icon

Naozajstná rodičovská dovolenka

3. apr 2025

Ahojte,

dozvedeli sme sa s manželínom, že sme tehotní termín vychádza začiatkom januára. Včera sme sa tak rozprávali, že sme si nevybrali najlepší mesiac (kočíkovanie v zime a pod.).

Manžel navrhol odísť na 3-4 mesiace tj. cca február - máj niekam do tepla. Radi chodíme do Španielska (okolie Marbella). Manžel podniká teda s voľnom mať problémy nebude. Moje otázka ale je, či sú vyšetrenia u pediatra povinné a či ste to niektorá takto neurobili. Či je legislatívne možné odísť na prvých pár mesiacov a či za to nehrozí nejaký postih. Teoreticky vieme vybaviť vyšetrenia aj u pediatra v Španielsku, nakoľko nám nerobí problém sa dohovoriť.

Celkom sa táto predstava "naozajstnej" materskej dovolenky pozdáva aj mne. Vo februári je tam príjemných 18-20° - let trvá do troch hodín.

Strana
z4
diewcatqoo
3. apr 2025

Je to vase prve dieta? 🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
3. apr 2025

Áno, naše prvé. Ja pracujem ako zubár a manžel urológ.

zooeynka
3. apr 2025

Budes rada ze zijes a nie riesit marbellu 🙂 Akoze ist mozes, nikto ta nasilim na svk drzat nebude....

ika02
3. apr 2025

Ahoj, ja by som to riešila takto skôr tú ďalšiu zimu, keď drobec začne chodiť. Vtedy bude mu lepšie v teple, bez babušenia a nekonečného obliekania, ktoré je nutné v tunejšej zime.

zooeynka
3. apr 2025

...ubolena, nevyspata, s tecucim mliekom, po 7 dnoch od porodu pediater, potom kazde 2 tyzdne. Nebudes vediet kde mas hlavu, isla by som ked bude dieta vacsie.

zooeynka
3. apr 2025

Manzel urolog podnikatel? 🙂

tiezjedna
3. apr 2025

Vybavte to najnutnejšie po pôrode a určite choďte👍 Najlepší nápad👍
@zooeynka nie každý sa po pôrode rúti... Ja som bola po všetkých troch fit a mať vtedy túto možnosť, tak neváham ani minútu. Navyše Marbella je nádherná, ideálne miesto na prvé mesiace s miminom.

zooeynka
3. apr 2025

@tiezjedna tak si asi uzasna ked po 3 porodoch si bola vysmiata. Ja nie.

autor
3. apr 2025

No buď to urobíme hneď po narodení alebo vôbec. Ja sa budem potrebovať vrátiť do práce max do roka, respektíve budem chodiť na pár hodín denne alebo len niektoré dni. Manžel má vlastnú ambulanciu s jedným zamestnaným doktorom. Preto nebude problém odísť na 3-4 mesiace ani potom keď ja začnem pracovať, robiť len niektoré dni v týždni aby sme sa prestriedali, respektíve ak do toho zapojíme ešte opatrovateľku alebo jasličky tak to určite zvládneme.

Pýtam sa primárne na povinnosť vyšetrení dieťaťa od veku jedného mesiaca.

lienka.7
3. apr 2025

@autorka vy obaja čakáte dieta? 😳 ďalší "junior"? 🤣 Za mňa je to blbosť, lebo dieta aj tak tlacis v kociku a spi ti. Cize ide iba o tvoje "pohodlie", nie primárne o dieta.
Co sa tyka vyšetrení, za našou pedistrickou práveže chodili zo zahraničia, co tam žili. Treba sa s nou dohodnúť ze ako. Tu ti podľa mňa nikto nedá 100% info.

jancazvalova
3. apr 2025

Mozne to je, ale neviem ci by som take male miminko takto trepala niekam daleko. A v podstate vam vadi to ze by ste kocikovali v zime take male babo? 😀 Tomu dietatu to nevadi niekedy dokonca este aj prospeje pri imunite.

