Mám nárok na matěrskou když bydlím na Slovensku?
Ahojte chcu vás požadat o radu:
pri vyrizovani rodičovskeho príspevku mne na urade urednice rekla že nemám nan nárok s dúvodu že bydlim na Slovensku pričemš mám trvalý pobyt v CR a pracovala jsem 9let v CR a platila si pojištení,malá má taktež trvalý pobyt v CR, prtner je Slovak a pracuje na slovensku.
Urednice poslala moji žádost do Brna na prešetrení a dle jejího názoru nebudu mít na pobírání príspevku nárok.
Je neco takového vúbec možé?
Dekuji za rady.
V mém případě bohužel... 😢 se v tom motám jak pako a ne a ne najít cestičku 😅
No, ja si to vsechno vypisuju, pak si to vytisknu a vlitnu tam na ne s hromadou papiru a upistenou sabuli(doufam, ze bude mit zrovna ujecenou naladu 😉) abych jim mela spon s cim argumentovat..jinak chci zitra zajit tady na UP, za tou pani co sem s ni na zacatku vyrizovala RP a poradit se s ni ,co muzu jeste udelat
ahoj holky, to vam musim napsat..prave sem volala na muj up v v cr..pani moc occhotna, rekla, proc mi penize nedosli, koukla se na to, co sem za pripad, jak to mame..a sama mi rekla, ze to je pouze formalita, zemam dovyplnit pouze ty formulare a zajit tam s nima a ze mi penize pusti. tak sem potesena a zvedava zaroven(jestli to vazne tak bude). Samozrejme sem ji rekla, ze muj prac. pomer je na sk,tedy i pojisteni mame tu, ale ze mame s malou E106 a ze ke vsem doktorum chodime v cr(coz je pravda) i ockujeme v cr(je trosku jinej ockovaci kalendar nez na sk), takze misto, kde se prevazne zdrzujeme je cr. takze doufam, ze to dopadne dobre a budou nas doplacet dal...
pettru není slovenský občan, má tam přechodné bydliště a pracovní poměr.
Tak já stále čekám co bude a nebude, zítra tam zas jdeme... 😖
Gabrielad, je to presne tak, jak napsala Mataharyy. Sabca ma obcanstvi po me, az potom sme zarizovali slovensky po manzovi..ani bych ho nezarizovala, ale nechteli malou bez nej pojistit. Jinka ja sem rodila v CR i doktory ma mala i ja v cr. v podstate jako ze vsechno, jen ten manzel nam to kazi 😀
😀 No já mám malého pojištěného tady, já už taky tady na 106 a jediný kdo nám to kazí tak je paní na SSP v Praze 🙄 Všichni ostatní to tak nějak řeší, mě poslala do háje a hodila mě na krk paní na slovensku, chvála bohu že paní z UPSVR je zlatá a dělá co může
@gabrielad jo @pettru to dává přednostně SR, protože jak psala byla v SR zaměstnaná před nástupem na MD a druhotním státem pro výplatu je ČR, protože je občan ČR, jeneže v těch změnách je krapet bordel, takže ač mě tvrdí že je to tak, tak pettru to přiznali onak... No chvála bohu, alespoň někdo to na nich uhádal, je to pro mě impuls, že mám taky naději 😀
jojo, ja uz to mam od zacatku dorovnanvany...jako zatim to nemam pisemne, ze mi to budou davat dal.ale telefonicky mi to pani z ceskyho i slovenksyho up potvrdili, ze bych narok mela mit.ale jen diky tomu, co sem vam psala do IP.
