icon

Mám nárok na matěrskou když bydlím na Slovensku?

romanka9
16. mar 2010

Ahojte chcu vás požadat o radu:
pri vyrizovani rodičovskeho príspevku mne na urade urednice rekla že nemám nan nárok s dúvodu že bydlim na Slovensku pričemš mám trvalý pobyt v CR a pracovala jsem 9let v CR a platila si pojištení,malá má taktež trvalý pobyt v CR, prtner je Slovak a pracuje na slovensku.
Urednice poslala moji žádost do Brna na prešetrení a dle jejího názoru nebudu mít na pobírání príspevku nárok.
Je neco takového vúbec možé?
Dekuji za rady.

mataharyy
15. jún 2010

Jaj holky, se z toho ještě dobře zcvoknem 🙄 To potvrzení od doktora sien "nemohou" žádat, ale v případě že ho máte v čechách tak je to ku prospěchu, protože to berou jako důkaz bydliště, to je to co mi řekli i na kraji... Jsem z toho už KO, zítra zas na úřady, tak pak dám vědět, ale si až navečer, protože to asi budu muset jít zapít (buď žal, nebo radost 😀 )

mataharyy
15. jún 2010

Jináč já už jim na začátku dávala i ty společně posuzované lidi a teď to chtějí zas, že se to změnilo, tak jsem porovnávala s tím co mám z minula a změnilo se tam tak akorát h... 😝 Si z nás dělají srandu, jsem se té paní ptala, jestli se mám více opalovat, abych měla tu správnou barvu a svatej pokoj, se trochu zakuckala a přešla to mlčením 😖

pettru
15. jún 2010

no, mne to prijde jako buzerace...ne zjednoduseni, ale buzeraca prachsprosta

pettru
15. jún 2010

Katze- porodny by se melo vyplacet dal- neni to socialni davka, ale socialni vyhoda - a ta ti nalezi jakozto ceskemu obcanovi 😉 leda, ze by nemecko melo tak yporodny a ty si o nej pozadala tam, potom by ti ho z cech nedali

mataharyy
15. jún 2010

Jen pro zajímavost kopčím co napsala jedna paní na NICM : dobry den.rada bych popsala nasi situaci.od 1.5.2010my byla pozastavena materska z duvodu ze otec mych deti je slovak pracujici na v sr tudiz musim zadat o rp na slovensku.ja i deti jsme trvalym pobytem v cr u mych rodicu.zijeme stridave na slovensku i v cechach.situace se vsak vyhrotila natolik ze urednice ceske instit.telefonovala na obecni urad v sr a pozadovala info jak casto pobyvame na slovensku.coz me uz pripomina fasisticke metody a omezovaani lidske svobody.dokladovani bydliste registracnima kartickama od lekare,pojisteni,najemni smlouva kde nakupujem atd me take prekvapilo ale ze to zajde az tak daleko?pani na obecnim urade byla pohorsena ze nejsou od toho aby sledovali kdy kdo prijede a odjede s cimz plne souhlasim.ale pripadam si jako nejaky zlocinec a ne jam matka s detma.navic se vse stoplo i na slov.str.nebot zjistili co za nesmysl opet podepsali a momentalne je vse v jednani coz komplikuje zivot nam matkam s detma nebot penize potrebujem.jestee dodatek nejsme manzele!
Co že jsi to říkala o té buzaraci? 😅 Já se jen bojím toho že si udělám pobyt a za pár měsíců mi vezmou rodičák protože nějaké pako to zas změní 😠 což není tak nereálné, že...

pettru
15. jún 2010

ty fole...to je drsny
a prosim te, co to je NICM???

