Mám nárok na matěrskou když bydlím na Slovensku?
Ahojte chcu vás požadat o radu:
pri vyrizovani rodičovskeho príspevku mne na urade urednice rekla že nemám nan nárok s dúvodu že bydlim na Slovensku pričemš mám trvalý pobyt v CR a pracovala jsem 9let v CR a platila si pojištení,malá má taktež trvalý pobyt v CR, prtner je Slovak a pracuje na slovensku.
Urednice poslala moji žádost do Brna na prešetrení a dle jejího názoru nebudu mít na pobírání príspevku nárok.
Je neco takového vúbec možé?
Dekuji za rady.
Já už nad tím dumala, že jim prostě řeknu že se vracím do čech, jenže jsem udělala tu chybu že jsem Adriána odhlásila od zdravotní pojišťovny a nahlásila ho sem a taky tu má dokrota, ale zas na druhou stranu jak oni to zjistí?? Jako že nežijem v čechách... Ještě počkám napsala jsem kam se dalo a v pondělí mám znovu volat na úřad do čech, tak doufám že do konce týdne se to nějak vyřeší, mezi tím se v čechách rozjela akce "zachraňte mě" 😀 a přes nějaké známé se to začlo řešit na kraji a právě jsem dostala sms že se začlo jednat, zítra mi asi bude pískat v uších jak budou někteří úředníci nadávat 😀 ... Doufám že je to prostě jen něčí chyba a vyřeší se to a nezůstanu bez peněz navěky, ještě zítra musím zavolat do banky a pořešit s nima co dál, když mi neodešla splátka úvěru, na to se taky fakt těším 😖
Ahoj holky, budu nakukovat do diskuze. Právě se mě to aktuálně asi týká. Dnes mi prý do Čech dorazil dopis z Úřadu práce - asi taky kvůli rodičáku, jak mi bylo předběžně sdělené úřednicí. Prý, ale sami taky ještě nic nevědí. Zítra mi bude volat mamka co to tam vlastně mám, ale prý to je něco k té přiblblé EU
Prý chtějí doklady o tom, ve kterém státě EU mám "zájmy"- kde bydlíš fakticky, kde pracuješ, kde pobíráš dávky, kde jsi zdravotně pojištěna ty, manžel a děti. A doložit..
Fakt bezva. Hlavně, že jsem na začátku musela dokladovat manželovu smlouvu a ověřovali si to.
U nás je to taky zamotaný. Oba jsme Češi, trvalé bydliště v ČR, manžel pracuje na SK, já mám rodičák a platný pracovní poměr zatím v ČR, ale pouze do začátku června, kdy bude mít dcerka 3 roky. Manžel je pojištěn na Slovensku, já s dcerkou v Čechách, rodičák beru z Čech. Teď jsem ve 3 měsíci, snad budu mít i rizikové, takže mi pracovní poměr zůstane zachovaný, ale už se děsím toho co si kdo zas na nás z úředníků vymyslí. Nedejbože kdyby mi pracovní poměr skončil, tak jak to dál budu řešit. Na Slovensku nebydlím, bydlíme v Maďarsku, kde máme i povolení k pobytu, já jezdím často do ČR, k lékařům, za rodinou atd. Rodit nehodlám nikde jinde. Do ČR se budeme vracet, jen nevím kdy, věčně tu bydlet rozhodně nebudeme. Jsem z toho teď mimo, když si představím to dokladování a lítání a navíc jak to vše správně udělat, aby se člověk o něco nepřipravil.
ahoj gabi , tak to je fakt sila..si myslim, ze i urednici z tebe budou dost zmateny...mne zatim mamka nedala vedet, ze by mi neco doslo ze socialky. a mne ani nenapadlo se zeptat.
jinak z aperia zatim zadna odpoved..
mataharyy: co ty? dozvedela si se dneska neco noveho?
