Muž nechce ísť na rodičovskú dovolenku
Ahojte. S mužom čakáme dieťa. Nechcela som veľmi, ale on sa bál že časom kvôli zdravotným problémom nebude môcť mať, tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on. Ja si budujem celkom slušnú kariéru a nerada by som o ňu prišla, zarábam dost slušné peniaze oproti nemu. On nemá veľmi ambície kariérne rásť a nemá na to v práci ani možnost. Přišlo mi, že bude najlepšie keď rodičovskú dovolenku prevezme on a jemu sa ten nápad zo začiatku páčil tiež. No za pár týždňov mám rodiť a on sa začal tváriť , že vlastně žiadna taká dohoda nebola a má materskú pôjdem na a nechce sa o tomu vôbec baviť. Dne ráno mi povedal, že v práci sa mu za to smejú a že je podpapučník a že on si toto nenechá a preto ostanem s malou doma ja. Povedal mi že som sebecka karieristka a mala by som sa zamyslieť nad sebou že sú mi peniaze prednejšie ako dieťa. A že už teraz trávime malo času spolu lebo som stále v práci, aledoteraz mu to nevadilo dokonca bol spokojný pretože si mohol kúpiť bicyklík za dosť veľa peňazí dovolenka pár krát do roka mu tiež nesmrdela príde mi od neho nefér ze sa mám vzdať práce a kariéry len kvôli tomu že som žena Čo si o tom myslíte?
Ja si len myslím,že kariéra nekariera.....keď sa dieťa narodí tvoj pohľad na vec sa zmení....budeš chcieť byť doma nehovorím že celé 3 roky....ale proste nenechas plačúce dieťa,ktoré budeš vedieť ukľudniť len ty, mužovi....
@evka258 veď chcem aby s ním bol druhý rodič a nikto predsa nehovorí že sa o ňu nebudem starať vôbec. Opýtaj sa mamičiek čo majú mužov na md či si to vyčítaju, alebo sa opýtaj mužov čo pracujú a nie sú na md či si to vyčítaju.
@valerya nehnevaj sa ale toto je rada hodná škôlkarov
@sarah1988 fúha tak toto je sila mať doma takéto ... A ešte si pochvalovat. Keď vám to takto funguje budiž, ale ja by som pri darebákovi čo nevie ani navariť a myslí si že je pan Boh keď postráži vlastne dieťa neostala.
Aj my sme mali s manzelom taku dohodu, ze po pol roku pojde na rodicovsku on. Siel az po 9 mesiacoch a zaciatky boli tazke. Aj ked bol maly na UM v noci sa casto budil a uspat som ho vedela len ja. Boli noci ked som spavala len 2 hodiny a sla pozom do prace. Zariadila som si to tak ze chodim do prace velmi skoro a skoro potom aj odchadzam az som s malym co najviac casu ked nespi.
Ahoj. Ja som sa síce kvôli vyhoretiu do práce neponáhľala, ale muž bol na 28 týždňovej platenej otcovskej pri oboch deťoch, tešil sa na to, užil si to a v práci sa mu nikto neposmieval. Aj jeho brat bol pri synovi posledného pol roka a švagriná šla do práce. Aj môj kolega z nemocnice (lekár) tiež bol takto pol roka a bolo to už dávnejšie cca pred 10 rokmi. A poznala som aj muža ktorý bol s dieťaťom od jeho 6 týždňov, pretože sa tak s manželkou dohodli. Podľa mňa je to v dnešnej dobe už normálne a ja poznám veľa otcov, ktorí sa na to tešia. Keď budeš s dieťaťom 1/2 roka ty a 1/2 roka on, potom ho v pohode umiestníte do jaslí (moja suseda to takto spravila a veľmi si pochvaľovala. Držím palce aby ste si to vydiskutovali, je to úplne normálna vec.
Nie, nerobí to z teba krkavčiu mater, len ten úvod ako ste sa dopracovali k dieťaťu nebol pekný. Uvidis a zariadiš sa hlavne, keď sa dcérka narodí. Ako som písala, skôr ma prekvapuje, ze nechce ísť od nás sa chlapi inšpirovali navzájom, zrazu vznikla taka reťazová reakcia, ze každý, ktorý mohol, išiel. Ale boli to už väčšie deti, čo spomínali tak od 1,5 roku. Z môjho pohladu je to závisť jeho kolegov. Na druhej strane sa to ale chlapom zrátalo v praci tak, keď sa vrátili, ze nedostali žiadne polročne bonusy atd, aj keď nárok po opätovnom nastúpení do prace mali. Ale vzhľadom na vašu fin. situáciu toto asi nebude problém.
No darebák vyzerá inak moja zlata
@sarah1988 pre mňa je darebák každý ktorý si nie je schopný rozdeliť domácnosť fifty fifty
vy ste si schopni rozdelit domacnost fifty-fifty?No podla toho,co citam uz teraz, ani nie a to ste si ani neskusili.
