Nudná materská. Ako ju prežívate vy?
podobnu temu som nenasla, ale snad nie som jedina, ktora nie je na materskej spokojna. nuda je mozno nespravne slovo, pretoze stale je co robit. okolo babatka sa cely den nabeham, ale pravdupovediac nie som tak uplne spokojna. cely den iba ja a syncek, pouzivam iba detsky slovnik a tesim sa ked manzel pride z prace a konecne sa porozpravame. dalsia vec je, ze s malym nemozem ist ani po obchodoch sama, teda nie po vsetkych. som obmedzena iba na obchody bez schodov a taktiez potrebujem k tomu druhu osobu. manzel pride z prace klasika najskor o piatej a obchodnici uz vas pomaly vyhadzuju von. necitite to podobne...ja som predtym v praci kazdy den stretla stovku ludi a asi mi to chyba
@berika ja sa na malého hrozne teším, viem že potom sa nudiť určite nebudem 😉 len teraz toto obdobie je také o ničom, keď som odrazu sama doma a pripadám si taká neschopná.
veľmi rada by som bola jedna z tých, čo sú doma s dieťaťom tri roky..lenže u nás to bohužiaľ nejde, ja sa po polroku musím vrátiť, aj keď mi to bude veľmi ľúto. manžel mal do vtedy zostať v práci, lenže bohužiaľ, celé to vyšlo ináč. prácu teraz nemá, nechcem aby si hľadal novú lebo to by nedostal na december nijakú dovolenku a myslím že budem potrebovať, aby bol pri mne aspoň nejaký čas... a potom sa zariadime podľa malého, či nastúpim ja skôr, alebo sa ešte na pár mesiacov zamestná manžel, alebo zostaneme obaja doma, kým uplynie moja polročná materská. mám súkromnú lekársku prax a tá sa nedá zrušiť ani zastaviť, lebo platíme nájom, značné úvery a leasingy a zarábam bohužiaľ iba vlastnými rukami a fyzickou prítomnosťou, nikto za mňa alebo na mňa zarábať nebude. ani po trištvrteročnej inzercii som nenašla za seba zástup, takže kolegyňa to teraz musí ťahať sama, čiže príjmy sú plovičné a náklady zostali ako boli, takže sa bolo treba uskromniť a pripraviť si na živobytie počas materskej nejakú finančnú rezervu, a teraz už len dúfať, že to vydrží. muži to majú jednoduchšie s podnikaním, čo už... ja musím skĺbiť materstvo aj prácu, napriek tomu že ďieťa je pre mňa to najdôležitejšie.
@shira_ , a nie si nahodou zubarka? to ma len tak napadlo, koli jednej ktoru poznam..
viem o com hovoris.. ja sa musim vratit tiez do prace po pol roku.. u mna je to tiez o financiach, hypoteke atd a hlavne o dobrej prac.pozicii o ktoru si proste nemozem dovolit prist....
Otec malinkeho so mnou nezije a zda sa ze sa ani nechysta, budem zrejme na vsetko sama, ale som odhodlana to zvladnut 🙄
Tie som prvy tyzden doma a vies co, ja sa zatial nenudim, skor si to uzivam... bojim sa toho zhonu okolo babatka, ci to zvladnem a ako.... uff
Moja kamarátka robí na RTG v nemocnici, tam tehotné robiť nemôžu, keďže bola na IVF tak už od prvého pokusu je nepretržite na pn. čaká bábo koncom novembra. finančne bieda, muž v robote... a to ešte ani malé nie je na svete, už je vyše roka doma 😒
@shira_ kokso.. no to tiez nic moc 😒
Ja sa zasa trapim sama a len dufam ze to zvladnem... Ten moj sa na mna vykaslal, cize tehotenstvo som prezila "krasne" v soku a v slzach....este som sa stale nespamatala, ale to je dlhyyy pribeh 😒
Ale zasa uz to znasam lepsie ako vo 4.mesiaci....cize idem bojovat 🙂
navrat do prace bude o to tazsi, lebo nebudem mat doma nikoho, pomoct musi segra, mama, ako sa da....
