icon

Mám nárok na matěrskou když bydlím na Slovensku?

romanka9
16. mar 2010

Ahojte chcu vás požadat o radu:
pri vyrizovani rodičovskeho príspevku mne na urade urednice rekla že nemám nan nárok s dúvodu že bydlim na Slovensku pričemš mám trvalý pobyt v CR a pracovala jsem 9let v CR a platila si pojištení,malá má taktež trvalý pobyt v CR, prtner je Slovak a pracuje na slovensku.
Urednice poslala moji žádost do Brna na prešetrení a dle jejího názoru nebudu mít na pobírání príspevku nárok.
Je neco takového vúbec možé?
Dekuji za rady.

gabrielad
10. jún 2010

Ahoj, tak u nás zatím žádná změna. Peníze nepřišli, ale chodí mi tak 9,10 anebo 11 dne v měsíci, tak snad ještě zítra. A ani žádné vyrozumění. Je to víc jak 14 dní, tak si říkám, že by mi snad poslali, že mi to nedají a nepošlou peníze.

mataharyy
10. jún 2010

@gabrielad to jsem si taky myslela a ono h... jsem se to dozvěděla po týdnu marného čekání a to až po té co jsem jim sama zavolala 🙄 a jseště mi řekla no já vím, jsem vám to pozastavila si máte žádat na slovensku, pošlem vám to poštou, asi příští týden 😠 Tak uvidíš, třeba budeš mít víc štěstí než já 😉
Jo a psali mi z mpsv: Vážená paní,
od 1. 5. 2010 nabyla účinnosti nová nařízení EU, podle kterých v případě, že jsou dva státy, které mohou poskytovat rodinné dávky, mezi které rodičovský příspěvek náleží, primárně příslušný k výplatě členský stát, ve kterém mají bydliště děti, pokud je v tomto členském státě vykonávaná výdělečná činnosti – čl. 68 nařízení. Podle Vašeho podání jde o Váš případ. ČR jako sekundárně kompetentní, může doplatit pouze rozdíl ve výši dávky.

Tak jsem jí psala co mám jako dělat, když pobyt zpětně nevyřídím, takže slovensko když, tak začne platit až od června, což by znamenalo že příjdu o prachy za ten květen a ještě jsem se ptala co mám dělat když by se stalo že slovensko nedá... Tak jsem zvědavá, protože v tomto případě se mnou budou mít peklo... 🤐

mataharyy
10. jún 2010

@pettru všimni si té poslední věty, konkrétně toho MŮŽE...
Mají v tom bordel a sami netuší co a jak, tak to nějak koulejí... Ono je to tak zhovadělé že se ještě asi všechny budem celkem divit 😖

gabrielad
10. jún 2010

Mataharyy - ale oni ti to v tom květnu pozastavili a nevyplatili ani tu dávku za duben, viď? A žádný papír nejdřív neposlali, že? Mě totiž přišel ten papír na doplnění informací a i dávka, tak doufám, že by snad na základě toho papíru mi měli buď poslat vyrozumění anebo dávku. No snad se dočkám, jinak je tam zítra seřvu po telefonu a pošlu odvolání pokud nepošlou.
To jsou teda situace, ach jo.

mataharyy
10. jún 2010

No mě pozastavili peníze za duben, které, když jsem začla řvát, pustili, ale nic neposlali a když jsem odjela do prahy, tak jsem s nima mluvila 25.5. a ještě stále nic neposlali, tak jsem si tam pro to šla ale byl tam jen nějaký papír o bydlišti a o společně posuzovaných osobách, ale nic, žádné vyjádření na základě čeho mi nebudou platit, to jsem se dozvídala a dozvídám po částech do teď a moudrá z toho moc nejsem 😖
Hele a když nemáš někde uvedené že bydlíš jinde, jak na to přišli?? Já jim to řekla neprozřetelně, když jsem byla na mateřské a to že chtěli manželovo smluvu, která je ze slovenska tomu nepřidalo 😅

