Možno nedostanete materskú, aj keď ste platili dobrovoľné nemocenské poistenie
Tak tento paragraf zákona o sociálnom poistení
"
§ 50
Ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr, ak jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu."
Vám mamičky môže zobrať nárok na zvýšenú materskú, ak ste si platila dobrovoľné nemocenské poistenie. Musíte podľa tohto § porodiť v lehote šiestich týždňov od vypísania na materskú dovolenku. Je toto normálne že ak porodíte o jeden deň neskôr stratíte nárok na zvýšenú materskú.
Tak hlavne že ste štátu zaplatili obrovské odvody a s malou dušičkou čakáte, že si počas obdobia materskej dovolenky trošička prilepšíte. Ale nemusí to tak byť.
A ak nedostanete ani zvýšenú materskú, ani odvody zaplatené do Sociálnej poisťovne sa Vám nevrátia späť a prepadnú Boh vie kam.Nie je to bezdôvodné obohatenie voči mne.
A ešte je zarážajúce že Vás na to nikto neupozorní, ale na to, že máte vystúpiť z II. piliera nato sú preposlané obrovské množstvá listov.
Toto je naozaj " úžasná " pomoc pre mladé rodiny.
@suvadaj to ti povedali na soc.alebo si to vydedukovala z toho napísaného?Viem,že u zamestnancov je to trocha inak,ale ja osobne som z napísaného "má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr,"pochopila, že to normálne platí od 6tt pred pôrodom,alebo,keď náhodou porodíš skôr ako tých 6tt pred pôrodom,tak sa to počíta odo dňa pôrodu.Ale môžem sa mýliť,ja som SZČO,tak ja to mám trocha inak 😉 Na mňa platí normálne ochranná lehota 8mesiacov od skončenia DNP
@adrioska
stále platí, že čo si nenaštudujeme, to nám úradníci neporadia ... bohužial, ale dnes treba vedieť čítať zákony aj medzi riadkami, aby si kvôli jednej blbej chybe neprišla o peniaze .... :(
ale o týchto veciach sú plné fóra stačilo si len vygoogliť ... za chyby sa kruto platí ... 😢
@adrioska och, tu som rada, keď na sociálke nechytím vši a inú háveď, samý cigán v Prešove. A tie tetky, príjemné ako pohlavná choroba 😀 neporadia. Mňa sociálka preverovala u gynekológa, či som skutočne tehotná, bola u neho posudková lekárka. A keď mi po 4 mesiacoch priznali DNP, tak sa začali obúvať do manžela, našli tam čosi na neho, až sme to vyriešili cez odvolania po porade s právnikom. No hrôza.
@moon1979 Ja som tiež pracujúca 😀 Ale ako vidím,tak aspoň jednu výhodu mám ako SZČO,že na mňa neplatí takýto chyták a ešte môžem robiť aj popri materskej 😀 Ak teda ešte nejaké vychytávky nenajdú vyčúranci jedny, tentokrát som ja prečúrala ich s tým dobrovoľným,keď v januáry 2012 mi končilo a som si ho stihla predĺžiť aj keď sa oficiálne tvárili,že to nejde 🙂 Ale to je o inom...
to sa stalo bratrancovej manzelke... platila si DNP, ale musela porodit najskor na termin - nie skor, co sa "zial" stalo a peniazky nedostavala...
baby, zase necitajte medzi tymi riadkami az prilis... to co je v uvodnom prispevku je o tom, ze narok na matersku ak mate normalne tehotenstvo, mate najskor 6 tyzdnov pred terminom a v pripade ak porodite predcasne, tak ho mate hned, nikde sa tam nepise, ze ak porodite o den neskor, tak narok stracate.
