icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
24. nov 2016

@suncana ak si nebola v roku 2012 na PN viac ako 100 dní tak tých 10 dní dovolenky je z toho roka,
za rok 2013 ti patrí 2/12tin ročného nároku na dovolenku .. za každých 21 prac. dní 1/12tina vid § 105 Zákonníka práce
za rok 2014 ti patrí celá dovolenka lebo si na RD nebola viac ako 100 pracovných dní, čiže sa nekráti .

Takže Máš nárok pri 20 dnovej ročnej dovolenke na
10+3,33+20 = 33,33 dňa dovolenky, nezaokruhlujem neviem aké pravidlá máte nastavené v robote .. ale minimálne 33 dní je správne,
dovolenka sa kráti podla §109 , materská je braná ako výkon práce tj. ako keby si pracovala.

suncana
24. nov 2016

@zalka Fiiiha az tolko, vdaka za podrobny vypocet, velmi si mi pomohla 😉

zalka
24. nov 2016

@suncana rado sa stalo 🙂

ali08
28. nov 2016

Ahojte.prosim vás 28.2.2017 mi konci rodičovský príspevok.predtym ako som nastúpila na rodicak som nikde nepracovala lebo som žila v zahraničí kde som tiež nepracovala mám nárok na podporu? Kamarátka mi hovorila ze aj na rodicaku sú odvody štátu platené takže mám nárok na podporu.pracu nemám a syna mi nikde do škôlky nechcú zobrať tak musím počkať až do septembra kedy pôjde do skolký a ja si nájdem pracu.

evittam
28. nov 2016

@ali08 Nie na podporu nemáš nárok.
http://podnikam.webnoviny.sk/socialne-poistenie...
Pokiaľ si nikde pred nástupom na MD-RD nepracovala tak za teba nikto neodvádzal odvody na PvN (poistenie v nezamestnanosti) čiže nárok na podporu ti nevzniká.
Ako prepáč - ty si nikde nepracovala a chceš mať nárok na podporu alebo iné sociálne dávky -a z čoho? Z akého titulu? Čo si preto urobila aby si mala na to nárok? Si prečítaj podmienky nároku na podporu.....

siska53
28. nov 2016

@ali08 evittam.ma pravdu. Nema ti ako ten narok vzniknut.
Ja som pred 16rokmi bola v situacii,ked som musela.byt 2mesiace nezamestnana a narok mi nevznikol,lebo po VS som.mala.odrobenych len 10mesiacov.
Takze ked sa.ti maly nedostal do skolky,tak bud sa zaevidujes na UP (doklad posles zdravotke a asi aj do socialky,to neviem ,ci aj tam) alebo posle cestne vyhlasenie,ze sa staras o dieta do 6rokov osobne,riadne a celodenne. Zdravotke a i socialke treba dat o tom vediet. Zdravotku ti hradi stat.
Len roky(mesiace) do dochodku,ti tak.budu chybat..

ali08
28. nov 2016

@evittam pozri ja sa len pýtam a čítat som to čítala lenže možno sa zákony zmenili a na toto by ten náš štát mohol myslieť že nie všetky predtým pracovali a teda majú teraz nárok na niečo pokiaľ im dieťa nastúpi do škôlky a to iste aj zo skolkou.ja takto nemôžem ani ísť robiť a to je nas určite vyše takych.
kamoska ktorá je česka poberala hneď po rodicaku pol roka podporu pretože tam je to brane niečo ako práca tak si myslela ze aj tu a povedala mi nech si to zistim.
Tak zisťujem

evittam
29. nov 2016

@ali08 Pozri a prečo by mal štát dávať peniaze niekomu kto ich do systému neodviedol? Teda ak myslíš dávku v nezamestnanosti - ty si si odvody neplatila, tak ti nemajú čo vyplatiť. To je také isté aj s MD - bohužiaľ. A áno ani ja nemôžem ísť do práce - malú tiež nevzali do škôlky ale mne PP trvá, dávam výpoveď a pôjdem na podporu - mám nárok. A inak ak by som musela ísť do práce tak dám malú do súkromnej škôlky - čo spravíš nič aj keď je to omnoho drahšie - ak musíš tak musíš - čiže nie je pravda, že nemôžeš ísť pracovať. Súkromné škôlky ti dieťa vezmú, alebo ešte jasle.😉 A teda neviem a nejdem sa hádať či je niečo také možné v ČR ak tiež nepracovala......Neviem ako môže byť RD braná ako práca keď za teba nikto žiadne odvody neplatí - teda okrem dôchodkového. Napríklad by si nemala na SVK nárok na podporu, MD, PN ani pri dohode o nepravidelnom príjme, nakoľko tam sa neodvádzajú odvody na NP a PvN......

evittam
29. nov 2016

@ali08 A nárok si mala - štát ti platil 3 roky RP - to je málo? Nikde nič také nie je - 3 roky platená RD......