gabrielad
10. jún 2010

Takže při žádosti o RP jsem uváděla, že manžel pracuje na SK. Ale to na to proč jsem to dostala asi nemělo vliv. Zjistila jsem, že ty formuláře někde posílají všem, někde je zatím snad asi ani neposlali no prostě je v tom totální bordel. Já jim sice taky po telefonu uvedla, že jsem mimo, ale pak jsem jí řekla, že prostě bydliště máme v ČR a hotovo a to že někde něco vlastníme na to nemá vliv, že to máme chatu a můžeme si vlastnit kde chceme a co chceme. Navíc já mám v ČR stále pojištění pro mě i dceru a chodím tam k doktorům. Oni po mě nemohou požadovat nic jiného než pracovní smlouvu manžela podle toho formuláře, kde to bylo v příloze, tu jsem jim dodala. Zkoušela na mě i další formuláře k tomu bydlišti a to jsem jí říkala, že se nás netýká, že to je pro cizince. Teď musím čekat co bude. Pokud by mi zítra nic nepřišlo a oni mi řekli, že mi to nedají, tak se odvolám. Mám prý šanci to získat. Je prý směrodatný místo pobytu a výkon zaměstnání a mě stále platí pracovní poměr v ČR.

mataharyy
10. jún 2010

No mě právě řekli že už není směrodatné místo výkonu povolání a trvalé bydliště... Tak pak se v tom orientuj 🙄 Protože pokud by to tak bylo tak mi to nemůžou sebrat, podle té paní na krajském úřadě (to je odvolací místo) je to tak že se hledí na to kde se opravdu zdržuješ a pokud tam navíc manžel pracuje tak je to jasný, primární je SR 😒 ale na druhou stranu pokud vás se slovenskem (krom zaměstnavatele manžela) nespojuje nic (vlastnictví nemovitosti není podle mého směrodatné, kdyby jsi vlastnila někde v gronsku, taky nebudeš tuč'náky žádat o RP) tak by jsi to mohla uhrát, já mám ten "problém" že tu malej má doktora a oni to prostě tahají přes to že není v ČR pojištěnej a manžel je Slovák a že jsem jim před rokem a něco řekla že tu budeme po dobu RD žít 🙄 Měla jsem to tehdy vědět, bych popřela i to že jsem se narodila 😀

gabrielad
10. jún 2010

Mě by jen zajímalo jak by postupovali kdyby jsi si pojištění předělala do Čech včetně manžela a pak jsi žádala znovu v ČR, to pak by jste měli dostat prozměnu v ČR.
Mě bylo řečeno, že směrodatné je místo bydlištěk a místo výkonu povolání. No a já mám povolání ČR, manžel SK a na SK nebydlíme. Jinak kdybych bydlela v tom Grónsku, tak bych to měla jednoduchý, protože to není v EU a RP bych dostala jako doposud.

gabrielad
10. jún 2010

A myslela jsem i včetně bydliště 🙂

mataharyy
10. jún 2010

Pravda, tak domrvené je to jen v EU 😠
No kdyby jsme si vše přehodili do Čech (pojištění lékaře atp.) a dokázali by jsme že tam bydlíme, tak ano museli by mi to dát Češi, ale nevím myslím že by si to pak dobře ohlídali, kde vlastně jsme 🙄 Ale každopádně pokud to jinak nepůjde tak to uděláme takhle, papírově se vrátíme do ČR, ale to je zas na dlouho a min další cestu a to se mi v tomhle počasí nějak nechce 😖

gabrielad
10. jún 2010

Mataharyy - co vím, tak nemají jak kontrolovat pobyt. To jen, že u tvého manžela by asi chtěli doložit možná pracovní povolení pokud by pracoval v ČR, školku, ale tu vy nenavštěvujete, mohou požadovat výpisy z BÚ, nájemní smlouvu apod. Mohou požadovat nějaké dokumenty, ale ne Vás jít osobně kontrolovat.

pettru
10. jún 2010

ahojky, koukam, ze dnes bylo zas veselo diky urednikum a vyhlaskam 😉
Mata- s tim snizenim u me - nejspis v tom mela prsty nejaka aktivni urednice. od kvetna mi to jakoze snizila z 3,3 na 2,5..kdyz sem napsala ten nesouhlas, tak mi normalne zas priznali tech 3,3. takze kdybych drzela h..tak mam smolika a plati mi min..v tom dopise dosla i tabulka s kurzama od zari 09.
a stim "MUZE"-to jako zalezi jen na urednicich jak se vyspi nebo je jim clovek sympatickej???tak to je fajn, kdyz by mi to chteli odebrat, donesu jim kafe a bombisku a treba daj 😀 fakt siiila...ale v podstate tim, rikaji, ze sem mohla pracovat i jinde nez v cr...
ale myslim, ze kdybys sis ted vsechno prelasovala zas do cech-myslim malyho, tak uz by po tobe dost sli...hlavne ale nechapu, co je jim do manzela, kdyz na rodicovsky dovoleny je zenska

gabrielad
11. jún 2010

No tak u mě asi zatím dobrý, prý mi peníze pustili na účtě sice ještě nejsou, ale přijdou, tak jsem ráda.

