icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

exupery
24. aug 2016

@zalka mozem pootravovat?Maly dovrsi 1.10.treti rok,t.j koniec RD-sobota...nasrup do prace mam napisat na aky den 2.10.?Ci uz toho 1.10.? A ak mi chcu dat vypoved ako to riesit kedze koniec RD vychadza na vikend?Kedy riesit odhlasku-prihlasku do SP?vdaka moc.

gapa
24. aug 2016

@exupery napíš im, kedy ti končí RD - dovršením 3 roku dieťaťa dna xx.xx.xx a nástup by som asi dala potom pondelok. Odhlášku dátumom dovršenia 3rokov, stačí vybaviť do 8dní, no môžeš aj skôr. Ukončenie pp aj podla počtu dní dovolenky, či odstupného a tvojej mesačnej hrubej mzdy. Prihlášku na soc.poistovni potom najneskôr den po ukončení pp, resp. skôr.- kopie dať opečiatkovať a založiť - odporúčam.

exupery
24. aug 2016

@gapa no ja som napisala,ze k 1.10 syn dovrsi treti rok a ze sa chcem vratit k 2.10 do prec.pomeru-kede je tam nepretrzita prevadzka...uvidim co napisu...ved ked skonci 1.10 rodicak a nastup by som dala az 3tieho tak co toho 2heho?Prerusi sa poistenie,nie?

majusqa77
24. aug 2016

@exupery si povinna nastupit 2.10. Mozu ti to dat v robote ako absenciu (ak sa nedohodnes inak)

exupery
24. aug 2016

@majusqa77 takze som napisala dobry datum?2.10 mam oficialne nastup do prace?A keby bola klasicka prevadzka len prac.dni tak tiez je nastup k 2hemu?

lily39
25. aug 2016

@majusqa77 @gapa ahojte,mne tiež konči rodičak 3.9-sobota a dovolenku+ukončenie PP som si dala na pondelok 5.9. je to v poriadku? my nie sme nepretržita prevadzka... odhlaška bude k 3.9 a prihlaška k 6.9. dakujem za info 🙂

gapa
25. aug 2016

@exupery ak ste nepretržitá, tak je ok 2.10., ak nie je, tak podla mna je to dosť jedno, či napíšeš, aj tak fakticky do práce ideš v pondelok 3.10. aj keby si napísala nástup 2.10. a treba vedieť, za kým prídeš prvý den po RD.
@lily39
áno, môže byť odhláška dnom 3.9. a prihláška od 6.9., vybavíš naraz 6.9.

exupery
25. aug 2016

@gapa predpokladam,ze mi budu volat aby sme sa nejako stretli...tak ako po prvom tehu...a co sa tyka odhlasky-prihlasky do SP plati to aj pre mna?Odhlaska k 1.10-sobota a priglaska,ak by som podpisala dohodu k 4.10.?Ak mi konci rodicak v sobotu staci vziat dovolenku len v pondelok?

tinkamt
25. aug 2016

Baby , prosim vas, ked budem s malym do 3 rokov doma a nahodou by som do prace nesla a nastupila na Urad prace, to nebudem mat narok na podporu ...zamestanana som na dobu neurcitu, ale ci sa rodicak rata ako odrobene roky alebo nie .Alebo druha vec, po dovrseni 3 rokov prveho dietaa nastup na matersku, mala by som vyplacanu matersku alebo len rodica ...dakujem za vsetky rady, pekny den

gapa
25. aug 2016

@exupery odhláška posledným dnom rd, tj. 1.10. a prihláška najneskôr v den po odhlásení ako zamestnanca. Ak ale budeš prihlásená ako dohodár, tak nemôžeš byť poistencom štátu dôchodkovo.

exupery
25. aug 2016

@gapa dohodou som myslela-ze skoncim PP dohodou s odstupnim pripadne mi daju nadbytocnost-este neviem a je tam nejaky rozdiel?Staci mi tam potom len v pondelok dovolenka a hned aj ukoncit Pp-dohodou a v utorok na UP plus prihlaska znovu do Sp?Ved mam z toho gulas...

