icon

Možno nedostanete materskú, aj keď ste platili dobrovoľné nemocenské poistenie

suvadaj
8. mar 2013

Tak tento paragraf zákona o sociálnom poistení
"
§ 50
Ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr, ak jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu."

Vám mamičky môže zobrať nárok na zvýšenú materskú, ak ste si platila dobrovoľné nemocenské poistenie. Musíte podľa tohto § porodiť v lehote šiestich týždňov od vypísania na materskú dovolenku. Je toto normálne že ak porodíte o jeden deň neskôr stratíte nárok na zvýšenú materskú.

Tak hlavne že ste štátu zaplatili obrovské odvody a s malou dušičkou čakáte, že si počas obdobia materskej dovolenky trošička prilepšíte. Ale nemusí to tak byť.
A ak nedostanete ani zvýšenú materskú, ani odvody zaplatené do Sociálnej poisťovne sa Vám nevrátia späť a prepadnú Boh vie kam.Nie je to bezdôvodné obohatenie voči mne.
A ešte je zarážajúce že Vás na to nikto neupozorní, ale na to, že máte vystúpiť z II. piliera nato sú preposlané obrovské množstvá listov.

Toto je naozaj " úžasná " pomoc pre mladé rodiny.

dejna20
10. mar 2013

@flower72 a ty si tiez tohto casu na rd ako autorka prispevku? Lebo ak nie, tak sa ta to podla mna netyka.

flower72
11. mar 2013

@dejna20 ahoj, nie, nie som, písala som, že som zamestnaná, na PN, prvé dieťatko čakám. Len už je toľko informácií o DNP okolo mňa, že začínam strácať prehľad.

jezurka47
11. mar 2013

@gapa Ďakujem pekne za odpoveď 🙂

milagrosss20
11. mar 2013

Ahojte..som sokovana o tom co tu pisete..fuuu viete aj mne poradit?ja si platim DNP od roku 2011 semptember..v decembri som si to zrusila a v januari som si znova zalozila a platila do augusta 2013 a potom som sla na pn...na pnke som az do teraz...teraz som na rizikovam az do nastupu na MD...plati to aj pre mna ze do 6 tyzdnoch musim porodit?

gapa
11. mar 2013

@milagrosss20
ty nečerpáš RD v zamestnaní. tebe trvá či nie dobr. poistenie? teda balík poistení. ak skončil cca v 10/2012 a nemáš iné nem.poistenie a ani ti žiadne nové nevznikne do nástupu na md, teda do začatia poberania materského, tak sa ta to netýka. Ale ak ti dnp netrvá, tak treba nástup na md presne 6týž. pred termínom, čo ti lekár napíše do žiadosti o materské

bubinko83
11. mar 2013

Baby ide tam o to že tie ktore idete na MD z DNP tak musia byt vypisane na MD presne 6tt pred planovanym terminom porodu a odrodit do tohto terminu treba kvoli tomu že vam uplynie tym datum porodu ochranna lehota.Toto vam vie presne vyratat gynekolog a v SP vam to po nastupe na MD skontroluju ,maju tam na to tabulky.

dejna20
11. mar 2013

@flower72 to si potom na tom ako ja, pozri do temy dobrovolne nemocenske poistenie na str 1291. Tam sa to pytam zalky, ona je v tychto veciach dost namakana. Nas sa to netyka, tyka sa to len bab co su na rd.
Lebo oni ked su na rd, tak maju nemoc poistenie prerusene a nastupom na md im poistenie vznika. Cize maju nej zmenu.
My ked sme zamestnane (aj keby sme boli na pn) tak nam poistenie trva a bude pokracovat aj na md, tym padom nenastane ziadna zmena.

flower72
11. mar 2013

@dejna20 veľmi pekne ti ďakujem, veľmi si ma potešila 🙂 skvelé 🙂

milagrosss20
11. mar 2013

@gapa no ja mam pnku z prace a aj s DNP..a DNP som si dala pokracovat v oktobri len s tym ze to neplatim koli tomu ze som pn...cize asik mi neplinie lehota?

gapa
11. mar 2013

@milagrosss20
ak trvá, tak neplynie ochr.lehota a nie jeproblém s neuznaním nároku. takže ti dnp skončilo a si sa nanovo prihlásila počas pn? ak áno a pn trvala do konca roku 2012, tak materské z minima

milagrosss20
11. mar 2013

@gapa mne pn chodi normalne ako aj predtym....v oktobri mi to malo skoncit a ja som si to nechala dalej a vysku taku istu...cize mi to pokracuje aj teraz hoc som pn....

gapa
12. mar 2013

@milagrosss20
nerozumiem, či hovoríš o nem.dávkach=nemocenskom alebo o poistení, to nie je to isté.
ak ti ale dnp zaniklo počas tehotenstva a ty len v práci čerpáš pn a pn do nástupu na md nebude trvať viac ako 52týž. (teda nebudeš mať prerušenie v zamestnaní), tak ok.

milagrosss20
12. mar 2013

@gapa takto..ja som pn od 15.8.2012 a budem az do nastupu materskej..cize augustu...pn cerpem s prace a z DNP no DNP som nerusila vobec normalne som v oktobri ziadala o pokracovanie v DNP kedze som pn tak nic neplatim...cize mne asi nebezi ochrana lehota ci?

gapa
12. mar 2013

@milagrosss20
ak ti ozaj dnp pokračuje už v balíku (dávala si prihlášku predpokladám ešte počas trvania dnp, aby sa považovalo za nepretržité, ak si mala vysoký vym.základ)

