Mám nárok na matěrskou když bydlím na Slovensku?
Ahojte chcu vás požadat o radu:
pri vyrizovani rodičovskeho príspevku mne na urade urednice rekla že nemám nan nárok s dúvodu že bydlim na Slovensku pričemš mám trvalý pobyt v CR a pracovala jsem 9let v CR a platila si pojištení,malá má taktež trvalý pobyt v CR, prtner je Slovak a pracuje na slovensku.
Urednice poslala moji žádost do Brna na prešetrení a dle jejího názoru nebudu mít na pobírání príspevku nárok.
Je neco takového vúbec možé?
Dekuji za rady.
jj, z aperia mam uplne stejnej pocit...na vsechny otazky ohledne rp a zahranici, tak kopirujou skoro tu samou odpoved....jeden pan se tam rozhorcoval i tam daval citace, aby mu to jakoze vysvetlili, jak to je..a i mu odepsali, ze v podstate teda jakoze nevi a zas tam hodili odstavce z narizeni
a v podstate i ostatni poradny na tom nejsou o moc lip
Jediné co fakt funguje a více méně srozumitelně podává informace je ten občanskej rozcestník při EK, jináč to co radí jinde je zhola nic a nedává to kloudnou radu, oni totiž fakt nevědí vůbec nic a to jak úředníci, tak právníci a ani na ministerstvu práce a soc. věcí nedají kloudnou odpověď, vlastně nedají žádnou, třicet dní mlčí a pak pošlou odkaz nebo zkopírují nicneříkajíci hromadu paragrafu a nařízení 😖
ahoj budu vyrizovat na slovensku trvaly pobyt a potrebuju prohlaseni od rodicu pritele tedy vlastniku potvrzene notarem. Nevite nekdo jak ten list ma vypadat?diky
@lucie6 dnes jsem zjistila že není nutné mít trvalej pobyt pro podání žádosti o RP, že to prostě češi podělali a už je na ně podaná žaloba u ústavního soudu a v návaznosti na to přišlo nařízení, že RP se má vyplácet od 1.5.2010 všem co ho na základě pobytu v ČR odebrali, takže pokud to děláš kvůli tomu, tak nemusíš 😉 Každopádně pokud si trvalej pobyt chceš vyřídit, tak dojdeš s majitelama nemovitosti na obecní úřad oni tam napíšou prohlášení (na OÚ poradí co napsat) a před nimi to podepíšete, za jeden podpis dáte max. 2 Eura a pak potřebuješ ještě nějakej papír z katastru nemovitostí, ale to přesně nevím co, jestli list vlastnictví, či co 😕 a s tím, dokladem totožnosti a fotkama zajdeš na cizineckou, kde ti dají potvrzení a cca během dvou až tří týdnů dostaneš průkaz 😉
@mataharyy jeee a to se dozvedela odkud? jinak je to moc fajn zprava 🙂 jestli to dobre chapu, tak u tech ,ktery ho pobirali pred 1.5.2010 a odebrali jim ho na zaklade bydliste, musi ho zas priznat? mas tam psanej pobyt, tak to me trosku mate 😉
jen sem zvedava, jestli to budou vracet automaticky, nebo si o to budou muset lidi znovu pozadat...
a tobe se tim vyresi ty chybejici penize za kveten,ze jo? a jak si postoupila s vyrizovanim?
@lucie6 je to v podstate takm jak napsala M. mys me to udelali tak, ze sme akorat napsali prohlaseni sami, ze v dobe pobytu na sr, mam mam adresu tu a tu a manzel souhlasi s tim, ze tam budu bydlet..s tim sme dosli k notarovi a stacilo to.
Ne vracet, ale Slovensko přizná dávku od 1.5. nezávisle na pobytu (tzn. vyřizovala jsem si to všechno zbytečně) a jiných věcech všem, kterým češi z důvodu "nového nařízení EHS" peníze sebrali a Češi pak musí doplatit vše od toho května a tím se mi řeší problém. Jen fakt nevím jak to bude pokud v čr netrvá pracovní poměr, tam je dost pravděpodobně že se češi budou bránit doplatku 😕 😨 Jináč mé vyřizování se snad zdárně blíží ke konci, paní řekla že udělá co půjde aby mi peníze mohli poslat alespoň slováci už tento měsíc a když se zadaří tak mi pošlou vše od května a nejpozději v září mi češi musí poslat doplatek rozdílu od května až... buď po červenec, nebo srpen 😵 tak uvidíme 😀
jináč mi to včera říkala paní na UPSVaR kde zařizuji ten rodičák 🙂
ale pani na slovensku me tvrdila ze potrebuju trvaly pobyt jinak bych nedostavala rodicak, doktorku mam v cechach tak nevim jestli po me nebude chtit aby byla na slovensku.