@kacusik69 ak si zacala bratrancova manzelka platit DNP tak, ze "vdaka" tomu, ze porodila predcasne, neplatila tych 270, tak jej narok nevznikol, to s tymto nema nic spolocne.
a to s tym, ze nedostanete mesiac materske som niekde v radiu tiez pocula, ale proste musi zamestnavatel vyplatit prispevok za porod az po nastupe na RD a je po probleme.... ono aj predtym tam nejake taketo finticky boli... mne zamestnavatel preplacal nevycerpanu dovolenku a porodne tiez vzdy az pol roka po porode, aby s tym socialka nemala problem
Pri vzniku nároku na materské z ochrannej lehoty môže byť rozhodujúci skutočný deň pôrodu
27.04.2012 | Nemocenské poistenie | Dobrovoľne poistený
Som zamestnaná, t. č. na rodičovskej dovolenke, platím si aj poistné na dobrovoľné nemocenské poistenie, ktoré mi však zo zákona zanikne ešte pred uplatnením nároku na materské. Je možné uplatniť si nárok na materské zo zamestnania a z dobrovoľného nemocenského v odlišných termínoch, aby mi nezanikla ochranná lehota z dobrovoľného poistenia (napr. zo zamestnania si nárok uplatním o deň neskôr ako z dobrovoľného poistenia)?
Všeobecne platí, že plynutie ochrannej lehoty sa skončí, ak neuplynula skôr, dňom, v ktorom poistenkyni vznikne nemocenské poistenie. Zamestnankyni sa prerušuje povinné nemocenské poistenie v období, v ktorom čerpá rodičovskú dovolenku. Vznik prerušenia povinného nemocenského poistenia sa posudzuje rovnako ako zánik povinného nemocenského poistenia a skončenie prerušenia sa posudzuje rovnako ako vznik tohto poistenia. Nástupom na materskú dovolenku skončí prerušenie povinného nemocenského poistenia zamestnankyne - toto poistenie sa obnoví, v dôsledku čoho zanikne ochranná lehota plynúca z dobrovoľného nemocenského poistenia. Nárok na materské v takom prípade vzniká len zo zamestnania, nakoľko ochranná lehota z dobrovoľného nemocenského poistenia vznikom (obnovením) nemocenského poistenia zamestnankyne zanikne. Uvedené však nemusí platiť vždy, keďže pri nároku na materské z ochrannej lehoty sa splnenie podmienky trvania ochrannej lehoty sleduje ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred skutočným dňom pôrodu. Ak pôrod nastane predčasne, poistenkyňa splní podmienku trvania ochrannej lehoty a nárok na materské zo súbehu nemocenských poistení jej za predpokladu splnenia všetkých ďalších podmienok nároku na materské vznikne. Nárok na materské si však musí uplatniť z oboch poistení od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným termínom pôrodu určeným lekárom.
Okrem toho z ochrannej lehoty si môže žena uplatniť nárok na materské iba od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, na rozdiel od aktívne poistenej ženy, ktorá si môže uplatniť nárok na materské v rozmedzí 8 – 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu.
Pýtate sa, či je možné uplatniť si nárok na materské zo zamestnania a zároveň nastúpiť na materskú dovolenku od neskoršieho dňa ako z dobrovoľného nemocenského poistenia. V takom prípade by ste síce podmienku plynutia ochrannej lehoty z dobrovoľného nemocenského poistenia splnili, ale podmienka existencie nemocenského poistenia v prípade uplatneného nároku z povinného nemocenského poistenia by splnená nebola. Dôvodom je skutočnosť, že splnenie podmienok nároku na materské (okrem podmienky 270 dní nemocenského poistenia) sa skúma najneskôr ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, napriek tomu, že si nárok na výplatu materského uplatníte od neskoršieho dňa. Ak by ste na materskú dovolenku nastúpili napr. od začiatku piateho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu a od tohto dňa by ste si uplatnili nárok na výplatu materského zo zamestnania, splnenie podmienky existencie nemocenského poistenia by sa skúmalo ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu – podmienka by splnená nebola, nárok na materské z povinného nemocenského poistenia zamestnankyne by Vám nevznikol.