majusqa77
29. nov 2016

@ali08 stat ti plati zdravotku a ak sa prihlasis, tak dochodkove. ale neplati ti do fondu (ne)zamestnanosti

evittam
29. nov 2016

@ali08 Tak som si to zistila - áno máš pravdu v ČR dostane nejakú podporu aj po RD a aj keď predtým nepracovala - ale nie je to žiadna sláva - je to max. nejakým 3tis.KČ.:wink:

riami78
29. nov 2016

Dievčatá, mám otázku. Mám zamestnankyňu, ktorú chcem prepustiť v skúšobnej dobe. U mňa pracovala od 01.11.2016 - do 30.11.2016. Viem, že na dovolenku má nárok až po 60 dňoch, ale alikvotnú časť za ten 1 odpracovaný mesiac jej mám preplatiť, či nie? Ďakujem,

majusqa77
29. nov 2016

@riami78 ano, ma narok na 1/12tinu

riami78
29. nov 2016

@majusqa77 Ďakujem.

ali08
29. nov 2016

@evittam veru 200e v dnešnej dobe je málo.ano nikde inde ti nedajú ale v porovnaní s príjmami v inej krajine je to na plač tých pár supiek.
Ak by som mala dobre platenú prácu dám dieťa do súkromnej ale určite ho nedám keď budem zarábať 450 a 300 dám škôlke.
Práve preto ze v cechach to je pýtala som či je to aj tu.

@majusqa77 to dôchodkové mám nahlásené.
Radšej sa opýtam tu ako na u nás na úrade tam máme také k...y že ťa to tam poohovara, oklame a niektoré na teba nazjapu že smer úrad je až nakoniec

smalova
5. feb 2017

Ahojte chcem sa spytat ci by niekto vedel poradit ci by mi.vznikol.narok na podporu v nezamestnanosti. Od 2011 ja som na materskej s dvomi synmi.mladsi syn dovrsil 3 roky 20.1. 2016 teda rodicovska dovolenka tym padom skoncila. Mala som pracovny pomer na zmluvu avsak do danej prace som sa uz.nemohla vratit dala som vypoved. Od 21.1. Cerpam u zamestnavatela dovolenku do 31.1. Vypoved je platna k 31.1. Poradi niekto?

smalova
5. feb 2017

Pardon opravujem datumy 20.1. 2017 🙂

majusqa77
5. feb 2017

@smalova ano, vznikol

smalova
5. feb 2017

@majusqa77 dakujem 😉

zuzu122
7. feb 2017

@gapa ahoj mohla by som prosim otazku? Som zamestnana a od 9/2012 cerpam suvisle MD, RD, MD2, RD2. Ihned po druhej materskej som zaroven vycerpala zostatkovu dovolenku z pp, pricom RD som neprerusila. Ak by som v posledny den RD ukoncila pp, a poziadala o podporu v nezamestnanosti, z akeho VZ sa mi bude ratat? Bude mat vplyv cerpanie dovolenky po MD2?
Dakujem velmi pekne

gapa
7. feb 2017

@zuzu122 ty si mala MD, RD, MD2, čerpanie dovolenky, RD2. Nedá sa súbežne čerpať RD aj riadna dovolenka. Dá sa len poberať rodič.príspevok s čerpaním riadnej dovolenky, ale to sú dve veci, jedno je RD a jedno je RP.
Ak skončí pp posledným dnom Rd2, tak sa ti vyráta podpora vo dvoch variantoch:
1. z obd. 2roky pred zaevidovaním (ai si mala nejakú dohodu, dobrovolné...,
2. z obd. 2roky pred čerpaním RD2, tj. z obdobia čerpania riadnej dovolenky.
Predpokladám v obd. 2roky pred zaevidovaním si mala LEN čerpanie RD, žiadnu MD ani pn, ..., to by bol len variant 1.

zuzu122
7. feb 2017

@gapa dakujem pekne za odpoved. Pozeram do papierov a zistujem ze som vlastne cerpala MD1, dovolenku v r 2013, RD1, potom MD2, dovolenku v r 2015, RD2...takze dovolenku som cerpala dva krat. Stale plati variant 1?

zuzu122
7. feb 2017

@gapa este mi napadla uplne ina otazka /nesuvisiaca s ukoncenim pp ale moznostou "predlzenia" RD/ Pises ze sa neda subezne cerpat RD aj riadna dovolenka. Znamena to ze ked sa RD pocas riadnej dovolenky necerpala dala by sa "docerpat" aj po dovrseni 3 rokov veku dietata? / Narazam tym na par 166 zakonnika prace ods (4) teda ci je toto mozne aplikovat... Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku podľa odseku 2 možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa
odseku 2 nečerpala....

gapa
8. feb 2017

@zuzu122 ak máš v období 2roky pred zaevidovaním len!!! obdobie RD, tak variant 1 alebo variant 2. (nie!!! ak máš obd. s vymer. základom po alebo pred RD, tj. obdobie bez čerpania RD, napr. ak sa nezaeviduješ hned po ukončení pp alebo neskončí pp posledným dnom RD), tak
Variant 1 (nie 2) v prípade, ak trvá prac.pomer ešte po ukončení RD, napr. pracuješ alebo čerpáš riadnu dovolenku alebo si pn, očr... alebo sa hned po ukončení RD nezaeviduješ ako uchádzač o zamestnanie.