gabrielo, tobě alespoň ten dopis přišel, mě nepřišli peníze ani dopis, ten mi možná (???) pošlou příští týden 😝 Jsem tak nasr... že to ani není možný, dnes už mi volali že nemám zaplacené splátky a co s tím hodlám dělat. V pondělí odjíždím do čech, ta pani na úřadě mě neuvidí ráda a hlavně mě hodně nerada uslyší, když už mi dvakrát sekla s telefonem 🙄 Zatím jsem sepsala stížnosi, spoustu dotazů a čekám na odpovědi. Mezi tím to naši řeší v čechách (ač to nerada dělám) tak přes známosti, kde se dá, krom toho že mi peníze zadrželi neoprávněně a bez toho aby mě informovali za což můžu podat další stížnost, tak se zdá že mi ten rodičák prostě vyplácet musí, protože jsem v ČR splnila všechny zákoné podmínky, tak není důvod abych brala na slovensku pakatel, když můžu brát z čech to na co mám nárok 😠 S těma zájmama to moc nechápu, ano zájem je na slovensku, ale já nemám žádnej papír o tom že tu žiju, ktomě slov a ty jsou nepotvrditělné 😝 takže by mě zajímalo proč jako občan ČR nemůžu pobírat dávky z ČR kde mi na ně před víc jak rokem vznikl nárok 😕 Kdyby mi alespoň nějaká dobrá duše řekla co je to za novej dementní zákon, abych věděla co se v něm vlastně píše, ale to néé oni nevědí... Hlavně že stopějí prach 😠 Uvidím v kolik v pondělí dorazím do čech, každopádně nejpozději v úterý půjdu tu pani na úřad seřvat, pak si hodím seanci na ministerstvu práce a uvidím co zjistím, každopádně jsem se po arogantním přístupu rozhodla hádat do krve! Až a když zjistím něco kloudného tak to sem hned hodím, zatím z toho mám akorát infarktové situace a děs kdo první pošle exekutora ☹ Ještě až budeš vědět co je v tom dopise (jako co všechno po tobě budou chtít doložit a podle jakých zákonů a ustanovení), můžeš mi to napsat, abych alespoň věděla s čím se můžu ohánět, protože fakt nevím kdy mi to příjde a jestli vůbec 😖
a na me taky prisle vztek...prisel dopis..neberou mi doplatek..ale snizli ho..fakt netusim podle jakyho kurzu pocitaji..takze to vychazi, ze kdybych brala celej rodicak z cech, tak to dela cca o tisicku min nez je...takze dopis mi zitra posle prekenovanej mamka abudu se jich ptat aptat a ptat a az budu v cr, tak si tam zajdu..proste chci svedet, jak to pocitaji...
mataharyy, ja myslim, ze budou chtit, abys to mela jako ja... na sloensku si zazadas a zbytek d ti doplati v cr... 😠
spinavci to sou 😝
pettru a ty máš přechodnej na slovensku? Já totiž ne a na radu si ho neudělám dokud to nebude fakt akutní, protože by se mi mohlo stát že si tím naprosto zabouchnu dveře před rodičákem z čech a to by momentálně pro náš rozpočet byla hodně krvavá rána... Navíc nechápu o co jim jde když nejsem migrující občan, což mi potvrdili (po roce) na přelomu března a dubna letošního roku, takže dle mého se ten zákon na mě nevztahuje 🙄 😕 Navíc fakt nechápu