Môžme žiadať o rodičovský na Slovensku, keď bol v Anglicku zamietnutý?
Ahojte, prosim vas tie co ste nieco podobne zazili alebo sa vyznate.
Ak bol zene zamietnuty rodicovsky prispevok v UK, takisto aj materska, cize nema narok na nic,
je mozne aby si poziadala o rodicovsky prispevok na Slovensku? Trvale bydlisko ma na Slovensku, ale rodit bude v UK.. nemoze zostat bez penazi,
dakujem
@angela5 Pozri....ak pracujes a zijes v inom state ako SK, nikoho na SK a ani v UK nezaujima to, ze ty zostanes bez financnych prostriedkov. Tieto zakony si si mala zistit pred tym, ako si otehotnela, za akych podmienok a kedy najlepsie otehotniet, pretoze tym padom, ze zijes v zahranici, vztahuju sa na teba zakony daneho statu. Tj...predtym, ako som otehotnela, zamestnala som sa na dobu neurcitu, odpracovala min.1 rok (dokopy 5r s takouto zmluvou) a tym mi vznika narok na matersku dovolenku v zahranici. Nemozu sa predsa na vas vztahovat zakony 2 krajin, z toho v jednej krajine ste iba formalne. Patris proste pod UK soc.system. Tym chcu zamedzit to, aby ludia nepoberali prispevky z dvoch rozdielnych statov, aj ked sa pristahuju s detmi na SK. To, ze niekto si nezisti zakony danej krajiny a to, za akych podmienok zene vznika narok na prispevky, za to nemoze ani Slovensko a ani UK. Keby som nevedela o tom, ze musim odrobit min.rok na dobu neurcitu, tiez by som od statu nic nedostala.
@evittam ja necakam,ze sa stat o mna postara. Ale ze mi bude aspon ten prispevok schvaleny. Ved nemoze vsetko tahat len chlap. Pracovala som aj na Slovensku dost dlho.. Podla mna by sa tieto benefity mali zohladnovat trochu komplexnejsie nez len ratat niekolko mesiacov pred porodom...
@angela5 A to si pred otehotnenim nevedela ?
@charlie1980 vedela som. No veci sa trochu zmenili, som bez prace a hladam novu a bojim sa ze ten sklz co mam teda mesiac a pol,ze mi proste zamietnu aj maternity allowance, takze sa dopredu informujem aby som vedela na co sa pripravit kaze sa teraz chystam na sr na par dni...
@angela5 ak budete s muzom potom zit na SK, mat tu trval.pobyt, poistenie, aj dieta, tak rodicak budes dostavat do 3rok.maleho tu. Na upsvar odnesies okrem vyplnenej ziadosti aj zamietnutie o materske z UK (ja som niesla zase potvrdenie, ze mam materske z CR-ked toto skoncilo, rodicak mi vyplaca uz SR). Na rodicak nemusis tu pracovat, tiez sme pracovali len v CR (maturantka ked porodi, tiez nepracovala tj nedostane matersku, ale rovno len rodicak).
Ak by si tu potom muz nasiel pracu, hocico aj na dohodu, tak aj pridavok na dieta za tie mesiace, kedy on preukazuje zarobk.cinnost na SR(tj.moze to byt aj brigada na dohodu par dni v mesiaci) ti budu platit. A kedze teda pises, ze tu budete uz normal zit, tak by som poziadala aj o ten prispevok pri narodeni dietata-to ziadas do 6mes.od narodenia dietata, cize pri "dobrej konstelacii"vtedy uz tu budete nakomplet byvat, mat lekarov, poistenie, to iste aj babo, takze centrum vasich zivot.zaujmov bude vo vyhlaseni o pobyte na SR, tym padom by ti mali aj ten prispevok pri narodeni "porodne" (len zase musis dolozit ze ti ho nevyplatili v UK ak tam daco take je) vyplatit.