nikoleta999
3. apr 2025

Nerozumiem v čom je iná "neozajstná" materská dovolenka na Slovensku ? Môj syn sa narodil 1.1 presne v tomto čase som otehotnela a ja z duše neznáááášam zimu. Ale nikto mi nekázal ísť s mesačným dieťaťom kočíkovať hodiny a hodiny do tej zimy. Chodila som niekedy na pol hodinku niekedy mi pediatrička kázala len v izbe otvoriť dokorán okno a dať ho do kočíka a samozrejme zababušiť a tiež max na pol hodku, ak bola moc zima ... Akonáhle začala jar kočikovala som aj 10km každý deň a užívala som si to a vôbec som nepotrebovala cestovať s dieťaťom, keď mal mesiac a to sme lietali pred synom niekoľkokrát ročne. Zbytočne ho stresovať hlukom na letisku, prenášanie, je náchylnejšie na infekcie, keďže v lietadle dýcha spoločný vzduch atd. atd. Ja som sa sa napríklad na tej prehliadke u pediatra, keď mal mesiac, dozvedela, že sa pediatričke niečo nezdá a začal kolotoč vyšetrení a potreboval operáciu. Avšak doktor skonštatoval, že mesačné je ešte tak mimo, že on si ani veľakrát neuvedomuje, že už je von z maternice a tak náročná operácia hlavy je riskantná ( čakali sme až do 5,5 mesiaca) kedy sa operácia mohla konať ... Píšeš, že nie je problém vybaviť vyšetrenie aj v Španielsku, ale napríklad ja mám kamošku v Kanade a tam nadáva snáď, čo sa týka vyšetrení atď. u malinkých detí na všetko.... netuším, ako to je v španielsku, ale zistila by som si to ...Navyše jej malý mal silnú žltačku a púšťali ho domov s tým, že chodil na odbery do nenocnice ... Za ďalšie, ako vieš, že Ty budeš v pohode ? Ja som sa nevyčistila v poriadku, dávali mi v nemocnici injekcie na vyčistenie vôbec to nepomohlo a vtedy boli 3 pôrody denne, so spolubývajúcou nás pustili o deň skôr domov, lebo nás už nemali kde dať ... Volali ku mne 2 doktorky, dokonca primára a ten iba, že máte 6 týždňov sa doma vyčistiť ... A ja o týždeň som začala masívne krvácať, už som mala bolesti, už to akoby hnilo vo mne, horučku, zimnicu a išla som na záchod a zo mňa vypadol obrovský kusisko, toho, čo sa dobre nevyčistilo ... Keby to vraj nevypadlo, mohla som už dostať otravu ... Ale je to na Tebe, veď hlavne, že Vám bude teplo 🙂 Môj syn dosiahol 1 rok a odvtedy chodíme 3x ročne na dovču letecký a pohoda, nič nám neušlo a zvláda aj zimy aj teplá 🙂 donekonečna ho strániť nemôžeš zimy, raz si tu na neho aj tak počká :D

berenika39
3. apr 2025

v lednu? je duben ... já nevím, ale pokud o těhu víš, budeš těhotná už nějaký ten týden....

tiezjedna
3. apr 2025

@zooeynka neviem, či úžasná, bola som proste fit.

dzulli1980
3. apr 2025

Manžel je podnikateľ s voľným časom nemá problém ... a vzápätí manžel je urológ - ten asi ordinuje, či? ... ďalšia, čo sa baví.

autor
3. apr 2025

@dzulli1980 a myslíš že urológ alebo akýkoľvek lekár nemôže byť podnikateľom? :D

berenika39
3. apr 2025

V kolikátém jsi týdnu?

lenkakravcova
3. apr 2025

Šestonedelie sa nenazyva takto len tak pre nič za nič. Ja som vždy prvé dva mesiace pomaly celé dni prespala, kojila, jedla a zase spala. Možno budeš lietať ako šialená po vonku, ale väčšina žien je rada ak zvládne nejakú prechádzku s kočíkom na pol hodiny alebo do pediatra a potom oddychuje. Však to je fyzicky náročné porodiť dieťa, potom sa prvé týždne o neho v noci starať.
Ja mám zatiaľ tri, čakám štvrté a ani by ma neho sa niekam po pôrode trepať. Chcem kľud ticho a spanok

autor
3. apr 2025

@nikoleta999 ďakujem za siahodlhú odpoveď. Pre toto vznikol tento príspevok aby mi skúsenejšie matky poradili a aby sme sa vedeli rozhodnúť 🙂
Obaja s manželom sme teplomilní a ešte neznášame keď je 16 hodín denne tma. To je na parádnu depresiu... preto tento nápad. Viem, že bábätku je jedno, kde prvé mesiace žije a ani nevníma okolie. Viem, že to bude ťažké obdobie fyzicky aj mentálne ale prečo si ho nespríjemniť v krásnom prostredí kde vieš napríklad kočíkovať desiatky kilometrov popri pláži?

