icon

Muž nechce ísť na rodičovskú dovolenku

6. nov 2022

Ahojte. S mužom čakáme dieťa. Nechcela som veľmi, ale on sa bál že časom kvôli zdravotným problémom nebude môcť mať, tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on. Ja si budujem celkom slušnú kariéru a nerada by som o ňu prišla, zarábam dost slušné peniaze oproti nemu. On nemá veľmi ambície kariérne rásť a nemá na to v práci ani možnost. Přišlo mi, že bude najlepšie keď rodičovskú dovolenku prevezme on a jemu sa ten nápad zo začiatku páčil tiež. No za pár týždňov mám rodiť a on sa začal tváriť , že vlastně žiadna taká dohoda nebola a má materskú pôjdem na a nechce sa o tomu vôbec baviť. Dne ráno mi povedal, že v práci sa mu za to smejú a že je podpapučník a že on si toto nenechá a preto ostanem s malou doma ja. Povedal mi že som sebecka karieristka a mala by som sa zamyslieť nad sebou že sú mi peniaze prednejšie ako dieťa. A že už teraz trávime malo času spolu lebo som stále v práci, aledoteraz mu to nevadilo dokonca bol spokojný pretože si mohol kúpiť bicyklík za dosť veľa peňazí dovolenka pár krát do roka mu tiež nesmrdela príde mi od neho nefér ze sa mám vzdať práce a kariéry len kvôli tomu že som žena Čo si o tom myslíte?

marca12
6. nov 2022

Smutne,ze sa takto otocil voci tebe. Tak ako ma muz pravo sa realizovat,tak ma na to pravo aj zena. Vyriesis to jedine opatrovatelkou,pripadne ak ti zamestnavatel umozni pracovat v rezime,ze by si bola aj s dietatom s pomocou opatrovatelky. A tie reci tvojho muza,ze sa mu smeju v praci. To,kde prosim ta pracuje,ze su muzi nazorovo na urovni neandrtalcov?

nevenka
6. nov 2022

@bilberryday ona je nabrusena, on je nabruseny, kazdy vo svojej podstate si mysli, ze je v "prave", ale tymto sposobom sa veci nevyriesia. Musia riesit.
Co bolo nevhodne? Moje dieta sice problemy malo, dnes je uplne v poriadku, aj ja som sa vyliecila, pri dalsom prisli ine problemy. Proste bezne, co sa lahko mozu stat - nebolo to prianie ani nic take. Ale taky streptokok dokazal dodrbat ten zaciatok, boli sme v nemocnici 11 dni a strasili ma kadecim. Napisala som len, ze "moze sa stat", s tym kazda tehotna ma pocitat. Ja cakam stvrte dieta a toto mi nepride ako nevhodne napisat, len uvadzam do reality, ze to nemusi byt, ze porodim, svet gombicka, dietatko sa bude len krmit, spinkat, kakat a ja si veselo pojdem do roboty, ako keby to bola nejaka zabavka, co som si kupila v obchode. Realita byva trosku ina, aj ked je dieta total zdrave.

zalka
6. nov 2022

Autorka,
od nového roka bude rodičovský vo výške 412,60e, určite je tvoj plat o hodne vyšší. Opýtaj sa manžela, či je schopný zarobiť toľko aby pokryl rozdiel medzi tvojim platom a rodičovským príspevkom aspon z polovice , či si na toto nájde druhú robotu - brigádu. Alebo si myslí, že tvoj plat Vám chýbať nebude.