@angela5 A na ake prispevky bude mat narok otec dietata ? Pytam sa preto, pretoze ja poberam rodinne pridavky zo zahranicia. Okrem toho mi bol rodicovsky prispevok schvaleny preto, pretoze stat, v ktorom sme zili, ziadne prispevky na deti neposkytuje. Podla mna, tam bude pes zakopany.
@charlie1980 no ja netusim o prispevky teda child benefits som sa neinformovala, ale otec dietata normalne pracuje, takze hadam by mohol mat narok (aj ked to je len velmi mala suma, tusim 20 libier tyzdenne)
@lucibka a to ti dali ten prispevok aj ked si nebola poistena na sr? Lebo tam hlavne ide o to poistenie si myslim...
Kym mi isla materska z CR, to sme boli uz na SK, tak som bola poistena stale v CR, po skonceni materskej skoncilo aj poistenie a hned som sa nahlasila do SK poistovne. Ked pridete s malym na SR, tak sa hned prihlas do slov.poistovni a zober si z UK papier z ich poistovni, ze tam si sa odhlasila.
@lucibka Myslim si, ze tu je Problem v tom, ze jej muz zostane zamestnany v UK. Keby boli na SK obidvaja, tak sa veci inak maju. Prip. ak by jej sudom bolo zverene dieta do starostlivosti.
Je mi zle z toľkej byrokracie za pár drobných :D
@charlie1980
@angela5 aha, ja som chapala, ze vsetci sa vracaju. Tak potom porodne, pridavky nic, ale rodicak bude ona dostavat, kedze bude zit s malym na SR a otec nema v UK na nic narok a obdobnu davku poberat tam nebude.si myslim.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Uplne najlepsie, ked prides teraz na SR, chod priamo na upsvar sa opytat.
Pri RP je úplne jedno kde pracuje muž, doleziteda je kde je dieťa a osoba ktorá sa onho stara a ma na RP narok(spĺňa podmienku TP na SK)
@biokozmetika Nie vzdy a za kazdych okolnosti.
@biokozmetika to sa ale veľmi mýliš.
@angela5 od príjmov ženy sa ráta materská tak si to utrieď. rodičovský príspevok je pevná suma ktorá nezávisí od príjmu - má ho rovnako vysoká aj tá, čo zarábala 2000 aj cigánka bez príjmu. Rovnako nie je podmienený nejakým platením zdravotnej poisťovne. Keďže je to príspevok, štát len prispieva, v žiadnom prípade to nie je náhrada príjmu. A otec? čo s tým má? žeby bol rodič a spolu tvorili rodinu? alebo keď sa mi hodí sme rodina a ked nie tak sa nestarajte, kto je a čo robí.
@fidorka7 ak sa smiem spytat-mala si nejakú inú skúsenosť? Ak áno aký stat-myslím odkial ste išli alebo kde bol otec?je úplne iná vec materská a rodinne pridavky ako rodičak a som dosť prekvapená ze niekomu nedali aj keď žil s dieťaťom na SK. Mam skúsenosť ze viaceré úradníčky ma odbili s tým že na to právo nemam a dosť som to riešila a "zvrchu"som dostala nakoniec takú odpoveď preto sa divím ze mate inú skusenost.podotýkam hovorím o štátoch EU.je to dosť veľká byrokracia☹
@biokozmetika nemas pravdu praveze sa bu de posudzovat kde pracuje manzel
@angela5 Ako rozmyslam, tak rozmyslam, najlepsie bude v tvojej situacii (kedze pocas tehotenstva nesplnas narok na MD a ani inych prispevkov-bohuzial, za tuto situaciu nikto okrem teba nemoze, ani SK ani UK), ze sa Bud vsetci spolocne vratite, alebo nadalej zostanete v UK pod ich soc.systemom a muz bude musiet utiahnut docasne vsetko. Pokial viem, tak v UK je materska aj tak len nejake 3.mesiace, po troch mesiacoch by si tiez nastupila do prace.
