Materská z Rakúska
Ahojte
pokusam sa zistit aky ma narok opatrovatelka v rakusku,ktora je tehotna na matersku a rodicovsky prispevok z rakuska.Platim si odvody do sva,som v 4 mesiaci momentalne este pracujem ale neviem do kedy,prosim Vas o info,ktora s tymto mate skusenost.Presla som tu asi uz vsetky prispevky no vacsinou su par rokov dozadu.Viem ze vyplacaju matersku 8 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po porode,viem ze odvody sa musia platit pravidelne dalej,ako je to ked zena ostane na rizikovom a hlavne ma zaujima rodicovsky prispevok po materskej davke,citala som ze su s tym dost opletacky a strasne dlho sa caka a odvody sa musia platit,Za kazdu radu budem vdacna 🙂
@lubassa chod na Som opatrovatelka,ziadna chuderka a ani vtierka.to je stranka fb,kde su opatrovalky.
@lauraa dakujem za informácie, nemala som kedy tu íst, zdravotné problémy ☹
@lubassa ked je nezamestnany mas narok na plnu z at. ja tak poberam, aj pridavky aj matersku, lebo mm je nezamestnany na sr.
lenkafurindova díky a ako ti to vyplácajú? tak ako vravia, že každý druhý mesiac? nie sú tam nejaké výhody, napr. že sa tak dlho nečaká na schválenie atd?
Ahojte, prosim, vie mi niekto poradit? bola som zamestnana v AT, porodila som v januari v AT, kde som mala aj lekarov a maly tiez, vyplatili mi pred porodom tie dva mesiace a dva po, aj rodicovsky prispevok som tento rok dostavala z AT. potom ale zacali patrat, ze kde momentalne zijem a chceli potvrdenia o byvani, najma, vypis z uctu, co samozrejme ked som predlozila, bolo jasne, ze zijem na Slovensku. netusila som, ze po mne takto ''pojdu''...poziadala som o matersku zo Slovenska a tu dostavam, ale chcela by som sa opytat, ci mam narok na nejake vyrovnanie a co k tomu potrebujem? aky formular? kam sa posiela? dakujem velmi pekne!! 🙂
@renca910 Ahoj, ja dostávam prídavky z Rakúska aj rodičovský príspevok..trvalo to dlho, kým som to vybavila, lebo som to odkladala..myslela som, že to rýchlo vybavím. Formuláre stiahneš z netu- potom som ich nevedela správne vyplniť, hoci nemčinu ovládam- tak som zašla za poradkyňou, ktorá vybavuje záležitosti okolo poberania prídavkov a materskej..tá mi super poradila. Ja som bola na rizikovom tehotenstve, musíš ísť ku rakúskemu gynekológovi, ktorý ťa odporučí na rizikové..a s tým potvrdením od neho k posudkovému lekárovi na BH(Bezirkshauptmannschaft). Takže čím skôr začneš vybavovať, tým lepšie..
prosim, kde najdem poradkynu, ktora vybavuje zalezitosti ohladom pridavkov? dakujeeeem
@tinapa prosim, kde najdem poradkynu, ktoru si spominala, ze ti pomohla s papiermi? dakujem!
@michaelasalek Pani Lenčuchová z Trstenej...učí na gympli a venuje sa aj poradenstvu, prekladateľstvu- fakt sa vyzná. Neviem odkiaľ si, či ti to pomôže..
prosim, mas na nu kontakt? som z BA, ale mailom, telefonicky by som sa rada dohodla...velmi by mi to pomohlo. dakujem!