mataharyy
11. jún 2010

pettru, no to je to že se obávám toho že i kdybych to podstoupila znovu, to přehlašování (odhlédnout od toho že si fakt nemůžu dovolit aby malej zůstal bez doktorů, jestli je po mě tak by se hned začal devastovat 😀 ) tak by jim asi došlo že v tom je nějakej háček a s ohledem na to že jsem na sociálce profláklí jak falešná pětka už od dob kdy se naši rozváděli a jedna soc. prac. často jezdí do rodného města, tak nevěřím tomu že by se to nějak neroznešlo, navíc stačí narazit na blba a je to v háji a pak ještě třeba platit nějakou pokutu... ☹ No díky to raději nějak zkoulím a když to nepůjde tak to někde rozmáznu, protože přece nemůžou nechat matku s dítětem bez prostředků a tuším zdaleka nebudu jediná 😒
Jináč "může" asi opravdu záleží na dobrém rozmaru úředníka, ale podle toho co mi řekla na SSP tak tě v podstatě vyplácejí neoprávněně (jenže ona ta paní v tom má pěknej hokej, jednou říká to, podruhé ono...). Tak jen doufej že tam nebude nějaká aktivka a pak ti to opravdu neseberou, protože jak to jednou udělají tak už ti to zpět nedají a tuším by se ti mohlo stát že by to po tobě chtěli zpět (ač je to jejich blbost...). Tak o tom asi raději moc nikde nemluv 😉 😀 Protože jednu uplatíš bobmonama, druhá bude chtít obálku a třetí bankovní konto na Kanárech 😀
Já nemám v Čechách nájemní smlouvu, ale mám tam českej účet a i tak je mi to k ho... 😖
Dnes jsem byla na cizinecké a otočili mě že nemám fotky, naivka jsem doufala že mě tam i vyfotěji a nic... Tak v pondělí už potřetí... Pak na sociálku a snad budem komplet, teď tam chudák pani asi dumá jestli mi to přiznají od května, nebo ne. @pettru nedá se zažádat zpětně co, o ten pobyt? A jak dlouho to trvá, nebo mi hned dají nějaké potvrzení se kterým už budu moc zařizovat to ostatní?

pettru
11. jún 2010

mata, ledaze by si tvuj manzel nasel v cr praci a prestehovali ste se tam 😉
jeste me zarazi-cetla sem zbene slovenky v cechach- manzel obcan sk pracujici v cr, zena obcan Sk pracujici na sk(drzi ji misto) na rodicaku, dite obcan sk - doplatek dostavaji bez problemu...a ty kdyz si obcankou cr i praci tam mas, dite je i obcanem cr, jen manzel obcan sk a pracujici na sk - nechteji ti nic dat a jeste te v podstate buzerujou... 😕
prinejhorsim to dame na cerny ovce ;-D
s tim pobytem.nevim, jestli to jde zpetne. ted dostanes jen poptvreni na papire a s tim uz muzes chodit a tak za mesic si vyzvednes karticku(velka jako ridicak)

mataharyy
11. jún 2010

Dej pokoj, kvůli té práci jsme se stěhovali sem a už jsme tu koupili dům, takže do čech půjdu jen když mi SSP ten dům proplatí 😀
No je to k smíchu, nebo spíš k pláči ale vyřizovat toto opačně je mnohem jednoduší, slovenky v čechách nemusí mít pro výplatu RP ani pobyt, stačí to doložit těma doktorama, ale já na slovensku musím ten pobyt mít protože jináč mi nic nedají (a to nařízení je nadřazený lokálním zákonům a má fungovat všude stejně... 😢 a takhle to je...). Ridičák sice nemám, ale o kartičku víc..., škoda že to není zlatá kreditka 😀 tu bych do peněženky ještě narvala 😎