proč mám žádat jinde, když jsem splnila veškeré zákoné podmínky vyžadované v čechách pro výplatu RP. Je to na hlavu postavený a jsem v takové náladě že to ta paní dostane příští týden sežrat, už to že se musím táhnout zase do čech... Ale já už se ptát nebudu, zjistila jsem že to nemá cenu, pač mi vždy zavěsí telefon, nebo mí vypráví pohádky, já už tam jedu jen řvát 😠 Jsem v tak bojové náladě ještě proto že už mi volali z oddělení pohledávek v bance, že by v tom byl čert, abych to neuhádala 😝
Jaj jináč dnes jsem se nedověděla nic, jen to že si otevřeli emaili a evropská komise přijala můj dotaz, ta komise má týden na odpověď, ti ostatní hádám měsíc... Tak jsem zvědavá. Jo a ještě vím že už mě na kraji musí proklínat, pač do nich hučí pár lidí, jim více méně nadřízených, kteří je nutí něco dělat, dnes mi už pískalo v uch 😀 Ale dle těch útržků co zatím zprostředkovaně mám, to pro mě bude asi dobré, ale nekřič hop dokud nepřeskočíš... 😉
No holky fakt dobrý, vůbec nikomu ty starosti s tím nezávidím 😖 . Já zatím ještě nevím co to konkrétně je, čekám až se mi ozve mamka, která má jít pro dopis na poštu. Má průkaz zmocněnce, tak doufám, že jí ho dají, když je to do vlastních rukou. Já si včera volala na úřad a paní mi říkala, že by se to asi mělo týkat tohoto. Původně jsem si myslela, že mi třeba oznamují konec rodičáku. Měla bych nárok ještě za květen a za červen, tak jim ho tam rozhodně nehodlám nechat. Navíc jsem teď těhotná a za pár měsíců to pro mě bude opět aktuální. Zatím mi trvá pracovní poměr v ČR a budu se muset snažit, aby mi prozatím trval dál, protože to bych se pak stala nezaopatřenou osobou manžela a asi by mi zrušili zdravotní pojištění v Čechách a musela bych být zdravotně pojištěná na Slovensku, což teda rozhodně nechci. Chci rodit v Čechách, chci chodit v Čechách k doktorům a taky chci mít nárok na rodičovský příspěvek tam. My sice vlastníme nemovitost v Maďarsku, ale kdo to kde zjistí? Vždyť to je jak když si koupím přece někde chatu a jezdím tam, nebo ne? Na Slovensku nebydlíme, tam nemáme vůbec žádný pobyt, já se tam skoro vůbec nevyskytuju. Achjo, to jsou teda starosti. Mě teda naštěstí příspěvek za minulý měsíc přišel a nejsem na něm existenčně závislá. Ale i tak jim ho nehodlám nechat.
Jak něco budu vědět, tak se ozvu.
Ja mam na SK povoleni k pobytu, protoze sem tu pred MD pracovala a bez toho to neslo. sem si to musela vyridit. takze to mam trosku jinak. kdyz sem si zadala o rodicak, tak mi v cechach rikali, ze klidne muzu zazadat celej v cechach (v pripade, ze by mi zamestnavatel nedrzel misto, coz jako drzel)...tak proto sme to udelali, jak to mam, cast sk a cast z cr... ale to jejich neustaly meneni a snizovani..hlavne me to rozciluje, kdyz vic, jakym sockam davaji penize jen tak...fakt to nas....
