Dokazovanie tehotenstva pre sociálku
Zdravím vie mi niekto poradiť? Bola som zaniesť papiere na socialku na matersku z ochrannej doby. Problém je v tom, že prac. pomer skončil 24.4.2018 a ja mam v tehotenskej knižke dátum poslednej MS 17.4.2018 takže sociálka odomňa chce aby som dokázala, že som bola už 24.4. tehotná ale to sa predsa dokázať nijak nedá.. Doktor im len prefotil knižku a zakrúžkoval dátum 17.4. s tým že iný dátum určiť nevie ale oni stále chcú dôkaz resp. potvrdenie, že som bola 24.4. už tehotná.. Môžu toto po mne požadovať? Veď je to nezmysel presne určiť dátum kedy som bola oplodnená 😄
Tak s tym nepochodis.
ochranná dobatrvá vtedy,keď už tehotná si a skončí ti prac.pomer...ty si ale v čase ukončenia PP tehotná nebola
@zuzanockamt pri nepravidelnej menstruacii mi aj doktor povedal ze to urcit nevie takze neviem ako by to mohol vediet niekto iny vratane mna.. ako dokazu ze som tehotna nebola? su zeny ktore su tehotne a ms dostanu.. zaujima ma hlavne to dokazovanie tehotenstva..
@nikista gestačný vek plodu
@nikista ahoj, ja som tiez musela nosit papier na socialku, ze som v nimi pozadovanom termine tehotna bola. Moj lekar s tym problem nemal, kedze tehotenstvo sa pocita od poslednej MS, tak len vytlacil, opeciatkoval a podpisal dokument, ze som bola. A u teba by to tiez tak mohol spravit, kedze poslednu MS mas pisanu tyzden pred skoncenim prac.pomeru ;)
@miirabell no moj mi papier nevypisal ze on nevie aky, ze to je vsetko v knizke tak dufam ze mi to teraz nepokazil na socialke. moze si to posudkovy lekar na socialke nejak inak preratat? ten moj ma preradil teraz na rizikovu do nemocnice tak sa este skusim tam opytat lebo mam pocit ze tento dava len od vsetkeho ruky prec..
A ako ti vychádza dátum pôrodu? Ci sa nebude aj od toho odvíjať výpočet... To ma len tak napadlo, skúsenosť nemám
@biokozmetika 24.1. 2019 mam termin no ja neviem cele mi to pride divne zistovat ine datumy ako tie ktorymi sa riadi doktor
@miirabell oni tie papiere odomna zobrali ale povedali ze to este daju na posudenie. ale ked si viem este nejak pomoct tak im tam pojdem zaniest dalsie papiere a ako by malo vyzerat to cestne prehlasenie? ako to bolo u teba? ake obdobie si mala ty ked ti vypisal potvrdenie? moj povedal ze sa s tym v zivote nestretol ze by mal povrdenie vypisovat.. 😕 nerada by som o tu matersku prisla koli tomu ze on nie je ochotny vypisat nejaky papier a podpisat datum ktory sam urcil ako smerodajny..
@zuzanockamt súhlasím, pri ideálnych podmienkach je ovulácia na 14. DC, ona si bola v deň prepustenia 7 . DC, tzn ledva jej skončila MS a ešte ani ovulácia neprebehla.
@nikista Jednoducho si ešte tehotna nebola, je to takmer nulová pravdepodobnosť. Aký máš TT ?
Prepac ale tehotna si 24.4este urcite nebola. Tiez som mala poslednu ms 17.4 (rok 2016), dcera sa narodila 21.1.2017. Cyklus tiez nepravidelny. Myslim ze matersku ti nepriznaju.
Ja verím, že celá tá situácia je na guľku do hlavy, ale ten doktor fakt za to nemôže ... to sa podľa mňa ani dokázať nedá, že v tom čase si už tehotná bola ... ak si bola ... skôr si myslím, že nie.
Suhlas s
@lucia147852
@dzulli1980
Proste sa zmier s tym,ze ziadna MD. Mala si to riesit skor a mohla si mat dokonca MD aj maximalnu.
@nikista
vdaka za pomoc 😊 ja nehovorim ze za to moze ten hnusny doktor ja zistujem svoje moznosti 😉 by ste sa mohli niektore aj trosku menej arogantne chovat nakolko ma nepoznate..riesim to vtedy ked je to aktualne.. neviem ako konkretne by mi pomohlo keby to riesim 3 mesiace dozadu? posunie mi to tyzden tehotenstva? v poriadku beriem vase nazory ked nedostanem davku nebude to ani moja chyba ako hovorite ale proste preto ze to nevychadza..ale pokial mam sancu tak samozrejme spravim vsetko pre to aby som sa k tej materskej dopracovala.. za to nic nedam.. spravila by to kazda z vas..uvidim ako sa to doriesi vdaka 😉
Určite, ja by som tiež bojovala ako levica ... Ty nevieš dokázať, že si v tom čase bola tehotná, oni nevedia dokázať, že si tehotná nebola ... neviem, ako má Sociálna poisťovňa postavené zákony, ale keby mi prišlo rozhodnutie o tom, že mi materskú nepriznávajú, odvolala by som sa a ako hlavný argument by som uviedla práve toto - že tak, ako Ty nevieš dokázať, že si v rozhodnom čase tehotná bola, vylúčené to nie je ... skúsila by som 🙂
@nikista
@dzulli1980 No len oni nic dokazovať nemusia, logicky podla dátumov este tehotna nebola a to stačí na zamietnutie. Ci sa bude zbytocne tahat po súdoch je uz ina vec.😉 A stačilo tak malo-skor to riesit....