pettru
14. jún 2010

tak sem volala s mamkou a prej mi prislo neco doporucene...do vlastnich rukou..mam takovej pocit, ze se hlasi socialka. sice mi penizky chodi az mezi 17-19tym v mesici, ale mam popcit, ze uz asi neprijdou, beeeeee.... podle toho, co sem se docetla na netu, tak diky tomu, ze sem pracovala na sk a pomer mi stale trva, tak neni narok ani na ten doplatek..pride mi to dost sprosty..ta nova vyhlaska EU je podle me pekne diskriminacni, i kdyz pry vznikla prave proti diskriminaci.... 😠

pettru
14. jún 2010

v podstate tak jak si psala, Maty...jen teda krome toho slova "muze" byt poskytnut doplatek...pry vubec nebude poskytnut

pettru
14. jún 2010

jo a jen by me teda zajimalo, jak to bude dal se socialnim pojistenim...protoze na Sk to za me stat platit nebude, kdyz nejsem obcanem sk...

pettru
14. jún 2010

mataharyy, sim te, tobe to poslali doporucene, ze ti berou RP? nebo jak ses to dozvedela? nebo i holky-ostatni, ktery tohle taky zasahlo???kdy vam to dali vedet?
protoze jeste jedna moje kamaradka-uplne stejna situace jako ja, a vubec o tyhle situaci nevedela (dokud sem ji ja, dobra duse, neinformovala) - nic ji ani zatim neprislo, ze by ji rodicak brali...
ja sem z toho fakt jelen

gabrielad
15. jún 2010

Pettru mě třeba přišlo doporučeně do vlastních rukou pouze to, že mám doplnit údaje, jen ty formuláře. Některé maminky se to dozvěděli až tak, že jim nic nepřišlo - RP a následně, když se telefonicky dotazovali, tak se dozvěděli, že jim například dávka byla pozastavena a že jim přijde formulář na doplnění informací a pak se uvidí. Jinak každý okrsek si to asi posílal jak chtěl. Někde to poslali všem, někde jen někomu a někde to zatím ještě asi nedošlo jak jsem tak zjišťovala.

katze
15. jún 2010

Me ty formulare poslali taky doporucene na adresu trvaleho bydliste (ten mam v CR). Mamka me to na poste mohla vyzvednout a pak me to preposlala sem (do Nemecka). Formulare o *Spolecne posuzovanych osob* a *Misto faktickeho bydliste* jsem vyplnila a poslala zpet. A asi za dva tydny me poslali sem do Nemecka taky doporuceny dopis s ohlasenim, ze me bylo vyplaceni rodicovskeho prispevku zastaveno z duvodu, ze bydlim v Nemecku. Takze smula.
Nevite jak to bude s porodnym? Ma na socialce tvrdili, ze nebudeme met narok na zadny davky z CR. Ale tady nekdo psal, ze porodny by se melo vyplacet.

mataharyy
15. jún 2010

@pettru mě nic nepřišlo, peníze chodili mezi 11. -13. v měsíci a když ještě 17. nenaběhli tak jsem jim volala co to jako je za bordel a řekli mi že si mám trhnout nohou, tedy řekli to jinak, ale... Pak jsem si tam šla vyzvednout papíry "spolčně posuzovaných osob" a to "Misto faktickeho bydliste" jak pise katze (vyzvedávala jsem si to osobně 26.5. a to ještě neodeslali). To jsem vyplnila, na základě toho pak vystavili potvrzení o pozastavení RP, které přikládám k žádosti o RP na Slovensku a až mi to tu přiznají tak pošlu do ČR podklady a protože mi v ČR trvá pracovní poměr, tak mi rozdíl doplatí, kdyby netrval mám smůlu a na doplatek nárok není (to je to co jsem ti psala, tak už si na tebe asi vzpoměli 😒 ). S tím sociálním pojištěním ti asi neporadím, protože (stejně jak se zdravotním) mi to na SSP nevěděli říct, ale pak jsem zjistila (a snad je to pravda) že dokud jsem na RD a tím že mi trvá prac. poměr v ČR, tak je to jasný platí nadále stát, ale jak je to u tebe to netuším, zkus se poptat na OSSZ.
@katze a ty jsi byla předtím zaměstnaná v ČR, nebo v Německu? Pokud v ČR tak máš rozhodně nárok na případný doplatek rozdílu (nevím jak je RP v Německu), pak máš v případě těhotenství nárok na PPM a porodné je vázané na místu narození dítěte, případně na RL, takže by jsi na něj nárok mít měla. Podle toho co řekli mě, když budu mít další dítě, tak PPM budu brát z ČR, u porodného si můžu vybrat kde ho chci brát, přídavky na dítě mi v ČR nedají (důvod mi nezdělili) takže o ně by opět žádal manžel v SR a na RD bych nastupovala na Slovensku, kdy by mě po jeho přiznání a dodání potřebnejch formulářů ČR opět doplácela rozdíl (toto je ideální průběh, ale opak je pravdou takže by to znamenalo opět létání po úřadech 😖 )

