Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@dasiacik No mozes si platit DNP ale potom budes mat MD z minima. Tak neviem ci sa ti oplati platiť mesačne cca 150Eur. Ak by si chcela vyssiu MD tak by si musela mat vyssi VZ=vyssie odvody a DNP by muselo trvat minimalne 26tyzdnov pred nástupom na MD. Pripadne sa staci zamestnat.
Ahojte baby velmi pekne vas prosim o radu ak budete vediet. Ja som na materskej do polovice aprila potom nastupujem do prace. Chceli by sme aby manzel isiel na matersku len nevieme presne ako na to. V praci dostava mzdu na ucet (minimalnu) a doplatok na ruku. Musi si vybavit u sefa novu zmluvu s vyssim platom, a z akeho platu sa mu bude ratat materska uz z toho vyssieho co bude mat buduci rok ak s tym sef bude suhlasit alebo z toho co ma tento rok? Dalej aku najvyssiu mzdu moze mat aby mal vyssie materske? Ako dlho musi poberat vyssi plat aby mal narok na vyssie matersme? Vopred vam velmi pekne dakujem za rady!
@slniecko26 primarne nech zakde za zamestnavatelom ci vobec bude ochotny lebo to su pre neho vyssie naklady
je idealne ukoncit povodny pp zacat novy bez skusobnej doby s mzdou 1700 cca a mat ju aspon 90 dni a teda aj z nej platene odvody co je vcelku palka aj pre zamestnanca aj pre zamestnavatela
ak nastupi na md teraz bude mat vysku materskeho ratanu z minima nieco mad rp s pridavkami
@loginexistuje on sa chce dohodnut so sefom ze on mu zaplati z tej novej mzdy odvody ci ze sefa to nebude stat nic. A novy pp moze mat aj u toho isteho zamestnavatela ze by mi zmenil napl prace?
@slniecko26 pokial nie je šef vasa rodina tak ja velmi pochybujem ze do toho pojde lebo vela riskuje ... s tym novym platom sa mu preratava nahrada dovolenky napr.
a len trocha cisel v odvodoch mesacne odvedie pri mzde 1800 EUR navyse oproti minimalnej mzde 700 EUR
mzdové náklady na zamestnanca su mesacne pri tomto plate vyssie o 1872 EUR ..
toto je proste riziko minimalnej mzdy voj manzel mesacne odvadza na odvodoch statu (aj socialne aj zdravotne) iba 173 EUR a v tom ma plnu zdravotnu starostlivost
a ano musela by to byt uplne nova mzda ... a pokial nemate naozaj velmi nadstandardne vztahy so sefom tak by som sa nespoliehala ...
sefa to stat bude staci ze si uplatni tvoj muz dovolenku po navrate z MD alebo sa vrati spat do prace a potom co ved on na papieri bude mat 1800 eur plat a sef by mu ho musel nadalej platit ..
@loginexistuje no ved uvidime co povie sefino. Skusi sa ho na to opytat. Uz takto robili ked si bral hypo tiez mu vtedy dal mzdu 3 mesiace na papier manzel si plstil odvody a potom isli po starom. Moj manzel dovolenku nemava proste pracuje cely rok. Tento rok mal 5 dni dovolenky.
@loginexistuje a zmluva na 3 mesiace by to nevyriesila?Pripadne na 4mesiace..medzitým by nastupil na MD
ja by som do toho nesla, pokial tam nebude (aj) prerusenie poistenia to socialka s najvacsou pravdepodobnostou aj tak vezme do uvahy ako jeden pp a vezme za rozhodne obdobie minuly rok
@slniecko26 90 dní nového poistenia u toho istého zamestnávateľa stačiť nebudú.
@kaja01 dakujem za info
@zalka Pekný deň prajem 🙂 potrebovala by som poradiť, ak budete vedieť. Chceli by sme aby išiel manžel začiatkom roku 2018 na materskú so synom (momentálne 14 mes.). Muž je momentálne zamestnaný a poberá rodičovský a ja som na UPSVAR (do decembra som poberala podporu). Zamestnávateľ mu však nechce dať novú pracovnú zmluvu, resp. dohodu alebo zmeniť pozíciu. Má však možnosť ísť pracovať vrámci súčasnej spoločnosti ako SZČO. Bola by možnosť, aby poberal materskú zo zamestnania a pritom už bol na živnosť? Kedy by si mal živnosť vybaviť a kedy požiadať SP o materské? Čo treba urobiť skôr?

@dasiacik Ak tej dovolenky máš viac ako tri dni a vyčerpáš 3 dni a ostatné ti preplatia, tak podpora bude dobrá možno aj maximálna, všetko záleží od toho koľko máš dovolenky.