icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

nell77
26. júl 2017

maximalna podpora v nzamestn. na den je 30 Eur cize x 30 maximalna je 900 Eur
a je jedno ci si mala 1500 al. 5000,- Eur plat...
ale ano Soc poistovna s apreklikava dozadu 2-3 roky a bude ti vypocitavat z
hr. prijmu + cerpanie dov.+preplatenie dovol. tak dla mna maxim. podpora by ti mohla vyjst po dobu 6 mes...
ale mozem sa samozrejme mylit...
ahoj

sandra3
26. júl 2017

Ďakujem pekne, ale chápem dobre výpočet podpory?

Napr. súčet hr.prijmu z kr.PP cca 1500 €+ odstupné a preplat.dovolenka napr.cca 10.000 € t.j. 11.500 a delí sa to dňami 212 a to od 1.2.2017 /28,31,30,31,30,31,31/

a to 54,24 a z toho 50 % je 27,12 € na deň.

Tak je to dobré? Nie je žiadne obmedzenie z ktorého sa ráta podpora?

A ešte jedna dôležitá otázka? Treba nastúpiť do práce po RD "deň" po dovŕšení troch rokov dieťaťa? lebo mzdárka tvrdí, že RD trvá do troch rokov dieťaťa a v deň,
keď dovŕši 3 roky , treba nastúpiť. Nikdy a nikde som sa s tým nestretla.

Ďakujem pekne.

majusqa77
26. júl 2017

@sandra3 je. Existuje aj maximalny vym.zaklad. takze posledny mesiac je len ten a nie napriklad 20000

sandra3
26. júl 2017

Ďakujem a nevieľ koľko je max.vym.základ, našla som 6.181 €. Je to tak?

nell77
27. júl 2017

dievcata je jedno aky je max. vymeriav. zaklad , maxim podpora
na den je 30 Eur/den

majusqa77
27. júl 2017

@nell77 nemas celkom tak pravdu. my rozpravame o max. vz pre vypocet odvodov, ktore maju na vypocet vplyv

majusqa77
27. júl 2017

@sandra3 ano, je to tak. takze v tvojom pripade by si sla (1500+6181)/212

sandra3
27. júl 2017

Ďakujem pekne a nevie mi niekto poradiť ohľadom toho dňa nástupu po RD?

majusqa77
27. júl 2017

@sandra3 trva do 3 rokov veku dietata. teda den 3tich narodenin je posledny den RD, nastup dalsi den

laura0107
1. aug 2017

@majusqa77 pekny den.viete mi prosim poradit ako soc.poistovna vyplaca podporu? 11.8. mam ist na Upsvr pre rozhodnutie.zanesiem to do soc.poistovne a prvu podporu dostanem uz v auguste alebo az v sepembri(spolu jul+august)?

majusqa77
1. aug 2017

@laura0107 strasne silno pochybujem, ze to stihnu spracovat v auguste. podla mna az v septembri najskor

laura0107
1. aug 2017

@majusqa77 uff.tiez to tak citimmm..diky

dankagirl
1. aug 2017

Babenky kedy príde sestre vyrozumenie rozhodnutie koľko bude poberať podporu ...zaevidovaná od 28.6.2017 ...19.7.si bola pre rozhodnutie o evidenci ...kedy jej bude vyplatená prvá dávka...augusti ...mala by byt za jún,júl !?dakujem

majusqa77
1. aug 2017

@dankagirl lehota na vydanie rozhodnutia je 60dni

dankagirl
1. aug 2017

@majusqa77 ale peniažky jej prídu v auguste alebo až po rozhodnutí ....

majusqa77
1. aug 2017

@dankagirl myslis, ze mam vestecku gulu? 🙂

dankagirl
1. aug 2017

@majusqa77 prepáč,ja som sa slušne pýtala ...nevie ako to chodí a peniažky potrebuje .nakolko je momentálne bez príjmu .ďakujem

majusqa77
1. aug 2017

@dankagirl ale to jej tu nikto nepovie, jedine ak pani na urade, ktora spracovavala ziadost. nikto z nas nemoze vediet, ci uz ma rozhodnutie spracovane, platbu nahodenu a podobne...

suncana
1. aug 2017

@laura0107 @dankagirl ja som sa evidovala na UP 16.5., o 10 dni som mala rozhodnutie o zaradeni do evidencie, v ten isty den som isla na SP poziadat o podporu, a rozhodnutie mi prislo 12.6. - za maj mi zamietli kvoli poberaniu rodicovskeho a prva podpora za mesiac jun mi prisla okolo 10. jula. ale je mozne ze teraz su dovolenky tak im vsetko bude trvat dlhsie.

