Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@martina1205 a ešte sa chcem spytat o ake poistenie vlasne ide neda sa spetne doplatit nahodou
@martina1205 to s tým nemá nič spoločné na SP si sa prihlásila na dôchodkové poistenie štátu ... to je všetko ...
keby si vtedy bola prepísala RP na manžela a ty by si šla na UP tak podporu by si dostala .. teraz podporu už nedostaneš.
dakujem krasne za radu pani zalka budem si musiet niečo hladat už teraz nemala som sa dat oklamat čo už človek che pomoct a sam sebe škodi dakujem ešte raz
@martina1205 no veru ... škoda riadna ... :(
ahoj mohla by som sa poradit tiež neviem či budem mat narok na podporu v nezamestnanosti pracovala som 3 roky a potom som išla na mat. dov. po skončeni som dala vypoved nakolko mi majitelka ponukla pracu naspat na svoje miesto a ja som tam robila celodenne sm. nemohla som si to dovolit pretože mame dvojičky nahlasila som sa na urade prace a začala si hladat pracu medzi tym mi predlžili rod. prispevok do novembra 2014 chcela by som sa spytat či budem mat potom narok na podporu (na podpore som bola 3 mesiace ale ked mi schvalili predlženie rod. prispevku aj spatne ,podporu som v celej sume vratila a doplatili mi rodičovsky )dakujem
@marienka669 mala si RP dať napísať na mng. a mala si čerpať podporu ... môžeš to urobiť aj teraz .. lebo ak od skončenia PP prejde viac ako rok ... tak nárok na podporu ti už nevznikne
Ahoj Zalka, prosim ta o radu, ako by si postupovala ty. 30.4. mi konci rodic.dovolenka, som stale vedena ako zamestnanec s dobou neurcitou. Do prace ale nenastupim, na mojom mieste je uz ina holka, takze dostanem vypoved s odostupnym. Zaroven vsak budem ziadat o predlzenie rodicovskej zo zdravotnych dovodov. Ak mi to schvalia, mam pokracovat v predlzenej rodicovskej alebo ju napisat na mng a ja sa nahlasit po 1-2dnoch cerpania dovolenky-tak si radila kvoli vyssiemu vymeriavaciemu zakladu- na UP? A je mozne po skonceni poberania podpory 6 mesiacov, predlzenu rodic.dovolenku napisat na mna? Subezne by sme dostavali aj podporu aj rodicovsky. A este jedna otazka, ovplyvni vysku VZ, ked dam vypoved 2.5. a nie na konci mesiaca 30.4, samozrejme by som si cerpala pred tymito datumami 1-2 dni dovolenky. Zapocitava sa do VZ aj odstupne? Dakujem velmi pekne.Ada
@ada76 dohodla zo zamestnávateľom ukončenie RD k 29.4. ,,, 30.4. by som nastúpila na dovolenku, 30.4. by som skončila PP a dala si preplatiť dovolenku a odstupné ... 2.5. by som šla na UP ... a mng. by požiadal o predlženú RP ... rovno ... a potom by som po vybratí podpory prepísala predlžený RP z mng. na seba.
@zalka este taku zamotanu otazku. Ak by nastala takato situacia: zamestnavatel ma chce prepustit od ukoncenia rd teda od 3.2.2015, ale napr v januari by som otehotnela. Da sa, ze by ma aj tak prepustil,vycerpala by som si den dva dovolenky, aby som mala max podporu a potom sla o niekolko mes na matersku? Z coho by sa mi ratala vyska md? Ci je hlupost ist na podporu ak znova otehotniem? Radsej pn? Dakujem a prepac ze ta vsade bombardujem otazkami
Ahojte, chcem sa opytat, zamestnana som u zamestnavatela od roku august 2006 na neurcito.v roku 2008 som nastupil na matersku dovolenku po siestich mesiacho na rodicovsku dovolenku z ktorej som znova nastupila s druhou dcerou vo februari 2011 na matersku dovolenku, ktora mi trvala devat mesiacov a po nej na rodicovsku dovolenku...teraz vo februari 2014 ma mala tri rocky.dala som si o predlzenie rodicovskeho ale urcite mi nestihne prist vyrozumenie.so zamestnavatelom som volala a pravdepodobne mi da odstupne.chcem sa opytat, na kolko mam narok na odstupne? trojmesacne?kedze som zamestnancovm od roku 2006..a tiez mam narok pravdepodobne na vyplatenie dovolenky za tie mesiace co som bola na materkej? a este som zabudla povedat, ze v roku 2013 nam zrusili prevadzku, takze v meste mi uz pracu ponuknut nemaju aku...este chcem povedat, ze od marca 2013 som SZčO...naco si mam dat pozor pri vypovedi? a co je prosim vas dolezite? ako bude vyplacana v hrubom? dakujem za blizsie informacie
Viete niekto čo znamena toto
S účinnosťou od 1. januára 2014 sa na vymeriavací základ zamestnanca, ktorý dosiahol v období rodičovskej dovolenky alebo materskej dovolenky pri opakovanom čerpaní rodičovskej dovolenky, pri určení denného vymeriavacieho základu na určenie sumy dávky v nezamestnanosti neprihliada, ak na základe neho určený denný vymeriavací základ je nižší ako denný vymeriavací základ určený podľa predošlého odseku (denný vymeriavací základ zistený z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky).
