icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

majusqa77
20. jún 2017

@riami78 predpokladam, ze do 30.11.2016 jej trval PP.
treba ratat ked otehotnie, aby mala ku dnu porodu 270dni poistenia.
a zamestnat sa potom na 90dni (bez pn a ocr) s maximalnym VZ

riami78
20. jún 2017

@majusqa77 Takto som si to vysvetlila aj ja. Teraz bude na dohode, aby mala 270 dní a teda 3-4 mesiace pred materskou dáme TPP s max. vym. základom. Vďaka.

zuzkulinka
21. jún 2017

Dobrý den, chcela by som Vás veľmi poprosiť o radu dieťa sa mi narodilo 6.10.2015, bola som na MD, kde som vo firme pracovala nejaké 3 roky, teraz som na RD ešte do 6.10.2018, ale chcela by som sa dohodnúť o výpovedi s tým, že ja by som išla na UPSVaR a muž by išiel na RD, chcem sa spýtať mám nárok na podporu a chcem sa spýtať ak mi viete aj poradiť kolko by som mohla dostávať a ešte jedna otázka je lepšie ked mi preplatia dovolenku, po podpísaní výpovedi. Dakujem velmi pekne za radu, moc si to vážim

evittam
21. jún 2017

@zuzkulinka Stačí si prečítať rady v tejto téme a našla by si odpoveď.....
Nárok na podporu ti vzniká. Nedávaj výpoveď. Počkaj kým ti skončí RD, dohodni sa na skončení PP - dohoda o skončení pracovného pomeru deň po skončení RD - vyčerpeš jeden deň dovolenky, ostatnú ti preplatia a budeš mať maximálnu podporu.

zuzkulinka
21. jún 2017

@evittam
a teraz by som nemala nárok na podporu z maxima, teraz by sa mi to ako rátalo, ked by muž bol na RD a musí byť 1 den dovolenky, keby som nevyčerpala žiadnu dovolenku, iba by som si dala preplatiť, dakujem velmi pekne

evittam
21. jún 2017

@zuzkulinka No toto presne neviem či sa to dá spraviť aj počas RD - čiže, že ty ukončíš RD skôr....Spýtame sa @zalka. 😉

zuzkulinka
21. jún 2017

ja by som si aj prečítala rady len je to strašne vela strán a nemám toho času až tak vela, aby som si to mohla prečítať ospravedlnujem sa a dakujem ak mi ešte odpoviete na otázku čo som Vám napísala , dakujem

zuzkulinka
21. jún 2017

budem vdacna za každú radu, dakujem krasne vopred

majusqa77
21. jún 2017

@zuzkulinka kedy ti presne zacala md?

candii
21. jún 2017

@zuzkulinka ahoj, narok na podporu mas. Po RD je idealne vycerpat aspon 1 den dovolensky a potom sa so zamestnavatelom dohodnut na vypovedi, podpora byva 50% z hrubeho prijmu ak chces poradit ako vsetko vybavit kludne mi napis IP tiez som mala taku situaciu ako ty.

majusqa77
21. jún 2017

@candii ale ona nechce cakat kym jej skonci rd ;)

candii
21. jún 2017

@majusqa77 jaj jasne mala som na mysli MD 😀 RD prehodi na manzela alebo partnera

majusqa77
21. jún 2017

@candii ale potom tazko dosiahnes maximalku ak si nemala prijem cez 1800eur

candii
21. jún 2017

@majusqa77 maximalku? Neviem o com pises lebo ja som tiez nemala maximalku a v tejto dobe ju ma naozaj malokto.. ja som bola rada aj za to co som mala .. @zuzkulinka tiez nic nepisem o maximalne tak nechapem celkom

majusqa77
21. jún 2017

@candii nuz, to ze si ju nemala ty neznamena, ze ju nemoze mat ona. preto su tie doplnujuce otazky...

evittam
21. jún 2017

@candii Preto radím co radim a bude mat maximalnu.😉

zuzkulinka
21. jún 2017

ja som už písala len mi to vôbec neukazuje, či to pridalo príspevok

zuzkulinka
21. jún 2017

na MD som od 20.8.2015, potom som prešla na RD a teraz by som chcela ísť na UPSVaR a muž by išiel na RD, mala som hrubý príjem cca 1000 eur, len tam sa asi ešte počíta MD a RD či ako je to ani neviem kolko by som zhruba dostala a neviem ani kolko je z maximálnej , kolko je podpora a neviem ani čo z dovolenkou, ako by to bolo lepšie či ju vyčerpať, alebo si ju dať preplatiť, neviem vôbec, ako by to bolo najlepšie, aby človek sa nekopol a neprišiel by o peniaze. dakujem