Ten § je ak ťa zamestnávatel potrebuje, tj. dohodnete sa popredu, že si zvyšok RD vyčerpáš neskôr. Ale nie je to domyslené, čo sa týka zdravotného poistenia, lebo to je viazané na poberanie RP alebo nesmie chodiť dieťa do škôlky na viac ako 4hod (teraz tuším čosi, že nemôže vôbec, ak si doma plánujú).

majkado
9. feb 2017

@ zalka Ahoj, vedela by si mi prosim poradit? Rodicovska dovolenka mi konci 29.4. 2017, co je den narodenin syna. Tento den pripada na sobotu. V praci so mnou uz nepocitaju, dostanem pravdepodobne vyplatene odstupne. Otazka je, kedy a ako ukoncit pp? Mam cerpat este dovolenku? Alebo staci ukoncit pp k 30.4., co je vlastne vikend? Dakujem

zalka
9. feb 2017

@majkado ak skončíš PP cez víkend tak budeš mať podporu rátanú z platu pred MD ..
na max. podporu by si mala sa dohodnúť zo zamestnávateľom aby ti ukončil skôr RD, a ty si mohla aspon na den dva nastúpiť do práce a tak skončiť PP

majkado
10. feb 2017

@zalka dakujem za info, je to teda mozne ukoncit rd v tomto pripade skor? Neplati tam nejaka ochranna lehota do veku 3 rokov dietata? Ci to uz si pletiem?

zalka
10. feb 2017

@majkado HM... ale ty chceš skončiť PP .. resp. chceš mať vyššiu podporu,
a na dohodu aj dnes skončíš PP
lebo je to o dohode ... samozrejme proti výpovedi si chránená do veku 3 r. dieťaťa resp. kým ti neskončí RP .. ak nejde o zrušenie firmy.

engie2
15. feb 2017

Ahojte, v mene kamaratky pekne prosim o radu niektoru z Vas, ktore sa v tom vyznate. Tolko studujem na nete, ze uz mam hlavu ako melon a som coraz viac zmatena...

Kamaratka je na RD. Na MD nastupila 20.5.2015 - pred nastupom pracovala v tejto spolocnosti 3 roky. Hlasila sa zamestnavatelovi, ze by chcela nastupit do prace uz teraz. Bolo jej oznamene, ze jej pracovna pozicia zanika, teda s nou rozviazu PP a daju jej trojmesacne odstupne. V podstate sa "dohodnu" o ukonceni PP.
Zaroven vsak trvaju na tom, ze musi nastupit na jeden den, dalsi den si vycerpat dovolenku a skoncia PP. Na urade jej bolo povedane, ze nastupovat nemusi, ze dohodnut o skonceni PP sa mozu aj bez toho. Zamestnavatel ale na tom nastupe trva.

Otazky, ktore by sme prosili zodpovedat:
1/ bude mat narok na podporu v nezamestnanosti po skonceni RD?
2/ ak to dobre chapem, keby ziadala o podporu uz teraz - pocitala by sa jej scasti z dni, ktore odpracovala - t.j. zhruba 15 mesiacov a tych dvoch dni - co nastupi a vycerpa den dovolenky?
3/ ak by ziadala o podporu po skonceni RD a nikde by nepracovala - mimo tych dvoch dni, co teraz nastupi a vycerpa dovolenku, ratala by sa podpora z tohto prijmu plus odstupneho?
4/ co sa tyka dovolenky, mzdarka jej tvrdi, ze si ju vycerpala pred nastupom na MD. Da sa realne vycerpat dovolenka, na ktoru narok vznikne pocas MD vycerpat pred nastupom na MD? Lebo kamaratka sa nepamata, ze by ju cerpala... Mzdarka tvrdi, ze len jeden den jej zostal...
5/ moze dalej nastupit na rodicovsku dovolenku, aj ked uz nebude zamestnana? Ci aky status bude mat? nasla som z minulych rokov nejake diskusie, vtedy nemohla byt zena uz na RD, ked nemala status zamestnanca. Neviem ako je to teraz.

Dakujem krasne kazdej rade, keby bolo cosi nejasne, priblizim.

majkado
16. feb 2017

@zalka dakujem velmi pekne za objasnenie! Pokusim sa nieco s tym urobit.