Ale prezijem to nejak... proste ja si viem zivot zariadit 😝
@shira_ no... utesujem sa a hladam si vyhovorky, aby som si odovodnila preco je moja situacia celkom ok.. priznam sa, ze ich nenachadzam.. je mi smutno jak slak, ale zivot ide dalej.. niekedy sa veci vyvinu inac ako si zelame...a niekedy zistime ze cloveka sme vobec dobre nepoznali az kym pride do tuheho..a to uz nie sme najmladsi!
to je na tom asi to najhorsie....
navadi.... skusim to zvladnut a budem sa tesit.. snad sa mi v zivote podari najst muza, ktory bude stat za to 🙂
len aby som uz potom nebola mooooc stara 😠
@miriam11 nuda to miestami je, ale da sa to, hoc kazda sme ina povaha...no a s kociarom sa da aj inam ist nez len na nakupy 🙂 ja byt dieta ta by som poklopkala mamicke co by sa so mnou po nakupnom centre prechadzala...aj klima je vzduch ale nie cerstvy.
a ked to uz hold v brutus velkej BA nejde, tak sa ja tu na trapnej dedine mozem zahrabat a čuškať sa popri mure
@miriam11 občas sa to zdá nuda,aj ja som s malý často sama doma....jasne že to láka niekam zmiznuť a oddýchnuť si ale chýbal by mi,lebo už ked idem len do obchodu na hodku,tak sa teším domov na špunta. zasa ten čas čo si doma s dieťatom ti už nikdy nič nenahradí....je len raz tak si ho uži.
@miriam11 vitaj v klube 🙂
neda sa, zeby manzel jeden vecer alebo cez vikend postrazil malu a ty by si niekam vybehla? cvicit, alebo s nejakou kamoskou na kavu ci do kina? ja to riesim tak, inak by som asi zcvokla. tiez, ked som dlho sama doma s detmi (ze je manzel prec na cely tyzden alebo viac) tak mi pada byt na hlavu 😀 tiez tu nemam nikoho, kto by mi ich postrazil. jedine vo vynimocnych pripadoch volam kamaratom. takze som zapojila manzela - tiez chodi normalne neskoro vecer domov a ma vela roboty. ale v stredu vecer ma deti on a vikend ako kedy 🙂
Ahojte babule smiem sa pridat. Normalne mam pocit ako keby ste niektore pisali o mne. Tak najprv napisem ako to bolo u nas. Otehotnela som necakane a to na zaciatku vztahu po cca 2 mesiacoch ale pozname sa uz 4 roky . Vsetko bolo na zaciatku OK, chodili sme na vylety ale potom sa to zacalo kaslat. MM nepovedal doma ze som tehu a dozvedeli sa to od inych ked som bola v 40 tt. Potom porod a zrazu spolocne byvanie. MM dostal na vianoce vypoved a potom 5 m bez prace 😒 riesli sme strasne vela veci ako jeho bokovku , kapelu ... no kopec veci.. Moja mala Miluska bolo ukazkove dieta pekne spinkala papkala no super aj teraz je super ale strasne sa nudim. U nas v meste nie je ziadne centrum pre mamky ziadna kaviaren no proste nic. Park v dezolvatnom stave no a najhorsie je ze tu nikoho nemam s kym by som si dobre rozumela. A este horsie je to ze ja sa blbo citim ze niekoho otravujem kedze sa pozname len kratko 😒 😒
@lensam nie si sama s takymito pocitmi, viem o com hovoris, casto to vnimam rovnako. Obcas mam dojem, ze sa od stereotypu zblaznim. Tu nepomozu kamaratky s detickami ani materske censtrum. To chce vypadnut uplne mimo deticiek a ich mamiciek. Ja som mala pracu, kde som spolocensky dost zila, jednak agenda bola o dennej komunikacii s ludmi na urovni, nasledne si praca vyzadovala aj take udalosti ako recepcie. Cize, clovek nielen riesil zaujimave veci ale aj spolocensky si prisiel sem tam na svoje. Bolo velmi fajn niekedy mat prilezitost pekne sa obliect, hodit sa do gala. Toto mi chyba. Nedostatok takychto prilezitosti, byt opat zenou, sama sebou. A riesit aj ine veci ako presun z bytu na ihrisko a naspat, k tomu denna rutina v byte. A to ja som bola dlho velmi trpezliva, zasadne som si vystacila s dietatkom sama lebo som sa mu mala potrebu plne venovat a vychutnavat si cas straveny spolu. Ale...prisiel bod zlomu, kedy mi dosla para co sa aj kreativity tyka, aj trpezlivosti. A obcas uz mam nervy na dranc. A to teraz cakam sdruhe dietatko, ktore sice bolo v plane, ale ovela ovela skor, len zial, okolnosti nedopriali, takze sme to riesili az teraz. Tym padom sa mi pobyt doma o takmer o dva roky predlzi. Dufam len, ze to ustojim pri plnom dusevnom zdravi lebo medzi materskou a tehotenstvom som zial nemala ziadne vybocenie zo zabehanych kolaji. Ak tak len starosti so svojim zdravim. Co je nic moc. Takze, neviem Ti poradit, len som chcela, ze tvoje pocity nie su ojedinele a sme take "nespokojne" viacere. Ono, ked tak nad tym rozmyslam, asi nejde mat v zivote zeny vsetko, stale je to o volbe, bud rodina a plne nasadenie v nej alebo kariera a uspokojenie profesijne, Skoda, ze to nejde uplne sklbit tak, aby sme sa mohli citit spokojne na oboch "frontoch". Skoda. A to pritom mam super manzela, ktory sa venuje cisto rodine, vecer co vecer prebera stafetu a venuje sa nasmu dietatku. Vazim si ho preto velmi,ale aj napriek tomu sa neviem ubranit obcas tym pocitom nespokojnosti.
