icon

Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?

lenkagol
25. sep 2011

baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov

nattulka
3. feb 2016

@evita68 pochybujem ze mi sef da teraz na plny uvazok, mam diplomovy semester a caka ma toho riadne vela, neviem ci vobec budem stihat robit:( avsak od juna uz budem na plny....nechapem uplne tomu, preco si myslela ze teraz na plny a potom zmenit na ciastocny a na nom mat dobry plat, vyslo by to pre mna vyhodnejsie, ako keby som sla teraz na ciastnocny, aby som bola poistena a potom na plny (aj s vyssim platom)?

evita68
3. feb 2016

@nattulka prečítaj si ešte raz, čo som ti napísala.. o žiadnom plnom úväzku nepíšem..

svetluska85
4. feb 2016

Nattula aby si mala nárok na md musíš odrobit minimálne 270 dní (myslím za posledne 2,alebo 3 roky). Evita Ti chcela naznačiť, že ak by si mala nízky príjem, dostaneš minimalnu materskú. Avšak ak by Ta Tvoj šéf zobral na plný pracovný úväzok 90 dní pred nastupom na MD dovolenku, tak materská by sa Ti rátala z posledného pracovného vzťahu (nie z dohody). Len si daj pozor aby si bola tych 270 dni zamestanana, teda nemocensky poistena (minimálne dohoda o vykonaní práce alebo dohoda o pracovnej činnosti)

nattulka
5. feb 2016

@evita86 ach prepac, normalny uvazok som chapala ako plny, uz rozumiem, dakujem pekne za rady 🙂

sovicka333
1. máj 2016

ahojte ja sa chcem tiez spytat. od januara 2016 som zamestnana termin porodu mam 25.10.2016 a teraz neviem ci budem mate matersku. pretoze na matersku sa ide uz 6 tyzdnou pred porodom. tak som z toho trosku zmetena lebo ked mam mat poistenych 270 dni pred porodom. co splnam. len to nespnam pred nastupom na matersku. dakujem

evittam
1. máj 2016

@sovicka333 Odpovedala si si sama - podmienka je 270 dní NP do pôrodu čo ty splníš. 😉

sovicka333
1. máj 2016

@evittam dakujem :D

evittam
1. máj 2016

@sovicka333 Za málo.

tina110
18. máj 2016

ahojte chcela by som sa opytat tych 270 dni je kalendarnych alebo iba odpracovanych?

dena1973
18. máj 2016

@tina110 Počíta sa to na kalendárne dni...
Je to jedna z podmienok pre nárok na materské: 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom.

eliskatroian
18. máj 2016

Caute baby, ked som pracovala 1,5 roka a potom rok som bola nezamestnana a az od septebra nastupujem do práce, budem muset zasa dva roky vkuse pracovat aby sa mi to rátalo do materskej? :(

evittam
18. máj 2016

@eliskatroian Podmienka je 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom - máš to aj v príspevku nad tvojim.

dena1973
18. máj 2016

@eliskatroian Ak ti bude do 2 rokov pred porodom spadat aj predosle zamestnanie, tak sa ti aj tieto kal. dni budu pocitat do 270 dni nem. poistenia.

maminalalala
18. máj 2016

Ahojte, viete mi niekto poradit, ako je to, ked niekto pobera mterske od dvoch zamestnancov? A este prosim, kolko musite matodrobene, aby ste mohli po rodic.dostavat podporu, v pripade, ze nemam hned zamestnanie?dakujem za info 🙂

dena1973
19. máj 2016

@maminalalala
Aby bolo možné vyplácať materské od dvoch zamestnávateľov, tak z oboch nemocenských poistení ZVLÁŠŤ musí byť splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Musí mať u zamestnávateľov aktívny prac. pomer resp. spĺňať podmienku ochrannej lehoty (OL pre tehotné 8 mes. po ukončení PP). Ak sú splnené podmienky pre nárok, poistenkyňa si uplatňuje nárok na materské na žiadosti o materské a to v dvoch vyhotoveniach (gynekológ vypisuje žiadosť o materské 2x - na každé nemocenské poistenia zvlášť).
Nárok na podporu vzniká ak sú v posledných 3 rokoch odpracované min. 2 roky.

