icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zuzkulinka
24. aug 2017

dakujem

glavolam
26. aug 2017

@evittam
@nell77
Ahojte, baby. Rada by som sa opýtať, ste skúsené a zbehlé. ;)
Mám mať najvyššiu podporu, zatiaľ rozhodnutie nemám v rukách, ale bola som sa dotazovať kvôli predĺženému konaniu.
Mala by som možnosť nastúpiť od septembra do práce, lákavá ponuka kvôli času, avšak kvôli malému som si nie istá, či to pôjde (teraz mal 3 roky, nastupuje do škôlky, ale je čerstvý celiatik).
Moja otázka znie, ak príjmem miesto, ale budem ho musieť skončiť v rámci skúšobnej lehoty, dostanem ešte podporu? Teraz som evidovaná tretí mesiac, podpora mi prináleží od júla kvôli preplatenému RP za jún. Ak mi dajú podporu po skončení spomínaného PP, v akej výške? Doplatia mi ešte "nespotrebované" mesiace podpory v pôvodnej výške? Či podľa čoho by tom potom určili? Mám nárok na preplatenie zvyšku podpory? Čosi také som sa dočítala v Poučení k podpore. Že vraj 50 %?
Viete ma uviesť do obrazu? Či radšej nepokúšať čerta?
Na vysvetlenie, môj muž bol na podpore pred 9 rokmi, dostal na 5 mesiacov po 60 Eur podpory, lebo mal min. mzdu. Zamestnal sa, robil 2 roky, už nie za minimum. Opäť sa dostal na podporu, ale dali mu ešte na jeden mesiac tých 60 Eur, viac nie, hoci mal už vyššie odvody. Funguje to aj teraz obdobne, či samozrejme v náš neprospech?
Ďakujem za odpovede

dai
26. aug 2017

@glavolam ahoj.... dievcata ti daju urcite fundovanu odpoved - ja len skusenost - po todicovskej dom zostala mesiac na podpore prave kvoli zaciatku skolky... tiez som mala max podporu - menila som zamestnanie a pytala som sa na urade presnd na toto - keby v skusobnej dobe odidem... bolo mi vtedy povedana ze ak by to bolo do nejakeho casu tak sa mi kvazi akoby podpora doplacala do tych 6 mesiacov... potom po nejakom case zamestnania mas opat pravo na tych 6 mesiacov... ale akk pisem - zeny ti to daju zo zakona, ja som to uz potom neriesila kedze som v praci zostala...

nikuska744
26. aug 2017

@dai môžem sa opýtať, kolko je max podpora?

evittam
26. aug 2017

@nikuska744 871Eur/30dnovy mesiac, 900Eur/31dnovy.

@glavolam Ako pise
@dai . Prípadne ak by si v zamestnani zostala mas moznost po 3 mesiacoch podpory požiadať o jednorazové doplatenie zvysku ale v tomto pripade ti preplatia len polovicu.

glavolam
26. aug 2017

Baby, ďakujem za rýchle reakcie, pohovor mám už tento pondelok. Ani neviem, čo robiť, prečo život nemôže byť rovná čiara, nech ním plynule preplávame?
Toť len rečnícka otázka ;)

dai
26. aug 2017

@evittam to fakt? To o tom preplateni som nevedela... skoda😉

mattkapd
26. aug 2017

Dobrý deň. .Ak chcem mať narok na maximálnu podporu vraj nesmiem mať žiadny iný pracovny pomer počas RD..ráta sA do tohto aj dohoda..chcela by som nastúpiť na pár hodín tyzdene ale ak mi to má potom pokaziť podporu tak kašlem na to..Len či sa nedá nejako potom privyrobit počas RD?

evittam
27. aug 2017

@dai Ano.
@mattkapd Nesmie to byt dohoda na pravidelny príjem.😉

mijo53
27. aug 2017

@glavolam Dobrý deň, prosím vás o info, kedy ste sa zaevidovala- dátum v nezamestnanosti a k akému dátumu ste požiadali o podporu a či si teraz platíte poistenie v nezamestnanosti, resp. celý balík poistenia - nemocenské, dôchodkové a nezamestnanosť, tiež to teraz riešime. Ďakujem

glavolam
27. aug 2017

@mijo53
Zdravím, PP som ukončila 06.06.2017, od 07.06. som evidovaná ako nezamestnaná. Hlásiť som sa bola 10.06. na úrade práce, dňa 19.06. som dostala potvrdenie o evidencii, s ktorým som šla do Sociálnej poisťovne a požiadala o podporu.
Keďže som ešte na jún dostala vyplatený RP, podporu na jún som nedostala.
Zamestnávateľ včas nereagoval na výzvu SP na doplnenei info, tak doteraz o pospore nie je rozhodnuté. Ale mám mať vraj max. sumu podpory.
A žiadne odvody neplatím sama, rieši to štát.