Ale zase súhlasím, za komančov boli matky s deťmi doma pol roka, a potom deti šli do jasličiek alebo matky boli doma na tzv. neplatenej rodičovskej. Skoro každé dieťa, o ktoré sa nestarali babky tetky tak bolo v jasliach. Takže ak partner nebude akceptovať dohodu, tak len dohľadať si jasle v okolí, zaplatíš ich z rodičovskej a zvyšok doplatí mladý pán, kt. si nasral do huby.

simsalabim
6. nov 2022

Som prekvapena, kolko zien ju odsudzuje ako karieristku. Nemyslim si, ze povinnostou zeny je byt matkou - v akom zijeme storoci? Oni dvaja sa na niecom dohodli a manzel dohodu rusi. To nie je fer. Inak v okoli mam zenu, co robi velmi slusnu karieru v AT za naozaj ine prachy. Na materskej bola kratko, potom sa o dieta staral manzel, neskor s pomocou nejakej panej a on sa vratil na ciastocny uvazok do prace. Uz maju druhe - rovnaky scenar. Zda sa, ze su spokojni.

missviolet
6. nov 2022

@mogaa muz by mal zvladnut popratat riad, to ta citujem, a pripravit prikrmy rovnako ako zena, kde konkretne je problem, v com maju ine ruky? nezvladnu nakrmit, prebalit a upratat? preco?
ak si myslis, ze zeny to maju ,vrodene, tak to veru nie - ako bezdetna keby teraz otehotniem, nemam ani paru o nejakych prikrmoch a pod - nulova znalost, moja startovacia ciara by bola identicka ako u partnera (a mozno by som vedela aj menej nez muz), tak nechapem, preco muz sa naucit a snazit nemusi (vraciam sa k tebou spomenutemu poprataniu a priprave prikrmov) - hlavne ked u autorky tlacil na dieta on -, ale zena ano, lebo asi ma k priprave prikrmov blizsie (??) - presne takto totiz vyznieva tvoja sprava. muz ma byt takisto plnohodnotny rodic, a nie len zobrat dieta von ci sa zahrat a zena staraj sa o tie neprijemnejsie zalezitosti. aj na OCR by sa napriklad rodicia mali striedat, raz jeden, raz druhy, to dieta maju obaja

bluemoon24
6. nov 2022

Tak dohoda byla ocividne jasna, takze ja bych si zajednala opatrovatelku a sla do prace. Neni snem kazde zeny, ze se bude starat doma o dite a to je v poradku. Souhlasim s @petamich, prestala bych mu financovat jeho zivot, aby zjistil, jake by to bylo, kdyby jste zili s jeho prijmem. A ne, neni pravda, ze ti po porode musi naskocit “mamickovske” hormony a budes chtit zustat doma. Dohodu jste meli, ze mu najednou preplo a honi si svoje ego, je jeho problem.

missviolet
6. nov 2022

@viestta presne, ja ako zena nemam ponatia o veciach ako prikrmy, nerozumiem, preco si tu ina prispievatelka mysli, ze je to vrodene.... no fakt nie je. ked sa to vie naucit zena, musi sa vediet naucit aj chlap, ak ich nechceme teda vyhlasovat za slaboduchych

marca12
6. nov 2022

@0silvia0 potom sa ospravedlnujem,ze som tak reagovala.

alazala
6. nov 2022

Ja som mala pár kolegov, ktorí boli na materskej, ostatní im závideli, nikto sa nevysmieval. A to bolo na slovensku v IT sfére, vadiť to môže len zakomplexovaným chlapom, takže tak - mal by byt rád, že bude mať tú príležitosť stráviť veľmi cenné chvíle s vlastným dieťaťom. Porozpravajte sa, možno mu to dôjde

marca12
6. nov 2022

@anjelicek26 ospravedlnujem sa za predosly prispevok,baby mi uz vysvetlili slovne spojenie normalne zeny. Zle som to vyhodnotila

lienka9
6. nov 2022

Ved po roku do jasiel a nieje problem.ja poznam zenu,vysoko postavena ktora po 6tyzdnoch zacala robit.robila na striedacku doma a z office,kde mala postielku a frcala..ale mala na to priestor samozrejme.po roku je to uz uplne v pohode.vo svete deti idu do jasiel po 6mesiacoch a nikomu nepride divne..nech muz nepocuva kolegov,ak nechce ist na matersku kasli na to,ale nech nefrfle ak ty pojdes robit

maris5
6. nov 2022

Mam kolegu, ktory odisiel na rodicovsky dovolenku. Dost si z neho robili srandu kolegovia z inych oddeleni ale aj nase kolegyne v time. Pritom to boli slobodni, bezdetni ludia, co si ho doberali. On to ustal, chcel byt s tym dietatom a vedel, ze zena lepsie zarobi ako on.
Napriklad v muzovej robote to beru normalne, su tam vsetko otcovia, a chcu ist na rodicovsku dovolenku.
Ty sa podla toho zariad, ako sa rozhodol. A oznam mu, ze tri roky doma sediet nebudes.

