Nárok na pôrodné
Ahojte mamicky,
viete mi poradit ako je to s tym prispevkom pri narodeni dietatka? Mam taku situaciu, ze som zila v CZ a 6 tyzdnov pred terminom porodu som sa vratila na SK. A tym vznika problem, ze som tu nechodila k lekarovi od 4.mesiaca tehu. Ale mam vypis z karty od doktora z CZ. Na SK a CZ mi povedali, ze nemam narok na porodne. Na SK z tohto dovodu, pretoze som tu nebola od 4.mesiaca a v CZ lebo tam nemam prechodny pobyt dlhsie ako rok. Ako je to mozne, ze osobe, ktora poctivo pracuje a odvadza si vsetko co ma, nedaju ani korunu? Stretli ste sa niektora s tymto problemom? Je to hrozne ked dokazu takto diskriminovat a doslova su im mamicky ukradnute. Mam sto chuti spravit kvoli tomu rozruch, ze ako je mozne, ze zenskej co v zivote nepracovala stat vyplati vsetko presne do centu...take si nezasluzia ani cent!
Mamicky napiste mi vase skusenosti v takej situacii ako to skoncilo.
Vopred dakujem za odpovede❤
ja si tiez myslim ze to neries so socialkou, ked na to pride tak si daj papier potvrdit u gynekologicky ved to je len peciatka a ta by ti to mala dat ked si chodila na poradne, teda mna ani nic nenepadlo riesit skor so socialkou, resp s upsvar, ja som dala doktorke papiere z uk kde som chodila a ona mi dala potvrdenie ktore som si dala ku ziadosti a porodne mi normalne dali a nikto sa ma na nic nepytal....
@kikirobko ak je jedininým dôvodom zamietnutia pôrodného to, že zo začiatku tehu si chodila k lekárovi v ČR, tak úrad nemá právo dávku Ti nevyplatiť. Posudzovať podmienky nároku musia ku dňu narodenia dieťaťa, resp. ku dňu podania žiadosti - a vtedy bola situácia už taká, že tvoje bydlisko a bydlisko dieťaťa je SR. podaj si žiadosť a trvaj na tom, aby ti ju riadne prijali a riadne o nej rozhodli - ak ti nevyhovejú, musia ti o tom dať písomné rozhodnutie - na to sa môžeš do 15 dní odvolať. Uvidíš, že uspeješ, robím s tým. Ak je teda všetko ostatné tak, ako uvádzaš... Len sa nenechaj odradiť.
@fidorka7
@majulino
@altair
Tak baby je iste, že narok na porodne nemam. Už to mam mesiac zamietnute a tak som to podala do CZ, aj keď tak "zdvorila pracovnička" tvrdila, že narok nemam. Kašlem ich 😊 poslala som to s odkazom, že prijem nech si riešia so socialkou, keďže v CZ je to rozdelene uplne inak ako tu...socialka je socialka a socialka je zas ina socialka 😁 na hlavu postavene 😂😂 tam sa rieši prijem, lebo ak sa presahuje tak zamietnu ale ja som bola na rizikovom tak mam narok, lebo som nepresiahla ten ich slaaavny prijem...odpoveď ešte nemam taksom zvedava....a mimochodom #altair# ...ak si pracovala v CZ a poberaš z tade matersku tak maš narol aj na rodičovsky...ja som tam žiadala na dva roky...vlastne už dva by som mala byť oficialne na rodičaku, tak som zvedava. 😊
Sice potrebovali plno papierov ale podarilo sa mi dostat porodne. Teraz pracujem na tom,aby mi dali pridavky. Vsetko sa da🙂

Inac baby po 8rokoch teda 4 krat co som vybavovala socialku si mila pani vsimla ze tam nie je nieco v poriadku.teda mna viedli stale na dochodku pricom aj ceska strana mi plati na dochodok.takze vybavovacky telefonaty na socialku no strasne co si.a zdravotka stale musim mat karticku prefotenu.aj pri vybere liekov.