Materská z Rakúska
Ahojte
pokusam sa zistit aky ma narok opatrovatelka v rakusku,ktora je tehotna na matersku a rodicovsky prispevok z rakuska.Platim si odvody do sva,som v 4 mesiaci momentalne este pracujem ale neviem do kedy,prosim Vas o info,ktora s tymto mate skusenost.Presla som tu asi uz vsetky prispevky no vacsinou su par rokov dozadu.Viem ze vyplacaju matersku 8 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po porode,viem ze odvody sa musia platit pravidelne dalej,ako je to ked zena ostane na rizikovom a hlavne ma zaujima rodicovsky prispevok po materskej davke,citala som ze su s tym dost opletacky a strasne dlho sa caka a odvody sa musia platit,Za kazdu radu budem vdacna 🙂
@anaxamon https://www.facebook.com/groups/342056729228203/ pridaj sa tu vela sa dozvies aj poradia
Ahojte. Prosím Vas potrebovala by som radu ohľadom materskej v AT. Mam zivnosť. Termín porodu mam 18.1.2014, viem že 8 týždňov pred a 8 po je narok na Wochengeld,je stale podmienka priplacania? Lebo rodina mi neprispieva nič,sama si platim celu sumu tych 470,- jedna mi povedala, že po novom netreba to priplacanie. A je to stale tak, že rozdiel medzi materskou na SVK a v AT sa vyplaca raz rocne so spiatocnou platnostou? Lebo so SVK materskou tie odvody v AT platit nieje nic moc. Pocula som aj, ze WKO prispieva nejaku sumu na odvody, ale neviem ci to je pravda. Ďakujem za akúkoľvek radu
Ahojte viete mi povedat kedy mozem poslat wochengeld ked termin porodu je 6 aprila? dakujem
@mirkitak ak pracujete v at obaja tak aj ked das alebo dostane vypoved na zaklade tvojho manzela bedes mat narok na familienbeihilfe a kbg. Ja som npr. nebola nikde zamestnana a na zaklade manzelovho pracovneho pomeru dastavam pridavky z At. Aj ked ste vidate, mate moznost si vybavit davky, aby ste ich dostavali, kazde 2 mesiace, ja som im zaslala list a k tomy prilozila rodinny rozpocet v ktorrom uvadzam konecnu sumu na zivot a dali mi to.
@anaxamon ja som si to vybavila za dva mesiace, musite tam stale volat a volat, nevzdavat to.
@anastanova dakujem za odpoved.prave si vybavujem matersku,kedze na sr mi bola zamietnuta,ze mam poziadat tam kde som pracovala,tak cakam kazdu chvilu na odpoved.a tie pridavky dufam,ze sa mi podary tiez vybavit co najskor.co mi k tomu treba(predlozit?),zaslat,aby to slo lahko a rychlo? Dakujem za odpived 🙂
@lauraa
ahoj môžem sa opýtat? nevieš náhodou ako to je s materskou ked pracujem v at len sezonne? zimná a letná sezona, dohromady nejakých 8 mesiacov z roka? mám tu nárok na meterskú?
@annabel123 zial v tomto neporadim ... skus sa popytat priamo na GGK
a čo to je GGK ??? nie som tu moc zbehla v týchto veciach
@marienka1703
ahoj sledujem tu debatu a vidim, že vieš niečo o týchto veciach, chcela by som sa ta opýtat, či náhodou nevieš ako to je s materskou ked tu pracujem len sezonne v at? Zimna a letná sezona, mám to dohromady nejakých 8mesiacov. Či tu mám vôbec nárok? Nikto mi nevie poradit.