ale jedny kamosce cesce(pracovala na sk, manzel tu taky pracuje i je sk) tak ty penize normalne posilaji a ani zadny formulare na dovyplneni ji nedosli-takze v tom proste maji sami bordel...kdybch ji nec nerekla, tak o tom ani nevi...tak snad to bude mit dal v pohode 😉 zacinam mit pocit, ze EU am byl cert dluznej a to rozdeleni CSR taky
Mataharyy, mrkni na tu diskuzi, co posilala gabrielad odkaz (na rodine)...precti si tam prispevky od BBK-ta to ma fakt dobre nastudovany - clovek pak vi, cim se branit 😉
Četla jsem to, problém je že mě už to moc nepomůže, když mám podepsané přerušení dávek, z důvodu toha a toho (přesně sice nai nevím jakého, ale...). Ale ta pani tady na Slovensku je moc hodná a dělá co může... Prostě se asi naštvu a půjdu si udělat ten trvalej pobyt a doufám že mi tim neseberou "z moci úřední" českej i s dávkama 🙄 Jo EU nam byl dlužnej nevím kdo, ale něco hrozného jsme mu museli udělat 😝 😎
nemuzou ti sebrat pobyt v CR, to by ses musela sama odhlasit..navic to co dostanes tady je sice jakoze trvalej pobyt - presne je to povoleni k trvalemu pobytu a je to platny 5 let. pak si to musis znovu obnovovat...takze je to v podstate jako prechodny...proste k tobe se zachovali fakt svinksy-bez jakyhokoliv upozorneni...je to sprosty...no ted hlavne, aby ti to z cech v pohode dorovnalia to by u tebe nemel bejt problem 😉
Tak dám na tebe a v pátek to půjdu zkusit, nebo risknout... 😅
pak už jen dořešit, co s prachama za květen a je to 😔
ja myslim, ze na sk ti to doplati uz od kvetna..ze snad na to pobytu nebudou tak trvat...nebo uz ti to rekli? ze za kveten ti to nepriznaji?jinak se na sk muzes zadat pul roku zpetne
Jo říkala, že si není jistá jak to bude, že se obává že mi to bude moct uznat až od doby kdy budu mít pobyt, ale pokud to jde zpětně, to by byla paráda 😵
zdravim, jsem tehotna asi v 6tydnu, studuji doktorat v CRzdravotni pojisteni si platim jako OSVC, mam ted sanci nastoupit v SR do prace, snad mi umozni castecne pracovat na materske doma,neplatila jsem si nemocenske pojisteni, planuji ale obhajobu prace, platilo by to jako ukonceni studia? neprerusilo by mi to prave nastoupeni do prace v SR? muz pak pobirat materskou a RP v CR? k zdravotnimu pojisteni jsem se prihlasila na SK, chteli to v praci, musim si rusit ceske?diky
@haruka ahoj, pokud ses prihlasila na pojisteni v sr, v cr se musis odhlasit ( to samy by melo byt i se socialnim pojistenim( nemuzes byt registrovana u ZP ve dvou statech, jen v jednom) ...na slovensku si nesmis k rodicaku privydelavat. jinak ztracis na rodicak narok... od 1.5. plati ty novy smernice EU, podle kterych, mas si zadat prvotne ve state, kde si platis zdravotni pojisteni...takze pro tebe by to tim padem bylo SK, pokud tvuj manzel nebo pritel pracuje v cr, mas to v pohode, budou ti rodicak doplacet z cech, jinak ne. leda ze by si dokazala, ze vic casu travis s mimcem v cr...
s tou materskou, nevim, jestli budes mit narok...nemocensky musis mit placeny 270dni pred porodema pre to proste vlak nejede..takze nejspis materskou ne, ale rovnou rodicak..ale jak rikam, zadnej privydelek k tomu (na sk)
tak to neni dobra zprava, manzel pracuje na Sk, neporadite mi jak to udlat abych mohla aspon na materske pracovat, nebo mela RP z cech?
