icon

Navýšenie materskej dovolenky

endyslumpfova
26. feb 2018

Ahojte mamičky 🙂 Mám na vás takú otázku. Dočítala som sa, že je možné navýšiť si materskú, konkrétne 90 dní pred nástupom na MD.
Jedná sa o to, že som bola zamestnaná od 7.4.2017 do 2.2.2018 s mzdou 435€ brutto. Odvtedy som evidovaná na úrade práce. Nástup na materskú mám 22.6.2018.
Môj manžel má firmu a uvažujeme, že by ma zamestnal na min. 90 dní s mzdou okolo 1800€.
V článku na jednom portáli som našla toto:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Optimálny model je minimálne na 90 dní pred nástupom na materskú sa zamestnať u iného zamestnávateľa so mzdou, ktorej 75% bude zodpovedať požadovanému materskému, prípadne sa dohodnúť zo zamestnávateľom minimálne 90 dní pred nástupom na materskú na ukončení predchádzajúceho pracovného pomeru a po pár dňoch na uzatvorení nového pracovného pomeru s požadovanou výškou mzdy.

V prípade toho istého zamestnávateľa by to mal byť pracovný pomer na inú pozíciu, či náplň práce, pretože Sociálna poisťovňa prerušenie na pár dní musí zo zákona rešpektovať, ale môže si ho chcieť overiť.

Materské sa vypočítava za posledný kalendárny rok, takže navýšenie výplaty už v čase tehotenstva nepomôže?

Pri výpočte materského je dôležité rozhodujúce obdobie. Najprv sa určí zamestnankyni rozhodujúce obdobie a až potom vymeriavací základ z ktorého sa bude vyplácať materské.

Rozhodujúce obdobie môže byť nasledovné:

- ak nemocenské poistenie (zamestnanie) začalo k 1.1. predchádzajúceho roka alebo skôr, rozhodujúce obdobie je predchádzajúci kalendárny rok

- ak nemocenské poistenie začalo po 1.1.predchádzajúceho roka je dôležité či sa platilo minimálne 90 dní

- ak sa platilo minimálne 90 dní tak rozhodujúce obdobie je od vzniku poistenia do konca predchádzajúceho mesiaca pred nástupom na materskú (to je čas kedy sa výška materského dá ovplyvniť)

- ak sa platilo menej ako 90 dní, tak rozhodujúce obdobie je predchádzajúci kalendárny rok, ak v ňom bola žena zamestnaná u iného zamestnávateľa. Ak nebola, berie sa do úvahy pravdepodobný vymeriavací základ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OTÁZKA NA VÁS MAMINKY, RIEŠILI STE NIEKTORÁ TAKÉTO NAVÝŠENIE MATERSKEJ? JE TO V PORIADKU?
Vopred ďakujem za odpovede 🙂

evittam
5. sep 2018

@anabelkaa PN aj MD je dávka z NP, nemôžes poberať dve davky z jedneho poistenia. PN môžes byt pocas RD a súčasne poberať RP a PN

anabelkaa
6. sep 2018

@evittam dakujem pekne 😊

anabelkaa
27. sep 2018

@majusqa77 Majka, neviete mi prosim este poradit: mozem novy prac pomer ukoncit hned k 31.1.19 (po 90dnoch)a od 1.2.19 ist hned na matersku. Neovplyvni to nejako narok/vypocet materskej?

majusqa77
27. sep 2018

@anabelkaa teoreticky ano, aj ked, ja by som PP skoncila az po priznani materskej

anabelkaa
27. sep 2018

@majusqa77 dakujem pekne 😊

elizita
28. sep 2018

Dievcata, nemate niekto skusenost s tymito 90 dnami v 2 prac pomeroch? Pracujem od 1.3.18, k 31.12 tam chcem skoncit. Od 1.10 pracujem za vyssi plat na neurcito. Cca 15.1 nastup na MD. Bude sa mi ratat materska z toho vyssieho pkatu, ano? Lebo v clankoch ani skusenostiach som na takyto pripad nenatrafila.

vodnarik86
20. okt 2018

Ahojte, ja by som sa ešte chcela opýtať k tým 90 dňom. Ak je termín pôrodu 30.5.2019 a osoba sa zamestna od 1.11 do 31.1.2019 (30+31+31) na dobu určitú, bude sa urcite z tohto pomeru počítať vymeriavací základ,aj keď už v období nástupu na MD prac.pomer netrvá?
A ešte jedna otázka, teraz je dobrovoľné nezamestnaná,ale otázka je, do 270 dni nemocenského poistenia sa počíta aj obdobie kedy bola na MD?
Ďakujem pekne!

evittam
20. okt 2018

@vodnarik86 Ak je dobrovoľne nezamestnana tak jej nepomoze 90dni, musí najskôr splnit hlavnu podmienku nároku na MD t.j. 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Pokial PP skonci pred nástupom na MD tak dni MD sa nepocitaju do NP.

vodnarik86
20. okt 2018

@evittam podmienku 270 dni NP má splnenú,ak sa jej tam počítajú dni počas ktorých bola na MD s prvým dieťaťom. Dobrovoľne nezamestnaná je až od 08/2018

evittam
20. okt 2018

@vodnarik86 Kedy skoncil PP? Čo bolo od 30.5.2017?