jinac sem si tak pocitala a podle uradu prace, je momentalni kurz eura 1:30,90 kč....no skoda , ze to tak vazne neni 😠
gabrielo, no nad tím právě uvažuju, jak by mohli zjistit že jsem na slovensku? 😕 Když v pondělí začnu tvrdit že jsem se kvůli těm volům prostě vrátila do čech a za manželem jezdím občas, nikdo mi přece nemůže dokázat že to tak není... No já to mám takže sice jsem pojištěná v čechách, ale teď mi budou posílat ten formulář, abych tady mohla chodit k doktorům, případné druhé mimčo se narodí na 99% tady, Adrián je tu pojištěnej a chodí k doktorům, ale to by pro RP nemělo být až tak důležité s ohledem na to že je to RODIČOVSKÝ příspěvek, který má zajistit aby se rodič staral o dítě... 😒
pettru, no tak pak ano, ale to je jinej případ, když jsi tu byla zaměstnaná, já jsem zaměstnaná v čechách a tady nemám ani ten blbej přechodnej pobyt, takže nechápu na jakém základě (když nejsem migrující občan) po mě můžou chtít abych žádala na SK...? 😕 Je to hovadina a myslím že oni to vědí, jen se snaží hodit to na někoho jiného, proto mi po každé říkají něco jiného, případně mi pokládají telefon... Protože podle toho co mi teď tvrdí by to bylo tak že kdybych se rozhodla rok objíždět africké kmeny, tak bych měla pokaždé v nějakém tom kmeni žádat po domorodcích ať mi dají rodičák a to trochu postrádá rozumové buňky 😲 Navíc když je to RODIČOVSKÁ DOVOLENÁ, tak nechápu že jako rodič svou dovolenou nemůžu trávit kde chci, bez toho aby mi sebrali prachy 🙄 Jiáč ani já bych na něm nebyla tak existenčně závislá, kdybych dopředu věděla že nepříjde, měla bych možnost si to zařídit tak aby jsemna účtě měla peníze na splátky, ale s ohledem na to že jsem se v pondělí 16:50 dověděla že mám smůlu a v úterý ráno mi měli strhávat peníze, tak jsem neměla moc možností jak se na tuto situaci připravit a tím jsem se dostala do průseru, protože už mi tam nabíhá penále a nemám z čeho to dorovnat 😠 Další důvod proč té paní na úřadě bude příští týden ouvej, až mě uvidí... 😝
maty, jako u tebe je to strasna hovadina..vsadim se, ze kdyby si sla zadat tady, tak te poslou zadat do cech.protoze mas vse tam! v cr muzou oponovat, ze mas zajem tady, protoze tu mas manzela, kterej je sr obcan, ma tu praci a vse..proste by si te nejspis posilali mezi sebou, proste jak u debilu..drzim ti palce, at ti to dobre dopadne!!! mi to prijde, jak v kocourkove..az bych mozna rekla, ze mame spatnou barvu pleti 😉
Nad tou barvou dumám od pondělí 😉 Jináč jo, rok jim trvalo než se dohodli že nejsem migrující občan (mají to i krajem potvrzené) a více méně ze dne na den ho ze mě najdenou udělali, což jo fakt blbost... Ano posuzuje se zájem, můj zájem je rodina zde, ale na druhou stranu ostatní (zákonem požadované) mám v ČR a když můžu v čechách jít k volbám tak nevidím důvod proč bych tam neměla mít nárok na dávky, které ať se na mě nikdo nezlobí, si zasloužím stejně jako každej jinej...
Už to hrajem na to že díky jejich blbosti mi znemožnili návrat domů a dostali mě do finančních potíží... Prostě musím si být v kramflecích jistá a protože oni pokaždé tvrdí něco jiného tak je utluču jejich vlastníma argumentama... Bude to zajímavé, ale rozhodně to nevzdám.
Jináč ten přepočtovej kurz máš taky dobrej 😎
Mataharyy - to taky nechápu, když máš pracovní poměr v Čechách jaktože ti to takhle zarazili 😨 .
Mě psala matka, ale je na zabití. 3 maily a info skoro žádný. Jen že po mě budou chtít toto
Jméno,příjmení, adresa bydliště,adresa pobytu,výdělečná činnost-to proškrtneš,dávky v nezaměstnanosti,důchod,rodinné dávky, zdravotní pojištění-pokud něco nepobíráš proškrtneš,nebo uvádíš stát kde tyto dávky bereš,.to samé se vyplnuje v případě společně posuzovaných osob. Dále mi napsala, že formulář je na netu, ale co to je za formulář ne a pak, že se mám podívat na emimino.cz ,ale na co se mám podívat, tak to teda fakt nevím. Já zkusím odpoledne sesmolit mail pro ségry tchýni, dělá na sociálce, tak snad mi něco poradí. Jinak prý v tom dopise sice byla spousta papírů, ale ostatní se mě netýkali, týkali se osob žijících mimo EU.
