Je materská dovolenka príliš krátka?
Idem si vyliat srdce. Je to nefer, ze materska je len 6 mesiacov a potom hop na rodicak alebo do prace. Je to nefer. Ved to babo je prvych 6 mesiacov len babo nic sa s nim neda. Ked ma pol roka uz zacina viac vnimat, da sa s nim hrat. Chcem s nou zostat este doma, ale neda sa. To mame stastie ze je u nas materska aspon 6 mesiacov. Ach, placem, je mi smutno.
Keď som bola ja na rodičáku,bol vtedy rodičák 200€.Až posledný rok mojej rodičovskej dovolenky ho zdvihli na 400€.Aký luxus☺️.Buďme rady,že nežijeme v zahraničí,tam bábo musia mamy šupnúť do jaslí a hotovo.V Holandsku napr.sú mamy doma len prvé 3 mesiace.
Nefer? Vsak stat dopriava matkam a detom luxus troch rokov, kedy prispieva na starostlivost o dieta. Mas krajiny, kde po materskej nedostane rodina nic. Bud zena nastupi do prace a starostlivost o dieta zabezpeci inac alebo ostane doma bez akychkolvek prispevkov.
A dokedy by si chcela byť s dieťaťom doma ? Do 18?
Jasne nefér, voči ženám čo nemaju deti a makaju a odvadzaju počas 3 rokov odvody,kym tebe ich platí štát. Nefer je to voči zamestnávateľovi, ktorý ti musi preplatit aj dovolenku, ktora ti vzniká zo zákona počas materskej aj ked nepohneš pre neho ani malíčkom a nevyrobiš mu nič. Je to nefer, že kým ty si doma tie 3 roky sa ti zarátavaju do odrobenych rokov a ak ťa aj chce prepustiť tak musi ti dať odstupné za celé roky aj keď si u neho odrobila napr. mesiac a išla na PN a materskú . Jasne je to nefer, že ešte ideš aj skôr na dôchodok lebo na každé dieťa sa ti odrata 6mesiacov z dochodkoveho veku. Otázne je voči komu je to nefér.
Oproti ostatným krajinám sa u nás majú matky s deťmi naozaj veľmi dobre. Nie je sa na čo sťažovať. Ak ti je rodicak malo, najdi si brigádu, tak som to riešila ja. Ale vtedy bol rodicak len 269€.
a co presne je na tom nefer asi nechapem 🙂 ci do 15 rokov si chcela byt doma a stat ti bude platit davku vo vyske platu ci? mozes sa pripadne este na to dieta financne pripravit pred tym ako bude na ceste
Autorka nereaguje, takze je to opat len dotaz na vyvolanie diskusie
@hederamonstera presne tak.
Niektoré sme mali rodičovský 164 eur. Spamätaj sa... náš štát je k matkám štedrý až-až
Co by za to ini dali,keby mali taku politiku rodinnych prispevkov ako my na svk a v cr. Tu sa fakt niet co stazovat.
A čo ešte bude rumazgania,keď skrátia rodičovsku na ,,iba" 2 roky?😂
@doriiis podľa mňa neskratia. Ale keby áno to by bol koniec sveta
@klarissa25 ...by išli aj do ulíc protestovať,že im berú právo byť s deťmi.🤣
V belgicku materska 15 tyzdnov a ziadny rodicak neexistuje 😁🙈
Na Islande je materská 13 týždňov.Mam istotu,že keď sa tam raz predstavujem,žiadnu Slovensku cerstvomamu tam nenájdem.😂
Inak autorka.Tu máš rebríček dĺžky materskej dovolenky v okolitých štátoch.Staci si vybrať krajinu a ísť
1. Bulharsko - 58,6 týždňa
2. Veľká Británia - 52 týždňov
3. Grécko - 43 týždňov
4. Írsko - 42 týždňov
5. Slovensko - 34 týždňov
6. Česko - 28 týždňov
7. Izrael - 26 týždňov
8. Maďarsko - 24 týždňov
9. Taliansko - 21,7 týždňa
10. Estónsko - 20 týždňov
Mozes zostat doma az do 6 rokov dietata. Akurat ze to bude posledne 3 roky uz neplatene (pokial dieta nema nepriaznivy zdravotny stav). Ja som na materskej uz 7. rok (3deti po sebe) a robim z domu pre svojho povodneho zamestnavatela v oblasti IT na dohodu: 10 hod/tyzdenne. Dalsich par stovak si k rodicovskemu prispevku privyrobim. Neviem si predstavit, ze by mi stat daval ekvivalent cistej mzdy az do 3 rokov dietata... su inak aj vselijake pridavky, danovy bonus (tam uz musi byt prijem)... takze... nemyslim si, ze by dieta muselo ist do jasli a neboli by moznosti.
@hederamonstera nedostalo sa jej odpovedi ake ocakavala, tak sa celna nasr... (dena) potichucku nadava ake sme sproste...
@mirkam3 veeeeeeeelmi good point 👍toto mňa osobne vie vytočiť do nepríčetna veru.
Nefer je mat 16 tyzdnov materskej 2tyzdne laktacneho volna a ak chces aby dieta ostalo dlhsie doma tak dalsich 16 tyzdnov otec pri 4m dojcati - sice v jednom je to dobre, ze aj muz vie co je to starat sa o dojca a v robote sa ta nemaju zaujem pytat ci budes mat deti alebo nie lebo tolko a aj viac moze mat aj ich muzsky zamestnanec. Takze co je nefer podla teba??
@viestta 😂😂😂
Budme vdacne, ze to tak je, neviem si totiz predstavit nemat na vyber a musiet dieta supnut do nejakeho zariadenia ci opatrovatelke v case, ked sa u neho formuju tie pre zivot najdolezitejsie veci. Radsej som sa cas trochu uskromnila.
Tak vezmi si také Švajčiarsko t máš materskú 96 dní a potom ta živí manžel alebo do prace...
@nicoletta98
tie rozumne by sa dobre vydali aby mohli ostat doma s babetkami a nemuseli ist od 6 týždňovej do prace 🙂
Ja osobne nevidím zmysel mat vedome dieta a po tak kratkom čase od neho odist do prace, je to choré. Ôk, výnimka je, pokial tu zeny neprežije inak, muz zomrie, ma úraz atd... Ale tam je to ciste šialenstvo. Ved naco mat deti, keď ich vychovava a je s nimi 80% casu cudzi človek?
Vobec nechapem to nariekanie, ako sa maju matky na Slovensku zle. Tehotenska davka, materska, kocikovne, rodicak (do 3 rokov dietata), danovy bonus, ktovie, co este, o com neviem... ved takmer nikde inde sa neda dietatom vycicat tolko penazi od statu, nez na Slovensku.
Niektore zeny by si mali ist fakt skusit zit do zahranicia, nech vidia, ze tam zeny dostanu velke hovno a este k tomu musia cim skor naklusat do prace. Az vtedy by si mozno uvedomili, ze vlastne Slovensko je v tomto az prilis stedre.
@doriiis a co skratia dieta nevezmu do skolky v 2rokoch a beri rodicak dalej..takze su na rodicaku dalej