icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

mirka1004
18. sep 2016

@gapa Ešte raz dakujem 🙂

juranka
19. okt 2016

dievcata prosim vas ja som nepretrzite bola na materskej a rodicovskej s dvoma detmi (takze 2x materska) od januara 2011 teraz mi konci rodicak, s predoslim zamestnavatelom som sa dohodla o ukonceni pracovnej zmluvy dohodou a ked som rozpravala s ekonomkou cez telefom, tak mi povedala, ze mam narok na 10 dni dovolenky ale neviem ci sa nepomylila ci ako lebo sa mi to zda malo. Kamaratka, ktora bola rovnako dlho doma mala dovolenky raz tak vela...neviem ako sa to rata, neviem sa ani od coho odpichnut, ked jej zacnem tvrdit, ze je to malo a ze sa asi pomylila a ta povie, ze je to ok, tak co jej mam poslat aby videla, ze urobila chybu? alebo je to ok?

evittam
19. okt 2016

@juranka Ty jej nemáš čo posielať - ak si bola 2x na MD tak počas MD ti patrí normálne dovolenka-čiže 10 dní je naozaj málo ak si napríklad nečerpala dovolenku alebo ti ju nepreplatili medzi MD a RD....Ona nech ti pošle podklady na základe, ktorých ti vypočítala len 10 dní dovolenky.

juranka
19. okt 2016

@evittam dakujem, nie nepreplatili mi nic pocas rokov ako som bola doma :-/

zuzanitta1
19. okt 2016

ja som za 3 roky čo som bola na materskéj a rodičovskej dovolenke ,po ukončení rodičovskej dovolenky som dala výpoveď v robote a sama ta čo to vybavuje mi povedala že mám nárok na vyplatenie dovolenky počas tých 3 rokov a dostala som 650e vyplatené za dovolenku, máš zo zákona na rok na vyplatenie dovolenky z práce ak ukončíš pracovný pomer

zuzanitta1
19. okt 2016
juranka
19. okt 2016

@zuzanitta1 dobre ale nevies ci je nejaka kalkulacka alebo co aby som si vedela sama vyratat kolo dovolenky mi maju preplatit? alebo teda na kolo dovolenky mam za tych 6 rokov na materskej/ rodicovskej narok?

evittam
19. okt 2016

@zuzanitta1 Nemáš nárok počas celých 3 rokov na dovolenku. Máš nárok len počas trvania MD, počas RD nárok nevzniká.

juranka
19. okt 2016

@evittam ok tak materska, trva cca 6 mesiacov, mala som ju 2x tak mam narok na rocnu dovolenku, respektive akoby som rok pracovala a vyznika mi ?

zuzanitta1
19. okt 2016

@evittam no mne je to v podstate jedno,ja len píšem ako to vyplatili mne,a tak mi povedala na mzdovom keď som volala že ,idem dať výpoveď, že mám za ten čas čo som bola doma na materskej a rodičovskej dovolenke narok na vyplatenie dovolenky, za 3 roky,že mám prisť podpísať papiere, a do mesiaca mi nabehlo 650e na učet,

zuzanitta1
19. okt 2016

@juranka z netu ......Preplatenie dovolenky počas poberania rodičovského príspevku
Zamestnankyňa je na rodičovskej dovolenke. Požiadala zamestnávateľa o preplatenie nevyčerpanej dovolenky. Môže zamestnávateľ zamestnankyni dovolenku preplatiť aj v tomto období?

Nie, zamestnávateľ nemôže zamestnankyni, ktorá je na rodičovskej dovolenke, dovolenku preplatiť z dôvodu, že nárok na preplatenie dovolenky vzniká zamestnancovi len pri skončení pracovného pomeru.

Podľa § 116 Zákonníka práce zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku možno zamestnancovi poskytnúť len vtedy, ak nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

Zamestnankyňa si môže po skončení materskej dovolenky požiadať svojho zamestnávateľa o čerpanie riadnej dovolenky, zároveň môže poberať rodičovský príspevok . Ak si zamestnankyňa nevyčerpá dovolenku po skončení materskej dovolenky, počas rodičovskej dovolenky, má možnosť si túto dovolenku vyčerpať po skončení rodičovskej dovolenky (po troch rokoch veku dieťaťa).

Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke a počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca. Na toto obdobie môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky len na žiadosť zamestnanca (§ 112 ods. 2 Zákonníka práce).

evittam
19. okt 2016

@juranka Materská netrvá 6 mesiacov ale 34 týždňov čiže 8,5 mesiaca. Záleží na tom aké obdobie si bola na MD - aj prvé aj druhé. Mne napríklad vznikol nárok za jednu MD na 23 dní dovolenky (normálne by som mala 25)....Čiže čisto teoreticky - ak máš nárok za rok na 25 dní dovolenky tak tebe vnikol nárok za 2 MD minimálne na 40 dní dovolenky. 😉

evittam
19. okt 2016

@zuzanitta1 No áno ak ste podpísali dohodu o skončení pracovného pomeru a ty si nemala možnosť vyčerpať dovolenku tak ti ju musia preplatiť. A ešte raz - tebe nevznikol nárok na dovolenku za 3 roky ale len za obdobie MD - čiže 8,5 mesiaca....A ak ti je jedno či ti to správne vypočítali a správne zaplatili tak to je už len tvoja vec.

lily39
21. okt 2016

@evittam viete mi prosim poradiť? dobrý večer, prave čakam na vyrozumenie zo SP-ohladom davky v nezamestnanosti,skončila mi RD,skončila som pracovny pomer dohodou(prac.pomer trval od r.2011-doba neurčita) ,dva dni som čerpala dovolenku a zbytok mi preplatili,dnes mi prišla domov vyplatna paska.na vyplatnej paske mam v hrubom 376 e. Je možne ziskať max,podporu? nevadi,že nemam ani minimalnu mzdu? pozerala som na nete,že minimalne odvody do poistenia PvN su vo výške 4.05 e. ale ja mam na paske len 2.86e. dakujem za info,pekny večer.

gapa
23. okt 2016

@lily39 áno. Asi si pozrerala na nete odvody 2% teda aj zamestnanec + zamestnávatel, resp. dobrovolne poistená osoba. Ale iste na páske máš odvody za zamestnanca.
Ak píšeš, že si čerpala dovolenku 2dni, teda 2dni trval ešte prac.pomer po ukončení Rd a ten mesiac mal 30dní predpokladám, lebo maximmálny odvod za 2dni je 4290 (max. odvod za mesiac) :30dní x2dni trvania poistenia = 286 a x 1% je 2,86eur

dani125
11. nov 2016

@gapa prosím stršne pekne o radu....dnes som zistila, ako som si dokomolila možnosť dostať podporu....úplne mi to nejak vyplo, že po skončení RD mám nárok na podporu...moja situácia je teraz takáto, RD mi skončila 22.5.2016, vtedy mi skončil aj pracovný pomer....lenže ja som počas aj po RD ešte asi mesiac mala dohodu...a teraz mi povedali, že keď požiadam o podporu, vyjde mi 15 eur...normálne som sa rozplakala, robotu nemám...nikto mi neporadil....zatiaľ som si nepožiadala o odporu, evidovaná na UP som od 1.11.... dá sa ešte niečo urobiť? dá sa to nejak ovplyvniť? napr na 1 mesiac sa zamestnať?

mravvcek
11. nov 2016

Maminy pptrebovala by som radu.
Od roku 2012 som bola PN rizikove tehotenstvo. Potom materska dovolenka a teraz mam predlzeny rodicak zo zdr.dovodov synceka. Maly ma 4 roky. Mam zmluvu na dobu neurcitu. Chcem dat vypoved v praci.
Mozem ju dat aj teraz pocas predlzenej rodicovskej dovolenky? Mam narok potom na dovolenku? Nabiehala mi aj pocas nomalneho rodicaku? Ako sa krati? Viete mi niekto v tomto pomoct?

majusqa77
11. nov 2016

@mravvcek mozes aj pocas rd. a dovolenka pocas rodicaku nevznika, iba pocas materskej

dani125
11. nov 2016

prosím stršne pekne o radu....dnes som zistila, ako som si dokomolila možnosť dostať podporu....úplne mi to nejak vyplo, že po skončení RD mám nárok na podporu...moja situácia je teraz takáto, RD mi skončila 22.5.2016, vtedy mi skončil aj pracovný pomer....lenže ja som počas aj po RD ešte asi mesiac mala dohodu...a teraz mi povedali, že keď požiadam o podporu, vyjde mi 15 eur...normálne som sa rozplakala, robotu nemám...nikto mi neporadil....zatiaľ som si nepožiadala o odporu, evidovaná na UP som od 1.11.... dá sa ešte niečo urobiť? dá sa to nejak ovplyvniť? napr na 1 mesiac sa zamestnať?

majusqa77
11. nov 2016

@dani125 neda.. ..berie sa realny prijem za posledne roky a bohuzial, tou dohodou si si to pokazila..