asdfka
3. apr 2025

Ako pocitam tak pocitam, termin porodu mi nevychadza 🤣

michaelam2
3. apr 2025

Vobec si to neviem predstavit. Po porode budes ktovie v akom stave, mozno vo vybornom ale vacsina zien je rada ze vladze do kupelne prejst (to len k tym dlhym prechadzkam). Do toho mozes mat zdravotne problemy atd. Dieta potrebuje chodit pravidelne a dost casto k pediatrovi prve mesiace, plus dalsie vysetrenia. Nehovoriac o tom ze letiet s tak malinkym babatkom je za mna uplna nezodpovednost. Nam rovno v porodnici a potom aj u pediatra povedali ze prve mesiace nemame s dietatom chodit do ziadnych preplnenych priestorov ako nakupne centra a podobne a zvlast v zime kedze vsade su same choroby. Tak si velmi dobre zvazte ci toto za to stoji a ci nepockate par mesiacov a nepojdete potom.

autor
3. apr 2025

@lenkakravcova Áno samozrejme by sme prihliadali na zdravotný stav dieťatka a aj mňa. Nič by sme záväzne nebookovali vopred a finálne sa rozhodli po pôrode a prvých týždňoch ako sme na tom...

januska12323
3. apr 2025

Predstavuješ si to veľmi romanticky. Počkala by som ako sa budeš cítiť a potom vybavovať nejakú dovolenku. Môže byť všetko v poriadku aj môžete mať zdravotné problémy obaja. Ale nejak mi to nevychádza, už si tehotná?

lenkakravcova
3. apr 2025

Tak v tom prípade tomu nechajte voľný priebeh. Uvidíte časom. Týždeň pred pôrodom už budeš tušiť či áno alebo nie. 🙂

malaopicka
3. apr 2025

V skratke - zimy tu už ani riadne nebývajú, takže by mi takáto vec ani nenapadla, lebo je to totálna kravina. A ostatné si vieš zistiť priamo u zdroja, ako lekárka si hádam dosť inteligentná sa opýtať vybraného pediatra a zvážiť si pre a proti cestovania s novorodencom.

janinah
3. apr 2025

Ty maš este tak ružovučke okuliare ohľadom materstva ze som sa len pousmiala.Však chodte.prechadzajte sa po plaži.Chce to však uplne zdrave dieťa aj matku .nijaky problem s ničim...a teda ja taku situaciu u seba ani u nikoho v širokom okoli nepoznam,vždy sa nieco vyskytlo.co sme samozrejme zvladli,ale dakovala som Bohu,ze sme doma medzi svojimi a ze mi nasi ludia pomohli.Neviem si predstavit.ze by som s mojou poporodnou dg bola kdesi v cudzom svete.mne išlo o život.A mentalita španielov ak ide o rychlost a promtne riesenie mi nie je sympaticka.inak španielsko milujem.

abbey1
3. apr 2025

Osobne by som kľudne išla, keď sa budete obaja cítiš zdravotne fajn.

autor
3. apr 2025

@malaopicka
pediatra osobne nepoznám žiadneho ani ja ani manžel. Je to ešte také čerstvé že o tom nevie nikto okrem nás dvoch... samozrejme potom to budem komunikovať aj s gynekológom aj pediatrom. Pýtam sa ale Vás milé maminy, aké máte vy skúsenosti. Chcem mať obraz aj od odborníkov ale samozrejme prihliadnem aj na pocity Vás, ktoré už máte pôrod za sebou.

nynia
3. apr 2025

Ked nebudete byvat ma Slovensku tak samozrejme ziadne povinne vysetrenia na Slovensku nebudu ale tak male dieta by urcite malo mat pediatra v Spanielsku.

Strana
z4