icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
14. nov 2013

@artep87 nárok na podporu mať budeš, ked ti skončí MD, tak sa zaeviduj na UP ... a mng. nech požiada o vyplácanie RP ... po skončení podpory, prehodíte RP z mng. na teba.

artep87
14. nov 2013

@zalka super dakujem o tom rodičáku a prehodenie som vedela len som si nebola ista kedy sa ísť zaevidovať či až po materskej alebo hned ako dostanem tu výpoved. :D takže super 😀

artep87
14. nov 2013

@zalka a este sa chcem opýtať, nebude mať na to vplyv predlženie materskej z 34 týždnov na 37?

zalka
14. nov 2013

@artep87 nie do 1 roka po skončení PP sa môžeš zaevidovať na UP a pri splnenej podmienke 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch podporu dostaneš.

laila32
15. nov 2013

@zalka Ja viem, že je to obrovská škoda, lebo ja som to dokonca vedela urobiť z maximálneho vymeriavacieho základu, ale rokmi som sa už naučila, že sa netreba zbytočne zaťažovať vecami, ktoré už nejdú zmeniť alebo sa vrátiť. Dostala som nesprávnu info, stáva sa.

marci1408
15. nov 2013

Ahojte maminy 🙂
Potrebovala by som poradiť.
Pred nástupom na materskú pred cca 3 rokmi som bola evidovaná na Úrade práce, nakoľko som v poslednom zamestnaní skončila v skúš. dobe, v ktorej som aj otehotnela. Bola som v čase nástupu na materskú dov. ešte v ochrannej lehote, takže sa mi materská počítala z posledného platu.
Koncom tohto mesiaca mi končí rodič.dov. a musím sa hlásiť na úrade, pretože aj keď nemám nárok ani na cent podpory, tak mi bude štát platiť aspoň zdravot.poistenie.
V decembri budem mať šancu 10 dní brigádovať v jednom obchode a môj príjem z tejto brigády bude cca 200 eur.
Bude to problém? Môžem byť vyradená z evidencie, aj keď nebudem poberať žiaden príspevok - podporu v nezamestnanosti ani žiadne soc.dávky.?

zalka
15. nov 2013

@laila32 no veru nezmeníš to už ... treba ísť dalej.

zalka
15. nov 2013

@marci1408 áno budeš vyradená z UP , nakoľko tvoj príjem presiahne zákonom stanovenú hranicu. Nech ti príjem rozpočítajú na 2 mesiace aby si neprekročila výšku .. a nevyradia ťa z UP. Ak nebudeš v evidencii UP budeš musieť zaplatiť za mesiac poistenie do ZP a to je vo výške 55,02e takže sa ti moc neoplatí zarobiť 200e
Radšej 140e december a 60e január .. napr.

babul83
15. nov 2013

@zalka chcela by som sa ťa spýtať, kedy budem mať nárok na nezamestnanenckú dávku? Pracovný pomer mi skončil počas materskej, ale nevyčerpala som si pre svoju nevedemosť podporu. Keď mi skončil rodičovský bola som na úrade evidovaná 3 mesiace, bez podpory. Teraz pracujem 2 mesiace. Tým, že predtým som bola 4 roky zamestnaná, potom 6 rokov na rodičovskej (pol roka na materskej a potom som predchádzala z jednej rodičovskej do druheje bez nároku na materskú), budem mať nárok na podporu aj skôr ako po dvoch rokoch? Ďakujem. 🙂

zalka
15. nov 2013

@babul83 nie nárok na podporu budeš mať až po 2 odpracovaných rokoch

trnka77
15. nov 2013

@zalka ahoj,mám jednu otázočku 🙂 Dohodla som sa so zamestnávateľom na výpovedi,paragraf 63,mám 3-mesačnú výpovednu dobu a 2-mesačné odstupné(robím do konca februára)ak pôjdem na podporu bude sa vypočítavať z poslednej výplaty,teda 1výplata+2-mesačné odstupné?

zalka
15. nov 2013

@trnka77 nie bude sa ti počítať z priemeru všetkých výplat a odstupného. ak si chcela max. podporu tak si sa mala dohodnúť na skončení PP dohodou 1-2 dni po skončení RD.

babul83
15. nov 2013

@zalka Ďakujem.

marci1408
15. nov 2013

@zalka čiže ak som dobre pochopila, tak nie je dôležité, či počas evidencie na úrade práce poberám podporu v nezamestnanosti alebo nie....tak či tak nesmiem presiahnuť určitú sumu zarobenú na jednorázovej brigáde...tak to je na figu...

marci1408
15. nov 2013

@zalka ...no a obávam sa, keďže je to veľká firma a všetko bude oficiálne na papieri, že mi ten príjem nemôžu rozpočítať 😒

marci1408
15. nov 2013

@zalka ...ešte ma napadla jedna vec...
Na úrade práce sa zaregistrujem 25.11., brigáda bude napr. od 15. do 23.12. a na toto obdobie sa odhlásim z evidecie. Potom sa opäť prihlásim. Ide mi o to, či budem musieť zaplatiť zdravot.poisťovni napr. za celý mesiac december celú sumu, alebo alikvotnú čiastku za obdobie od 15.-23.12.

