icon

Ktoré obdobie sa ráta do výpočtu materskej?

lilkaz
1. nov 2016

Ahojte, vedeli by ste mi poradit v mojej situacii? Vo firme som robila 7,5 roka od roku 2009. Od novembra 2013 som bola na materskej, z nej som sa vratila a robila vo firme od novembra 2015 doteraz. Dala som vypoved a vypovedna lehota mi plynie do 31.12.2016.
Takze od 1.1.2017 budem nezamestana a budem poberat pol roka davku v nezamestanosti.
Viete mi poradit, do kedy musim otehnotniet, aby som dostala matersku a za ake obdobie sa mi bude ratat?
Dobre pocitam, ze ak stihnem otehotniet do marca 2017 - to znamena ze v novembri 2017 nastupim na matersku. To by som mohla mat priznanu matersku, lebo som odrobila cely rok 2016 (cize 270 dni za posledne 2 roky) a vlastne aj vyska materskej by sa mi vypocitala vlastne za cely predchadzajuci kalendarny rok - cize cely rok 2016? Mam z tych zakonov a cisiel trochu gulas, tak sa chcem uistit, ci to je takto?
Dakujem pekne vopred za rady... 🙂

zalka
1. nov 2016

@lilkaz OL máš len ak si tehotná pri skončení PP ... čiže ak by si otehu v marci 2017 a do novembra by si nemala žiadne poistenie tak nárok na MD nemáš.
Na MD je nárok len ak je splnená podmienka 270 dní poistenia za dva roky, ale zároven musí byť žena v OL .. alebo musí mať aktívne poistenie.

skajka204
1. nov 2016

270 dni nemocenskeho ppistenia je len jedna z podmienok naroku na materskú. Druha je mat pracovnu zmluvu alebo byt v ochrannej lehote

lilkaz
autor
1. nov 2016

A keby sa mi podarilo otehotniet vo vypovedej lehote? Tak by som mala narok? (pisala som ze vypovedna mi konci 31.12.2016 ale asi ju budem mat trojmesacnu, takze do 31.1.2017)..to budem v OL aj ked to uz bude vo vypovednej lehote?

A este jedna otazka? co znamena mat aktivne postenie, to by som si mohla platit aj sama?
dakujem

skajka204
1. nov 2016

@lilkaz keby sa ti podari otehotnieť kým si ešte zamestnana tak nárok mať budeš. Ochranná lehota je 8 mesiacov

bianka...
2. nov 2016

Mozem sa opytat aj ja? Ku 1.12.2016 som zamestnana 2 roky.Momentalne som par dni na pnke a termin porodu mam 14.1.201. Cize z pn uzpojdem rovno na matersku. Tie 2 roky su postacujuce na matersku? (pobera sa tych 70% z platu?)
@skajka204

skajka204
2. nov 2016

@bianka... Ano staci 😊

gapa
2. nov 2016

@lilkaz nemocenské poistenie ti bude trvať do ukončenia prac.pomeru (ak nebudeš napr. na neplatenom volne, či rodičovskej dovolenke, čo predpokladám nehrozí. Ak budeš tehostná v posledný den trvania prac.pomeru (presnejšie nem.poistenia zamestnanca), tak budeš v ochrannej lehote pre tehotnú, ktorá je 8mesiacov po ukončení nem.poistenia. Ochranná lehota znamená, že nárok na nem.dávku (nemocenské, materské alebo ošetrovné) ti vznikne aj napriek tomu, že ti netrvá nem.poistenie.
A pozor, ak by si si začala platiť dobrovolné nem.poistenie (balík s dôch.poistením), prestane ti plynúť ochranná lehota zo zamestnania a už sa ti bude rátať materské z posledného nem.poistenia dobrovolného a to, ak nebude trvať dobr.poistenie pred nástupom na md aspon 26týž, tak len z minima, t.č. jeminimum 429eur tj. bacha na to, treba sa popredu dobre poradiť.

lilkaz
autor
3. nov 2016

Baby, ďakujem pekne za rady 🙂