@charlie1980 v uk mas matersku skoro 52tyzdnov/39tyzdnov. Zalezi aky druh pracovnej zmluvy mas. A takisto nechapem kedze zakladatelka pracuje od svojich 20tich ako pise a odrazu teraz ked je tehotna nic nesplna. Je mi to zvlastne ale ok.
No a hlavne,ak budeš rodiť v uk,potrebujes hlavne slovenský rodný list...takže rl uk apostollivat a úradné dať preložiť a dať zapísať do osobitnej matriky(rataj s tým,s že zápis trvá cca 6tyzdnov...)
@n0mi Vy sa tam teda mate 😄 Ja to vediet, idem rodit tam. U nas AZ 3. mesiace a potom nastup, okrem rodinnych nic 😄
@charlie1980 tak ja som tehotna a na matersku mozem ist uz v 29tt. Cize veget do porodu :D a vychadza mi to presne 9 mesiacov platenej materskej tyzdenne. Viem, ze inde to je inak nastavene. Kamoska z Australie vravela, ze tam materska ani nie je. Ze hned ku babatkam idu babysitterky
Tak potom asi nezostava nic ine ako v kratkej dobe po porode sa zamestnat. Je to krute, viem, Ale tak ked to zvladnu v Australii, alebo po 3.mes MD, tak to bude musiet zvladnut aj zakladatelka.
@charlie1980 veru aj v ch je materska 14tyzdnov a robi sa az do porodu i ked zvacsa tyzden dva prefporodom ta nechaju pn aby sa matetska neskratila a pn v tehu sa dava izaj len pri problemoch nie ako na sk ze zena najde dve palicky a uz rozmysla ako byt na pn a este sa aj nepaci ked ma obmedzene vychadzky
@charlie1980
@sense
Suhlas 👏🏻
Zrejme zakladatelke je lepsie vybavovat 200e na mesiac a brat to tak,ze stat sa ma starat. Zial,takto sa deti neplanuju.
@sense Veru, ja som 2t prenasala, uz som sa bala, ci mi voda na sefovej stolicke neodtecie😁 Do 15.hod v robote, o 20hod na vyvolavacke. A po MD hned do prace. Myslim si, ze ta MD by mohla byt aspon tych 6.mesiacov, zo zdrav.hladiska matky, zeny, ja som to veru velmi tazko znasala a nerada na to spominam 😢 Tak Ale zvladli sme...museli sme...a mozno sme My Slovenky viac naviazane na deti, ze je to mentalitou. Ktovie...
@n0mi Inak, vselijak pocitam, tych 200Eur z biedy nikoho nevytrhne, ci na SK, ci v UK, takze ak by som bola slobodna matka, urcite by som to riesila, inak asi ani nie...v tomto pripade musi aj Otec minimalne docasne prevziat zodpovednost.
@charlie1980 no ja som boka na rizikovom a moj zamestnavatel pkati namiesto 14tyzdnov 16 , ja som sla do orace ked mala dcera takmer polroka lebobsom mala edte 5tyzdnov dovolenky plus nejake nadcasy ale tie tri mesiace je pidla mna ozaj malo aspin tych 9mes by neboli zle

@angela5 No ale ako mozes vidiet napriklad na sebe tak takto to nefunguje - preco by sa mal 'stat starat' o zenu, ktora vychovava dieta, ktore mozno bude buducim danovym poplatnikom toho statu. Ako je potom spravodlive, ze tvoja mam dostavala matersku/rodicak/whatever na SK ked vychovala teba, ktora si odisla do UK a bola danovym poplatnikom v UK, lebo podla tvojej logiky, to vyzera, ze v podstate to dieta 'vrati' statu ten rodicak raz ked bude odvadzat dane...
Nepochopila som, co si chcela povedat na priklade toho otca, ze vsetko sa v UK odvija od toho, ci zena pracuje alebo nie, tak preco beru do uvahy otca.