Pre ilustráciu uvádzame konkrétne situácie, ktoré môžu vzniknúť.
Príklad č.1:
Poistenkyňa je na rodičovskej dovolenke. Dobrovoľné nemocenské poistenie jej zaniklo 31.01.2012. Termín pôrodu lekár stanovil na 26.06.2012. Táto poistenkyňa si od dňa 15.05.2012 (šesť týždňov pred očakávaným termínom pôrodu) požiada o výplatu materského zo súbehu nemocenských poistení. Skutočný pôrod nastane pred termínom stanoveným lekárom.
Pri nároku na materské zo zamestnania sa splnenie podmienky existencie nemocenského poistenia bude sledovať ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným termínom pôrodu, teda v uvedenom prípade k 15.05.2012. Splnenie podmienky trvania ochrannej lehoty z dobrovoľného nemocenského poistenia sa však bude sledovať ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred skutočným dňom pôrodu. To znamená, že ak pôrod nastane napr. 25.06.2012, teda pred termínom, ktorý určil lekár, nárok na materské poistenkyni za predpokladu splnenia ostatných podmienok vznikne z oboch nemocenských poistení, nakoľko ochranná lehota z dobrovoľného nemocenského poistenia k 14.05.2012 plynula, pretože poistenkyni sa povinné nemocenské poistenie zamestnankyne obnovilo až 15.05.2012 a až týmto dňom ochranná lehota zanikla.
Príklad č. 2:
Poistenkyňa je zo zamestnania na rodičovskej dovolenke. Dobrovoľné nemocenské poistenie jej vzniklo 3.8.2011 a zo zákona zaniklo 28.4.2012. Očakávaný deň pôrodu je v jej prípade 27.06.2012. Skutočný deň pôrodu nastane 27.06.2012.
Nárok na materské si poistenkyňa uplatní od 16. mája 2012 (šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu) zo zamestnania a aj z dobrovoľného nemocenského poistenia. Dňom nástupu na materskú dovolenku, t.j. k 16.05.2012 sa skončí prerušenie povinného nemocenského poistenia z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a týmto dňom sa toto poistenie obnoví. Zo zamestnania poistenkyni preto nárok na materské vznikne. Podmienka trvania ochrannej lehoty z dobrovoľného nemocenského poistenia však splnená nebude, pretože pôrod nastal 27.06.2012 – je totožný s očakávaným dňom pôrodu, a ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred týmto dňom, t. j. 16.05.2012, už neplynula ochranná lehota z dobrovoľného nemocenského poistenia.
Ak teda poistenkyňa porodí 27.06.2012 a neskôr, nárok na materské jej vznikne len zo zamestnania (od 16.05.2012), keďže nástupom na materskú dovolenku sa jej obnoví povinné nemocenské poistenie zamestnankyne, v dôsledku čoho jej zanikne ochranná lehota plynúca z dobrovoľného nemocenského poistenia.
Vaša Sociálna poisťovňa
@jarhal telefonuju zamestnavatelom na personalne, ci mzdove oddelenie, podla toho, s kym komunikuju v danej spolocnosti. 🙂 predpokladam, ze namatkovo to len robia, lebo si neviem predstavit zvladnut tolko telefonovania a overovania u kazdej zeny na MD, ktora predtym i pracovala, ci platila si DNP 🙂
tak dufam im to zamestnavatel vysvetli ..ze je to danovy preplatok...nie prispevok od zamestnavatela pri narodeni....
