Mladí študenti v UK čakajú dieťatko, na čo máme nárok?
Ahojte. Nastupila som v UK v septembri na VS spolu s priatelom (na studentsku pozicku). Po tyzdni sme zistili, ze som tehotna. Teraz som v 9t. Planujem dokoncit rocnik, termin mi vychadza na koniec maja, skusky mi prelozia. Mam 19, ale rodit budem urcite ako 20rocna. Byvame na intraku, 82lb za tyzden kazdy - spolocna garsonka. Planujem rodit aj ostat v UK kym dostudujeme. Po tomto sk. roku si dam dva roky odklad, budem s dietatkom, kym priatel dostuduje. Potom sa vymenime a dostudujem zase ja. Mame 3 rocne studium obaja. Takze tu pobudneme spolu 5 rokov. Priatel si hlada pracu, chce pracovat najviac co sa da. U mna este nevieme, predbezne skuor nie, lebo mam dost nizky tlak a stale sa mi kruti hlava, aj ked by som velmi rada pomohla nasmu rozpoctu. Prve stretko s midwife mam buduci tyzden, uvidime co mi povie. Chcem sa spytat na co vsetko mam ako buduca matka narok. Chceli by sme sa prestahovat do podnajmu este pred porodom - mame narok na nejake vyhody, prip. byt od socialky? Mam narok na prispevok na dieta? Prip. poporodny prispevok? Zo Slovenska nemam narok na matersku lebo som doma dokopy nic nepracovala, len letne mesacne brigady v zahranici. Pracovat pocas dvoch rokov po porode nejako intenzivne neplanujem, chcem sa hlavne venovat dietatku, mozno cez vikendy, ked bude priatel doma. O jasliach ani opatrovatelke neuvazujeme. Kedze mam europsky zdravotny preukaz, mam narok na tehotensku a poporodnu starostlivost zadarmo? Obcianstvo bude mat dieta teda slovenske, papiere pojdeme vybavit na ambasadu, ako som sa docitala v inych diskusiach. Chceme dieta vychovavat doma, ale asi ho dame na chvilu aj do skuolky (v 3), kvoli socializacii s ostatnymi, nechceme ho nejako izolovat. Ked skoncime skoly - bude mat 4, chceme sa vratit na Slovensko. Rodicia nas budu financne podporovat, ale radsej by sme to z vacsej casti chceli zvladnut sami. Da sa to, ked len jeden pracuje? Sme spolu uz od 13, takze vztah mame vyborny, obaja sa velmi tesime z malickeho, aj ked nas to zaskocilo a chceli sme az neskuor. Urcite si ho vsak nechame, za co boli radi aj v skole, kedze sme taki mladi. Nuz, nedavali sme si pozor, antikoncepciu som nikdy nebrala, milujeme sa od 17. Velmi rada by som bola, keby sa tu nasla nejaka dobra dusa, co by vedela poradit, alebo lepsie aj mala skusenost. 🙏🏼😪❤️ Dakujem krasne uz vopred.
S babatkom v garsonke a teda aj s dietatom do 4r good luck
@bylmalinka no teda neviem veľmi ale veľmi sa budete musieť uskromňovať...Keďže na UK nemáš ani odpracované tak benefitov tam budeš mať minimum....Môj názor je že možno to zvládnete prvý rok,,,Neterka žila s priateľom v Írsku, tam sú iné benefity a aj obaja pred otehotnením pracovali, takže niečo mali našetrené. Dobrý život je tam pokiaľ obaja pracujú a sú bez dieťaťa. Keď príde dieťa tak život je už "drahý" rovnako ako na Slovensku. Veľký rozdiel je ale v tom, že na Slovensku ti má kto s dieťaťom pomôcť a dieťa môžeš dať v 2-3rokoch do škôlky a ísť do práce...Na UK sú škôlky drahé, rovnako ako všetky služby...Ano viac zarobíš, ale aj viac minieš....A to veľa Slovákov nevidí. Ako študenti s dieťaťom - no veľa šťastia....Rovnako veľa šťastia aby to s tehotenstvom na UK dobre dopadlo...Chorý ste tam asi ešte neboli ani jeden😀Ale Paralen to istí🙂Nič, len popriať vám veľa šťastia🙂 Keď to bude nezvládateľné, tak v najhoršom prípade zmeníte plány - aj na Slovensku sú VŠ ale s tým rozdielom že tu máte zázemie a má vám kto pomôcť❤
@bylmalinka my sme boli obaja študenti, žili sme v uk, muž študoval tam a ja diaľkovo na sk. Prišli sme s 1 dieťaťom a ešte sa nám narodili dvojičky 🙂 financne sme nemali len bežné štipendium ale aj nejaké granty súkromné navyše, treba sa naozaj popytat na čo všetko máte nárok. Tiež závisí kde ste, aké vysoké sú najmy. Snažte sa tiež vybudovať priateľstva a začleniť sa kúsok teraz kým sa dá, aby si sa mala s kým potom stretávať, príp koho požiadať o pomoc. Dá sa to zvládnuť aj keď ľahké to nebude, no myslím že postoj máte veľmi dobrý 🙂 držím palce!