Ty papíry budu mít v ruce zítra, jedu do Čech, tak pokud se dostane někde večer k netu, tak napíšu. A v pondělí si asi udělám další cestu na sociálku, dalších 250 zbytečných km jen tam, ach jo. Ani nevím jak to všechno zvládnu s Nelinkou, ona cestování zvládá, ale bude toho hodně a navíc jak jsem těhotná, tak mi je stále blbě.
Gabrilo, nejedeš do prahy, že by jsme si někde sedli na kafe, mezi pendlováním po úřadech 😀 Já tam jedu v pondělí a taky se dá říct že na nic... 😒 Tak takto to je jasný, ten papír není pro mě... Jen to té zabedněné úřednici musím prostě po milióté říct, to zas bude rachot 🙄
Do Prahy ne, do Českýho Brodu, ale definitivně to budu vědět o víkendu. Ale vůbec se mi tam nechce. Paní tam sice byla po telefonu ochotná, když jsem jí však řekla, kde ještě ke všemu bydlím, tak jí spadla čelist. Nic tam včera nevěděli, že prý snad zítra.
No a vůbec nevím jak to všechno zvládnu. Jak jsem těhotná, tak se mi cestuje při tom druhým těhotenství dost špatně. Navíc mám k tomu nějaké zdravotní problémy a ty mi to zhoršují. A to mi doktor trošku dělá ještě problém s neschopenkou. Tak doufám, že mi jí za týden napíše, jinak ještě budu shánět někoho jinýho. A to nevím, zda na tý neschopence ještě můžu mít adresu pobytu případně v tom Maďarsku, taky dobrý. Abych si nemusela ještě shánět na ty 4,5 měsíce v Čechách pronájem, abych zas neměla nějaký další problémy s úřady.
No škoda mohli jsme si zanadávat 😀 Z toho si nic nedělej, mě se taky nechce a s ohledem na to že jsem se před měsícem odtamtud vrátila... no děs. Jo mě řekli že budou možná vědět v pondělí pač v pátek mají školení (ale jedno mi řekla jistě peníze už mi další nepošlou)... Já myslím že je naprosto jedno kde ti vystavějí neschopenku, to totiž není směrodatné 😉 A místo pobytu můžeš mít na neschopence kdekoliv, já jí taky měla vystavenou nejdřív na adresu v čechách a pak na slovensku 🙂 Ale jasný pokud je s pani na úřadě řeč, tak se jí raději zeptej, pač to co platilo včera už dnes zjevně neplatí... 😒
jeste me napadlo, mata, na slovensky socialce ti rekli co??protoze podle me, kdyby si tam prisla a rekla, ze vse mas v cechach, ze by ti rovnou podepsali nejaky prohlaseni, ze tady nemas narok na rodicak a to bys sebou vzala do cech... treba by to pomohlo 😉 gabi, to je fakt sila..nemela tvoje mamka na mysli formular E411? to je takoj evropskej na dorovnanvani davek..ale snad to nebudes potrebovat. vsechny formulare jsou tady http://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/welcome/for...