Zdroj:SP
@aksunin znamená to toľko, ak si pred MD zarábala 800 eur v hrubom ... a počas RD si pracovala kdesi na dohodu .. a mala si plat 200e mesačne ...
že sa podpora bude rátať z toho vyššieho príjmu spred MD ...
ak si pred MD zarábala 400 e , a počas RD si zarábala 800 e tak sa podpora vyráta z príjmu dosiahnutého počas RD tj. stále tá čo výjde vyššia tú ti vyplatia ... o tom to je.
Dakujem zalka!🙂
nadhera! dakujem za polopatisticke vysvetlenie! 🙂 si jednicka!
Ahojte, aj ja by som chcela poprosiť o radu. Som zamestnaná nepretržite u jedného zamestnávateľa od augusta 2005 na dobu neurčitú. V roku 2008 so išla na prvú MD, neskôr RD, no ešte počas tejto RD (v októbri 2010) som nastúpila na 6 mesiacov do práce. RP poberal manžel. V apríli 2011 som nastúpila na druhú MD. Dcéru som dala od januára 2014 do škôlky a chcela sa vrátiť do práce, no povedali mi, že pre mňa nemajú miesto a chcú mi ponúknuť len zastupovanie inej kolegyne počas MD, no na dobu určitú. S tým veľmi nesúhlasím, preto Vás prosím o radu, ak by som išla na ÚP. Rodičovská mi končí 21. mája 2014.
Chcela by som postupovať podľa rád Zalky. Zobrať si jeden deň dovolenky 22. mája a v ten deň mať aj výpoveď + preplatenie dovolenky a odstupné. Neviem však, či budú v práci ochotní, dať mi deň dovolenky a v ten istý deň aj výpoveď. Dá sa dosiahnuť max. VZ aj inak? Mala by som možnosť zamestnať sa na deň, dva a potom ísť na ÚP, no neviem, či je potrebné to urobiť v nejaký konkrétny dátum.
Za rady vopred ďakujem.
A este by som mala otazku. Mala by som prilezitost nieco si privyrobit. Ako je to s privyrobenim si pocas materskej, resp. pocas RD, ked som stale zamestnancom. Mozem ist brigadovat pocas RD? Kolko maximalne mozem takto mesacne zarobit? Nic s tym nepokazim v pripade, ze pojdem v maji na UP.
Dakujem za info, aj za trpezlivost...
Ďakujem pekne za radu, takže počas RD si oficiálnou cestou asi nikde nezarobím, aby som si nepokazila VZ. Výpoveď dám teda 21.5.2014 - v tento deň má dcéra 3 rôčky a na výpovedi tiež musím mať dátum 21.5.2014. Zamestnať sa na 1 deň môžem kedykoľvek? Napríklad aj od 1. júna 2014? Veľká vďaka
Prepáč mi Zalka ale nechápem to. Dcéra má narodeniny 21.5 2014, čiže do zamestnania by som mala ísť až 22.5.2014 a ak mi dajú výpoveď, tak asi len s dátumom 22.5.2014. Ak by mi nechceli dať dovolenku aj výpoveď v ten istý deň, čiže 22.5.2014. Tak ako to mám urobiť so zamestnaním u druhého zamestnávateľa?
Mám namysli ten dátum, kedy sa mám zamestnať u druhého zamestnávateľa? ĎĎĎ
Asi už dochádza. Čerpanie dovolenky 22.5.2014, výpoveď 22.5.2014. A ak by nesúhlasili TAK - Nový PP u iného zamestnávateľa 23.5.2014 s platom 53€v hrubom za 1 deň. OK, či?

volala som jednej pani a ona mi povedala že tym že ma odhlasila moja veduca s tou vypovedou tak mi nejde ani dochodkove a neviem či aj nie socialna .Išla som na socialnu a tam mi dali vypisat papiere že mi budu platit do konca materskej a potom sa mam prist odhlasit neviem či je to to iste moc som tomu nerozumela