Hasič na materskej dovolenke
Ahojte , mam 2rocneho syna, som s nim na rodicovskej. Zavolali ma do prace, muz by chcel ist na matersku. Problem je, že je hasic a na personalnom mu povedali, ze nema narok. Prosim je tu niekto, kto ma muža hasica, policajta, vojaka a ten bol/je na materskej? Je to vobec mozne? Zakon je podla mna dost nejednoznacny.
@lenka9g odskúšané nemám....pred získaním info mm chcel ísť na MD, ale kedže nesplňal podmienky a aby nemali sme chuť platiť 650€dobrovoľné poistné aby sa nám to oplatilo, tak sme do toho nešli... Ale čítala som obe knihy Materská od Mihála, kde má rôzne prípadové štúdie - tak čo - to k tomu viem. Jednoducho povedané, stačí ked má pravidelný príjem do soc.poistovne 270dní pred nástupom na MD. Neuvádza sa či TPP abo dohoda...podľa mna je to jedno, doležitý je ten pravidelný príjem. Skús zavolať....ale osobne si myslím, že ti neporadia ☹ bohužial vo väčšine prípadov otca na MD paničky úradné majú menej znalostí ako tí otcovia žiadatelia
Ja som hasicka, aj moj muz je hasic. Obaja pracujeme v uniforme, ale v kancelarii. Ja som bola 6r na rodicak + materska, a moj muz sa informoval ci moze ist na materskú a personalistka mu povedala, ze áno. Takze sa da. My sme to nakoniec nevyuzili kedze sme nechceli "prezidentovi" sypať sol do rany a riskovat vyhadzov. 😉
ono je rozdiel medzi zasahovym hasičom a tým v kancelárii.
Ako to maju zeny hasicky neviem ale policajt pokial je nemocensky poistený podla zakona o soc.poisteni najmenej 270dni za posl.2r. Moze cerpat z tohto poistenia matersku davku. Otec ale požiada o rodicovsku dovolenku zamestnavatela min.1mes.pisomne pred nástupom. Ak chce len poberat davku moze a nic nemusi nikomu hlasit, normalne pracuje dalej. Matka v tom case moze byt na RD bez rod.prispevku, do 6r.dietata je poistenec statu v ZP a nikomu nic nehlasi v praci. Nastupuje do nej v 3r.dietata. pozrite si na Utube videa p.mihala, cast 5, 6,7 presne toto popisuje.
@adula12 myslela som to v súvislosti s tou materskou. Tam sú tie výnimky čo už dievčatá spomínali. Môj MM nie je hasič,ale má s nimi dosť hlboké pracovné kontakty a vysvetlil mi to asi tak, že zasahovy hasič nie je tak ľahko nahraditelny ako ten v kancelárii preto sa im tá materská nepovoľuje. Výnimky ale iste existujú.
Napísala som to veľmi lajcky.😄
Ja mám manžela hasiča,a nie, nemôžu.
@evamarek77 Ano ale nie pre tieto zlozky-citaj s porozumením. Oni nie su zamestnanci,za ktorých sa odvádzaju odvody do SP.
@evamarek77 Ja neviem ako to mam este napísať-pokial je to zamestnanec,za ktorého sa neplatia odvody do Sociálnej poisťovne. Neviem ako je to s policajtami.
@evamarek77 policia spada pod mv sr, statnu spravu. Takze ano, moze si policajt tiez platit dobrovolne nemocenske v soc. poistovni, keďže odvody z jeho vyplaty putujú inam a v inej vyske ako u beznych zamestnancov vo verejných spravach.

@zuzfa to je zaujímavé, čiže stačí pracovať na dohodu nemusí byť polovičný pomer a aj tak ma nárok na materskú? (je hasič ale pracuje aj na dohodu)