majusqa77
21. jún 2017

@zuzkulinka no.. ..idealne riesenie.. ..pockat, kym nebudu 2 roky od nastupu na md. potom sa akoze vratit do prace, 1 den dovolenky vycerpat, zbytok preplatit

zuzkulinka
21. jún 2017

čiže ukončiť RD a vrátiť sa do zamestnania, tak myslíte a iné riešenie nie je, prišla by som ovela, keby som dala v strede RD výpoved

zuzkulinka
21. jún 2017

a prečo 1 den vyčerpať a ostatné preplatiť, to je v zákone niečo, ked vyčerpate 1 den máte väčší narok, dakujem

zalka
22. jún 2017

@zuzkulinka skúsim ti odpovedať na tvoje otázky ...
- podpora sa ráta z priemeru miezd za posledné dva roky
ak ty skončíš RD teraz .. k 30.6. a od 1.7. nastúpiš na UP ... tak podporu ti vyrátajú z platov od 1.7.2015 do 30.6.2017
a) a tam si mala plat od 1.7.-19.8.2015 ak si tam robila a zarobila cca 1000e priemerne v hrubom tak tvoja podpora bude 500 eur
b) ak si tam marodovala pred nástupom na MD, tak ti nebudú mať z čoho vyrátať podporu a dajú ti ju z minima tj. sumu cca 220eur

ale ak počkáš a skončíš RD u zamestnávateľa 29.8.2017 a 30. a 31.8.17 budeš čerpať dovolenku a zvyšok ti preplatia a tvoj plat za tie dva dni bude 120 eur a na UP sa pôjdeš hlásiť od 1.9.17 tak ti podporu vyrátajú z posledných 2 rokov tj. od 1.9.15 do 31.8.17 , a kedže z MD, RD sa podpora neráta tak ti ju vyrátajú z týchto dvoch dní z 30.-31.8.2017 a ak dostaneš taký plat za tie dva dni ako som napísala tak tvoja podpora bude cca 900 eur

zuzkulinka
22. jún 2017

vy ste velmi zlatá, že mi to takto vysvetlíte a ešte otázočka, čiže vy mi radíte koncom augusta a keby som si čerpala dovolenku napr. od 1.9 - do 30.9 a potom išla na UP, tak to mi budú tiež rátať z týchto dní, čiže z celého septembra, ako vadilo by to niečo by mi to spravilo, tak ja počkám teda pôjdem neskôr, ak by som mala mať vyššiu podporu a chcem sa spýtať za tie 2 dni by to malo byť 120 eur za dovolenku a keby to bolo ja neviem 80 eur, tak potom by to rátali z toho. dakujem velmi krásne

evittam
22. jún 2017

@zuzkulinka Stale si nepochopila pointu.😉 Ty ak si vezmes 20dni dovolenky tak dostanes cca hrubu mzdu aku si poberala a delitelna velkym poctom dni. Tu ide o to,ze ty vezmes dva dni dovolenky, ost.tu preplatia a napr.hruby prijem z toho bude 500Eur a bude sa delit len 2-cize VZ pre den podpory bude maximalny. Kazdym dalsim dnom dovolenky si znižujes VZ.😉

majusqa77
22. jún 2017

@zuzkulinka v septembri uz treba byt v evidencii UP. ukoncit PP treba v tom mesiaci, kedy bude navrat z RD. tak ako pise zalka hore - ohlasit, ze k 29.8. chces skoncit RD a 30 a 31.8. cerpat dovo a zaroven skoncit PP

zuzkulinka
22. jún 2017

dakujem pekne, čiže len tie 2 dni, aby som mala vyššiu a 29.8 skončím, 30-31 čerpanie a 1.9 hlasenie, takto to aj spravím, dakujem krásne žienky za radu🙂

zuzkulinka
22. jún 2017

31.8. skončiť pracovný pomer, tak

evittam
22. jún 2017

@zuzkulinka Presne tak.

zuzkulinka
22. jún 2017

@majusqa77 no a chcem sa ešte spýtať tam, ked si 30.8 - 31.8 bude dovolenka, ale potom na výpovedi by mal byť dátum 1.9.2017, aby mi mohli s týchto dvoch dni vyrátať. dakujem

evittam
22. jún 2017

@zuzkulinka Ziadna vypoved. Dohoda o skonceni pracovného pomeru ku dnu 31.8. Od 1.9.budes v evidencii UPSVaR.