@annabel123 potrebujes mat odrobenych 270 dni za pposledne obdobie, vtedy ti vznika narok,,,
@marienka1703 takže je to ako na sk? 270 dní za posledné 2 roky? dá sa to teda vybavit aj ked tu nemám trvalý pobyt?
neviem ako je to na Sk,ale za posledne obdobie, nie za dva roky,,,, proste 270 dni musis mat odrobenych vkuse aby ti vznikol narok,,, vybavit sa to da aj ked tam nemas trvaly, ale len prechodny pobyt,,,,
@annabel123
@lauraa
@annabel123 asi myslela GKK, gebietskrankenkasse - pod ktoru patris 🙂
@marienka1703 ano presne to som myslela
@annabel123 narok na KBG (teda rodiack) mas vsak vtedy ak ti priznaju rodinne pridavky....nakolko ty a tvoje dieta budete mat trvaly pobyt na sk mohol by ti vzniknut narok na diferenzzahlung....ale ci ti naozja vzniknei pri sezonnej praci takzo povedat, jedine zeby tvoj manzel pracoval v at , vtedy mas narok urcite aspon za mesiace kedy bude pracovat.....co robis medzi sezonou? si na urade prace na sk alebo v at? teoreticky by si mohla vsetko dobre spocitat, otehotniet uz cez sezonu a vtedy ta zamestnavatel nesmie prepustit a musel by ta nechat nahlasenu az po nastup na matersku teda 8 tyzdnov pred porodom, vtedy by to urcite narok na wochengeld vznikol a bol by ti urcite aj vyplateny...ako nahle prerusis pracu v at a nahlasis sa na sk stracas narok na tuto davku, lebo pojdes na matersku uz ako nezametnana na sk....je to cisto moja teoria takze asi by som naozja zasla na GKK a informovala sa....
@lauraa suhlasim aj ja 🙂))))
@marienka1703
dakujem za info, takže nemám nárok ani tu, lebo zimnú sezonu mam len 5 mesiacov a potom mam nesiac prestávku a zas letná sezona .-(
@lauraa
dakujem za pomoc, len mne jakmile príde šefká na to, že som tehotná ma prepustí, kedže mám len sezonnú prácu, má možnost ma prepustit aj počas sezony, uvedie že nedostatok hostí, už raz sa chcela zbavit jednej baby, tak ju počas sezony vyhodila a tá chudak nezmohla nič ☹
@lauraa
a ešte k tomu priatel je zamestnaný na sk, takže z toho tiež nič, a ked som doma/SK/ na jar som na úrade práce a na jesen ked zoženiem prácu tak pracujem na sk, takže nemám nikde nárok na nič ☹
@annabel123 lenze sefka by ta nemala prepustit lebo ako tehotna ta chrani zakon, ja by som sa nato isla opytat na arbeiterkammer...aj ked mas len zmluvu na sezonu.....normalne by si mala spadnut do zakona o mutterschutz...... neviem ako vies nemecky ale aj tak by som sa informovala ......sefka tiez sa musi riadit zakonom ......
@annabel123 na slovensku budes mat narok na rodicak a rodinne pridavky , lebo ty si poistena v ramci EU 270 dni pred porodom.....
@marienka1703 co ty nato?
Len tak pre info pre tie, ktore o tom nevedia od 1.7.2013 jemozne poziadat SVAno vynimku v plateni odvodou na zaklade nizskych prijmoch v case poberania KBG ziadost si najdete na stranke SVA Ausnahme von der Pflichversicherung.......POZOR nieje to mozne ziadat za predchaszajuce roky to znamena.ze ak ste tento rok na kbg tak to treba poslat este do konca roka lebo v roku 2014 vam uz spetne nevyplatia zaplatene odvody z roku 2013.
sorry sami preklep tam mam ale velmi som sa ponahlala 🙂
@lauraa
@lanabi
@marienka1703
ahojte baby chcem sa opytat,ci nahodou neviete ako je to ked beriem rodicak z rakuska,ten budem brat do 17 mesiaca veku dietata,mam stale aktivnu zivnost,ako by to potom bolo pri druhom dietati mam narok zase na wochengeld ked by som mala dalsie dieta po skonceni rodicaku?vdaka 🙂
ahojte ja uz budem druhy rok v rakusku robim zdravotnu sestru v heime chystam sa na matersku. chcela by som sa spytat ake su podmienky na matersku.
Dakujem za odpovede Lucia

ahojte chcem sa spytat, kolko vam trvalo kym vam povyplacali dorovnavacie sumy k materskej a aj rodicovskemu, moja mala ma 26m a my sme zatial dostali len za jej prve 4 mesiace zivota, zvysok uz vyse roka od nich nahaname a stale maju nejaky problem, co v postate v konecnom dosledku je ich nedbalost ale som z toho uz dost na nervy:-/
dakujem za reakcie