pettru
15. jún 2010

tak mamka zjistila, ze to co mi prislo je z uradu prace..sice je to do vlastnich rukou, ale je tam psana, ze kdyz si to osobne nevyzvednu do 10ti dnu, tak mi to hodi do schranky..trosku na palici 😀...do ty doby bude smirovat ucet a uvidim...
jinac jak sem tam musi dokazovat, kde se zije...tak mala chodi ke vsem doktorum v cechach i vsechna ockovani mame v cr, ja taky chodim k dr jenom v cechach...tak si myslim, ze by se to mozna dalo uhrat na to, ze jim prineseme potvrzeni od dr- coz jsem se docetla, ze je pro ne dukaz, ze zijeme v cechach...a pak je jedno, jestli mi i nadala DRZI PRACI TADY NA SK-tak sem t aspon pochopila z tech vyhlasek...
no, sem sama zvedava, jak to dopadne..ale evropskou uniia jeji vyhlasky miluju cim dal tim vic 😠

gabrielad
15. jún 2010

@pettru - to co ti přišlo je ze sociálky, ono to pod to spadá. A co se týče těch doktorů, tak na to nemají právo to po tobě požadovat. Je bude zajímat tvé bydliště a podle toho se bude postupovat.

pettru
15. jún 2010

jako ja sem se docetla, ze tak i dokazujes, kde se zdrzujes s ditetem...vis, kdyz oni pak rikaji, ze neni podstatny tvoje trvaly bydliste-ktera mam ja a saba v cr-a jak jinak to dokazes,nez ze mame dr v cr..doufam, ze chapas, jak to myslim..napsany to vypada tak divne 😉

gabrielad
15. jún 2010

@pettru Nedokazuješ, vyplňuješ formulář, kde uvádíš kde je tvé obvyklé bydliště. Oni to nemají jak kontrolovat. Sice někde vyhrožují, že se to dá zjistit podle doktorů apod. Ale oni po tobě k tomu formuláři nemohou požadovat nic jiného než co tam je uvedeno jako příloha a tam byla třeba příloha u občana ČR pracovní smlouva u zahraničního zaměstnavatele, nic víc.
Ten druhý formulář co tam je přiložen se týká cizinců, což teď teda netuším zda není tvůj případ? Já bych se musela podívat do historie co jsi napsala, ale teď nestíhám. U cizinců pak mohou požadovat další dokumenty jako např., výpis zz účtu, nájemní smlouvu, pracovní smlouvu, pojištění, doklad o návštěvě školky dítěte apod.

pettru
15. jún 2010

hihihi, uz v tom mam sama bordel..jen ja uz sem jim tyhle formulare vyplnovala, kdyz sem loni zadala o rodicak...ale to teda nechteli dokladat zadnou smlouvu...tak sem teda zvedava, co mi pisou a jestli me ceka formularovani znovu, bleeee

gabrielad
15. jún 2010

@pettru No my tu smlouvu taky dokladovali na počátku žádosti o RP, před 3 lety a teď jsme museli znovu. Ono tam je prý rozhodující místo obvyklého bydliště a pak se posuzují další věci jako třeba kde jsou pracovní poměry, atd.

pettru
15. jún 2010

ahaaaa...takze vsechny papirovacky budou chtit po me od znova...fuuuj...doufam, ze tady na socialce porad pracuje ta hodna pani, ktera mi s tim minule pomahala 😅