Ahojte je tu niekto kto je v pracovnom pomere a zrusil trvale v At teraz byva na SVK a pobera matersku aj pridavky z AT kym nenastupi znova do prace??dakujem
Ahojte .. co sa týka materskej z rakuska ,,ja som v 5, mesiaci na rizikovom a momentalne čakam či mi schvalia matersku alebo nie,,vlastne už špekuluju že sa mam dostaviť do Innsbrucku osobne ale kedže nemožem tak neviem čo dalej,,su s tým strašne opletačky ale uprimne je to aj pekný balik penazi..netreba sa vzdaavat. Ano materska je 8 t. pred a potom 8 t. po porode ale ak si na rizikovom tak mame narok poberat wochengeld po celu dobu ....čo mam robiť ak sa nedostavim k ich doktorovi tak nevybavim nič? ..dakujem za odpovede
@mystery217 to je komplikovane , ked sa nedostavis nic nedostanes ale mozes to skusit s tym ze im posles vsetky podklady od tvojho gynekologa na sk a spolu s potvrdenim ze nemozes kvoli zdr. stavu cestovat....
dakujem @lauraa,,podklady som im už poslala i prefotenu tehotensku knižku všetko ,,ja nemam problem ist ani do Innsbrucku i ked to je daleko ale u mna bolo krvacanie v prvom trimestri s hematomom a teraz sa mi hematom vstrebal,,tak ak pojdem k doktorovi tak mi može zrušit ešte aj Krankengeld ktorý poberam lebo som bola pripoistena,,vratit sa do roboty nazad nemožem lebo som opatrovatelka a mam pacienta z važným stavom 6stupen,,tak to im napišem a skusim čo z toho bude..
@mystery217 to urcite lebo vsak zo zdr. hladiska nemas problem, tvoj problem je praca ktoru vykovas a zial to riesi arbeitinspektorat, len na teba sa to nevztahuje lebo si zivnostnicka.....
@lauraa no tak super 😖 ,,dakujem krasne za odpoved,,,
ahojte aj ja som teraz na materskej poberam tu na Slovenku este 37 tyzdnov a potom z uradu mi povedala , že budem poberat z Rakuska pretože muž tam pracuje este tieš neviem ake su potrebne tlačiva tak som zvedava kolko to bude trvat, rodinne pridavky už si uplatnujeme .
Neviem mi niekto povedat ako to je s materskou dovolenkou z rakuska , ked pracujem ako opatrovatelka, platim si odvody ale aj pripoistenie.A ked ma vypisu na rizikove tak dostanem nieco , ako si to mam vybavit, prosim kto ma skusenosti nech mi da vediet.Dakujem
pomoze mi niekto ....ako si vybavym matersku z rakuska , s cim mam zacat?Mam aj pripoistenie ako to funguje ked pojdem na rizikove?Dostanem nejake peniaze z rakuska????
Prosim, potrebujem poradit. Ziadame z AT o Diferenzahlung KBG. Je podany Antgrag, FBH schvalene. Na urade potrebovali odomna dlzku trvania materskej od-do na SK a rodicovskej dovolenky. Manzel im to zobral a stale to nie je ono. Oni chchu doklad, co som poberala pred nastupom MD. Ale u nas nic take neexistuje ako wochengeld u nich. Co im mam zdokladovat? Som sla z rodicovskej do materskej . A tyzden medzi RD a MD som bola PN. Dakujem za kazdu radu.
@marcelka_pali Wochen Geld je predsa materska a ta je dlhsia ako v AT myslim zena sk poberas 6 m. Potom prechadzas na rodicaktakze zrejme chcu potvrdenie v akej vyske si dostala matersku
@lauraa Ano na SK je to 6 mesiacov potom sa prechadza na RD, ktora je do troch rokov veku dietata. Uz aj doklad zo soc. poistovne maju o vyske materskej a stale to nie je ono. Dakujem
prosim Vas,mate informacie o tom,ci sa musi opatrovatelka vratit po materskej dovolenke pracovat do rakuska,alebo ci existuje moznost neskorsieho navratu.Neviem si predstavit ist opatrovat na turnusy,ked moje dieta bude mat iba 3 roky.Dakujem
A neviete niekto či máme nárok zo sk na ten príspevok pri narodení dieťaťa?

Baby a ked je manžel nezamestnaný, mám žiadať o Differenzzahlung alebo mi vyplatia plnú sumu z AT?