ja sa tiez pridam do diskusie ked mozem. Ked som cakala prve dieta, prave sme sa pristahovali sem do KE, takze ja som tu okrem manzela a jeho rodicov nepoznala nikoho. Jeho rodicia spociatku neboli velmi nadseni (chvalabohu musim povedat ze teraz je to uz ovela lepsie), ja som ucitelka cize mne dennodenny kontakt s ludmi chybal. Inak som skor introvertna, tazko sa zoznamujem. Manzel tiez chodil neskor domov z roboty, on uz sa rozpravat nechcel a ja som chcela, no skratka furt sme sa hadali. A tak som sa do roboty vratila aspon na polovicny uvazok, ked mal maly 17 mesiacov. Isiel do jasli a vobec to nelutujem. Teraz cakam druhe dietatko a tiez dufam, ze sa mi ho podari dat do jasli najneskor v takom veku. Z roboty som chodila stastna, tesila som sa na maleho a venovala som sa mu s laskou. Ked sme boli spolu doma jednoducho som na neho nemala "nervy" Viem, znie to hrozne, ale nie kazdy je ukazkova matka. Ja svoje dieta milujem najviac na svete a myslim si, ze lepsie je mat pre neho spokojnu matku, aj ked sa mu venuje 3-4 h denne, ako zurivu a "unudenu", hoci ju ma 24 h denne.
@kvojtanikova
@jabadaba presne toto som mala na mysli, dokonca mam male vycitky, ze idem spät do prace, ale po precitani prispevkoch sa citim uz z toho vsetkeho OK a kvojtanikova mas uplnu pravdu, takto to ja presne citim a viem, ze to bude lepsie 🙂 a malu si viac uzijem, lebo uz nebudem mat take "nervy" z toho isteho kolotoca 🙂
@miriam11 vycitky nemaj. Sama uvidis ako Ti vyhovuje praca a zaroven starostlivost o malu. Ale treba vypadnut ked je moznost, nadychat sa "cerstveho vzduchu". Tak drzim palce nech mas hladky nastup, nech mas malu co najmenej choru zo skolky atd. Hm, obcas ma napada, ze ktory chytrak vymyslel ten nazov, ze materska dovolenka. Aka dovolenka! 😠
@miriam11 ...ked mas prilezitost ist do prace, prosim ta chod!...(normalne ti závidim 😉 )...jaj, ja by som isla aj zajtra 😵 ...ale sama som si na vine (odmietla som jednu ponuku v lete, lebo vtedy sa mi vsetko zdalo také "easy" a mala som vela energie...🙂) a teraz musím nejako vydrzat 😝 ...tiez mam uz vsetkeho niekedy plne zuby (az sa hanbim sama pred sebou) a uz by som si chcela ist "oddychnut" do prace (takto vtipne ma lanarila moja kamoska, s tym, ze ona si naozaj oddychne len v praci - ma deticky v priblizne rovnakom veku ako ja, len byva na opacnom konci mesta 😖 ... a takto "oddychuje" uz skoro rok 😵 ...a...idem snivat pri kavicke (Stevin prave absolvuje svoj popoludnajsi spanok) 😀
Nenudila som sa. Nemala som kedy ani do obchodu, ani do materského centra, len doma. Manžel chodil domou okolo 18.00 h. Veľa som počúvala rozhlas - Rádio Slovensko, Regina, Devin popri starostlivosti o dieťatko. Keď bola chvíľočka voľna tak som si čítala - vždy som mala rozčítanú nejakú knihu /prečítala som snáď všetky od Keleovej-Vasilkovej, o ktorej som pred materskou nemala ani poňatia/ časopisy som čítala rôzne. /nielen o deťoch, ale aj o zdraví, o záhrade, o bývaní/ robila som rôzne úpravy v byte, kým dieťa spalo, chodili sme na rôzne rodinné výlety cez víkendy, požičiavali sme si DVD s rôznymi filmami... V obchode, či na prechádzkach som vždy niekoho stretla...