petrtu, no na slovensku mi (chvála bohu rozumná a hodná paní) řekli že v případě že budu mít přechodnej pobyt, tak nárok mám, ale hned mě upozornila že jakmile to udělám, vyřídím pobyt a zažádám o RP, tak podle toho co mají oni za info okamžitě přijdu o nárok na cokoliv z čech, budu migrující občan a budu v háji... Navíc mě napadá ještě jedna věc, když jsem na rodičovské dovolené, zdravotku za mě platí stát (když jsme malá firma), že? No a když mi přestanou vyplácet rodičák v čechách a začnou ho vyplácet na slovensku, pojištění mi bude hradit slovensko, ale jen na slovensku a když jsem zaměstnaná v čechách, tak dle zdrav. pojišťovny a x dalších zákonů se nesmím odhlásit od veřejného zdravotního pojištění v čechách. Takže někdo někde říká hovadinu, jen zjistit kdo a kde 🙄
no, s tim pojistenim je to tak, ze si pojistena zdravotne tam, kde ti drzi misto a sama to nemuzes zmenit, i kdyz ted za tebe plati pojisteni stat...kdyby tobe to chteli supnout na slovenskou, tak by si nejspis musela dat vypoved, coz je debilovina nebo kdyz by te teda pojistili tady zdravotne a platil by to za tebe slov.stat., tak socialni pojisteni za tebe platit nebude, protoze nejsi slovenskej obcan. dalsi kuriozita, socialni pojisteni by ze tebe platil dal stat ceskej.takze v podstate pojisteni ve dvou statech by nemelo byt, ale praxe je jina ( ja sama to tak mam)..proste kocourkov
No jenže pak dáš na radu jednoho úředníka, myslíš si že děláš dobře a pak tě někde někdo srazí, že děláš nějakej průs... A jen těžko mi může úředník kterej mi nedávno říkal že nesmím mít pojištění ve dvou státech EU teď říct, že to tak mám udělat, protože je to protizákonné. No a nikdo mě nemůže donutit dát výpověď to bych byla fakt vůl kdybych to udělala... Takže kdyby se nad tím někdo zamyslel, zjistil by že to co říkají je hovadina a prostě jako občané ČR máme nárok a jedinou možnost brát RP odkud, no z ČR. U tebe je to trochu jinak tím že jsi tu byla zaměstnaná a máš přechodnej pobyt (jináč i ty by jsi to mohla uhrát na E106 - pojištění, nebo ne?), ale já s Gabrielou by jsme v tomto ohledu měli být jasné. Oni se to totiž snaží přehrát na někoho jiného, aby to nemuseli řešit. Jak u blbejch na dvorečku, ale s tím co mám vyčtené, co mi krajská správa potvrzuje a zákon také to hádám nějak vybojuju. Už mi totiž zas volali z banky že mi neodešla splátka a že do 27. to musím uhradit... O to víc se hodlám hádat a řvát na tu paní s IQ houpacího koníka 🙄
Pettru jaký to je formulář netuším, ale podívám se na internet na ten odkaz co jsi mi posílala. Jak jsem psala, tak moje matka mi to nenapsala, i když jse jí osobně říkala ať mi napíše název a případně i číslo toho formuláře. Teď je už v práci, takže bych se to stejně nedozvěděla. Tak uvidím zítra co mi přiveze.
A třeba se ještě dnes odpoledne dozvím nějakou odpověď ze sociálky od sestry tchýně.
Jo je pravda, že když jsi stále u zaměstnavatele, tak zdravotní za tebe platí stát a nemůžeš se od něj odhlásit do té doby dokud ti neskončí pracovní poměr. V době, kdy ti pracovní poměr skončí, tak se stáváš nezaopatřenou osobou manžela a tím pádem máš nárok být pojištěná např. na tom Slovensku pokud tam manžel pracuje. Ale nechápu, když i Mataharry má stále platný pracovní poměr, tak jakto že nemá nárok na rodičák. Je to jak v Kocourkově. Já se právě toho svého pracovního poměru nechci vzdát a tak buď dostanu teď tu neschopenku což se jeví, že snad i vyjde vzhledem k předchozímu rizikovému těhotenství, předčasnému porodu a teď i nějakým zdravotním komplikacím. Nebo bych se musela domluvit se zaměstnavatelem na neplaceném volnu, abych nepřišla o místo a mohla žádat pak o mateřskou a rodičák. Jinak bych to tak nehrotila a klidně bych zůstala i jako matka pečující o dítě do 7 let, ale to se bojím toho, že by mi pak řekli, že mi z Čech nic nedají. Takže radši než to, tak v úplně nejhorším a nejzašším případě si obnovím živnosťák jen, abych zůstala v českém sociálním systému. Nechci abych pak byla nucena vyhlédat lékařskou péči na Slovensku, rodit tu, atd.