katuska19
27. aug 2017

@glavolam Áno, ak sa v priebehu 2 rokov vrátiš na podporu, mas narok na doplatenie presne v takej výške ako si podporu dostávala. Ak ostaneš v robote môžeš si podať žiadosť na preplatenie 50% zvyšku podpory formou jednorazového príspevku. Tam je podmienka, že musíš byť tusim min.3 mes.v evidencii uchádzačov o zam. Ale všetko nájdeš na stránke soc.poistovne alebo si tam zavolaj 🙂

nell77
27. aug 2017

Ahoj ano mozes jednorazovo vycerpat al po mesiacoch soominanu a schval.vysku teda maximal..mozes ju docerpat do 2 rokov.+toto malokto vie a oni dobrovolne nepovedia...keby si napr.z prace odisla a znovu na nezam.tak do 2r mozes vycerpat tie zostavaj.mesiace...pa

zuzkulinka
27. aug 2017

@evittam a môj muž ked bude na RD sa tiež prihlasuje do sociálky aj ked je živnostník, on by mal byť oslobodení od platenia zdravotného, ale má sa hlásiť do sociálky, dakujem pekne, lebo tam zajtra ideme tak sa pýtam dakujem krásne

evittam
28. aug 2017

@zuzkulinka RD ci MD?
@majusqa77 - ak ide na RD tak sa mi zda, že platí odvody, ci?

nikuska744
28. aug 2017

@evittam si fakt super. Dakujem za všetky tvoje príspevky. Neobťažuje ťa, keď ťa oravujeme?

evittam
28. aug 2017

@nikuska744 Mna nikto "neotravuje".😉

mattkapd
29. aug 2017

@evittam Ďakujem krasne

glavolam
30. aug 2017

Ahojte, takže som v pondelok opäť naklusala do Sociálnej poisťovne a tvárila sa za blbú, ako to bude s nevyčerpanou podporou, ak sa zamestnám, prípadne skončím v rámci skúšobnej doby.
Možnosti:
- Podporu som poberala menej než 3 mesiace, ale vrátim sa na podporu do 2 rokov, tak odčerpávam zbytok podpory vo výške, ktorá už je priznaná, nič sa neprepocitava;
- podporu som poberala viac než 3 mesiace a idem do práce, ak v nej zotrvám, do 3 rokov mám čas, aby som požiadala o preplatenie zvyšku podpory, vyplatia 50 %.
Správne?

dai
30. aug 2017

@glavolam ape teda ak si brala len 1 mesiac tak ti nepreplatia nic , ano?

evittam
31. aug 2017

@glavolam Spravne.
@dai Ano.

zuzkulinka
4. sep 2017

@evittam Dobrý večer, chcem sa spýtať prosím Vás poradte mi, vy ste mi poradili, že 28.8 mám ukončiť RD a manžel má ísť od 29.8. na RD a ja nastúpim do zamestnania, a budem mať nárok na plnú podporu, lenže mi to domrvila a dala mi tam 31.7. aj ked som sa odhlásila 28.8 nerozumiem z akého dôvodu a manžela dala od 1.8. čo by ste mi poradili. Dakujem krásne za každú radu, teraz ja nebudem mať 2 roky a prídem o maximálnu. lebo 22.8. som mala 2 roky, odhlásiť som sa bola 28.8. z RD a ona mi tam naschvál dala 31.7 to nie je proti zákonné ved ona si tam predsa nemôže hádzať hocijaké dátumy. Dakujem

evittam
4. sep 2017

@zuzkulinka Kto je to ona?! Kedy skoncil PP oficialne?

zuzkulinka
4. sep 2017

to je tá u ktorej som sa odhlasovala z RD

zuzkulinka
4. sep 2017

@evittam PP skončil 31.8.2017

evittam
4. sep 2017

@zuzkulinka Ktora?! Kde?! Kedy skoncil PP??

evittam
4. sep 2017

@zuzkulinka No tak evidovat sa ako nezamestnana mozes az od 1.9.2017.

zuzkulinka
4. sep 2017

@evittam v žarnovici nejaká Majsniarová, že to takto spravila, ale na úrade som sa bola hlásiť u Kršiakovej, PP skončil 31,8.2017 a na úrade som od 1,9.2017

zuzkulinka
4. sep 2017

@evittam no ved tak som to aj spravila, z RD odhlásená 28.8 a manžel 29.8., čerpanie dovolenky a 31.8. som dala výpoved a 1.9 som sa hlásila na úrade, lenže ona si tam jednoducho dala dátum 1.8. aj ked som sa ja odhlasovala 28.8.nechápem

evittam
4. sep 2017

@zuzkulinka No tak to ti ja už nevyriesim nejakú pani M a pani K, ci čo čakás? Že im zavolam nech to poriešia? Tak ak PP skončil 31.8. a ty si sa evidovala od 1.9.tak je vsetko v poriadku. Aký problém?