No zůstaň v ČR, složitě to dokaž, mám dojem že jedinej důkaz pro ně nakonec je videozáznam úředníka, který tě každý večer natočí jak jdeš domů a ráno jak jdeš ven (co kdyby jsi náhodou přespala v cizině...) a pak dostaneš rodičák z ČR, možná a můžeš pracovat 😉 😅 Ale pokud manžel pracuje na Slovensku a ty budeš mít zrušenou živnost (nebo nebudeš mít prac. smlouvu) tak se obávám že jsi v háji, v tom případě vítej v klubu a mě nepomohla ani ta pracovní smlouva... Manžel tu maká, tak platěj Slováci, nazdar bazar a když budu jóóó hodná, tak mi češi i doplatěj rozdíl, možná.
Jináč kamarádce to taky už přišlo... A to její manžel nepracuje 😔
@pettru jináč trvalej se nedá žádat zpětně, už to vím jistě 😠 Tak jsem zvědavá kde se budu hádat o peníze za květen 🙄 Pak tu babu v Čechách normálně ukamenuji... 😠
Jo jináč pokud už jsi nahlášená na zdravotku a sociálku na Slovensku, tak tě v Čechách na 99,9% rovnou pošlou do háje 🙄 😅
A ještě jedna věc, pokud by jsi chtěla pracovat při rodičáku (což Slovensko nedovoluje) tak ti ho seberou a nahradí jinou dávkou, tuším dávka na starostlivosť o dítě (nebo tak nějak se to jmenuje) a ta je 41 Eur 😅 c Češi tě rozhodně na tuto dávku doplácet nebudou, takže záleží na tom jestli se ti to oplatí... 😉 No hodně štěstí já už si připadám jak hadr na koštěti... 😠
@mataharyy: hele, to je fakt buzerace..kdyz se vratim k holkam slovenkam - ony, kdyz pracujou na sk a manzel v cr - prvotne pozadaji na sk (prace) a v cr jim doplati kvuli manzelovi..proc u tebe to ma byt naopak???? postrada to logiku!!! tohle vymyslel nejakyej vypatlanec...
no a na tu navstevu uradu pristi tyden se tesim icm dal tim min, bleeee...koukam, ze ty si dobre nabrousena(ani se nedivim)...a s tim rodicakem to se neda nejak odvolat na to novy narizeni???ze ty nemusis mit v podsatate psanej pobyt tu..ale staci dokazat, ze se tu zdrzujes????
@pettru dalo by se to bez toho trvalého pobytu, ale to bych musela být migrující občan, jenže to já nejsem, neb jsem v ČR zaměstnaná a pobyt v SR nemám, takže nemigruje ani jeden člen rodiny, přesto v ČR tvrdí že jsem migrující prvek (nové označení, "prvek" mi ještě nikdo neříkal 😎 )... No jsem nabroušená šeredně a počkej až ta ... na SSP řekne že mi prachy za ten květen nedá, to pak teprve uvidí rodeo 😠 No jedto bezva, když Slovenkám (ne že bych jim to nepřála) ČR normálně a více méně bez keců platí rozdíl a semnou takhle vyrazili dveře 🙄
@mataharyy prosim te, jak si psala, ze to prislo tvy kamosce - ona je taky ceska, manzel sk a zijou na slovenskku???
a jako ty formulare -chodi to jak komu - dostala to i moje kamaradka, ktera je na rodicaku od zacatku 2010-oba cesi,m zijou v cr... ta kamoska tady odsud-ty nic neprislo a penize dostala...
jinac ja jedu v utery, tak ted studuju narizeni, vyhlasku, fuj, uz mam z toho halvu v pejru
ahaaa...a uz jim to nejak dopadlo???
jinak jak sem procitala ty vyhlasky ted, tak ty si bohuzek udelala jednu chybu..kdybys nechala malyho pojistenyho u cesky vzp, tak si mohla bejt v klidu...ale kdo moh vedet, ze vymysli takovou zhyralost 😠

Ale i tak jsem se na to ptala a na SSP to prostě popřeli, že o nic takového žádat nemůžu... A protože jsem ani nevěděla na základě čeho mi to sebrali, tak jsem neměla možnost se pořádně nabiflovat kličky 😖