Okrem iného....ak moja dcérka dovŕši 3 roky 24.11. musím sa prihlásiť od tohto dátumu do 7 dní na úrade práce, alebo do 7 dní od 1.12. keďže za celý mesiac november mi bude ešte vyplatený rodič.príspevok a predpokladám, že aj štát za mňa zaplatí zdravot.poistenie za celý mesiac....

zalka
15. nov 2013

@marci1408 hm... dcérka chodí do škôlky? Ak nie, tak sa prihlás ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov na SP a UP a ZP ... tým pádom sa nemusíš evidovať na UP hned ... a môžeš v decembri zarobiť celú sumu a na UP pôjdeš od 1.1.14

marci1408
15. nov 2013

nie, dcérka nechodí do škôlky zatiaľ, pretože by sme to nedokázali zaplatiť.
Ak sa však prihlásim na Soc.poisť., aj na Úrade práce aj v zdravot.poisťovni, ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov, nemusím zaplatiť za december zdravotné poistenie 55 eur?

marci1408
15. nov 2013

@zalka ...a ak sa teda prihlásim na Soc.posť. ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov...nebudem musieť si platiť nejaké iné poistenie? Viem teda, že dôchodkové bude za mňa platiť štát....podľa info z ich web stránka....ale ostatné?
Vieš, len sa bojím, aby som neurobila nejakú blbú chybu, vďaka ktorej to nakoniec ešte bude pre mňa nevýhodné...

zalka
15. nov 2013

@marci1408 aj ZP bude platiť štát ak dieťa nebude v škôlke ale budeš ho mať doma ...

marci1408
15. nov 2013

@zalka ešte otázočka....ak budem mať v decembri jednorázovo na cca 10 dní prácu na dohodu, firma zaplatí za mňa za tých 10 dní zdravot.poistenie? Pretože čítam na stránke unionu, že dohodári si musia platiť aj tieto odvody....http://www.union.sk/prijem_z_dohod_2013

zalka
15. nov 2013

@marci1408 no hej ... aj dôchodkové .. to sa budeš musieť odhlásiť z dôchodkového poistenia štátu a po skončení dohody prihlásiť sa na dôchodkové poistenie štátu... joj si komplikovaný prípad...
nedá sa to tých 10 dní odrobiť na zmluvu o dielo podla občianskeho zákonníka? .. pýtaj sa ich ...

marci1408
15. nov 2013

@zalka vidím, vidím, že je to zložitejšie....budem sa musieť spýtať
ale díki za radu 🙂

zalka
15. nov 2013

@marci1408 z tej zmluvy o dielo pri takej výplate by si neplatila ani dan ani odvody, ani zamestnávateľ by neplatil ani dan ani odvody no nič za teba ...

marci1408
15. nov 2013

obávam sa, že to nebude možné 😒
ešte neviem, ako to urobím...je to na figu....kiežby a našla nejaká práca od decembra, aby som toto nemusela riešiť....

zalka
15. nov 2013

@marci1408 prečo nie? ... je to výhodne aj pre firmu

katusa8888
18. nov 2013

zalka @ Takto ja mam trvale bydlisko u maminy ako aj moja dcera ale byvame v byte ktory ma v podnajme otec malej on zan aj plati ale vyzivne tym padom my nemame urcene takze ja neviem ako vyriesit toto a nevlastnim zadnu nehnutelnost

katusa8888
18. nov 2013

zalka @ odpracovane ale roky mam dufam ze to budu brat tak ze byvam u rodicov ako keby ked tam mame trvale bydlisko a ma slahne a nedaju mi prispevok ale uz mam 25 zase len ja sa v tomto vobec nevyznam

zalka
18. nov 2013

@katusa8888 no bez toho aby si mala súdom určené výživné ti dávku v hmotnej núdzi nepriznajú ... takže prv treba pokecať s expartnerom a vysvetliť mu o čo ide. Lebo ty potrebuješ súdom určené výživné a ked súd určí vyššiu sumu ako je prípadná dávka v hmotnej núdzi tak nič z UP nedostaneš.

katusa8888
21. nov 2013

aha no tak teda co na nic nemam narok bez tohto? pridem sa v pondelok nahlasit na urad prace a nedostanem nic len 22e pridavky? a zamestnavatel mi volal vraj dal socialku do poriadku dozviem sa v pondelok ale ak ni etak narok na nic nemam jo? a este som sa chcela spytat ak to dal do poriadku a nahodou dostanem tu davku v nezamestnanosti o co mi povedali ze som prisla ale vraj to vyriesil tak popri tom mozem pracovat brigadne ci nemozem nic?len poberat to pol roka a hladat si intenzivne pracu na trvaly pracovny pomer lebo viem ze ked som na urade tak mozem tych 150e zarobit ale neviem ako to je ked by som dostavala podporu v nezamestnanosti alebo davku v hmotnej nudzi dakujem nevyznam sa nikdy som s tymto nemala problem lebo som hned po skole pracovala a teraz taketo veci sa mi deju v zivote