Ve své podstatě je to bod pro nás, to pojištění protože vím že ze slovenska mi určitě českou zdravotku platit nebudou, výpověď nedám, k tomu mě nedonutí nikdo a úředník mě nemůže nabádat k protizákonnému jednání, tím by sám porušil zákon a podtrhl si pod sebou židli... Zítra jdu za paní na sociálku na slovensku, poptám se pořeším a pozjišťuji, v pondělí nebo spíš asi úterý půjdu na českou, seřvu je 😎 a pozjišťuji další informace a postup. Až z toho budu moudřejší a budu mít trochu jasněji tak vám hodím info, ale dle toho co mi bylo řečeno z kraje mi rodičák vzít nemůžou 😉 Hlavně nedávej výpověď, to by byla hrozná chyba, asi stejná jako kdybych si zřídila přechodnej pobyt... A s tím pojištěním, já už to mám domluvené na zdravotce skrz ten formulář, nechci v případě těhotenství a porodu jezdit do čech jako předtím, takže mi vydají tu 106 která je ale platná jen po dobu kdy jsem zaopatřená (rodičák a platby z čr), takže další důvod proč to musím uhádat 😨 Myslím že toto se dá popsat jedině tak: Točíme se dokol, dokolečka, dokola 😝
mata, ja tu 106 mam ze slovenska od zacatku, co sem tu pojistena 😉 a s tim (tuktuktuk) nastetsi zadnej problem nebyl. dokonce ji ma i sabinka... ja ma porad vsechny dr v cechach, i sem rodila v cr. 😉
No já o ní nevěděla, tak jsem Adriána v čechách odhlásila na základě pojištění na SK, ale u sebe jsem to neudělala (ani to nešlo) no před pár dny jsem se dověděla o té 106, tak už jí mám vyřízenou, ale z čech na slovensko, nechci pak rodit v čechách, až to bude aktuální, s Adriánem se tahat co měsíc sem a tam... No ani náhodou, možná kdyby bylo auto, ale sockou... Ha 🙄
ahoj 🙂
maty, jak to dopadlo na slovensky socialce???
jinac to si odvazna, ze chces priste rodit na sk...ja i po druhy chci rodit v cechach (jestli bude nejaky podruhy 😉)...abych musela platit dr za jejich praci-ani omylem 😝
Nijak, paní šla na školení (ohledně toho zákona)... Mám jí napsat mail a ona mi pak napíše co se dověděla, pak pujdu řvát na tu k... v čechách 😠
Já nebudu platit, mám vyřízené to pojištění 😉
no, maty, tak az te potesi dobrou zpravou 😉
s tom placenim sem to myslela tak, ze ani topojisteni ti nepomuze, pokud chces, aby se o tebe dobre starali..jestli chapes 😉
co tu mam kamosky a znamy slovenky, tak zadna nerodila bez toho , aby nejakou sumicku nedala doktorovi, at uz oficialne nebo neoficialne
Ahoj holky a zdravím Vás z Čech. Takže situace je asi tak následující. Přišel mi dopis, ve kterém jsou 2 formuláře. Jeden se týká doplňujících údajů o společně posuzovaných osobách pro účely vyplácených dávek v rámci EU. Ten budu i vyplňovat. Vypl'nuje se tam, kde máme adresu pobytu (není to trvalé bydliště), kde vykonáváme výdělečnou činnost, kde pobíráme rodinné dávky a kde jsme zdravotně pojištěni. Takže u mě je to celkem jasný. Výdělečnou činnost mám ČR, manžel SK (musíme k tomu doložit pracovní smlouvu nebo doklad o výši příjmu), zdravotní pojištění já i dcera ČR, manžel SK. Adresu pobytu uvedu v Čechách kam mi chodí pošta, tj. k rodině. Adresu