Ešte uvediem pre prípad (no ak ti dnp trvá, tak toto pre teba nie je podstatné, teda toto ani čítať nemusíš)
Ak pn začala 15.8.2012, tak 52týž. uplynie myslím 13.8.2013, teda ak by tá istá pn dalej pokračovala, tak od 14.8.2013 ti prerušia poisenie v soc.poistovni. Ak máš ptp 7.9.2013, tak určite 13.8. už budeš na md, tj. nebudeš mať prerušenie z dôvodu trvania pn dlhšie ako 52týž., tj. ak by si aj bola v ochrennej lehote, teda dnp ti skončilo počas tehotenstva, tak tá pn v zamestnaní nevadí, lebo v den nástupu na md to netrvá 52týž.

milagrosss20
12. mar 2013

@gapa presne tak...ja si davala v oktobri dalsiu prihlasku na pokracovanie,...a na odhlasenie tiez musim dat odhlasku a tu som nedavala este...a na MD by som mala ist niekedy koncom jula cize pred 15.8 budem uz na MD cize by som mala normalne dostavat matersku z prace a aj z DNP nie?a ochrana lehota mi zacne plynut az ked budem na MD?

gapa
12. mar 2013

@milagrosss20
až po zániku nem.poistenia, lebo ochranná lehota je o tom, ak nem.poistenie netrvá

milagrosss20
12. mar 2013

@gapa teraz uz som dopletana uplneee 😅 😅 😅 😀 😀

gapa
12. mar 2013

@milagrosss20
prečo ta stále zaujíma ochranná lehota, načo??? tá ta vôbec nemusí zaujímať. potom sa len odhlásiš, ak už dobr.poistnei nebudeš chcieť platiť, napr. posledným dnom poberania mateského

milagrosss20
12. mar 2013

@gapa ahaa dobre potom..a to musim mat aj pocas materskej?neda sa to zrusit den pred skoncenim pnky?

gapa
12. mar 2013

@milagrosss20
môžeš, no ak ti trvá bez platenia, tak by som ho nechala, pre budúcnost, nikdy nevieš, kedy sa ti tých dalších 34týž. trvania nem.poistenia zíde.

nezabudni na prihlášku na soc.poistovni do 45dní po pôrode, ak chceš byť dôch.poistená štátom od pôrodu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov

milagrosss20
12. mar 2013

@gapa tak vies potom platit 300e to nemam...cize den pred koncom PNky a nastupom na matersku to pojdem zrusit a budem mat normalnu matersku z DNP a z roboty.. a co sa tyka toho druheho?to ani som o tom nepocula ze sa ma davat neaka prihlaska na nieco taketo..preco sa to vlastne dava?

gapa
12. mar 2013

@milagrosss20
dala by som odhlášku najskôr odo dna nástupu na md (aby v den nástupu ešte trvalo, nech nie sú problémy)
asi si nepochopila, že počas poberania mateského nemusíš dnp platiť????

dáva sa preto, aby sa ti doba rátala do výpočtu dôchodku, ak nedáš prihlšku, tak sa ti to nebude do dôchodku rátať a spätne sa to vybaviť nedá.

milagrosss20
12. mar 2013

@gapa ahaa tak uz chapem to druhe...a neplati sa pocas materskej DNP?to som nepocula este o tom..

gapa
12. mar 2013

@milagrosss20
počas poberania materského sa dobrov.poistenie neplatí

milagrosss20
12. mar 2013

@gapa tak dobre potom lepsie pre mna...potom si to este necham keby nieco 😀 dakujem za info je to veeelmi dobre info 😀

maria.vinea
14. mar 2013

baby mam otazku, teraz som dostala poslednu matersku, mam cakat na list zo socialky ze mi konci materska? pride mi take nieco domov alebo mam ist automaticky ist na socialku a ziadat potvrdenie o naroku na materske a tak na urad prace ziadat o rodicak?

effie81
17. mar 2013

Ahojte 🙂
ten porod do datumu terminu sa berie aj pri min MD z DNP??Mne PP stale trva,mam retazove porody,teraz bude 3.Pocas druheho tehotenstva som si priplacala DNP,mala som max matersku(zo zamestnania+DNP).Ked mi skoncila v novembri 2011 som platila z min VZ do 31.januara 2012 a vtedy mi zanikla.Teraz ked som isla na MD zaciatkom februara som sa prihlasila z min vym.zakladu aby som k MD z prace dostala este min matersku z DNP.Len teraz sa mi uz veelmi blizi termin porodu a nejak nic.Nebola som v OL,len som mala tolko dni,ze som mala 270dni v poslednych 2 rokoch.Teraz ked porodim po termine vztahuje sa to aj na mna,ze nedostanem uz tu min MD z DNP?

moon1979
17. mar 2013

@effie81 pokial máš aktívne DNP tak sa nemusíš obávať, problém by bol jedine keby si mala zaniknuté DNP ...

moon1979
17. mar 2013

@maria.vinea
nie, mala si dostať rozhodnutie na začiatku MD, tam máš všetko uvedené ... teraz si pôjdeš pre tlačivá na UPSVaR kde si necháš potvrdiť aj údaj, dokedy si poberala MD a na základe tejto žiadosti, ktorú odovzdáš na UPSVaR ti budú potom vyplácať RP do troch rokov veku dieťaťa ...

effie81
17. mar 2013

@moon1979 takze ked som sa prihlasila 5 dni na DNP z minima,zaplatila som za 5 dni a isla som na MD tak je vsetko v poho?Z DNP sa odhlasim pred skoncenim MD.Tak si ma ukludnila.🙂 Prve tehotenstvo sa skoncilo skoro predcasnym porodom,pri druhom mi od polovice tvrdlo brusko ale rodit som isla 4 dni pred terminom,ale teraz mam uz vyse mesiaca poslickov a predsa stale nic,len cakame a cakame.🙂