mravvcek
11. nov 2016

@majusqa77 dakujem velmi pekne 🙂

gapa
11. nov 2016

@dani125 bohužial, spätne nič nezmeníš a ak aj požiadaš neskôr (po 3rokoch stratíš nárok), tak obdobie 2roky pred zaevidovaním a vym.základ pred zaevidovaním nezmeníš.

halci
21. nov 2016

ahojte, chcela by som vas poprosit o radu. Som na druhej rodicovskej dovolenke. Prac. pomer mi stale trva od r.2009 /na dobu neurcitu/. Chcem dat v praci vypoved a od 1.3.2017 poberat podporu v nezamestnanosti /a hladat si novu pracu, s dietatom bude na materskej zatial manzel/. Dovolenku som po nastupe na matersku necerpala ziadnu. Ako by som to mala urobit, aby som mala vyssiu podporu /nielen z minima/. Dakujem.

eniki252
21. nov 2016

Ahojte, potrebovala by som poradiť nakoľko sa v tejte téme nie veľmi vyznám a nastala mi takáto situácia. V r. 2014 som nastúpila na MD (pred nástupom som pracovala na TPP ktorý stále trvá) a nasledne na RD. RD mi končí vo februári 2017. Od marca tohto roku pracujem popri RD aj na dohodu u iného zamestnávateľa ako mám TPP. Som opať tehotná no nebude sa jednat o reťazovú materskú. Na materskú budem nastupovat až v júni 2017. Ako najlepšie vyriešiť túto situáciu? TPP budem musieť asi ukončiť pri skončení RD nakoľko ako tehotnú ma naspať nevezmú. Ako mi aktuálna dohoda ovplní dávku v nezamestnanosti prípadne je lepšie sa dať na PN po ukončení RD? Prosím o radu nakoľko som v tom stratená.

evittam
21. nov 2016

@eniki252 Ahoj, no odpoviem ti ako najlepšie viem. Tak ak máš dohodu na pravidelný príjem tak podpora by sa ti počítala z príjmu z tej dohody. A prečo chceš dať výpoveď? Oznám zamestnávateľovi nové tehotenstvo, zároveň nástup na pôvodné miesto po skončení RD - a uvidíš ako sa zachová - musí ti buď vrátiť pôvodné miesto alebo ti navrhnúť ako ďalej, prípadne vyčerpi dovolenku ak nejakú máš a potom sa daj na PN a tvoj PP bude stále trvať až do nástupu na MD a ďalšiu RD. Tehotnej výpoveď dať nemôžu - teda z dôvodu tehotenstva - viem je zlá doba a dôvod si môžu nájsť - ale ak je to normálny zamestnávateľ tak si myslím, že to nebude komplikovať.

eniki252
21. nov 2016

@evittam no popravde este som si nezistovala u zamestnávateľa čo a ako ale budem to musiet urobiť. Nechcem totiž príst o MD z TPP pretože to boli pekné peniažky. Táto dohoda ktorú mám mi to nepokazí?

evittam
21. nov 2016

@eniki252 No ak je to dohoda na pravidelný príjem a ty splníš aj z nej podmienku 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom, tak môžeš aj z tohto príjmu žiadať o MD. 😉
No ale v prvom rade oznám zamestnávateľovi písomne, že si znovu tehotná - nech si chránená a taktiež nástup do práce po skončení RD - teda neviem aké máte vzťahy - ale radšej sa poisti - a daj si potvrdiť prevzatie. 😉

eniki252
21. nov 2016

@evittam Dakujem zatiaľ za radu budem kontaktovať zamestnávateľa.

majusqa77
21. nov 2016

@eniki252 napis zamestnavatelovi, ze si tehotna. vypoved ti potom dat nemoze. skus si sama premysliet, ci chces potom medzi rd a md nastupit na tych par mesiacov, alebo si to vykryjes PNkou, pripadne dovolenkou

suncana
23. nov 2016

Ahojte, poradite mi ako si vyratam narok na dovolenku pocas MD, zistovala som si u mzdarky a eviduje mi 10 dni, co sa mi zda malo :(
bola som retazovo na 2 md a rd:
1. MD bola od 20.7.2012-14.3.2013
2.MD bola od 29.3.2014 - 21.11.2014
v roku 2012 kym som odisla na MD som si vycerpala 10 dni, podla mojich vypoctov na dalsich 10 dni mi vznikol narok, v roku 2013 zrejme nemam narok na ziadnu, kedze nas zamestnavatel krati dovolenku pri prvych 100dni na RD o 1/12 a potom za kazdych 21 dni o dalsiu 1/12, a co ten rok 2014? kratit by mi nemali, takze za tych 8,5mesiaca by som mala mat 14dni? takze mi to vychadza 24 dni, pocitam spravne?