@eunomia
no je to veľmi nespolahlivé riešenie 🙂 jednak tam musí byť veľká ochota zo strany lekára a dátum môže posunúť naozaj len o pár dní, čo môže byť 2 - 3 ... a nie je raritou, že mnoho žien prenáša aj vyše týždne, dokonca skoro dva a bežne rodí v 42tt takže spoliehať sa na toto riešenie by som sa ja osobne nespoliehala ... ak si platila DNP, nevidim dôvod prečo nevyužiť možnosti, ktoré som uviedla 🙂 su spolahlivejšie a vráti sa ti naspäť minimálne to, čo si investovala 🙂
Fiha maminky aj ja som uz pocula o tejto "novote" 😠 tak sup,teraz moj pripad.DNP som si platila od 7.4.-31.1.2012 (kedy mi automaticky zaniklo),teraz planujeme druhe baby,kedy je pre mna najlepsie otehotniet???a samozrejme,aby som o peniazky neprisla koli tej "novote".Som zamestnana,na RD,kt.mi konci 1.2..2014,plati mi este to stare DNP,keby som si ho otvorila znova,ci?samozrejme chcela by som z maxima,ked som zamestnana,vyjde mi platit cca 176e mesacne z max.VZ.ja uz mam v tom znova hokej 😖 myslela som,ze nie,ale cim viac citam,tym je to asi horsie a pracovnicky u nas na soc.poistovni,su take neochotne,neporadia a tam mi to pripada,akoby mi to poistenie ani nechceli urobit,lebo same nevedia co to vlastne obnasa a stale sa ohradzaju tym,ze je to "zakon v plienkach"....
opravujem od 7.4.2010
ked tak čítam tie príspevky vyššie, tak podla odpovedi zo soc.poistovne, ak má mamička v zamestnaní len minimálny plat a z dnp má výrazne vyšší vym.základ, tak predpokladám môže spraviť to, ako je v ich príklade napísané, že z dnp požiada o materské 6týž. pred termínom a zo zamestnania napr o den neskôr, teda 5týž. a 6dní pred termínom pôrodu. Nárok na materské z dnp jej tým pádom vznikne, lebo nem.poistenie zamestnanca jej vznikne až o den neskôr ako je nákstup na md zo zamestnania. Ale ako je písané v odpovedi, zo zamestnania nárok na materské nevznikne.
Nenapadá ma v tom žiandy háčik, len aby mzdárka postupovala presne podla jej žiadosti, aby dala nástup na md v ten den ako na žiadosti (by som si prefotila tú žiadosť pre zamestnávatela) a asi by to chcelo ešte overiť v Zákonníku práce ako to je v § 166, či tam nie je povinnost presne 6týž (bo mne už tie zákony dosť vypadávajú z hlavy)
Lebo ozaj nie je istota, že porodíte pred termínom, to sa nedá naplánovať.
pre szčo je podstatné, aby po ukončení dnp im nevzniklo napr. povinné poistenie szčo alebo aby im neskončilo prerušenie živnosti a obnovilo sa povinné poistenie szčo, to by tiež ochranná lehota prestala plyvnúť.
Táto zmena nastala, ked v zákone o soc.poistení zmenili § 32 a nastala zmena, že vznikom poistenia prestáva plynúť ochranná lehota. Nikomu vtedy predpoklám nenapadlo, že pri reťazových pôrodoch vzniká poistenie nákstupom na md.
môžem sa opýtať, lebo v tom mám akosi chaos. Platila som si DNP od júla 2011, keď mi uplynula doba 270 dní, som prešla na celý balík platenia. Od novembra 2012 som na PN a zostanem až do nástupu na MD. Moja otázka teda je, či dostanem materskú aj z DNP alebo nie. Ďakujem

@adrioska
to je jedno, či zo starého alebo nie ... deň pred skončením DNP mala ísť na sociálku a uzatvoriť balík poistenia, tak, aby mala nepretržité poistenie .... stačilo jej zaplatiť aspon jeden deň z celého balíka a potom mohla ísť kludne na PN a už viacej platiť nemusela ... dôležite bolo, aby mala nepretržité poistenie, t.j. ako som písala deň pred zánikom (čo by jej zaniklo zo zákona) by prešla na balík a tým pádom by jej nič nezaniklo 🙂