V prípade odvolania musia ... dokázať, že v rozhodnom čase tehotná nebola ... to nie je vec pre súd, rozhoduje o tom priamo Sociálna poisťovňa resp. priamy nadriadený orgán.
@evittam
@nikista https://primar.sme.sk/c/20505763/tehotenska-kal...
mrkni, plodné dni ti začali 25.4., opakujem len začali, takže 24.04. ťažko niečo bolo. Úradníčky tvoje dni a tehotenstvo posudzovať ani dokazovať nebudú a lekár očividne také potvrdenie vydať nechce, ani sa mu nedivím, neznie to reálne.
@dzulli1980 No podľa tých dátumov tehotna nebola. Rýchle dokazovanie...Ci co cakas,ze ako to dokazu? Treba rozmyslat realne a nie cakat,ze nejake odvolanie ich zastrasi....😉 Ja to nemyslím v zlom a uz vôbec to zakladateľke nezelam len proste sa na to dívam realne a mala to riesit skor a nie az "za 5 12".
A súhlas s @blankaj Ona sa odvola-ona ma dokazat opak...co nie je nejak reálne bez potvrdenia lekara,ktory nie je ochotný a ani sa mu nedivim. Nema čo potvrdiť.
@dzulli1980 nič nemusia dokázať 🙂 oprú sa o tvrdenie lekára predsa. To ona má dokázať potvrdením od lekára a to nebude mať, lebo je to nereálne...
@evittam ako hovorim.. nepoznate ma.. ja mam jednu matersku v poriadku z mojho zamestnania.. toto ide v podstate o vedlajsi pracovny pomer ktory bol v subehu s tym co stale trva..ja sa koli tomu po sudoch tahat nebudem ale tak ako hovori dzulli1980 proste skusim co sa da a a ked nie zmierim sa s tym..je mi uplne jedno ci si vy myslite ze to nema zmysel alebo ze som ja nieco zanedbala.. nemusime uz o tom debatovat ja to budem riesit so socialkou nie s vami..lekar mi nepovedal ze som nebola tehotna a ako ho poznam tak keby si bol isty tak mi to narovinu povie ze mi to neda pretoze to nie je pravda..ja sa nehadam ze som bola tehotna.. pockam si na vyjadrenie..ja som len chcela vediet ci uz niekto take nieco riesil nic ine...ziadne kecy o tom co som ja mohla a nespravila lebo to vasa vec nie je..
@nikista Ano nie je to moja vec. Dovolila som sa vyjadrit k veci. A uz som tu pomohla nejednej mamicke a inym zenam cize ziadne "kecy" nepisem. Takže nevyskakuj na slušných ľudí. Nikde si nenapisala, že MD mas a len ti islo o druhu MD. Pises na verejné fórum a chcela si rady tie si dostala. Úprimne vyjadrenia sa ti nepáčia. Sa zariad ako chces a ani nič iné ti nezostava mne je to naozaj jedno nielen že moze byt. Pekny vecer.
Ja som to zažila tiež, a pritom dátumy sedeli normálne. 31.12 mi koncil pracovný pomer, 8.1 som prišla na sociálku, a to už som bola dosť dlho tehotná keďže posledná ms bola 17.7. a pani sa ma pýta že aký mám dôkaz že som tehotná a že som už bola tehotná 31.12. tak jej ukazujeme tehotenskú knižku a ona že podľa čoho to má vedieť. Skoro ma vykotilo. Tak jej ukazujem dátum poslednej ms a predpokladaný termín pôrodu ktorý mal byť 23.4. ona že si to prefoti lebo nevie???? Takže aj keď je všetko ok, niektoré tety proste nevedia.
@nikista Btw.ak chces mat z každého PP nárok na MD tak musis mat z kazdeho splnenú hlavnu podmienku nároku na MD t.j.270dni NP za posledne dva roky pred pôrodom. Ak mas toto splnené z toho druhého PP a prvý stále trva tak mas narok z oboch nakolko splnas aj dalsie podmienky nároku t.j.aktivne NP.😉 Stačilo poriadne vysvetlit o co ti ide a nie kopať okolo seba.

@nikista 24.4.si tehotná byť ešte nemohla ... ak teda plod zodpovedá veľkosťou tej poslednej MS a otehotnela si v tom cykle