icon

Mám nárok na matěrskou když bydlím na Slovensku?

romanka9
16. mar 2010

Ahojte chcu vás požadat o radu:
pri vyrizovani rodičovskeho príspevku mne na urade urednice rekla že nemám nan nárok s dúvodu že bydlim na Slovensku pričemš mám trvalý pobyt v CR a pracovala jsem 9let v CR a platila si pojištení,malá má taktež trvalý pobyt v CR, prtner je Slovak a pracuje na slovensku.
Urednice poslala moji žádost do Brna na prešetrení a dle jejího názoru nebudu mít na pobírání príspevku nárok.
Je neco takového vúbec možé?
Dekuji za rady.

Strana
z9
havana_frost
26. sep 2013

@ptricka máš viacero nesúvisiacich otázok 😕
Pýtaš sa na pôrod alebo na príspevok a príplatok pri narodení dieťaťa (tým myslíš asi pôrodné) a materskú?
Materskú dostaneš tam, kde odvádzaš nemocenské poistenie, takže ak si zamestnaná na Slovensku, dostaneš ho tu, ak v Česku, mala by si si vybaviť v Česku. Ak nemáš nárok na materskú (nepracovala si, nepodnikala, nebola dobrovoľne poistená) a budeš žiadať rovno o rodičovský príspevok, ten sa viaže na trvalý alebo prechodný pobyt v SR. Nárok v SR nemáš, ak by si podobný príspevok dostávala v inej krajine EU (napr. v Česku) vo vyššej sume.
"Pôrodné" sa vzťahuje k trvalému pobytu oprávnenej osoby, ktorou je matka. Otec iba v prípade, že matka zomrela alebo mu dieťa bolo zverené do starostlivosti súdom.

mac1nka
18. jún 2014

Pěkný den přeji! Mám dotaz, který se týka tohoto tématu a nejen to. .. Chtěla bych vědět, kolik se dostává mateřská cca a hlavně kolik je potřeba odpracovat, jestli je někdo v podobné situaci, budu ráda za názory. ..

Má situace je taková:
bydlim u přítele v baráku na SK 1rok (stejne tak mam i pobytový prukaz). Trvale bydliště mám stále v Čechách..
Našla jsem si nove zamestnani, kde pracují 3 mesice (na dohodu), ale stále jsem na ÚP a snažím se, abych dostala pracovni smlouvu skrz mateřskou kdyby jsme plánovali mimi (bouzel jak to tady skoro všude je, tak smlouvu na min. mzdu), nb. Když zůstanu na PÚ tak jak jsem doted, odpracuji rok tusim vyjde to na stejno? Mam v tom mišung, ale snad aspoň vy jste mne pochopily? Moc děkuji za Vaše odpovědi. .. Popr. Vysvětlím jinak. .. Pěkný den

havana_frost
18. jún 2014

@mac1nka Máš pravdu, nerozumiem ti 🙂
Aby si mala nárok na materskú, musíš byť 270 dní nemocensky poistená, to si či pracuješ na trvalý prac. pomer alebo na dohodu. Materská bude vo výške 65% z hrubej mzdy, max 800€. Takže čím menej zarábaš, tým bude menšia aj materská.

mac1nka
14. apr 2017

@mac1nka ahoj. .. vítej 🤗 konečně další česká holka na SK.. já už jsem tu 4rok a jinak na toto jsem se taky chtěla zeptat... 🤗

sticker
Strana
z9