icon

Materská z Rakúska

renca910
11. sep 2012

Ahojte
pokusam sa zistit aky ma narok opatrovatelka v rakusku,ktora je tehotna na matersku a rodicovsky prispevok z rakuska.Platim si odvody do sva,som v 4 mesiaci momentalne este pracujem ale neviem do kedy,prosim Vas o info,ktora s tymto mate skusenost.Presla som tu asi uz vsetky prispevky no vacsinou su par rokov dozadu.Viem ze vyplacaju matersku 8 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po porode,viem ze odvody sa musia platit pravidelne dalej,ako je to ked zena ostane na rizikovom a hlavne ma zaujima rodicovsky prispevok po materskej davke,citala som ze su s tym dost opletacky a strasne dlho sa caka a odvody sa musia platit,Za kazdu radu budem vdacna 🙂

januska111
6. jún 2014

lubassa mame narok na ten prispevok pri narodeni...tam je podmienka trvaly pobyt na svk a od tohto roku musis splnat podmienku zdrziavania sa s dietatom na uzemi svk..

lubassa
6. jún 2014

@januska111 tak super, to som rada a nevieš náhodou koľko to približne je? cca 600 eur či viac?

roxana280
6. jún 2014

Ja som dostala materskú, nebola som opatrovateľka normálne zamestnaná aj môj manžel z Rakúska a príspevok pri narodení zo SK, nakoľko môj syn je slovenský občan, ale boli to riadne papierovačky, ale všetko do centa doplatili

januska111
7. jún 2014

lubassa 829,86 eur je ten prispevok pri narodeni prveho az tretieho dietata od roku 2014..

ziza55
29. aug 2014

@roxana280 ahoj a byvas na slovensku?ten rodicovsky prispevok ti vyplatili spatne za rok?alebo pravidelne mesacne al dvojmesacne?

eva2564
2. sep 2014

@tinapa
@tinapa
Ahoj! Moja sestra caka na matersku uz pol roka a stale nic a zevraj to doteraz nemaju ani spracovane. Je to v poriadku, ze sa tak dlho caka? Pripadne vedela by si mi zaslat kontakt na tu poradkynu?

tinapa
5. sep 2014

@eva2564 No áno, trvá to dlhšie...potom to zaplatia naraz, za to obdobie.. Kontakt: 0915828400.

roxana280
8. sep 2014

@ziza55 bývam na Slovensku, vyplatili mi to naraz spatne

kaci311
24. sep 2014

@renca910

nájdite si stránku na Facebooku, Ako si vybavím materskú či Wochengeld, tam sa dočítate o všetkom potrebnom pre Wochengeld, Kinderbetreungsgeld, Familienbeihilfe 🙂

simona399
29. sep 2014

Já mám velmi pozitivní zkušenost s vynikající kartářkou,na kterou jsem dostala od známé kontakt,a má volba oslovit tuto schopnou kartářku se vyplatila.Četla jsem na ní i recenze,a můžu říct,že je velmi vyhledávaná.Samozřejmě se najdou i tací,kteří pomlouvají,a většinou by chtěli,aby se stal zázrak možno ihned.Ale každý musí být trpělivý.Mě Paní Lidka řekla úplně všechno z mé minulosti a přítomnosti,a to mě vůbec neznala. Navíc ještě očišťuje karmu a auru,. Zhruba po měsíci se začalo dost věcí plnit.Hlavně jí obdivuji,že dokáže říct spoustu věcí na dálku přes telefon.Je to zkrátka dar,který má málokdo,a umí s ním pracovat.Vřele doporučuji všem,hlavně těm,kdo potřebuje pomoct,a věří jako já. Kontakt na ní je upinka@seznam.cz nebo 605821736

katymaus
7. okt 2014

@roxana280 a kedy ti to vyplatili po ukonceni materskej? A nastupu do prace?

roxana280
7. okt 2014

@katymaus ja uz si nepamatam, je to uz skoro 4 roky, ale viem, ze tam bolo kopec papierovaciek a este od ocneho lekara som potrebovala potvrdenie...mozno pol roka mozno viac

marienka1703
7. okt 2014

@eva2564 tak ma pravdepodobne nieco nie v poriadku,,pretoze vacsinou to trva 2-3 mesiace aj s FBH,,,,

marienka1703
7. okt 2014

@tinapa ale nie pol roka,,,pol roka ma FA na vyjadrenie,,ale co sa tyka KBG- tak vyplatia len pol roka spetne,,,cize co uz bude za dobou po pol roku nedostane,,,,,kazdopadne by som tam volala., urcite jej nieco chyba,,,,alebo mala zle vyplnene papiere ze to viazne,,

katymaus
7. okt 2014

@roxana280 pol roka po nastupe na matersku na svk alebo po pol roku skoncenia materskej.a platili ti mesacnediferenziu alebo plnu kazdy mesiac z At? Dakujem

roxana280
7. okt 2014

@katymaus trosku ste to chaoticky napisala, asi pol roka po odchode z Rakuska, vsak si zavojte na urad, alebo napiste email, na e mail mi odpovedali vzdy

kaci311
11. okt 2014

@katavinka určite rizikovým tehotenstvom nestrácaš nárok na wochengeld, práve naopak, wochengeld sa vypláca potom nie 8 týž.pred pôrodom a 8týž.po pôrode ale počas celého rizikového tehotenstva...čo znamená niečo cez 50eur na deň....

