Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
Dobrý den, chcela by som Vás veľmi poprosiť o radu dieťa sa mi narodilo 6.10.2015, bola som na MD, kde som vo firme pracovala nejaké 3 roky, teraz som na RD ešte do 6.10.2018, ale chcela by som sa dohodnúť o výpovedi s tým, že ja by som išla na UPSVaR a muž by išiel na RD, chcem sa spýtať mám nárok na podporu a chcem sa spýtať ak mi viete aj poradiť kolko by som mohla dostávať a ešte jedna otázka je lepšie ked mi preplatia dovolenku, po podpísaní výpovedi. Dakujem velmi pekne za radu, moc si to vážim
@zuzkulinka Stačí si prečítať rady v tejto téme a našla by si odpoveď.....
Nárok na podporu ti vzniká. Nedávaj výpoveď. Počkaj kým ti skončí RD, dohodni sa na skončení PP - dohoda o skončení pracovného pomeru deň po skončení RD - vyčerpeš jeden deň dovolenky, ostatnú ti preplatia a budeš mať maximálnu podporu.
@evittam
a teraz by som nemala nárok na podporu z maxima, teraz by sa mi to ako rátalo, ked by muž bol na RD a musí byť 1 den dovolenky, keby som nevyčerpala žiadnu dovolenku, iba by som si dala preplatiť, dakujem velmi pekne
@zuzkulinka No toto presne neviem či sa to dá spraviť aj počas RD - čiže, že ty ukončíš RD skôr....Spýtame sa @zalka. 😉
ja by som si aj prečítala rady len je to strašne vela strán a nemám toho času až tak vela, aby som si to mohla prečítať ospravedlnujem sa a dakujem ak mi ešte odpoviete na otázku čo som Vám napísala , dakujem
budem vdacna za každú radu, dakujem krasne vopred
@zuzkulinka kedy ti presne zacala md?
@zuzkulinka ahoj, narok na podporu mas. Po RD je idealne vycerpat aspon 1 den dovolensky a potom sa so zamestnavatelom dohodnut na vypovedi, podpora byva 50% z hrubeho prijmu ak chces poradit ako vsetko vybavit kludne mi napis IP tiez som mala taku situaciu ako ty.
@majusqa77 maximalku? Neviem o com pises lebo ja som tiez nemala maximalku a v tejto dobe ju ma naozaj malokto.. ja som bola rada aj za to co som mala .. @zuzkulinka tiez nic nepisem o maximalne tak nechapem celkom
ja som už písala len mi to vôbec neukazuje, či to pridalo príspevok
na MD som od 20.8.2015, potom som prešla na RD a teraz by som chcela ísť na UPSVaR a muž by išiel na RD, mala som hrubý príjem cca 1000 eur, len tam sa asi ešte počíta MD a RD či ako je to ani neviem kolko by som zhruba dostala a neviem ani kolko je z maximálnej , kolko je podpora a neviem ani čo z dovolenkou, ako by to bolo lepšie či ju vyčerpať, alebo si ju dať preplatiť, neviem vôbec, ako by to bolo najlepšie, aby človek sa nekopol a neprišiel by o peniaze. dakujem
@zuzkulinka no.. ..idealne riesenie.. ..pockat, kym nebudu 2 roky od nastupu na md. potom sa akoze vratit do prace, 1 den dovolenky vycerpat, zbytok preplatit
čiže ukončiť RD a vrátiť sa do zamestnania, tak myslíte a iné riešenie nie je, prišla by som ovela, keby som dala v strede RD výpoved
a prečo 1 den vyčerpať a ostatné preplatiť, to je v zákone niečo, ked vyčerpate 1 den máte väčší narok, dakujem
@zuzkulinka skúsim ti odpovedať na tvoje otázky ...
- podpora sa ráta z priemeru miezd za posledné dva roky
ak ty skončíš RD teraz .. k 30.6. a od 1.7. nastúpiš na UP ... tak podporu ti vyrátajú z platov od 1.7.2015 do 30.6.2017
a) a tam si mala plat od 1.7.-19.8.2015 ak si tam robila a zarobila cca 1000e priemerne v hrubom tak tvoja podpora bude 500 eur
b) ak si tam marodovala pred nástupom na MD, tak ti nebudú mať z čoho vyrátať podporu a dajú ti ju z minima tj. sumu cca 220eur
ale ak počkáš a skončíš RD u zamestnávateľa 29.8.2017 a 30. a 31.8.17 budeš čerpať dovolenku a zvyšok ti preplatia a tvoj plat za tie dva dni bude 120 eur a na UP sa pôjdeš hlásiť od 1.9.17 tak ti podporu vyrátajú z posledných 2 rokov tj. od 1.9.15 do 31.8.17 , a kedže z MD, RD sa podpora neráta tak ti ju vyrátajú z týchto dvoch dní z 30.-31.8.2017 a ak dostaneš taký plat za tie dva dni ako som napísala tak tvoja podpora bude cca 900 eur
vy ste velmi zlatá, že mi to takto vysvetlíte a ešte otázočka, čiže vy mi radíte koncom augusta a keby som si čerpala dovolenku napr. od 1.9 - do 30.9 a potom išla na UP, tak to mi budú tiež rátať z týchto dní, čiže z celého septembra, ako vadilo by to niečo by mi to spravilo, tak ja počkám teda pôjdem neskôr, ak by som mala mať vyššiu podporu a chcem sa spýtať za tie 2 dni by to malo byť 120 eur za dovolenku a keby to bolo ja neviem 80 eur, tak potom by to rátali z toho. dakujem velmi krásne
@zuzkulinka Stale si nepochopila pointu.😉 Ty ak si vezmes 20dni dovolenky tak dostanes cca hrubu mzdu aku si poberala a delitelna velkym poctom dni. Tu ide o to,ze ty vezmes dva dni dovolenky, ost.tu preplatia a napr.hruby prijem z toho bude 500Eur a bude sa delit len 2-cize VZ pre den podpory bude maximalny. Kazdym dalsim dnom dovolenky si znižujes VZ.😉
@zuzkulinka v septembri uz treba byt v evidencii UP. ukoncit PP treba v tom mesiaci, kedy bude navrat z RD. tak ako pise zalka hore - ohlasit, ze k 29.8. chces skoncit RD a 30 a 31.8. cerpat dovo a zaroven skoncit PP
dakujem pekne, čiže len tie 2 dni, aby som mala vyššiu a 29.8 skončím, 30-31 čerpanie a 1.9 hlasenie, takto to aj spravím, dakujem krásne žienky za radu🙂
31.8. skončiť pracovný pomer, tak
@zuzkulinka Presne tak.
@majusqa77 no a chcem sa ešte spýtať tam, ked si 30.8 - 31.8 bude dovolenka, ale potom na výpovedi by mal byť dátum 1.9.2017, aby mi mohli s týchto dvoch dni vyrátať. dakujem
@zuzkulinka Ziadna vypoved. Dohoda o skonceni pracovného pomeru ku dnu 31.8. Od 1.9.budes v evidencii UPSVaR.

@riami78 predpokladam, ze do 30.11.2016 jej trval PP.
treba ratat ked otehotnie, aby mala ku dnu porodu 270dni poistenia.
a zamestnat sa potom na 90dni (bez pn a ocr) s maximalnym VZ