pobytu v jiném členském státě EU (tím myslím to Maďarsko uvádět nebudu, vyskytuji se tam občas, když už a nemusím tam pobývat stále, prostě to tam mám jako chatu, pobývat tam přece nemusím a vlastnit si můžu co chci). Protože, když už by se někde špatně vyspali a chtěli by nás odkázat na SK pro RP, tak tam stejně nic nedostaneme. Protože bychom tam museli doložit tzv. prohlášení o bydlišti v SK (to je druhý formulář, který přišel v té výzvě o doložení , jmenuje se to Prohlášení o bydlišti v ČR a týká se to osob z členských států EU a EHP. Chtějí po nich doložit doklad o hlášení na cizinecké policii, povolení k pobytu, smlouvu o nájmu nebo podnájmu, pracovní smlouvu, výpis z účtu, doklad o návštěvě školy, školky, aj. podobné dokumenty). Toto kdybychom měli asi i doložit na SK pokud bychom tam chtěli RP, tak to nedoložíme neb tam nebydlíme, jen manžel pracuje a to je vše. Tzn. že tam bychom na dávky nárok neměli. Potom by si někdo mohl vzpomenout, že tedy bydlíme v Maďarsku přechodně a tak by nás třeba odkázali tam a tam by nám opět nic nedali z titulu, že bychom tam neměli pracovní poměr a zdravotní pojištění. Takže bychom obíhali úřady v jednotlivých státech, získávali složitě potvrzení, že na nic nemáme nárok a pak teprve bychom opět žádali v ČR, kde by nám to i nakonec museli dát, když jinde by ten nárok nebyl. Celkem Kocourkov. Celé to prý vzešlo z toho, že hodně příspěvků se vyplácí do zahraničí (což teda není můj případ, mám účet v ČR) a cizincům a tak se tomu chce zamezit. Bohužel se s tím svezou i maminky.
No a pro ty co nakonec nebudou mít nárok na RP z Čech, ale třeba z toho SK, tak ty si mohou požádat pak v ČR o tzv. dorovnání. Na SK je příspěvek nižší než v ČR.
JInak co se týká úředníků, tak v tom mají pěkný hokej, sami tomu asi moc nerozumí. Dnes jsem tam telefonovala, protože nejsem schopná tam dnes zajet, jsem unavená a tak tak jim to pošlu. No a paní po mě chtěla ještě doklady týkající se té přílohy pro cizince, tak jsem jí řekla, že to jí dokladovat nebudu neb se to týká cizinců, že nás se týká jen ten první formář - Doklad o společně posuzovaných osobách a tam je třeba doložit u občana ČR pouze pracovní smlouvu v cizině anebo potrzení o příjmu. Chtějí i doklad o pojištění, to tam není, ale ten jim dodám. Víc však ne.
ahoj, teda Gabi, vy to fakt mate zajimavy 🙂 a tvuj manzel je vyslanej ceskym zamestnavatelm do sk??nebo ma slovnskyho zamestnavatele?? protoze ja kdyz sem tu zacla pracovat pro slov.zamestnavatele, tak sem si tu musela vyridit pobyt ☹ jinak bych se jim na to vykaslala...
ja to mam tak, ze mi doplaceji, ale na ucet v cechach a cizinec nejseeem ☹ tak at mi to doplaceji , aby to vychazelo na 7.6 a ne na 6.6..dyt o co sem horsi nez ty lidi, ktery treba vubec nikdy nepracovali 😝

a ja uz konecne napsala do aperia..sem taky zvedava 🙂 uz si rikam, ze prinejhorsim dam vypoved v praci, pojisteni me i sabce prehlasim do cech a chci videt, jak nas kontrolujou, kde se zdrzujeme 😝 ale snad to nebude tak horky, jak se zda 😉