@bylmalinka Ja som v UK ale načo máš nárok ako.student netuším, ja som mala niečo odpracované a chodila do práce do 8 mesiaca tehu a až potom bola doma, v UK platia materskú necelý rok, takže neviem ako to utiahnete, treba ísť na council a tam sa informovať na čo máte nárok, dosť veci sa pomenilo ...
Inak ste spolu od 13 milujete sa od 17, trošku nechápem ale ok.
Plus este brexit.
no neviem asi len child benefit 20 libier dostanete, inak ak by si šla pracovať dostaneš možno nejaký tax credit
@bylmalinka ja byť vami tak sa rozumne poberiem naspäť domov, budú schopní vám pomôcť aj vaši podľa mňa sa takto budete dosť trápiť plus nie ste ani občania UK a nemáte isto nijaké extra výhody plus tam je to inak, tam bývajú doma s deťmi pol roka a idú do práce...
lepsie bude sa vratit domov
@bylmalinka skuste sa obratit s touto otazkou na velvyslanectvo v uk
ja ti,urcite,odporucam sa obratit na nejake "polske bjuro"..je ich v kazdych vacsich mestach dost..a tam ti najlepsie poradia ohladom toho,na co mas narok a aj pomozu povyplnat tlaciva(tie za poplatok) a poposielat na urady..my sme vsetko vzdy cez nich vypisovali...a podla toho sa mozte dalej zariadit,ci sa vam bude dat,ako tak fungovat v zahranici alebo bude lepsie sa vratit domov..
Uf teda žiadna sláva. Dcéra tiež teraz začala študovať v UK a vidím, ako je to finančne náročné. Nehovoriac o štúdiu, vybavovaní všetkých formalít. Hlavne nájom je tam veľmi drahý. Neviem si predstaviť, ako to chcete utiahnuť. Určite máš ako študentka nárok na zdravotnú starostlivosť. Predpokladám, že si už volala na zdravotnú, prípadne už nás za sebou aj osobné stretnutie na ich úrade. Musela si dostať číslo zdravotného poistenia a registrovať sa u doktora na univerzite. To všetko už by si mala mať za sebou.
Určite hľadaj brigádu i pre seba, veď do pôrodu máš ďaleko. Tehotenstvo nie je choroba!
Choď na študentské oddelenie vašej univerzity, najlepšie ti povedia, akú podporu poskytujú tehotným študentkam a potom matkám s deťmi. Viem, ,e majú veľa takých programov, zle väčšina sa týka len Britov. Zisti, čo poskytujú EU študentom.
Chovali ste sa skutočne nezodpovedne, ale už sa stalo. Teraz to treba riešiť. Nečakať len na benefity, ale začať makať. Ľahké to nebude. Ozaj nezávidím.