julia204
20. okt 2018

Ja by som tiez potrebovala poradiť.. Termin porodu mam maj 2019 zamestnana na zmluvu som od septembra 2017 a rada by som mala vyssiu matersku.. Nakolko zamestnavatel mi nechce navysit mzdu s tym ze si rozdiel na odvodoch doplatim zo svojho, kamartka sa ponukla ze by ma zamestnali na zmluvu v ich firme.. Budu sa tieto dva prijmy spolocne pocitat ako vymeriavaci zaklad alebo len z 1 pomeru. Ďakujem za radu

evittam
20. okt 2018

@julia204 Nie nebudú sa spočítavat. Ak by si chcela MD z oboch musela by si z oboch splnit hlavnu podmienku nároku na MD. Ak chces mat vyssiu MD a zamestna ta znama tak povodny PP musi skoncit, ten nový trvať minimálne 90dni bez PN a OCR pred nástupom na MD a dobre by bolo keby naďalej trval-mozes ist na PN do nástupu na MD -neplatia sa odvody ani nic ani pocas MD,PN, RD.

vodnarik86
20. okt 2018

@evittam písala som to aj v skupine Rady... Situácia je: od 2.11.2016 do 31.1.2018 pracovný pomer v jednej firme, od 06/2017 do 12/2017 MD, od 02/2018 do 07/2018 dávka v nezamestnanosti, od 08/2018 dobrovoľne nezamestnaná.
Baby zo skupiny mi tam všetko vysvetlili, len som si nebola istá či sa obdobie počas predoslej MD počíta ako dni s NP a či tak ako som písala vyššie s pracovným pomerom na 90 dní by to išlo.
Ďakujem

evittam
20. okt 2018

@vodnarik86 Ved som ti jasne napisala-pokial pocas MD trval PP (iný druh NP) tak ano pocita sa obdobie MD, RD do 270dni NP. Cize zatial mas 246dni NP.

vodnarik86
20. okt 2018

@evittam pýtala si sa na detaily

vodnarik86
20. okt 2018

@evittam a ďakujem

evittam
20. okt 2018

@vodnarik86 Ved som ti odpovedala. Momentálne ma 246dni NP (od 30.5.2017), teda pokial si ako dobrovolne nezamestnaná neplatila DNP. Cize ak sa zamestna ako pises tak bude mat narok na MD a VZ bude z hrubej mzdy za tie 3mesiace, odporúčam však, ak je to mozne, nech PP trvá aj potom-nech ide napr.do nastupu na MD na PN.

vodnarik86
20. okt 2018

@evittam ďakujem! Správne teda rozumiem,že je jedno odkedy dokedy bude ten pp trvať (myslím či to bude v roku 2018 alebo 2019),len to musí byť viac ako 90 dní? Prečo by si doporučila aby pp trval aj po nástupe na MD? Problém je,že na 3 mesiace ju vezmú, viac nie.

julia204
20. okt 2018

@evittam dakujek krásne za radu.. Tak mam smolu v aktuálnej práci nemôžem dat výpoveď musim zostat do konca kym nastúpim na matersku..

evittam
20. okt 2018

@vodnarik86 No bolo by to lepšie. Ale nevadí to. A,ano dobre rozumies.

milasssku
10. jan 2019

Dievčatá nechcem otvarat novu temu a nemôžem ani nájsť odpoveď.
Je tu niekto taky co si navysil matersku (vyšším platom tych 90 dni pred) a potom po rodičovskej išiel na PN alebo na podporu? Ako vam to vyšlo? Ďakujem

majusqa77
10. jan 2019

@milasssku medzi natupom na md a koncim rd je viac ako 3 roky. Takze na pn to nema vplyv. Na podporu moze, ale nemusi

milasssku
10. jan 2019

@majusqa77 takze PN mi nevyjde ani keby som nieco odrobila? dlhodobo sa liecim na oblicky a krize, neni som pn len preto lebo by to nemalo vyznam kedze som na rodičaku.

majusqa77
11. jan 2019

@milasssku vyjde. Treba obnovit poistenie a budu pytar pravdepodobny vz

jana171218
22. jan 2019

@evittam Super presne takuto odpoved som cakala. Mam minimalny plat takze sa chcem dohodnut so zamestnavatelom na ukonceni TPP a nasledne sa zamestnat u znameho na 3 mesiace v s.r.o. Dufam ze sa zakon nezmenil a plati to este stale aj v r. 2019. Prosim nemate nahodou ten zakon kde sa presne o tomto pise? Aky max. Plat musim mat aby som dosiahla max.matersku? Nikde to neviem najst...dakujem za radu.

evittam
22. jan 2019

@jana171218 Zakon o SP. Max.VZ je okolo 1837Eur.

jana171218
22. jan 2019

@evittam dakujem a je to prosim nejaky konkretny paragraf?

evittam
22. jan 2019

@jana171218 Netusim. Hladaj, robím to iste. Nemôžem držať v hlave vsetky paragrafy.

lilyk09
26. nov 2019

@endyslumpfova
ahoj, chcem sa ta opýtať ci nebol problém s tým ze ta zamestnal na tých 90 dní s vyšším platom tvoj manžel. Nepozerala potom socialka na to ze je to špekulácia? Nič sa ta nevypytovali? Ja som v podobnej situácii a neviem nájsť nikoho mimo rodiny kto by mu takto pomohol tak preto sa pýtam. Koľko mal manžel pred tým zamestnancov?

martinka152
11. júl 2023

@lilyk09 Dobry prosim vas ako ste dopadli z materskou...