Ked mu kolegovia v praci povedia,ze vysavat ci vyzehlit je "podpapucnictvo",tak je to ok?Prepac,nemyslim...
Apropo,v akej oblasti pracuje?Neviem si predstavit,v akej profesii hromadne maju muzi taketo nazory.
Nečítala som všetky odpovede, ale jedine, čo má zaráža je, že už vopred je vaše bábätko záťaž, kto sa bude oň starať. Máš právo byť nahnevaná, pretože ti nasľuboval niečo, z čoho teraz vycuvava. Ty si otehotnela s vedomím, že on ostane doma, on teraz cúva z dohody. Ale príroda to zariadila tak, že dieťa porodí žena a to malé mimčo bude potrebovať hlavne mamu. Otec samozrejme pomáha so starostlivosťou, ale mama je v prvej etape života dôležitejšia (môj osobný nazor). No ak on nechce ostať doma a ty potrebuješ karierne rásť, tak nevidím problém v opatrovateľke. Ako si už spomínala, zarabaš dosť.
@enka81 mimču je jedno či sa stará mama, alebo otec. Potrebuje konštantnú opatrovateľskú osobu a príroda to takto zariadila práve preto, že úmrtia žien pri pôrode boli v minulosti veľmi časté. "Mimčo" je pripravené na to sa adaptovať, že sa bude o neho starať niekto iný, pokiaľ to bude niekto stály a láskavý. Pokiaľ to v období po 6 mesiaci života bude otec, tak si vytvorí väzbu s ním (separačná úzkosť vzniká až okolo 8 mesiaca, dovtedy sa v pohode môžu prehodiť. A to, že si teraz dolaďujú dohody ešte nič nehovorí o tom aký budú neskôr rodičia. Je to veľmi zjednodušujúce.
@sarah1988 to je celkom smutné, že si si musela zvyknúť, že tvoj chlap ti nepomáha. Zrejme ti stačí k spokojnosti málo. Môj napríklad len včera povysaval celý dom a upiekol 2 plechy koláča pre návštevu, zobral dieťa von. Aby som si ja mohla oddýchnuť, upraviť sa a namaľovať 🤷 s tvojim by som asi dvere vyrazila. tvoj chlap nie je zrovna vhodný príklad do tejto diskusie autorka zrejme má vyššie nároky a očakávania.
Určite by som trvala na dodržaní dohody. Maximálne by som predĺžila môj pobyt s dieťaťom doma do konca materskej. A ak by nesúhlasil ani s takým ústupkom,opatrovateľka,ale išla by z jeho výplaty 😀
Ziadna kasa nie je taka horuca ako sa vari. 🙂 neries. Uzivajte si vase babo a uvidis ze vsetko sa na dobre obráti.
Autorka, necitam diskusiu, len ti poradim naozaj v dobrom a uprimne, neplanuj to do detailov, nechaj to plynut. Moze sa ti narodit dieta, ktore bude krasne prosperovat aj u opatrovatelky, v jaslickach, pri otcovi... Ale moze sa ti narodit dieta, ktore bude sialene narocne a bude spokojne takmer vylucne pri tebe, bavim sa o tych prvych mesiacoch, v tom lepsom pripade. Moze sa ti narodit dieta, ktore ta proste bude potrebovat viac a tvoje plany ho pravom nemusia zaujimat,lebo ono sa na svet nepytalo. Ak sa ti narodi spokojne babo, ktore bude stastne aj v jaslickach, mas vyhrane. Prajem ti to. Ja len ze tiez som mala plany a teda dost dlho mi trvalo, kym som zistila, ze s niektorymi vecami v zivote nepohnem, iba za cenu strasnych kompromisov a tie nie som ochotna robit na detoch. Uvidis, ked sa babo narodi, je mozne, ze to obaja prehodnotite, manzel pochopi, ze by to s nim zvladol, ak nepochopi, nechala by som ho niest nasledky, ale vzdy s ohladom na dieta. Prajem pevne nervy, vela trpezlivosti a otvorene srdce.
Jaj, az tazko mi je z takehoto pristupu, chuda dieta este sa ani nenarodilo a uz si ho rodicia pohadzuju ako horuci zemiak..radsej veru nemat deti, ako takto, planovat ako kupu a servis auta..ved to nie je vec, ale clovek preboha..prajem, nech sa narodi zdrave a nech obaja dostanete rozum..