belllinka
6. nov 2022

@1234321 ona si urobila dieta?? Snad si ho urobili spolu a on je takisto rodic ako ona. Ty si sa z akeho stredoveku zobudila? 🙄

lucky_k
6. nov 2022

Tvoj muz je neschopny jednoduchy zaostaly hlupacik, zabudnuty v 18tom storoci, ktoreho nazor podobne jednoduchych zaostalych kokegov je pre neho dolezitejsi ako tvoj! Prepac, ale toto chlap nieje.....

dada0902
6. nov 2022

No zaujímavé čítanie toto prvorade sa musíte vy o tom ozaj porozprávať tu max vznikajú hádky medzi ľuďmi ktorých sa to netýka keď ty chceš ísť do roboty muž nechce ísť na materskú bud doma toľko koľko ti to bude vyhovovať aby si mohla pokračovať v kariére a on nech sa rozhodne ci ide na materskú alebo diete dáte do jaslí XY ľudí sa rozhodne takto známa tiež dala malu do jasli sú rodicia co chcú byť doma iný sa ponáhľajú do roboty koli tomu ci tam tomu keď bola dohoda jasne ze by to každého naštvalo tiež si myslím ze keď uvidíš maličké ze ti to s časti nedá odísť od neho hlavne sa nehadajte vždy sú tu tie jasličky kde sa o ne postarajú s láskou neberiem ta ako karieristku len budúcu mamu co chcela dieťa ale je aj pre ňu dôležité aby ste sa mali dobre tie 3r ujdu nebudete vedieť ako

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
aurora33
6. nov 2022

V podstate ta muž pekne odrbal.

aaadkaaa
6. nov 2022

Mna len udivuju tie komentare ...ked je tema, kde zena vyplackuva, ako sa muz nesrara a este jej nadava, ze ju musi zivit, tak jej zeny nakladaju, ze je sprosta, ze sa mali dohodnut pred otehotnenim,ako to bude s financiami....tu sa autorka jasne dohodla a uz jej nakladaju,ze je karieristka a naco si robila dieta.....ale ked chlap je denne do vecera v praci a dieta vidi cez vikend, alebo chodi na turnusy atd.to je v poriadku, on nie je karierista, on zivi rodinu... lenze teraz z coho chce zit manzel autorky, ked zaraba ovela menej,nez ona? Ked autorka zrazu miesto niekolko tisic dostane 400 eur? Ako sa hovori,peniaze nie su vsetko, ale z lasky sa este nik nenajedol...
Autorka, mna by to teda velmi nahnevalo, kedze ste boli dohodnuti, ako to bude. Po materskej sa vrat do prace a k dietatku zaobstaraj opatrovatelku, alebo jednu z podryvacnych starych matiek, ktore drzia stranu tvojmu muzovi, ak sa on nespamata... a rozhodne mu okresaj vydavky, ked si neuvedomuje nepomer v platoch, pretoze ak ostanes doma dlhsie ako pol roka, tak sa vam finamcna rezerva velmi zide...

dominika19p
6. nov 2022

Jaslicky alebo opatrovateľka, ked sa budeš chcieť vrátiť do práce, sama musíš vedieť co je pre teba a tvoje dieťa najlepšie aby ste boli obe spokojne, au ženy ktoré idu aj po troch mesiacoch do prace lebo ich praca napĺňa a su take co su aj tri roky a viac doma a tiež su happy, k mužovi len jedno je nevyzrety ked sa nechá rozhodit blbym podpichovanim od kolegov, vsak by hned súhlasil keby mal živiť rodinu on a ty by si mala iba úbohý 400€ rodičovský.

