Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?
baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov
Ahojte prosim o radu ci mam spravne info. Od jula 2008 trva dodnes pracovny pomer na dobu neurcitu. Pocas toho od oktobra 2012 som bola na materskej nasledne na rodicovskej dovolenke do oktobra 2015. Pracovny pomer pokracuje. Termin druheho porodu je april 2016. Na matersku budem mat narok nie? A vyrataju z terajsieho platu? Dimy moc
@maminalalala áno, poradili, však to je všetko hore napísané 😉 Alebo niečomu nerozumieš?
@dena1973 Aha, to som nevedela..ale tak hlavne, ze jej to vyjde🙂
@darinka.b Myslim, ze nebudes mat splnenu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia, kedze pracovat budes november 2015-marec 2016.
@darinka.b Ale je pravdepodobne, ze v tomto pripade staci odpracovat menej a narok na md by byt mohol..ja mam skusenost len od kamosky s retazovym porodom a tam viem, ze matersku mala.
@darinka.b Ak pracovný pomer pokračuje, tak nárok na materské vznikne. Príjem sa bude brať z r. 2015.
@dena1973 Cize to znamena, ze md sa jej vyrata z rp a tych 2 mesiacov co odpracuje do konca roka 2015? Lebo to asi nic moc suma bude teda.
@holubicka28 RP sa do vymeriavacieho základu neráta.....UPSVaR, ktorý vypláca RP nemá nič spoločné s MD! Nemiešaj tu hrušky z jablkami. A ak sa jej VZ bude rátať z tých dvoch mesiacov - tak prečo nič moc, ak napr.bude mať plat 1000,- Eur/mesiac HM - tak x2/60 (priemerne) a to bude mať denný VZ 😉 .
Nie som si istá z čoho jej budú vyrátavať MD - buď z tých 2 mesiacov za r.2015 alebo od nástupu do práce - do nástupu na MD.
@evittam Ved ja som sa len pytala, ci akoze aj rp sa rata ako prijem a som rada, ze to tak nieje..keby som chcela v buducnosti druhe babo a nestihla retazovy porod:D ak sa rata z odpracovanych mesiacov za rok 2015, tak super potom🙂.
@holubicka28 No ved aj keby sa rátalo zo všetkých odprac.´....Stále ide o to koľko je tá HM, keď bude minimálna tak to máš za jedno......
@evittam Ved to urcite, mne prave vychadza z platu skoro maximalna, tak aspon viem do buducna ako sa to rata pri dalsom.
@holubicka28 No, v prvom rade nie je vôbec nič isté "do budúcna", zmenia sa zákony, vyhlášky a zase to bude inak. 😉
@evittam Tak minimalne budem vediet koho sa opytat🙂 teda, ak este budes na mk🙂)
@holubicka28 V pohode 😉 .
Vlastne si trošku aj treba uvedomiť, čo človek číta - výšku MD a PN ovplyvňujú príjmy, z ktorých sa odvádzajú odvody nemocenského poistenia, čo napríklad RP nie je - to len tak pre logické myslenie 😉 😀
@evittam Jasne, ja som sa o to zacala zaujimat len pred nedavnom, nastudovane vsetko nemam a tiez nie vzdy logicky myslim 😀 aj ked viem, ze md a pnka je zo socky a rp z uradu prace, ale nejak mi to v tej chvili nedocvaklo 🙂)
Dobrý deň žienky, prosím viete mi poradiť ? Dcéra čaká bábo , je v 10. týždni. Od 8/2015 je nezamestnaná. Bude mať nárok na materskú ? Ďakujem
@samika Nie, nakoľko už nestihne 8-mesačnú ochrannú lehotu a jej PP netrvá. Bude mať nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa. Prípadne by sa mohla ešte zamestnať.....ak nemá rizikové tehotenstvo. Samozrejme len v prípade ak splní podmienku 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom.....
@samika Iba doplním @evittam .
Ak bude poberať rodičovský príspevok, tak od narodenia dieťaťa sa môže na SP do 45 dní od narodenia dieťaťa poistiť ako osoba starajúca sa o dieťa. V takomto prípade jej štát bude počas poberania RP platiť dôchodkové poistenie. Pri vystavení prihlášky nech si urobí kópiu a tú dá na SP potvrdiť. Kópiu si odloží, aby mala o tom doklad...
Ahojte poprosim o radu som slovenka ale byvam v plzni aj s priatelom a cakame babo som na zaciatku 4 mesiaca a mam odrobenich 6 mesiacou tu v cechach ci mam narok na matersku agentura mi plati poistne...dakujem za odppvet
@domca100 Ak si nemocensky poistena tu na Slovensku v SP ( zamestnavatel je zo Slovenska), tak narok na materske ti vznikne ak:
1. Bude splnena podmienka 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom
2. Prac.pomer bude ku dnu nastupu na materske trvat resp. ochranna lehota
Prajem pekny vecer. Precitala som si par prispevkov a aj nieco na nete, ale stale som si neni ista. Do 11.5.2015 som bola na RD. od 2.6. 2015 som zamestnana, avsak momentalne aj tehotna v 4.mes. Na MD by som mala nastupit v juni. Vznikne mi narok na matersku? Neviem vsak kolko este zvladnem pracovat..

@holubicka28 V ochrannej lehote sa musi nastupit na materske pred 6 tyz. pred pravdepodobnym porodom.
8 tyz. moze iba poistenkyna, ktorej trva PP.