@abbey1 mne to pripadá že deti čakajú dieťa...."rodičia nás budú podporovať"priateľ bude pracovať čo najviac(no neviem teda popri škole a malom dieťati kedy, lebo predpokladám že mamička bude zároveň chcieť aby bol aj s nimi), o predstave sociálneho bytu ani nehovorím.....ešte také naivné predstavy čo k mladosti samozrejme patrí, len sa obávam že v tomto prípade bude pre nich realita veľmi tvrdá....ak by boli ešte na Slovensku tak ok, nejako sa dá zvládnuť aj štúdium aj "rodina" samozrejme sa výdatnej pomoci rodičov, ale
v zahraničí....
A hlavne poradím, vráť sa do reality. Tie vyjadrenia, že neplánuješ pracovať teraz, ani po narodení dieťatka :( Pokiaľ ozaj nemáš prachatych rodičov, ochotných živiť vás, tak normálne funguje ako mnohé iné ženy. Škola, práca a dieťa. Všetko takto spolu sa dá zvládnuť. Len treba chcieť. Vysokoškolský rozvrh je väčšinou v pohode, cca 15 hodín, plus nejaké societies, poprípade prax. Je nezmysel prerušiť štúdium.
@bylmalinka na tvojom mieste si zoberiem pero, papier a kalkulačku a počítam....všetky približné náklady len za teba je to cca 320libier mesačne prenájom garsónky, strava min.100liber, dieťa min.100libier - to už máš mesačne min.500libier náklady na teba a dieťa..Budú ti rodičia platiť aj keď nebudeš chodiť do školy? (tie tebou predpokladané 2roky?, čiže najbližších 5rokov? Priateľ chce čo najviac pracovať, bude mať ale čas pracovať popri škole a malom dieťati? Budeš s tým ok že si s malým stále sama, lebo on bude len v škole alebo v práci?(ak sa mu samozrejme niečo podarí nájsť čo vie zosúladiť so školou)...Čo sa týka škôlky, zisti si ceny koľko sa platí za škôlku(možno ostaneš prekvapená), rovnako ka bude dieťa choré - treba počítať s tým že do školy nepôjdeš bud ty alebo priateľ, ty v garzónke s plačúcim dieťaťom ktorému pôjd zúbky a priateľ pred skúškami - kde a hlavne kedy sa bude učiť?to sú len také maličkosti.....najväčší problém nebudú paradoxne peniaze(lebo ako študáci viete existovať aj na "vifonkách"ale že vám nebude mať kto pomôcť s dieťaťom....
@abbey1 ona školu ale prerušiť musí....nemá dať kam dieťa, obaja budú na prednáškach, škôlky sú tam nenormálne drahé, niekoho platiť k dieťaťu - na to nebudú mať...takže 5rokov - z toho prvý rok (pokiaľ je tehotná) ešte ok, a potom ich budú živiť rodičia(lebo z 1brigády asi nevyžijú a hlavne neutiahnu nájom)
No mne sa to zda byt zvlastny pristup... pridem do cudzej krajiny studovat, studium mi platia rodicia, otehotniem a teraz stat staraj sa, na co mam narok, co mozem dostat.
A potom sa nadava na migrantov, ktori pridu a natrcaju ruku, ze byvanie, socialne davky (nehovorim ze je to pravda, ale tak sa to prezentuje, ze toto robia).
Velky rozdiel tu nevidim.
Ty pracovat akosi neplanujes, ale priatel bude vela vela, rodicia financne podporia. Ale asi nemas realnu predstavu co kolko stoji a co vsetko taky zivot v zahranici obnasa.
Najrozumnejsie by asi bolo vratit sa domov. Bud vystudovat tu alebo sa zamestnat.
Tak už len dúfať, že rodičia sa postarajú o obidve generácie detí, lebo žiť v UK z jedného brigádnickeho príjmu traja, tak to si neviem predstaviť. Veľkou nevýhodou je, že ste zahraniční študenti, takze rôzne socialne benefity sa pravdepodobne na vás vzťahovať nebudú...
Už keď ste boli dosť vyspelí na spravenie si dieťaťa, (nechcem počuť, že 20 rocni nevedia ako sa deti robia), tak treba sa vedieť teraz postarať a nie, že mám nízky tlak robiť nechcem a keď sa dieťa narodí, tak to tiež nie- do pôrodu pekne makať a po pôrode dieťa do daycare a makať, keď ste sa tak veľmi chceli popri štúdiu starať o mimino.
