icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
29. feb 2016

@zuzana124 parádny zamestnávateľ, ale očividne z toho neplatil odvody do SP takže by to nemalo mať vplyv ... pozri výplatné pásky či si mala stiahnuté nemocenské, dôchodkové, a ostatné poistenia ...

zuzana124
29. feb 2016

@zalka vo výplatných páskach nemám nič stiahnuté všade mám nulu 🙂 ... veru parádny zamestnávateľ škoda len že ma prepúšťa ☹ Takže 9.3.2016 nastúpim do zamestnania a 10.3.2016 ukončím PP 🙂 ďakujem a pekný deň

zalka
29. feb 2016

@zuzana124 joj zle .. to je víkend ... 11.-12.3.16 čerpať dovolenku, 12.3. skončiť PP ... a bude max. podpora

gapa
29. feb 2016

@zuzana124 nezabudni na odhlášku a prihlášku do soc.poistovne najneskôr den po ukončení pp.

zuzana124
29. feb 2016

@zalka 9.3-10.3.2016 nie je víkend ale streda a štvrtok
@gapa ďakujem za upozornenie 🙂

zalka
29. feb 2016

@zuzana124 no mne to už skočilo v kalendári na apríl ... samozrejme máš pravdu :D

ikuska82
3. mar 2016

Ahojte,chcem sa spytat, rodicovska mi konci 16.4.2016 ,kedze tam chcem dat vypoved chcela som to spravit tak ako ste tu uz poniektore radili-zobrat 2 dni dovolenky a potom ukoncit .No v praci mi s tym robia problemi,tak nakoniec sa rozhodli ze si mam dovolenku cerpat k 30.4 a potom ukncit prac.pomer. No a teraz neviem ci budem mat narok na max.podporu.Neviete mi niekto poradit? dakujem

zalka
3. mar 2016

@ikuska82 koľko dní máš dovolenky? koľko máš plat v hrubom na zmluvu? máš už podpísané skončenie PP?

ikuska82
3. mar 2016

@zalka mam este 57dni dovolenky(bola som na materskej s 3 detmi🙂,skoncenie pomeru este podpisane nemam ale nechcu mi to uz inak umoznit.

zalka
3. mar 2016

@ikuska82 kolko máš plat na hodinu .. narátaj si to ... 57x8 hodín šichta x ..... eur = ak je to viac ako 791eur tak budeš mať max. podporu

ikuska82
3. mar 2016

@zalka dakujem

zalka
3. mar 2016

@ikuska82 rado sa stalo

effie81
7. mar 2016

@zalka Dobry den! Chcela by som sa opytat,ci mam sancu dostat max podporu v nezamestnanosti,ked mi teraz 24.marca 2016 konci rodicovska.PP mi trva od 2002,na prvu matersku som isla v januari 2008,potom som isla na dalsiu matersku v 2011(ale vtedy som si priplacala DNP kvoli zvyseniu materskej).Presla som na tretiu matersku vo februari 2013.Keby mi vysli v ustrety a 25.marca by som cerpala dovolenku,kedze robim v skolstve a bude aj tak sviatok a nasledne 25.marca by sa mi aj ukoncil TP a preplatili by mi dovolenku,tak by to mohlo byt v poriadku?Dovolenky by som mala mat akurat,lebo ked som dobre pocitala,tak by som mala dostat 3x40 dni,ale to este neviem co na to povie zamestnavatel.

dasa71
7. mar 2016
Používateľ dasa71 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dasa71.

tieto vypocty to je pre mna taka spanielska dedina

zalka
7. mar 2016

@effie81 cez sviatok čerpať dovolenku nevieš, čerpaj dovolenku do 31.3. a skonč PP 31.3. máš dosť dní dovolenky aby si mala max. podporu

effie81
7. mar 2016

@zalka dakujem 🙂 a to DNP pocas prvej rodicovskej,pred nastupom na druhu matersku nebude robit problem?Niekomu si pisala,ze max davka v nezamestnanosti vychadza,ked niekto pocas RD nerobi a neplatil DNP.Ale mozno som si to zle vysvetlila.

zalka
7. mar 2016

@effie81 berú sa v úvahu posledné dva roky ... tj. od 1.4.14 do 31.3.16 ked skončíš v ten den PP ... tam máš dáke poistenie ak nie tak žiaden problém

effie81
7. mar 2016

@zalka Jaj,tak potom by to malo byt v poriadku,to poistenie bolo este niekedy v 2010-2011.Dakujem velmi pekne za pomoc.🙂 Vo stvrtok idem k zamestnavatelovi,dufam,ze nebudu robit problemy.Dobru noc prajem.🙂

zalka
7. mar 2016

@effie81 rado sa stalo, držím palec

demi123
16. mar 2016

Ahoj žienky študovala som to tu a prosím o radu od 09/2010 som bola na MD + rodič.dovolenka, a od 03/2013 znovu na MD, rodič. dovolenka mi končí 24.4.2016, pracovný pomer stále trvá, ale po nástupe do práce ma čaká výpoveď z org. dôvodov. 24.4. pripadá na nedeľu stačí mi teda čerpať si dovolenku 25.4. čiže v pondelok a k 26.4. by som mala dostať výpoveď alebo si mám čerpať dovču radšej viac dní? ďakujem za rady.

favzuzana
16. mar 2016

@demi123 podla toho ako to chapem ja ti staci cerpat dovolenku toho 25.4. Ale aj vypoved treba dat k 25.4. a ostatnu dovolenku ti musia preplatit.

