovskú dovolenku podľa § 166 odst.2 celkovo cca 117 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni, preto pri ročnom nároku na dovolenku 20 dní sa tento ročný nárok kráti o 2/12tiny tj. vzniká nárok na 10/12tin z ročného nároku na dovolenku tj. 16,66 dňa dovolenky
za roky 2011,2013 rátaš tak isto ako rok 2009 a za rok 2012 sa ráta podla §105 ---koment.
(2) Dovolenka sa zamestnancovi nekráti za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá, a za obdobie materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1.
-----– nekráti sa dovolenka za dni na materskej dovolenke ( tj. ak poberá mamička materské zo SP, ) ale ani na rodičovskej dovolenke ( ak robí menej ako 270 dní a nemá nárok na materské zo SP ) ---koment
(7) Dovolenka, na ktorú vznikol nárok v príslušnom kalendárnom roku, sa kráti len z dôvodov, ktoré vznikli v tom roku. – dovolenka, ktorá vznikla v roku 2009 sa môže krátiť len z dôvodov z roku 2009, tj. dôvod na krátenie tejto dovolenky je cca 117 dní na RD. --koment
§ 113
(3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
----– dovolenku za rok 2009,2011,2012,2013 si môže takto vyčerpať v roku 2016 po skončení RD.--koment
§ 144a
Výkon práce
(3) Ako výkon práce sa na účely dovolenky okrem dôb podľa odseku 2 neposudzuje ani doba
b) rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,
------- výkonom práce nie je rodičovská dovolenka, za túto nepatrí dovolenka.
A kedže materská dovolenka tu spomenutá nie je, tak je jasné, že materská dovolenka a rodičovská dovolenka podla § 166 ods.1 je výkonom práce pre posúdenie na účely dovolenky.------ koment
§ 166
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
(1) V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.
-----– popisuje materskú ( a rodičovskú ak nie je nárok na materské zo SP ) ---koment
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
----– klasická rodičovská čo začína po skončení MD--- koment
@zalka Ahoj zalka, ak mozem poprosim aj ja o radu. V polovici juna 2009 som nastupila na matersku dovolenku, plynule som presla na rodicovsku dovolenku a tu som cerpala do 3 rokov dcerky do 2.Jula 2012. Za rok 2009 my v januari preplatili v praci vsetku dovolenku. Po dovrseni 3 rokov cize 2.jula 2012 som pokracovala v platenej rodicovskej dovolenke zo zdravotných dovodov dcerky, zostala som opat tehotna a v januari 2013 som presla opat na matersku dovolenku a potom rodicovsku dovolenku,kt. mi konci 20. februara 2016, kedy bude mat syncek 3 roky., cize do prace by som mala nastupit 21. februara 2016. Som zamestnana na dobu neurcitu,/ zakl. hruba mzda bola 550,- eur/ ale zamestnavatel ma predbezne informoval, ze asi dostanem vypoved, samozrejme, ze mi preplati dovolenku aj odstupne. Kolko dni si mam vycerpat dovolenku, aby som ziskala najvyssiu podporu v nezamestnanosti. Dakujem za odpoved.

@matita ak skončenie PP bude v tom istom mesiaci ako skončenie RD ... tj. 31.1.16 ti skončí PP tak k max. podpore sa vieš dopracovať ak za každý kalendárny den bude tvoja hrubá mzda 56,50 eur ... ale je to zbytočne drahé takto to riešiť .. lepšie je pár dní dovolenky čerpať a zvyšok preplatiť