Najvyšší čas naučiť sa samostatnosti a zodpovednosti, nie čakať, čo mi štát, rodičia a neviem kto dá len koli mojim pekným modrým očiam
Ako tu už
@abbey1 písala, treba sa poradiť v škole, tam Vám presne povedia, na čo ako zahraniční študenti máte nárok a podľa toho sa zariadiť, ak bude tulenia nemoc pretrvávať, tak najlepšie vrátiť sa domov, tam sa už štát a rodina postará.
Trochu mi tvoja sprava dvihla tlak, lebo ocakavat nejake benefity po tom, ako si tam ledva mesiac, tak to je trosku sila, kazdopadne pochybujem, ze ti tu niekto bude vediet dostatocne relevantne poradit, takze sup na studijne oddelenie a pozistuj si to sama..Na SK by si mala narok tak akurat na rodicak a pridavky, pochybujem, ze by sa v UK nejako strasne hrnuli do toho, aby dotovali studujucich pristahovalcov, ktori si hned po mesiaci urobili dieta (teda tehotna si tam uz musela prist)..Btw. neviem, kde v UK presne ste, ale podla mna si to predstavujes ako Hurvinek valku, ze sa prestahujete do podnajmu atd, moj brat zije v Londyne 4 roky, byva v okrajovej casti Londyna a za trapnu garsonku, ktora je max. pre 2 ludi, aj to dost stiesnene, tam plati mesacne najom 950 libier..A neviem si predstavit, ze by tam mali mat aj male dieta.. Nejako mi hlavne unika vyznam toho, ze tam chcete teraz nasilu ostavat, ked tak ci tak o 4 roky planujete vratit sa na SK, to len kvoli tomu, aby ste mali vystudovanu vysku v UK? Pochopila by som, keby ste tam chceli ostat natrvalo, ale takto mi to naozaj rozum neberie..Tvoj priatel bude driet ako kon popri studiu, aby ste nahrabali peniaze max. na tu garsonku, ty budes s dietatom skoro stale sama..Trosku ste mali rozmyslat predtym, ako ste sa za takychto podmienok rozhodli zalozit si rodinu, to, ze mate uzasny vztah a na male sa tesite je sice nadherne, ale ucty vam to nezaplati..
@jarmila2010 Prečo poľské?
@galioska no,my sme sa stretali,len s PL..neviem,ci su aj SK..tam..ale polske bezne robili so slovakmi
@jarmila2010 Sú a nie málo ale naj sa pýtať priamo na úradoch, keď už študuje, jazyk hádam ovláda alebo bla bla na nete
@galioska to nebolo,len o jazyku..vedeli viac poradit,ako na urade a vsetko sa rychlo vybavilo na jednom mieste...pre nas vyhodnejsie,ako urady obiehat
@jarmila2010 Teda ja neviem, ja keď vybavujem idem priamo tam kde treba nie vyhľadávať na to iné osoby, moje osobné veci niekomu dávať..ako viem, že také veci sa robia ...ale za mňa teda ee, dokonca si za to vypýtajú prachy...
@galioska ked sa tam,uz vies pohybovat,tak si vybavis..ale ked si kratko a nevies,kam sa hnut..je to velka pomoc...rychlo a bez komplikacii sme mali vsetko vzdy vybavene...tak,isto mn funguje teraz v NL...keby mal sam vyplnat vsetky ich nezmyselne tlaciva,tak niektore veci mozno,ani nemame vybavene..co chodi pravidelne,to uz vieme,ale tie pociatocne zalezitosti by sme neboli dali...

Ahoj, neviem ti nejako extra poradit, ale je dobre ze ste si dietatko nechali a tesite sa nan.
Len sa obavam, ze to bude naozaj narocne pre vas oboch. 2 roky s dietatkom doma v UK je utopia. Tam sa pocita tak pol roka a spat do prace ak sa nemylim. Na Slovensku byt tri roky je uplny luxus.
Ak sa naozaj lubite, tak to zvladnete. Ale pripravte sa na naozaj velmi tazke obdobia.