pettru
15. jún 2010

Ted me napadlo, nedala by se poda nejaka hromadna stiznost na nejakou evropskou instituci???myslim, ze takovych lidi je dost, kterych se to takhle dotklo a udelat aspon trosku vyrval okolo toho

mataharyy
15. jún 2010

dá se to, ale... Chtělo by to dát se dohromady (co nejvíce lidí) a zorganizovat to. Otázka co se pak stane za a) vykašlou se na to za b) udělají ještě větší hovadinu 😨

mataharyy
15. jún 2010

http://www.socpoist.sk/nariadenie-europskeho-pa... zde se dá stáhnout přepis toho zákona... Už jsem KO, takže na písmenka nevidím... a je to dlouhé, na to abych si to dnes četla 😅

gabrielad
16. jún 2010

Hromadá stížnost se chystá. Bude se podávat petice k EU a určitě bude vhodné, aby se připojilo co nejvíce maminek tímto postihnutých. Pokud Vás toto zajímá tak mi pošlete do IP adresy email a já ho předám dalším maminkám, které se chystají tuto petici sestavit na portále rodina.cz. Na některé už mám i email, tak jim předám info o dalších.

pettru
16. jún 2010

mataharyy, to je teda fakt dlouhy...mne se zda, ze sem to nasla i na ceskych strankach, ale hned svoji dylkou me to odradilo a zmatlo me tam to datum(ze je to z 16.9.2009).
gabrielad-na rodine je taky diskuze k tomuhle? mohla bys mi hodit odkaz? diky 🙂

mataharyy
20. jún 2010

@pettru No o délce není důvod mluvit, já to sice přečetla, ale vůbec netuším co tím básník chtěl říct 🙄 a jak je to vlastně u tebe, přišli peníze nebo ne? 😕
@gabrielad díky moc za info to postupně pročítám, ale jak zjišťuji tak co úřad to jinej posun informací.
Opět jsem psala na občanskej rozcestník a zde co odepsali:
děkuji za Váš dotaz. Nařízení 988/2009 upravuje věcné rodinné dávky (lékařská péče spojená s porodem apod.), rodinné dávky v peněžité formě jsou upraveny nařízením 883/2004. Podle tohoto nařízení máte nárok na peněžité dávky v první řadě ve státě pojištění (tedy ve státě zaměstnání). Stát pobytu dostane přednost, pokud tam pobýváte s rodinou a Váš manžel je tam zaměstnán. Pokud je toto Váš případ, tak si musíte opravdu zažádat o rodičovský příspěvek na Slovensku, ČR (jako stát pojištění) by měl doplatit rozdíl, pokud je rodičovský příspěvek na Slovensku nižší (viz http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&c...).
Při žádosti o rodičovský příspěvek se od migrujících pracovníků z EU nevyžaduje trvalý nebo přechodný pobyt. Prokázání faktického pobytu by mělo být dostatečné. Doporučuji, však předem kontaktovat místní pobočku úřadu práce, sociálních věcí a rodiny na Slovensku.
Více informací naleznete zde:
http://ec.europa.eu/employment_social/social_se...
http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...
Pokud jde o ztrátu rodičovského příspěvku za jeden měsíc, tak doporučuji kontaktovat Solvit, který by Vám měl poradit, jak postupovat. Kontakt na Solvit a informace o něm naleznete zde: http://ec.europa.eu/solvit/site/about/index_cs.htm
Předpokládám, že by zodpovědným státem měla být ČR, protože žádost o dávku byla podána tam. Pokud ji ČR uznala jako nepříslušnou měla ji správně předat na Slovensko.
Doufám, že Vám tyto informace budou k užitku.
S přáním všeho dobrého,
Právní expert Občanského rozcestníku

gabrielad
20. jún 2010

Mataharyy - konečně jedna trochu srozumitelná odpověď, kde je to trochu popsané. Nicméně doporučuji přečíst i ty odkazy, které jsem Vám posílala hlavně na tu rodinu.cz , kde jsou celkem zajímavé informace od dalších uživatelek.