@lacibo ale joj, nikto si nikoho nepohadzuje 🙂 . Nie je to o tom ci to dieta maju alebo nemaju radi. Netreba to zas tak prezivat 🙂
@gerrwie_girl prepac, len som sa vzila do pocitov toho dietatka..a bolo mi tazko..ja rodicov neodsudzujem a do isten miery ich aj oboch chapem..ale ich dieta je skratka.novy clovek, samostatna osobnost, ktora im coskoro pride do zivota a ktoru by si mali vazit a prijat s najvacsou laskou..vsetko ostatne je len michernost a da sa riesit
@gerrwie_girl malichernost..omyl
@lacibo jasne mas pravdu, ono ked sa to dieta narodi tak moze byt vsetko uplne inak. Ja len ze chapem mamicku kedze ma dobru pracu o ktoru nechce prist a navyse sa tak dohodli. Zcasti aj otca, lebo asi nie je prijemne ked sa mu kolegovai smeju, ale zase...asi by som kaslala na to co si kolegovia myslia. Lebo oni casom aj tak pochopia ze je to bezna vec uz a mozno aj sami pojdu na matersku so svojimi detmi.
@gerrwie_girl ved ano..ja nevravim, ze sa o tom nemaju rozpravat a nastavit si to, ako im to bude vsetkym vyhovovat,ale najdolezitejsi je predsa zivot a zdravie..ci uz baba alebo mamicky..to je ta najvyssia hodnota..vsetko ostatne su len technicke veci, ktore sa vyladia..
Pozri, ja som na RD s tretim dietatom. Pritrafilo sa nam neplanovane, mala som super robotu, super plat....a teda uz ma aj volali, ked mal 8 mesiacov, aj teraz, ked mal rok...ale nesla by som od neho. Je to moja laska....ver mi, ze som to tazko rozdychavala, ked som zistila, ze som tehotna, teraz som stastna a spokojna.
Po novom môže ísť muž na 2 týždne zarovno s tebou, do 6 týždňov života bábätka je táto možnosť, na materskú. Vyriešila by som to asi takto. Nech tie 2 týždne si vybaví, budete na starostlivosť dvaja, on nebude mať rozumy z práce od kolegov a uvidí potom sám, čo bude. Ja na tvojom mieste by som aspoň do roka s tým drobčekom bola , si pre neho celý svet, bude ťa určite potrebovať a ty uvidíš sama, čo ti ten človiečik prinesie do života. Po roku by som navrhla mužovi, že ty pôjdeš nazad do práce a on doberie materskú, potom jasle, už bude drobec predsa len väčší a jasličky mu môžu prospievať.
Určite sa o tom hlavne v kľude bez hádok porozprávajte, nech trochu porozmýšľa, či ten kolega, ktorý sa mu smeje bude vychovávať, živiť a šatiť vaše dieťa. Či si zoberie očr, keď bude choré. Musí pochopiť, že by nemal počúvať nejakých bezmozgov v práci a pokiaľ ty vieš zabezpečiť lepšiu životnú úroveň ako on, tak nie je o čom. Vysvetli mu, že po pol roku prechádzaš z materskej na rodičovský príspevok a tam to hneď spadne na 400e. Či je ochotný sa uskromniť, nechodiť na dovolenky, výlety a pod. Jasné, dá sa aj takto, ale keď ten príjem takto spadne, je to na zváženie. Deti stále rastú, každú chvíľu budete kupovať nové veci. Daj mu čas na rozmyslenie, nech nepoučúva kolegov a rozumne sa nad tým zamyslí.
Môj názor je, že žena je sebecka keď odíde od 6 týždňového bábätka. Dieťa potrebuje mamu minimálne do 1r. Veď to dieťa v tebe rastie 9m. Vie presne rozoznať tvoj tlkot srdca a hlas aj po pôrode. Manžel môže ostať doma so 6 tyzdnovym bábom, ale nedá to. Chlap to proste nedá. Preto riadia ženy. Keď od pol roka tak to by som ešte brala. V tomto prípade ľutujem vaše bábätko. A môžte si myslieť či chcete o mne. Je to môj názor. Možno ten svoj zmeníte po pôrode.
ja si myslim ze s mamou ma byt dieta...
@jaga61 ja mam 40 a dve deti a ked chce zena karieru jento uplne v poriadku ale tak nech nema deti... to sa proste sklbit nema..a podla toho co pise ona deri ani nechcela.. aspon mi ten status tak pripada... ze proste aby sa nestalo ze neskor nebude dieta tak si spravili..to ale nie je dobry dovod na to mat dieta

@katkami123 vy ste to cele zle pochopila, to že som s dieťaťom nesúhlasila na prvý krát a nakoniec s podmienkou že sa bude starať on vôbec neznamená že ja o dieťa nemám záujem a nebudem sa oň starať. V podstate jediné čo chcem je vymenit si rolu muža a ženy v domácnosti. To zo mňa robí krkavciu mater? A s tými financiami. Nežijete v našej domácnosti. Napísala som to len kvôli tomu aby bolo jasné že sa nám oplatí finančne viac keď ja zostanem pracovať. Úplne hovno z neho nerobím. To robíte akurát tak vy zo mňa.