Materská z Rakúska
Ahojte
pokusam sa zistit aky ma narok opatrovatelka v rakusku,ktora je tehotna na matersku a rodicovsky prispevok z rakuska.Platim si odvody do sva,som v 4 mesiaci momentalne este pracujem ale neviem do kedy,prosim Vas o info,ktora s tymto mate skusenost.Presla som tu asi uz vsetky prispevky no vacsinou su par rokov dozadu.Viem ze vyplacaju matersku 8 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po porode,viem ze odvody sa musia platit pravidelne dalej,ako je to ked zena ostane na rizikovom a hlavne ma zaujima rodicovsky prispevok po materskej davke,citala som ze su s tym dost opletacky a strasne dlho sa caka a odvody sa musia platit,Za kazdu radu budem vdacna 🙂
Ahojte kocky,vedeli by ste mi poradit??bola som na MD,mala som variantu 20+4...uz od minulého roka pracujem.Ked som naposledy poziadala o doplatenie rozdielu medzi nasou a AT materskou,tak mi nieco vyplatili,s tym,ze ked dcera dovrsi 3 roky a tu na SK prestanem rodicak brat,mam predlozit potvrdenie,ze na slovensku som uz skoncila a mam to wgkk odovzdat.Neviete mi povedat,ci staci toto potvrdenie potom tam poslat,alebo je potrebne este k tomu nieco dolozit?dakujem vopred za kazdu odpoved
Ahojte dievčata potrebovala by som poradit som opatrovatelka v At a som v 5 mesiaci čítala som tu
veľa príspevkov ,teraz neviem ktorý je ten spravný . Potrebujem vediet co je potrebne na vybavenie materskej v rakusku a co treba ak by som sla na rizikove .Ci musim ist ku rakuskemu gynekologovi alebo staci mat potvrdenie od slovenskeho napisane v latinstine
Za radu vopred dakujem 🙂
@stefani2507 na rizikove ta moze poslat jedine amtarzt z SVA, navrh ti moze podat tvoj gynekolog a musis dolozit lekarske spravy kvoli ktorym mozes ist na rizikove.... je len par diagnoz, kedy ti schvalia rizikove, vsetky najdes vypisane na nete...to ze nemozes dvihat , alebo sa stresovat nepatri do diagnoz pre rizikove tehu... musis mat zdravotne dovody ako, napr. krvcanie v druhom trimestri, placenta previa, vysoky krvny tlak a preklamsiu a pod....
Aha oki dakujem za radu a na normalnu matersku mozem ist kedy ? Takze musim ist k rakuskemu gynekologovi ?
@stefani2507 8 tyzdnov pred predpokladanym terminom porodu.... staci vypisat ziadost o wochnegeld spolu s potvrdeneim od lekara kedy natupujes na wochengeld poslat na sva...
Dakujem za radu 😉
Ahojte baby ked pracujem v Rakusku musim tam ist aj ku gynekologovi? Ak chcem odtial poberat matersku
Alebo staci lekarska sprava zo Slovenska?,Za radu vopred dakujem
Podla coho vyplacaju vysku kgb? Fbh dostanu vsetci rovnako a kgb rozne nerozumiem tomu ale 2 eur na den dost biedne ked pracujete v at vyse 4rokov a potom dostanete minimalku
vyplacaju podla toho, ktoru variantu si zvolis, ako dlho budes poberat: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/...
Dievcata,ktora byvate na slovensku a denne dochadzate do rakuska za pracou? Zajtra nastupujem na mutterschutzurlaub a rada by som sa uistila, ci som vsetko vybavila. Skoro vsetky ste tu zivnostnicky, ale rada by som nasla info od zamestnankyne. Dik
Zdravim chcem sa spytat ci je tu niekto oslobodeny od platenia koncesionárskych poplatkov alebo pobera príspevok na byvanie ? dakujem Kristina
@lauraa ahoj jedna otázočka 🙂 od 24.5 2015 mi na tirolgebitskrankenkase vypočítali nástup na materskú, predložila som im akurát papiere od gynekológa bolo mi povedané že materská pôjde automaticky od tohto dňa.No ešte stále mi nič neprišlo tak neviem či mám ďalej čakať alebo či som spravila niečo zlé.Nikde som ani neuvádzala č.účtu bolo mi povedané že oni si to vyhľadajú a na SVA som tiež žiadnu žiadosť neposielala.
@lucianicova ja neviem , mozno SA nieco zmenilo ale normalne SA davala ziadost o wochengeld na prislusnej Krankenkasse, teda ak si zivmostnicka tak na sva , ak si zamestnana tak na Kasse kde odvadzas zdravotne.. Normalne ti pride pisomne oznamenie o vyske a dlzke wochengeld.