mataharyy
20. jún 2010

To postupně, jak je čas, pročítám. Toto je jen info co postupně dostávám. Zítra jdu zas na úřad tak uvidíme co se zas dovím 😒

pettru
20. jún 2010

Ahoj 🙂
kdyz sem se v patek koukala, tak penizky nedosly... jinak pop prostudovani odkazu od Gabi, uz tak priblizne vim, co mam urednicim rict. no a uvidim - proste by me meli posuzovat podle starych podminek a podle toho mam na rp(respektive jeho doplatek) narok..jen sem zvedava na skutecnost. zitra bych mela vedet co mi poslali z UP apodle toho se zaridim..

mataharyy
21. jún 2010

No tak to ti držím palce, protože mě to podle těch starejch zákonů prostě vzít nechtla (podle jejího nespadám do kategorie kdy bych mohla o to žádat...) Dnes odpoledne jdu na sociálku, s tím co mi napsala ta evropská komise a budu doufat že to nějak pořešíme bez těch pobytů... 😨 Jináč držím palce ať ti to projde 😉 třeba budeš mít víc štěstí.
@gabrielad a tobě to normálně přšlo, ty peníze? Nebo se budeš odvolávat?

pettru
21. jún 2010

mataharyy, ja si iluze nedelam..jen proste aspon ted vim, s cim jim muzu argumentovat a na co si muzu stezovat 😉 a proste aspon at maji ze me hlavu v pejru 🙂
tobe drzim palce, at uz ti to vyrizovani brzo skonci 😉 sem zvedava, co ti reknou na ten pobyt..jo a taky me zajima, jetsli budes mit tady narok na ten vyssi rodicak, kdyz si byla zamestnana(i kdyz ne na sk)

mataharyy
21. jún 2010

Jo budu, na těch 256 Eur, když doložím papír z čech že mi byla přiznaná PPM 😉 No já doufám že to brzo zkončí, jináč mě už klepne. Jasný když víš čím můžeš argumentovat, je to fajn, já to sice věděla taky (většinou) ale nic moc platné to nebylo... Ale paní alespoň měla chvíli strach 😀

pettru
21. jún 2010

Presne 😀 ja si tenhle tyden pudu o to zvyeni pozadat zpetne od 1.5...de to tusim jen do konce cervna...tak kdyby mi to v cr uplne zamitli, tak abych aspon neco mela.sice jen do dvou let sabci, ale porad lepsi nez lopatou po ksichte 😉
jen ja sme si o to nechtela zadat, protoze pak budu mit RP podle novych podminek a k tomu uz nemuzes delat ani na dohodu ☹ a sem si rikal, co kdyby mi z prace umoznili dohodu, ale ted uz prd ☹

mataharyy
21. jún 2010

No to je to že nemůžeš dělat, já si tak v duchu malovala že bych si taky začla přividělávat, ale ne, když budu brát ze SR 😠 Diskriminace je to ☹

gabrielad
21. jún 2010

@mataharyy Mě ano RP přišel, ale proto, že mi jsme v podstatě podmínky splnili. Tzn. já pracovní poměr, zdravotní pojištění já i dcera v ČR, manžel sice pracovní poměr na SK a pojištění, ale nebydlíme tam.
Když mi trvá pracovní poměr a nemám bydliště na SK, tak jsem posuzovaná podle ČR.

mataharyy
21. jún 2010

@gabrielad No mě šlo o to jestli do toho nějak nerejpali a nepozastavili ti to. Tak gratuluju asi si jedna z mála které to přišlo 😅 Máš tu kliku že jste pojištěné v ČR, no já to v touze udělat správně prostě pohnojila 😅 Ale neva snad to nějak dopadne, teď se sociálkou řeším jestli jí bude stačit nějaké potvrzení dokazující faktický pobyt, toho trvalého se totiž bojím, aby za pár týdnů někdo v Čechách nezačal zkoumat proč mi to jako platěj, když mám trvalej pobyt i na Slovensku, s mou životní klikou by se to určitě stalo a prachy by zas šli do háje a ne na účet 😨 Tak doufám že když to nařizení je evropské tak ho vezmou na milost i na slovensku 😖

gabrielad
21. jún 2010

@mataharyy No já měla štěstí, mě to totiž ani nepozastavili, jen poslali papíry, já je během týdne poslala zpět a bylo. Navíc i manžel není cizinec, takže to je další plus.