No pro výplatu rodičáku v SR, tuším budeš potřebovat aby dítě mělo doktora v SR, ale to si fakt nejsem úplně jistá, jen z toho co teď vyřizovala kamarádka, musela doložit že dítě je vedené u pediatra.
S tím pobytem i mě to tak bylo řečeno a skutečně to tak bylo, jenže teď (včera) jsem byla na úřadě na Slovensku a paní říkala že přišlo nařízení z BA, že všem co sebrali v ČR rodičák na základě nového nařízení (špatně vyloženého Českou stranou 😠 ), ho mají bez problémů přiznat i když pobyt od 1.5. nemají.
Když si vezmeš konkrétně můj případ, tak 17.5. jsem zjistila že mi byl pozastaven RP za duben, po mém vztekání za duben, se zpožděním ještě poslali, ale řekli mi že za květen už mi ho nedají, neb musím doložit další formuláře a mám si zažádat v SR (kde jak jsem věděla mi nic nedají, neb jsem tu vživotě nepracovala, neměla jsem tu TP a zaměstnání, pojištění i lékaře jsem měla v ČR) a že mi to ještě POŠLOU poštou, tak jsem týden na to jela do Čech abych zjistila co se vlastně děje a co ta ježibaba zas povorala. Deset dní po telefonickém rozhovoru mi poštou nic nepřišlo, tak jsem jim volala že si pro to zajdu osobně, neb čekat na ně je horší než čekat na smrt, trochu v nich hrklo že jsem v Čechách, takže jsem si hodila desetidenní maratno po Českejch úřadech (SSP, Okresní úřad, Ministerstvo práce - tam mě poslali více méně do háje, psala jsem dotaz na Evropskou komisi atd.). No bylo to hov... platné, takže s papírem o tom že mi pozastavují výplatu RP jsem se vrátila v červnu z Čech a šla žádat na Slovensku, kde to podle Čechů nemělo být podmíněné pobytem, stačilo jen prokázat že tu žijeme (potvrzení od pediatra), jenže ejhle ono to bylo jináč neb oficiálně se na mě ten zákon vůbec neměl vztahovat, takže jsem nebyla migrující občan, jak tvrdí Česká strana a proto bylo nutné vyřídit si trvalej pobyt, abych mohla žádat, tak jsem po zjišťování zda s trvalým pobytem v SR, nepříjdu o nárok na dávky v ČR s malou duší zašla na cudzineckou a zařídila trvalej pobyt (přechodnej není pro občany EHS). Jenže ten byl až od června, takže žádat jsem mohla v SR až od 1.6. mezi tím paní na Slovenském úřadě zjišťovala a dělala co mohla aby jsme věděli zda by mi to nemohli uznat už od 1.5. protože v Čechách mi řekli že pokud na slovensku za květen nepřiznají tak oni mi nic nedají, stručně řečeno přišla bych o jedenáct a půl tisíce... Tak to se vleklo červen-červenec a z BA nebylo dovoleno aby mi to přiznali dřív jak od 1.6. jenže včera jsem šla na Slovensku na úřad a paní mi hned ve dveřích hlásala že na SSP je podaná žaloba u ústavního soudu a tudíž je od srpna dovoleno (na žádost vyšších míst) vyplácet RP všem bez ohledu na datum od kdy je/není TP už od května 😉 Takže ano můžou po tobě chtít trvalej pobyt, ale pokud ti v Čechách zamítli RP od 1.5. a ty si budeš žádat o TP až teď, tak to neznamená že o peníze přijdeš 😉
jináč to s tím pobytem je velmi čerstvé info, platné od včera (nařízeno k 1.8.) takže zkus se ještě jednou přeptat, s tím že jsi zaslechla že se to právě měnilo kvůli tomu že je na Čechy podaná ta žaloba a možná to fakt nebudeš potřebovat vůbec 😉
ahojky, chcela by som sa vas len opytat, ako ziadat o ten doplatok v CR. Existuje na to niaky formular? dakujem
po mě žádnej spešl formulář nikdo nechtěl, jen jsem musela doložit že mi trvá prac. poměr, pak potvrzení o přiznání RP na Slovensku a v jaké výšce, potom papír o skutečném bydlišti a formulář o společně posuzovaných osobách v rámci EU, no a pak normálně žádost o RP, rodnej list dítěte, občanky, nebo jiné doklady a pracovní smlouvu, mou i manželovo 😉
ahoj kdyz jste na slovensku vyrizovali rodicak je potreba nejaky papir z CR ze vlastne nedostavam zadne penize? a predkladali jste ze mate doktorku na SK? Z CR me poslali ze dostanu za cerven penize ale uz me nedosli na konto tak me to urcite pozastavili tak musim zacat chodit po uradech.