kaci311
11. okt 2014

ahojte, chcem sa spýtať, je tu niektorá taká, ktorej lekár-gynekológ na SVK vypísal PN-ku -Krankenmeldung s diagnózou riziková tehotnosť-bez udania dôvodu, prečo je tehotnosť riziková? Moja lekárka mi vravela, že mala dve pacientky, ktorej to v pohode v Rakúsku uznali...mne sa to však nezdá, tak sa chcem spýtať, či s tým máte niektorá skúsenosť...

lauraa
11. okt 2014

@kaci311 rizikove tehu navrh ti dava tvoj gynekolog a schvalit ti ho musi Amt Arzt...bez udania dovodu urcite nie, lebo je len par diagnoz pre ktore mozes dos tat Freistellung.. Vsetky musis dolozit vysetreniami, sono a pod.navyse rizikove mozes mat az od 20 TT. Tych 50 EUR dostavaju len zeny poistene u sva teda zivnostnicky, normalne Sa vyska vypocitava z platu.

lauraa
11. okt 2014

@kaci311 este PN a Freistellung ( teda predcasne Wochengeld) su dve rozdielne veci... Na PN ta moze tvoj lekar vypisat ale AJ tam musi napisat diagnozu...

kaci311
12. okt 2014

@lauraa dakujem, to viem, ze treba schvalenie od Amt Artz, marodila som na krize, musela som v nemcine poslat diagnozu od odborneho lekara, aj vysetrenia z CT a MRI, a musel to prehodnotit Schef Artz a nasledne schvalit...trvalo to dlho ale schvalil to... len mi pride nezmysel cestovat do Rakuska pocas rizikoveho tehu...ked zena nemusi tu cestu zvládnut, vela zien takto prislo o rizikove tehu... tiez by to mohlo fungovat ako pri PN-ke, ze by sa len posielali nalezy a oni by to posudili... Ja som zivnostnicka, tak u mna platia tie dané sumy

lauraa
12. okt 2014

@kaci311 ano aj tskto to funguje mozes si poslat len bez diagnoz to nejde ...na zaklade niecoho ti musia PN schvalit rovnako ako navrh na rizikove tehu... Ked ti schvalia rizikove nastupis na Wochen Geld teda budes dostavat tych 50 EUR na den... Ked budes PN tak neviem aka suma ti bude vyplatena a ani to ako dlho im bude vyplatena

kaci311
12. okt 2014

na PN kedze som pripoistena dostavam 28e na den a po 42 alebo 43 dnoch nieco cez 50e, myslim ze raz tolko,cize to moze byt 56e, nepamätam si presne, kolko mi bolo vyplatene...PN-kovať sa dá max.26 týžňov
@lauraa

majka342
13. okt 2014

prosím vas potrebovala by som súrne poradiť.Som tehotná v 4-mesiaci a v práci som dala výpoved... pred dvomi tyzdnami odpracovane mam len 4mesiace priatel je zamestnaný v rakusku celorocne bývam tu snim len neviem ci ma zaevidujú na úrad práce v rakusku ked nemam odrobeneho pol roka a ci mám vôbec nárok na matersku a prídavky DAKUJEM PEKNE...

lauraa
13. okt 2014

@majka342 zajdi na ams a povedia ti ci mas narok na nieco z uradu prace....

kaci311
15. okt 2014

Ahojte neviete prosim ako je to s Krankenmeldung,bola som chora dva tyzdne,krankenmeldung ukoncila,no mam bloknutu chrbticu,je mozne znova vypisat a poslat krankenmeldung?

lauraa
15. okt 2014

@kaci311 mozes...

kaci311
16. okt 2014

Ďakujem 🙂 ja len či tam nie je nejaké časové rozhranie,nejaká pauza stanovená medzi pn.
@lauraa

zuffovaeva
20. okt 2014

@roxana280 mozem sa spytat, ty si predtym bola zamestnana v rakusku, alebo len tvoj manzel?
pytam sa preto, ze moj manzel robi v rakusku, ja uz nie, byvame na slovensku. Zaujima ma, ci mozme poberat matersku z rakuska, aj ked tam pracuje uz len otec. S dietatom by som ostala doma ja.

roxana280
22. okt 2014

@zuffovaeva neviem, ja som pracovala do materskej v Rakusku aj manzel. Museli sme mat s dietatom rovnaky trvaly pobyt v Rakusku, mne sa tam syn narodil. Skuste napisat mal na Krankenkasse,do tyzdna odpisu. Ja som mala inu situaciu ako vy.Alebo zavolajte Slovakom na socialku, oni vam povedia.