evittam
25. aug 2016

@tinkamt Ak si zamestnaná na dobu neurčitú a tvoj PP trvá tak po skončení RD ak dáš výpoveď alebo podpíšeš so zamestnávateľom dohodu o skončení pracovného pomeru, tak budeš mať nárok na podporu-samozrejme ak splníš podmienky nároku na podporu-neviem koľko si pracovala pred nástupom na MD, taktiež ak by si zostala tehotná a stihneš reťazovú MD tak budeš mať na ňu nárok.

tinkamt
25. aug 2016

@evittam Nie som zatial tehotna, som zamestnana u zamestnavatela uz 7 rokov na dobu neurcitu, cisto hypoteticky, ked nebudem tehotna a po dovrseni 3 rokov u dietata nastupim na Urad prace , tak to teda mam narok ....ok a retayova materska ? Lebo rodicovsky prispevok trva ccaa 2.5 roka a tam potom asi nie su splnene tie podmienky na matersku ....ci sa mylim?

tinkamt
25. aug 2016

Ak pracovný pomer trvá, uplatní sa § 49a zákona, podľa ktorého sa do obdobia 270 dní započítava obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. Nárok na materské vznikne, nakoľko dobu 270 dní poistenia pred pôrodom žena získa tým, že čerpá rodičovskú dovolenku. Uz som cosi nasla, dakujem

evittam
25. aug 2016

@tinkamt Platí teda čo som ti napísala - ak teda nebudeš tehotná do skončenia RD a nechceš nastúpiť do práce, tak je potrebné dať výpoveď prípadne podpísať dohodu o skončení pracovného pomeru. V tomto prípade budeš mať nárok na podporu. Čo sa týka MD - ak nestihneš reťazovú a znovu sa nezamestnáš alebo si nebudeš platiť DNP tak ti nárok na MD neskôr nevznikne. Reťazová materská znamená, že na ňu nastúpiš ešte pred dovŕšením 3 rokov veku prvého dieťaťa alebo teda napríklad ak by tvoje dieťa malo 3 roky a ty by si mala ísť na MD o niečo neskôr, tak sa môžeš dať do nástupu na MD na PN a potom MD a aj vtedy by si mala nárok.
A na úrad práce sa "nenastupuje". 🙂

gapa
25. aug 2016

@exupery áno, stačí

exupery
25. aug 2016

@gapa vdaka a otazka posledna...na vypovedi ci nadbytocnost alebo dohoda musi byt aky datum skoncenia pomeru?Ten pondelkovy-co budem aj cerpat dovolenku alebo az utorkovy?

tinkamt
25. aug 2016

@evittam dakujem, si velmi zlata

evittam
26. aug 2016

@tinkamt Nemáš za čo. 😉

gapa
26. aug 2016

@exupery ja uprednostnujem formuláciu "pracovný pomer končí dnom xx.xx.xx (uviesť posledný den trvania prac.pomeru, teda pondelkový, ak v utorok už netrvá)
ale asi sa používa viac formulácia " pracovný pomer končí k xx.xx.xx , no priznávam, to nikdy neviem iste, či je to už prvý den bez trvania prac.pomeru - tuším.... (iste sa niekto ozve, nechce sa mi to hladať a akosi mi to ozaj robí problém si zapamätať) 😒 😀

capuletka
5. sep 2016

Ahojte, potrebovala by som poradit v situacii, ktora ma prekvapila. Na MD som nastupila v roku 2014 (jul 2014 sa mi narodili dvojicky). Teraz maju deti 2 roky a planovala som predcasne ukoncit RD a nastupit do prace skor, ale bolo mi povedane, ze moja pozicia uz neexistuje resp po mojom navrate uz existovat nebude, cize vypoved kvoli nadbytocnosti. Ja som pre tuto firmu pracovala od roku 2009 ale na zivnost, az v tehotenstve som sla na tpp (april 2014) a RD mi skonci 17.7.2017. No a teraz dilema - ukoncit to tam uz teraz? Prerusit rodicak a ist na podporu (ako dosiahnut co najvyssiu)? Tú poberat pol roka a potom naspat na rodicak? Pripadne subezne dat rodicak na partnera? ALEBO... Nechat tak, vydrzat do konca RD a az potom riesit vypoved, podporu?