maminalalala
19. máj 2016

@dena1973 ďakujem pekne. Este hlupa otazka, ked mam odrobeny rok a pol na zmluvu ( predtym dohoda) a pri nastupe na matersku trva prac.pomer, to sa nerata do tych 2r.odprac, vsak?

dena1973
19. máj 2016

@maminalalala Do 270 dní nemocenského poistenia sa započítavajú všetky dni nemocenského poistenia, ktoré spadajú do 2 rokov pred pôrodom t.j. všetky dni nemocenského poistenia, kedy aktívne trvalo nemocenské poistenia (nemusia byť v jednom kuse).
Započítavajú sa aj dni kedy je poistenkyňa na PN resp. aj keď nastúpi na materské a to až do pôrodu, no pracovný pomer v tom čase musí byť aktívny (PP bude trvať).

maminalalala
19. máj 2016

@dena1973 ďakujem, ak sa teda rata aj dohoda, tak som prave zistila, ze mi chyba asi mesiac, aby som dostavala podporu :-\ joooj, skoda.

dena1973
20. máj 2016

@maminalalala Co sa tyka podpory, tak aby si mala narok musis mat v poslednych 3 rokoch odpracovanych 730 kal. dni (2 roky). Do odpracovanych dni (co sa tyka podpory v nezamestnanosti) sa zapocitava iba doba ukoncenych pracovnych pomerov. O podporu sa da poziadat po ukonceni prac. pomeru. Ukonc. PP na dohodu sa zapocitat da tiez v pripade, ak sa za tuto dobu platilo nem. poistenie - bola to dohoda s pravidelnym prijmom.

maminalalala
20. máj 2016

@dena1973 ďakujem krásne za info 🙂

dena1973
20. máj 2016

@maminalalala Nie je začo 😉

ivu80
24. jún 2016

Ahojte.potrebujem radu..od roku 2008 do konca septembra 2015 som pracovala u jedného zamestnávateľa.od októbra 2015 do konca februára som bola na UP a poberala podporu v nezamestnanosti.od marca 2016 som znovu zamestnaná,ale u toho istého zamestnávateľa (kde od roku 2008~2015).som tehotná a od 26.5.na PN.vyrátali mi strašne malú marodku,vraj z pravdepodobného vym.základu.čo mám urobiť,aby mi PN a následne aj materské rátali z vym.základov z roku 2015? Ďakujem pekne za odpovede

crazybabenka
11. júl 2016

baby potrebujem radu.....01/04/2016 som nastúpila do práce a mám zmluvu na rok....s tým, že mi 1.7. skončila skúšobná.....nejak nestíham sledovať celú diskusiu......mám podozrenie, že som tehu....zatiaľ len test......chcem sa predbežne spýtať.....budem mať nárok na materskú alebo nie.....ak budem pracovať celé tehu....resp. kým sa "bude dať"....Ďakujem

evittam
11. júl 2016

@crazybabenka Ak splníš hlavnú podmienku a to 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom tak áno.

crazybabenka
11. júl 2016

@evittam no začiatok platenia mam od 1.4.....a do nástupu na MD by to mohlo byť tych 270 dní ak dobre rátam....toto tehu ak naozaj je nas prekvapilo....vôbec sme nerátali, ze je to možné...mám za sebou niekoľko ivf a toto je jak blesk z jasného neba 🙂

evittam
11. júl 2016

@crazybabenka Tak by ti to malo vyjsť. Držím pršteky nech to vyjde až do konca - hlavne nech si ty aj bábo v poriadku. 😉

seva112
17. júl 2016

baby poradite aj mne? pracovala som od roku 2009 v roku 2011 som sla na marodku 2012 materska v roku 2015 som sa vratila do prace ,,tej istej,,a od juna tohto roku som nezamestnana...ak by som otehotnela v najblizsej dobe mam narok na matersku alebo dostanem iba tych 200 eur?

seva112
17. júl 2016

@seva112 teraz som na urade prace...a poberam podporu

9lf9
17. júl 2016

@seva112 v tejto situacii na matersku narok nebudes mat od narodenia budes mat RP

seva112
17. júl 2016

@9lf9 ou skoda :/ takze musim mat odpracovanych zasa tych 270 dni a az potom ano?a tie dni sa rataju iba ako pracovne alebo kalendarne?