adlani
18. aug 2017

Baby, je to mimo temy, ale skusim sa opytat. Mladsia dcera bude mat 23.augusta tri roky a teda mi na buduci tyzden konci rodicovska dovolenka. Este pred dovolenkou som pracovala vo firme, kde mi pracovny pomer stale trva. Pocas rodicovskej som v tej iste firme pracovala na dohodu o pracovnej cinnosti (praca z domu na 10 hodin tyzdenne). Teraz sme sa dohodli, ze po ukonceni materskej budem dalej pokracovat v praci 10hod tyzdenne z domu. Len si nie som ista, ci mam zrusit dohodu a upravit si pracovny cas a podmienky v pracovnej zmluve alebo zrusit pracovnu zmluvu a pokracovat v praci na dohodu. Co je pre mna vyhodnejsie? Zamestnavatel je seriozny, nemusim sa bat nahleho prepustenia, alebo nejakej vypocitavosti z jeho strany... Odmenu mam dohodnutu 400€ v hrubom. V oboch pripadoch by bola cista mzda rovnaka? Dakujem za kazdu radu.

glavolam
20. aug 2017

@suncana
Tak za seba musím povedať, že PP mi skončil 06.06.2017, evidovať som sa šla 09.06.2017, potvrdenie som z úradu práce dostala 19.06., hneď som ho odniesla do Sociálnej poisťovne a čakala som na rozhodnutie. Prišlo mi tento piatok - že predlžujú konanie o 60 dní, lebo môj zamestnávateľ nedodal načas podklady.
Mám toho plné zuby, akože zase ísť zisťovať a pátrať. A že som nerobila u niekoho s jedným zamestnávateľom, či FO, ale v najväčšej banke! Bordel by som tam teda nečakala. Som zvedavá, kde je chyba!

zuzkulinka
21. aug 2017

@evittam Dobrý večer, chcem sa spýtať, mi sme si už písali dávnejšie a už sa blíži koniec augusta, tak sa chcem spýtať, mi sa z mužom prehodíme on pôjde na RD a ja podpíšem dohodu o skončení pracovného pomeru, teda ste mi napísali, že by som mala nárok o maximálnu podporu, lebo na MD som od 20.8.2015 a teda ked sa MD a RD neráta do príjmu, je to tak nič sa nezmenilo a ešte niečo treba sa odhlásiť zo sociálky, ako treba postupovať prosím Vás,dakujem

evittam
22. aug 2017

@zuzkulinka Nepamätám si o com sme si pisali.

glavolam
22. aug 2017

Takže problém je v tom, že sa SP nezdá môj vysoký vymeriavací základ a teda aj najvyššia možná podpora.
Preto poziadali zamestnávateľa, aby upresnil, čo všetko mám započítané do mzdy.
Nestačila moja výplatná páska, potrebujú lajster od zamestnávateľa, či je tam dovolenka, odstupné alebo čo ešte.
Dúfam, že sú na mzdovom v pohotovosti a riešia, lebo mám toho plné zuby!

nikuska744
22. aug 2017

@suncana môžem sa opýtať z čoho ti vypočítali podporu? Pracovala si pred materskou? Tak z toho?

kaculda2
22. aug 2017

Ahojte, moze manzel ist z PN na matersku? Poberam rodicovsky na dceru tak ten mne zanikne a budem nezamestnana? da sa ze manzel popri materskej bude pracovat a ja budem doma s dcerou, je moznost ze budem dostavat nejake peniaze zo statu ako je napr. ten opatrovatelsky ci starostlivost o dieta? vdaka

majusqa77
22. aug 2017

@kaculda2 ak mu trva PP, tak moze. ak bude on brat materske, ty RP nemozes

a nie, ved on sa stara o dieta

adulik1985
22. aug 2017

Ahojte aj ja mam podobnu otazku ako kaculda,
Kto pracuje na UP a komu mozem poslat do IP moj problem? velmi pekne vopred dakujem.

evittam
22. aug 2017

@kaculda2 Tak ako pise
@majusqa77 . Ty zostavas na RD len zastavis poberanie RP.

zuzkulinka
22. aug 2017

@evittam Dobrý večer, no písali sme si o tom, že ja som nastúpila na MD 19.8.2015 a k 31.8.2017 by som chcela podpísať dohodu o ukončení pracovného pomeru a Vy ste písala, že by som mala mať nárok na podporu z maxima, pretože MD a RD sa neráta do príjmu tak by mi mali vypočítať z dovolenky, ktorá bude nasledovne môj muž sa prehodí na RD 29.8. a ja ako keby som nastúpila do práce, ale budem čerpať dovolenku, ale 31.8. dám výpoved a zvyšok mi preplatia a 1.9 sa budem hlásiť na UPSVaR, čiže ja budem na UP a muž bude na RD mala by som mať nárok z maxima podporu a tie dni čo budem čerpať dovolenku toho 29 - 30-31.8 mám byť odhlásená zo sociálky, alebo nemám ísť na sociálku, lebo niekto tu spomínal, že na tých pár dní sa boli odhlásiť a potom sa naspäť prihlásili. Dakujem krásne za radu