Priklanam sa k vybaveniu tej vypovede uz teraz, nakolko neviem co sa s firmou stane, je mozne ze ju zrusia a ja budem bez odstupneho a preplatenej dovolenky....

Prosim zienky, ktore sa vyznate, vedeli by ste mi poradit? Dakujem moc

sedmookraska
5. sep 2016

Ahojky, ja som na tom skoro podobne, len mne nastupom na matersku skoncil pracovny pomer, poradila by som Ti dat vypoved uz teraz, prihlasit sa na urad a rodicak nech si vybavi partner, pretoze 2 socialne davky subezne nemoze poberat 1 osoba, a ano po pol roku mozes ist naspat na rodicak, toto mi poradila pani z uradu, ked som chcela vybavit prechod z materskej na rodicovsku, ten financny rozdiel sa neda porovnat...

capuletka
5. sep 2016

@sedmookraska dakujem pekne...veru rada by som vyuzila ked sa da ten zvyseny prijem aspon na pol roka... a hlavne uz ani nebudem viazana k zamestnavatelovi ak si najdem inu pracu skor... este pockam na rady ako to spravit formalne, aby som tu podporu nemala minimalnu 🙂

sedmookraska
5. sep 2016

nikto Ti presne vopred nepovie aka bude davka, ale da sa to cca vypocitat, ja som to priblizne ratala cez nejaky priklad co som nasla na nete, myslim ze sa to vypocitavalo tak, ze sa brali do uvahy odrobene 3 roky aby bol narok na davku a vyska davky sa pocitala z poslednych 2 odrobenych rokov,cize suma zarobena za 2 roky, z toho mesacny priemer deleno 2, kedze davka je myslim 50 percent z vymeriavacieho zakladu ;D

capuletka
5. sep 2016

@sedmookraska fuha....ale 3 roky vratane MD a RD tam na TPP este ani nie som... 😖

majusqa77
6. sep 2016

@capuletka najvyssiu podporu dosiahnes, ak pockas na skoncenie rd, potom 1-2 dni vycerpas docolenku a zbytok dovo si das preplatit

capuletka
7. sep 2016

@majusqa77 dakujem a vedela by si mi pls vysvetlit preco a o kolko by ta podpora bola mensia teraz? o rok skor pre ukoncenim RD?

pekna1
9. sep 2016

Ahojte, aka musi byt hruba mzda aby vyšla max.podpora? Koncim pp po rd so 6m odstupnym, mala som na neurcito zmluvu, vo firme 10r pred md.....mam este 20 dni dovolenky. ?..ako dostatot max.podporu?

mirka1004
17. sep 2016

@gapa
@evittam kočky možem otazočku?
Po RD ktorá skončila 7.9. som od 8.9. opäť zamestnaná u mojho zamestnávateľa...teraz po týždní a pol skončí so mnou PP na základe Dohody a vyplatí mi odstupné, plat za odpracované dni plus cca 25 dni dovolenky (bola som na MD/RD nepretržite od 2011)
DVZ by som mala mať za týchto pár odpracovaných dní a zaujíma ma z čoho sa mi bude rátať výška nezamestnaneckej dávky, či aj z odstupného a vyplatenej dovolenky, ktorá sa mi za MD nahromadila??
Dakujeeem

gapa
18. sep 2016

@mirka1004 podpora sa bude rátať z vym.základu z poistenia v nezamestn. v obd. 2roky pred zaevidovaním na UP (tj. ak si robila na dohody počas RD alebo mala dobrov.poistenie v nezam v obd. 2roky spät, aj to ovplyvní podporu). Ak nemáš iné poistenie v nezam. len od 8.9. do ukončenia pp, tak sa vyráta podpora z vym.základu 8.9. do ukončenia pp. Ak skončí pp v sept., tak iste aj s odstupného a preplatenej dovolenky odvody idú, tj. navýši ti to denný vym.základ (max. vym. základ na ODVODY (NIE PODPORU) na mesiac je 4290eur, na den v septembri 4290:30dní x počet kalend.dní trvania poistenia, dni napr. RD, pn sa nerátajú.
Plus tu máš nejaké info k nároku:
http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti/...