Nenudila som sa. Nemala som kedy ani do obchodu, ani do materského centra, len doma. Manžel chodil domou okolo 18.00 h. Veľa som počúvala rozhlas - Rádio Slovensko, Regina, Devin popri starostlivosti o dieťatko. Keď bola chvíľočka voľna tak som si čítala - vždy som mala rozčítanú nejakú knihu /prečítala som snáď všetky od Keleovej-Vasilkovej, o ktorej som pred materskou nemala ani poňatia/ časopisy som čítala rôzne. /nielen o deťoch, ale aj o zdraví, o záhrade, o bývaní/ robila som rôzne úpravy v byte, kým dieťa spalo, chodili sme na rôzne rodinné výlety cez víkendy, požičiavali sme si DVD s rôznymi filmami... V obchode, či na prechádzkach som vždy niekoho stretla...Užívala som si to. Možno preto, že predtým som bola v práci od nevidím do nevidím a domou chodila len spávať.
Na materskej som vôbec nesledovala TV. To by som sa asi tiež rýchlo začala nudiť.
Pamätám si, keď manžel prišiel neskoro večer domou z práce, tak sa opýtal čo nové vo svete a keďže som celý deň počúvala rozhlas hneď som mu zreferovala všetko pri večeri. Takže vlastne zabávala som ja jeho a nie on mňa. 😀 😀 😀
ináč táto téma ma oslovila, keďže rovnaké pocity ako väčšiná z vás, zdieľam aj ja ... mńa trošku hnevá to, že ak sa do niečoho pustím, tak ako naschvál mi malá začne kričať a vyžaduje si moju pozornosť a hlavne moje ruky, takže čítanie kníh a iné relaxačné činnosti u mňa nepripadajú do úvahy ... no a priznám sa, lezú mi na nervy telefonáty od mojich kamarátiek na materskej dovolenke, ke´d sa začnú dennodenne baviť o tom, čo budem variť, čo robí malá, či je zdravá, že jej malá začala sopliť a aj kašlať, v noci nespala, či moje spali a tak ... ja sa chcem už baviť aj o niečom inom 😀
@majka35 presne ako u nas - myslim tie telefonaty. ako sa maju deti, co robia, uz chodia? atd, atd. 😀 skutocne na to je najlepsie najst si konicka, kde bude clovek bez deti - hod alebo 2, s inymi dospelymi ludmi.
inak mna by manzel poslal kadelahsie, keby som ho vecer zacala bavit spravami z domova a zo sveta 🙂
Mne nevadil ani tak ten stereotyp ako to, že som často nemohla si dokončiť všetko tak, ako som mala v úmysle. Často sa mi stalo, že napr. som stihla uvariť výborný obed, ale dieťa zmenilo môj plán, takže som ho potom už nestihla zjesť. 🙄 Muž prišiel domou večer a nechápal prečo som obed nezjedla, keď ho mám navarený a už vôbec nechápal, keď som mu povedala, že ešte som sa k zjedeniu obeda jednoducho nedostala. 😝 To škvŕkanie v mojom bruchu počas prebaľovania a kŕmenia mi ozaj vadilo, hlavne keď som vedela, že mi na stole chladne obed a v dohľadnej dobe sa k jeho zjedeniu nedostanem. 🙄

baby ja som doma týždeň a už teraz rozmýšľam aký je deň... a už teraz si musím dať na každý deň aspoň jeden cieľ... je to pre mňa veľká zmena. trošku som nervózna z toho, že som taká neohrabaná a v podstate bohviečo porobiť doma už ani nemôžem. Nemôžem ani dlho spať takže už od siedmej, keď muž odíde do roboty, musím vymýšľať nejaký plán na deň. Malý ešte nie je na svete, takže je to ozaj nuda, navyše s veľkým nemotorným brušiskom. muž mi každé ráno pripomenie aby som nič nerobila, len oddychovala, ale keď sa cez deň poriadne neunavím, zle spím v noci 😒 na materskej budem ale krátko, manžel bude o týždeň tiež nezamestnaný takže závisí len od kojenia, kedy sa vrátim do práce a on ma vystrieda. takže by som si to ničnerobenie mala naozaj užiť.