demi123
16. mar 2016

Aha to som si nebola istá či k tomu dátumu dať aj výpoveď. vďaka 🙂

gapa
16. mar 2016

@favzuzana áno, stačí aj jeden den a skončiť pp môžeš tým istým dnom. Ale pozor, nejde o výpoved ale ukončenie pp dohodou, lebo pri výpovedi nekončí pp dohodnutým dnom, ale plynie výpovedná lehota. Teda ukončenie pp nie je to isté ako výpoved 🙂 (tiež som to používala kedysi )
A nezabudni dať v sociálnej poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov ( z toho titulu si dôchodkovo poitsená štátom) odhlášku v ktorej uvedieš posledný den poistenia 24.4.2016 a nanovo prihlášku 26.4.2016 (ak skončí pp 25.5)
Lebo ukončením RD a čerpaním riadnej dovolenky ti vznikne dôch.poistenie zamestnanca a súbeh dôch.poistenia zamestanca a dôch.poistenia štátom zákon nepripúšťa. Ak by si nedala odhlášku, tak ti ju dajú urobiť aj dajmetou 3roky potom, ale neumožnia ti dať prihlášku ani den spätne. Tj. treba tam zájsť najneskôr 26.4 a to aj s kopiou rodného listu dieťaťa a veeeeeelmi odporúčam urobiť si z odhlášky a hlavne prihlášky kopiu, dať si ich opečitakovať (že prevzali toho dna) a založiť do dôchodku k zápočtovým listom!!!

favzuzana
17. mar 2016

@gapa Ano,tak som to aj myslela,ze dohodou. Ale je potrebné kôly jednému dnu dovolenky behat po uradoch. Jeden den ma v dôchodku nezachráni,či?????

effie81
17. mar 2016

@gapa Ahoj Gapa 🙂
este by som sa chcela opytat,uz sme pisali trochu vyssie.Bola som v robote,povedali,ze mi daju vypoved z organizacnych dovodov,chceli dat 4mesacne odstupne.Ale ked som im spomenula tu dovolenku,tak sa prekvapili,najprv,ze mi nevznikla..potom pripustili..Ale asi nepocitali s tolko dnami.Uz presiel tyzden a este nevolali,ze co teda.24.marca mi konci RD a mam take tusenie,ze budu chciet,aby som dala sama vypoved,aby aspon odstupne nemuseli vyplatit.Ale vypoved by pre mna nebola vyhodna,ked chcem tu max podporu v nezamestnanosti,vsak?Mam trvat na prepusteni dohodou,vsak?Alebo potom po velkej noci pekne ist do prace ako keby nic?A pockat,kym ma prepustia?🙂

gapa
17. mar 2016

@favzuzana nejde o 1den, ale celé obdobie po ukončení pp. Tak ešte zopakujem. Ty sa MUSIš odhlásiť. Ak neurobíš teraz, tak aj o pár rokov ti dajú vypísať odhlášku, ale ta už neprihlásia odo dna po ukončení pp, to je len možnosť sa nanovo prihlásiť, nie povinnost byť prihlásená, tj. ak chceš, podáš prihlášku a najskôr odo dna podania prihlášky budeš prihlásen=poistená štátom, tj. ani den spätne!!!.
tj. áno, treba.

gapa
17. mar 2016

@effie81 možno, ak by si čerpala do konca marca a budeš maať vysoké odstupné, by ti to vyšlo na 1kalend. den trvania pp 58eur, čo je tuším teraz cca max. tj. 25-31= 7*58, to určite budeš mať. tj. môžeš dohodou s ukončením 31.3. alebo sa dohodni.

effie81
23. mar 2016

Ahoj @zalka a @gapa 🙂
mozem sa este opytat,takuto otazocku,dnes som dostala papier z prace,o skonceni pracovneho pomeru dohodou.Vyplatia mi stvormesacne odstupne.RD mi konci 24.marca 2016.Od 25.marca do 31.marca mi umoznili cerpat dovolenku,ku dnu 1. aprila mi teda konci zmluva.Podla mojich vypoctov tam mam teda 120 dni dovolenky,co sa mi nazbieralo pocas 3 MD(mam 40 dni dovolenky za rok).Ale v tomto liste sa o vyplateni zvysnej dovolenky nepise.Neviem sa im dovolat,dnes sa tam ani nedostanem.Zaujimalo by ma,ci ked podpisem a odoslem este dnes,tak ci mi maju pravo mi tu dovolenku nevyplatit napr,ked si zmyslia.Ci mam narok na jej preplatenie aj ked tento papier,kde sa o nej vobec nepise podpisem a poslem im ho?Nechcela by som on prist..Ci nemam radsej pockat a dat to tam tiez zapisat.Dakujem 🙂

zalka
23. mar 2016

@effie81 no dovolenku zo zákona ti vyplatiť musia ...
nevyplatenie mzdy, a časti mzdy je trestným činom ak mali prostriedky na účte ... čiže nemusí to byť uvedené v skončení PP .. len si to ustriehni ..

effie81
23. mar 2016

@gapa @zalka alebo na dosiahnutie max davky v nezamestnanosti mi nateraz staci ked to podpisem,poslem naspat?Ten stvornasobok priemernej mzdy sa tiez pocita ako mzda za tie dni dovolenky?Sice neviem,ako sa bude brat 25.marec a 28.marec,lebo su to sviatky.Ale je mozne,ze aj s tymi 3 alebo 5 dnami dovolenky by som ziskala max davku?A preplatenie tej zvysnej dovolenky by som riesila az neskor,keby mi ju nahodou nechceli uznat a preplatit?