@lucianicova zavolam tam alebo sa zastav a popytaj sa
@lauraa nie som živnostník, bola som nahlásiť na krankenkase, ale to že mi ešte neprišlo ani písomne že koľko mi vlastne dajú wochengeld :-/ a už mám TP 19.7
@lauraa Nooo mne domov neprislo absolutne nic zatial. Ziadost som posielala v termine. A aj z prace im poslali potvrdenie o prijme nacas. Na mutterschutz som nastupila 18.6.
Neviete ze dokedy by sa mali k tomu vyjadrit? Viem ze este ani mesiac nepresiel odvtedy.. no ale predsa...
@lucianicova
@lenulienka86 mozno sa naozaj nieco zmenilo ale normalne posielali potvrdenie o vyske a dlzke wochengeld pisomne , mozno naozaj zavolat a informovat SA , wochengeld vyplavali vzdy k urcitemu datumu na zaciatku mesiaca za uplynuly mesiac, takze ked si nastupila na wochengeld 15.6 mala by si uz mat na konte peniazky zajun...teda tych 15 dni...
@lauraa nemam. Ale poslednu vyplatu, teda tych 17 junovych dni, som mala akoby plnu... no nikde na lohnzetteli som nic k tomu nenasla. Myslis ze mi to dorovnali normalne ako ked napr.marodujes? Ze pride plny plat? Pretoze ja som to cakala z ineho uctu. A zrejme aj iny datum. Som si to vysvetlila ze preto mam taku dobru junovu vyplatu, ze tam nam chodil sommergeld.
@lenulienka86 wochengeld dostanes od gkk a nie od zamrstnavatela, mohli ti vyplatit dovolenku, aliqotnu cast Urlaubsgeld a pod...
Babenky..prosim vas..som v 9tt ,mam trvaly pobyt vo viedni,mam odpracovane 5 mesiacov zatial na 9h a doplacam si sama mesacne 57,30e na zdravotku. Dalsi tyzden uz knizku dostanem v praci este asi mesiac budem.budem mat narok na matersku podla vas ????dakujem
@lauraa zavolam tam 18.7. Ked uplynie cely prvy mesiac co som na materskej. Mozno dovtedy nieco pride. Sa mi mari ze som to kdesi citala ze maju na to 4t aby zacali vyplacat wg
@lauraa no nastúpila som už 24.5 :-/
Dobrý deň prosím vás poberám wochengeld A pred pár dňami sa mi narodilo bábo. Čo je mojou povinnosťou aké papiere musím poslať na poisťovňu do Rakúska? A aj zamestnávateľovi niečo?
Ahoj, chcem sa spýtať ..Manžel pracuje v Rakúsku, máme 8 mesačnú dcéru, papiere na finanzamt na rodinne pridavky sme už posielali,ale neviem či sme mali už aj nejakú žiadosť posielať čo sa týka materskej,alebo to až potom ked nam začnú vyplácať pridavky?Dakujem
Ahojte vedel by mi niekto poradit ohladom vypisania tlaciva na wochengeld( rizikoveho tehotenstva)
Pracovala som v rakusku ako opatrovatelka.Poslali mi formular antrag auf wochengeld,porod mam az 9 januara,ale uznali mi wochengeld uz od 17.5kedze mam problemy.
Ahojte,,, ja som PN od 11tt, rizikové... Spinenie a tak...
Každé dva týždne odomna žiadajú lekárska správy...(nie od každej ale ja mám to "šťastie " že to musím) Inak keď pekne všetko posielam je to úplne ok a všetko platia... PN mi musia zrušiť keď začnem dostávať wochengeld to je cca 52€ na deň 8 týždňov pred a 8 týždňov po pôrode... Treba poslať však pred tým žiadosť na wochengeld s prefotenou tehotenskou knižkou...
Živnosť narušiť ani pozastavovat lebo nebude nárok už na nič... Radšej si zavolať a písomne vyžiadať ako ďalej postupovať, o materskú treba žiadat hneď ako sa dieťa narodí so všetkými papiermi rod.list atď... Ak dobre viem ale ešte idem do agentúry a tam to upresnia potom sem ešte napíšem...
Oni keď vašu žiadosť príjmu pošlú vám možnosti o vyplatení materskej rozpocitaju toto na qartali a vy si môžte vybrať.... Schválenie trvá dlhšie ak niečo neschvalia treba sa odvolať a na druhý krát to už prejde... Skúšajú....
Tak toľko viem zatiaľ... Ale hovorím ešte idem do agentúry a tam všetko zistím do podrobna a určite sa ozvem!!! 🙂

@tinapa please, nemas kontakt na tu poradkynu, kt. ti pomohla? dikes