sasa1310
6. nov 2022

@bilberryday priškrtené financie budú predsa tak či tak, keď ona ostane doma a on na materskú nepôjde.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
danieli
6. nov 2022

Nieco som precitala a nieco preskocila, ja by som nesla do boja ani nepresviedcala, po navrate do prace by som si nasla opatrovatela pre dieta, trosku namahy by to mozno stalo, ale normalne muza na opatrovanie, predpokladam, ze do tyzdna by si mala muza na rodicovskej😉

zuzanockamt
6. nov 2022

@bilberryday Veď na základné potreby mu prispeje - jedlo, hygiena, zdravotná starostlivosť, domácnosť, atď, samozrejme presnou polovicou. Nadštandard, na ktorý bol zvyknutý, by sa nekonal. Chcel vojnu, má ju mať.

petamich
6. nov 2022

@bilberryday chlap uplne bezne obmedzuje financie zene - kazdy den tu mame temy ako vyzit z rodicaku alebo ci sa da z rodicaku setrit a mas pocit, ze by to niektory z nich vnimal ako protizakonne? ja som jedna z tych, co radila autorke, aby mu nefinancovala jeho luxusne konicky a dovolenky a nech ju pokojne da na sud, ze je to protizakonne (uz to vidim), ja by som to na jej mieste urobila, nech si uvedomi aky rozpocet budu mat ak ona zostane doma s dietatom

inak zaujimave je to, ze tym zenam, co sa tu stazuju vsetky svorne radia, aby isli do roboty, nikto im tu velmi neradi, ze je to protizakonne a nech si poziadaju o vyzivne a nech ho daju na sud, lebo peniaze su spolocne

sasa1310
6. nov 2022

@bilberryday no však budú sa musieť obmedziť obaja. Ty tu zbytočne trepeš BSM

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
janezz
6. nov 2022

U nás napr muž bol s dcérou doma na materskej hneď po mojej, ja som šla do práce. On zostal doma aj na rodičaku do jej 1.5 roka a potom šla do jasličiek. To bolo komentárov od svokrovcov, hlavne svokra : a ty ideš do roboty, aaaanoooo? No áno, šla som. V tej dobe som lepšie zarábala a nemala som najmenší problém nechať malú s mužom, mala full servis pri ňom. On je v tomto perfektný. Navarí, napečie 🙏 teraz som so synom doma aj na rodičaku, ale od januára sa meníme. Pôjde zasa na materskú a nemá s tým najmenší problém. A na reči, že je doma na materskej, či aj varí si nič nerobí a povie, že áno. A preto ho mám ešte radšej. Jeho brat by napr ale takto doma nezostal, je to o človeku. Tak isto môj švagor nechce zostať doma. Tvári sa, že nemôže ale myslím si, že nechce kvôli kolegom.

ropucha6
6. nov 2022

Po akej dobe ste boli dohodnuti na prestriedanie? My sme dohodnuti po cca 6-8 mesiacoch na vymene a teda brala by som to rovnako ako podraz, tiez za chvilu rodim. Asi by som mu teda povedala, ze ak zrazu nechce, zaplatite si opatrovatelku z tych extra penazi a teda ziadny bicyklik a podobne, ale pekne odkladat.

ropucha6
6. nov 2022

Este doplnim, ze ten dovod, ze sa mu v praci smeju je cely na smiech. Paradoxne moj, ked v praci dopredu oznamil, ze pojde na matersku, tak najviac reci mali zeny v style, ze ich muzi by to udajne nezvladli. Chlapi to vzali uplne v pohode.

hefo
6. nov 2022

@ropucha6 To záleží, od "bubliny", v ktorej sa dotyčný pohybuje. Podľa popisu jeho práca nebude plná krehkých intelektuálov, tak si to viem živo predstaviť, ako to môže vyzerať...