mataharyy
21. jún 2010

http://www.azrodina.cz/3898-zmena-naroku-na-rod... dnes mi to poslali mailem 😅
Říkám, máš kliku 🙂 To je dobře, tak snad budeš mít pokoj a já s pettru to brzo zdárně dořešíme 😵 a taky bude pokoj

pettru
21. jún 2010

mataharyy, odpoved sice pekna, jen ti teda mohli vysvetlit, proc se nemuze pouzit to prechodny obdobi..to vazne nechapu.a na co teda to prechodny obdobi je, kdyz ho nemuzes vyuzit????? 😕
jo a perlicka, mam kamosku-uplne stejna situace jako ja-a predstavte si-penize ji dosli a ani zadnej dopis, ze chteji doplnujici informace nedostala..nebejt me, tak o tomhle ani nevi 😀
a dalsi kamoska-ceska, ceskej manzel, zijou i pracujou v cechach-a predstavte si, ze dostala formulare, kde musela jim vyplnit papiry, kde jeji manzel pracuje...po dalsich kamaradkach, co sou na rp to nechteli...to je pakarna 😠

gabrielad
21. jún 2010

@pettru No však jsem psala už dříve, že to chodí asi jak komu. Někdo to dostal, někdo zatím ne. A co se týče portálu AZ, tak mám tak trošku i pochybnosti, odpovídají tam lidé jak jsem koukala z ČSSZ. A ti si třeba také mohou hrát na svém písečku. Jenže kdo se v tom má vyznat, že? Je to těžký.

mataharyy
21. jún 2010

@pettru no otázka či přechodné období je... Mě o něm říkala paní na UPSVR na Slovensku a od té doby mi ho všichni ostatní zapírají... 😒

pettru
21. jún 2010

mataharyy, o tom prechodnym obdobi se pise i v narizeni EU - kopiruju z jiny diskuze "Podle narizeni EU 883/2004, ktere plati od 1.5.2010 nam RP vzit nemohou, jelikoz ve clanku 87 tohoto narizeni je napsano, ze "osoby posuzovane drive dle starych parvidel, zustavaji u starych pravidel, pokud si samy nezazadaji o posuzovani podle novych" (zkracene receno). Dale existuji dalsi narizeni EU, ktere upravuji dobu po kterou se na osobu bude nahlizet dle starych pravidel a to na 10let. Na UP mi sdelili, ze mam pravdu, ze na zaklade 883/2004 nam to vzit nemohou, ale ze se jedna o narizeni EU 1408/71, ktere plati jiz od naseho vstupu do EU a ktere bylo spatne posouzeno MPSV a nyni se dela kontrola a RP se bude nadale vyplacet dle fyzickeho pobytu osoby a stredisku jejich zajmu. Ja jsem ovsem nasla, ze toto narizeni bylo zruseno. Nehlede na to ze v $52 a $53 zakona 117/95 o soc.podpore je jasne napsano, ze davky mohou byt odebrany pokud se u osoby zmenily okolnosti podstatne pro posuzovani davky. Coz se take nestalo, okolnosti se zmenily u toho jak UP posuzuje zadost. Takze stale neni jasne na zaklade ceho nam RP mohou vzit."
sama sem to procitala a je totak 😉 bohuzel asi uradnice v cr maji skoleni na to, aby to popirali

mataharyy
21. jún 2010

No což mi už taky moc nepomůže, když jsem jí (já kráva) podepsala to že tedy zkusím žádat na slovensku... Se z toho asi pose... 😅

pettru
21. jún 2010

v podstate, kdyz si to tak vezmes, tak ve finale je vsechno stejne zavisly od uredniku...bohuzel nebo bohudik...