☹
@lucie6 ano potřebuješ potvrzení z čech že ti pozastavujou/přerušujou dávku na základět toho a toho, jináč ti na Slovensku nic nedají a ano budeš muset napsat jakého doktora dítě navštěvuje 😉 Jo a na daném úřadě na Slovensku se pořádně přeptej zda budeš, nebo nebudeš úptřebpvat ten trvalej pobyt, jeho vyřízení trvá cca 2-3 týdny, ale hned ti dají potvrzení od kdy jsi hlášená.
diky jeste bych potrebovala vedet jak si zazadat na SK pojisteni pro sebe a dceru mame v CR vseobecne zdravotni pojisteni mam to rusit?
Nic neruš ve VZP si řekni o žádost na formulář E106 nobo mi pošli mail do IP a já ti to pošlu mailem, pak to zaneseš/zašleš do VZP oni ti dají 2x formulář E106 oba vezmeš do libovolné slovenské pojišťovny dáš jim to tam a oni ti dají průkaz pojištěnce pro tebe i malou a pak máš nárok na zdrav péči stejně jako občan dané země 😉
Tak můžu hlásat úspěch, tento měsíc mi přišli peníze, třikrát hurá... 😉
gratulujiiiiii 😀
ještě nejásám koukala jsem že od ledna budou změny a až budu žádat na druhé tak budou další změny, takže kdo ví co nás ještě čeká 😒 Manžel prohlásil že by jsme měli začít šetřit 😀
Nazdar holky, tak to Vám nezávidím. U nás se to pravděpodobně vyřešilo. Stěhujeme se zřejmě zpět do ČR během podzimu, zimy. Tedy pokud si to manžel nějak nerozmyslí, ale nevypadá to, už sháníme bydlení. Tak aspoň až budu žádat na druhý, tak nebudu s tím mít problémy. Občas nakukuji, zda máte nové informace a zda se něco dalšího děje.
jezismarjaa, jaky zmeny zase????? mne asi smejkne 😠
@ gabrielad tak to je super!!!! 🙂 a koukam, ze vase mimi bude tak sikovny, ze stihnete i porodny 😉
aby pak nebyl problém dokázat že jste v čechách, s tím jak to na úřadech je by mě to asi ani nepřekvapilo 😒
ještě to není schválené, ale že se sjednotí rodičák na 220 tisíc a můžeš si vybrat jak čerpat a tak... No nevím neděsí mě tolik ta změna jako to že než se to na úřadech naučí tak se mi může stát že budu zas bez peněz a kdo ví na jak dlouho 😒 No uvidíme když to projde tak by to mělo platit od dubna 2011
No pro nás nebude problém to dokázat, že jsme v Čechách. Manžel nebude totiž už zaměstaný na SK, ale bude mít obnovenou živnost a asi budeme i někde v pronájmu, tak jim přidám k tomu případně i nájemní smlouvu, ale na tu nemají nárok. Tam se totiž vyplňuje pro nás jako pro Čechy jen ten jeden papír a pokud tam nebude uveden zaměstnavatel v zahraničí, tak po mě skoro nic nemůžou chtít a musí se to brát podle toho co tam napíšu. Předtím po mě k tomu chtěli doložit manželovu pracovní smlouvu ze zahraničí, to chtít mohli, to tam bylo v příloze, ale víc nic. Navíc já jim psala, že bydliště máme v ČR a jiné bydliště jsem tam nedávala. Tady jsme v podstatě jako na chatě.
Na ty změny jsem taky zvědavá co si vlastně zase budu volit za rodičák, ale ta 3letá by snad stejně měla zůstat, tak uvidíme. Problém pro nás bude se školkou, dcerku asi nikde neumístím, ach jo.
No a porodný, jo jo ještě ho stihnu, aspoň, že tak.
No to jsem si s tím dokazováním (snad) dělala jen srandu, ale na druhou stranu by mě to už asi ani nepřekvapilo 😅 Jináč on se ten rodičák prý nebude měnit nějak hrozně, tak uvidíme...
Jináč zde odkaz z jiného tématu ještě jsem nečetla tak můžete studovat 😉 http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clane...
dobry den,chci se zeptat bydlim treti mesic na slovensku mam tu trvaly pobyt a chci se zeptat jestli mam narok na materskou tu na slovensku,predtim sem pracovala 4roky.kdyz sem se zeptala u nas v cesku na urade prace tak se na me podival a zeptal se co vic by mel este vedet naz to co dela. takze sem se nic nedozvedela. dekuji predem martina k.
dobry den muze mi nekdo poradit muj pritel je slovak ja su ceska mam v cesku trvali pobyt chtela bych rodit na slovensku potrebuju tam prechodny pobyt a nebo staci kdyz ma pritel ktery je slovak ,trvali pobyt jen krs toho aby mi dali porodne a materskou dekuji za radu.

No já se dnes po delší době dívala na Aperio a mám pocit, že je tam ta poradna úplně k ničemu. Jsou tam zrovna dva poslední dotazy na RP a oni jim tam v podstatě jen citují nařízení, ale vlastně neradí vůbec nic. Jen se ohání předpisy a toť vše, takže totálně nanic.