icon

Je pravda, že VŠZP ruší neplatenú rodičovskú?

3. jan 2023

Ahojte, je pravda, ze Vseobecna zdravotna poistovna rusi moznost, aby matka zostala doma so zdravym dietatom na neplatenej predlzenej dovolenke?

Dakujem!

Strana
z2
alenah31
3. jan 2023

@coccinellaseptapunktata o takomto zruseni sa neuvazovalo a urcite ani nebude. A urcite nie v case mimoriadnej situacie kedy dokonca stale platia pandemicke OCR a pod. moznosti. Fakt by ma zaujimalo, ktora pobocka VSZP ti tuto informaciu napisala. Jedine co sa od 1.1.2022 zrusilo boli pandemicke RP kedy skutocne zrusili aj platenie ZP za tieto osoby, ale urcite nie nepl. RD.

@alenah31 tak je dosť možné, že si to pani poplietla a dala mi zlu info, preto som písala, že treba overiť. Občas mám pocit, že ti kompetentní vedia menej ako bežní ľudia. Pobočka Svidník to bola. A určite som nebola na pandemickej RD ale normálne.

anetka34
3. jan 2023

@stanulienkat Ja by som tým mamičkám, ktoré sa skutočne starajú o deti tých pár Eur na zdravotné poistenie nezávidela. Na oveľa väčšie nezmysli idú milióny v tomto štáte. A tie peniaze na sociálne dávky občanom, ktorí sa ani nestarajú o deti to ani nebudem hovoriť.

iv007
4. jan 2023

@anetka34 nikto im nezavidi, ale vacsina z nich je dobrovolne nezamestnana doma cele roky.Ja pracujem a platim odvody vyse 14 rokov vkuse, ziadna PN, choroba ani operacia.Potrebujem ist na sono prsnikov v ramci preventivky a davaju mi termin na februar 2024 (ano 24) aj to plateny za 30€! Tie peniaze proste v zdravotnictve chybaju..

anetka34
4. jan 2023

@iv007 Odkiaľ ste? Dajú sa aj skôr termíny vybaviť. Mne dali tiež do nemocnice termín o pol roka a v inom zariadení o dva týždne, v tom istom meste. Oba termíny zdarma. Dokonca akútny stav napíše lekár, že je riziko z omeškania a zobrali ihneď známu. Ale už som videla aj to, že jedna poisťovňa nepreplatila sono a iná áno.

anetka34
4. jan 2023

@iv007 Ja nie som mamička na RD, len chápem zase ženy ktoré ozaj nemajú kam dať deti, alebo tak či tak nemajú prácu a aj tak by za ne ako za nezamestnané platil štát. Čiže poisťovňa peniaze dostanete, vykazuje zisky a jedna poisťovňa sa rozhodne, že vám vyšetrenie zaplatí a druhá nie. Tak potom neviem kde je chyba?

iv007
4. jan 2023

@anetka34 nase mamy v 80-90tych rokoch boli iba pol roka doma a decka šup do jasiel a skolok.Neboli mobily,pampersky ani modre koniky a poradili si..Treba zapojit sirsiu rodinu, babky,tety a hlavne manzelov alebo vybavovat skolky ci opatrovatelky.

iv007
4. jan 2023

@anetka34 v Nitre nezozenies sono v tomto roku, az 2024 a do ineho mesta nemienim cestovat a minat svoj cas a benzin

anetka34
4. jan 2023

@iv007 Známa chodila myslím že MUDr Slaviková v Nitre, okolo 30 € platila keďže je súkromná lekárka. Neviem o tom žeby termíny dávala až o rok. Možno áno, ja tam nechodím.

anetka34
4. jan 2023

@iv007 Ano kedysi si ľudia viac pomáhali a hlavne babky boli v 53-54 už doma.
Ja nepoznám vo svojom okolí nikoho kto by bol ďalšie 3 roky doma s dieťaťom. Určite sú, len ja viem iba o prípadoch, že bola najviac rok navyše doma. Určite to ale nie je príčina prečo sa platí u niektorých lekárov. Nie je všetko fér.
A hlavne každá mala prácu. Ja som tiež roky pracovala v menšej firme a tešila som sa ako sa tam po materskej vrátim, žiaľ mi dali hneď po nástupe výpoveď pretože som si dovolila otehotnieť. Musela som si popri malom dieťati hľadať novú prácu. Trvalo to istý čas. Nikdy som nebola na OČR, keďže u nás to s pomocou rodiny fungovalo a napriek tomu ma do pôvodnej práce nevzali. Ale poznám ženy, ktorým nemá kto pomôcť s deťmi. A určite by radšej pracovali.
Skôr ma štvú prípady, keď neprispôsobiví občania celý život nerobia, nestarajú sa o deti a dostávajú kadejaké dávky, byty, obedy zdarma... Tam uniká omnoho viac peňazí.

iv007
4. jan 2023

@anetka34 ja odmietam platit 30€, kedze kazdy mesiac platim stovky na odvodoch a daniach.Ide o bezne vysetrenie, ziaden nadstandard alebo esteticky zakrok

anetka34
4. jan 2023

@iv007 Áno je to smutné. Veľa vecí je tak. Zubár, okuliare, je to veľa peňazí.

Strana
z2