icon

Otec na materskej - kuriér

rakahaka
6. jan 2018

Baby presla som x tem a nic podobne som nenasla, resp kazdy rok sa nieco meni.
Chcem sa opytat co vsetko a kam vsadial musime ist.
Manzel ide na matersku. Teda myslim ze by sa to malo oplatit. Doposial viem ze by nemal platit odvody. Vysku materskej ako zistim plati tie najnizsie odvody socialka + zdravotka cca 200€.
Je potrebne riesit nieco u nich v praci? On len fakturuje firme vykonanu pracu.
Co so mnou? Kam sa mam nahlasit?
Nakolko mi zajtra konci materska kde na ktorom urade zacat? Velmi dakujem za kazdu odpoved ;) aj za tu ze som neschopna spravne guglovat :D

nmonika
9. jan 2018

@evittam to ano,to sa presne vopred nevie.Len si pozrel kolko mu vratili dane naposledy

katarinka289
9. jan 2018

@zuzka56 nie.VZ na MD je predchadzajuci kalendarny rok.takze ak zacne zarabat viac teraz,tak vyssie davky mu vzniknu az v roku 2019

katarinka289
9. jan 2018

@nmonika pardon.Mala som na mysli szco

zuzka56
9. jan 2018

@katarinka289
Ok vdaka.
Asi by isiel na MD od buduceho roku, uvidime.
Na zosumarizovanie - otec na MD
V praci :
-nova PZ s novou poziciou
- na novu PZ bude mat znizene odvody o platby SP okrem urazoveho (zamestnavatel)
Na SP :
- poziadat o materske
- predlozit doklad o pozastavení RP - ten mi daju na UPSVaR
Ja sa na ZP a SP nahlasim ako osoba starajuca sa o dieta do 6r

zuzka56
9. jan 2018

@zuzka56
Do SP treba predlozit dohodu o prebrani dietata do starostlivosti otcax

lucia1059
16. jan 2018

Ahojte. Prosím Vás baby mám zopár otázok...dohodu a o zverení do starostlivosti musíme podpísať u notára?keď sa ja pôjdem nahlásiť ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov tak si to nebude protirečit s tým,že priateľ bude žiadať o materskú a bude mať dohodu o zverení dieťaťa do jeho starostlivosti???mi to nejak nejde do hromady...a to sa ja len nahlásim alebo mi bude treba nejaké tlačivo?A keďže je SZOČ tak nebude musieť platiť sociálne.....bude od toho oslobodený úplne alebo zaňho celú čiastku (koľko on platí)bude odvádzať sociálna poisťovňa?ide o to ze chceme riešiť hypo a viem ze musí mať platené sociálne minimálne pol roka ,tak neviem čo mám vybavovať skôr

berunka1982
16. jan 2018

@lucia1059 to aj mňa zaujíma

katarinka289
16. jan 2018

@lucia1059 vnemusi to byt u notara a to s tou starostlivostou sice logicke nie je,ale zakon to povoluje.Na druhej strane pocas MD ci uz otec,alebo matka moze pracovat a o dieta sa niekto starat musi. Minimalne poistne co je od januara 152€ bude zanho platit stat

evittam
16. jan 2018

@katarinka289 Ziadne poistne nebude platiť štát a už vôbec nie napr.nemocenske. Len sa mu bude počítať dochodkove.

katarinka289
16. jan 2018

@evittam tak je oslobodeny...

berunka1982
16. jan 2018

@evittam takže keď je manžel szco, mne konci v marci materská, ja pôjdem na úrad prace, ide on a nemusí teda ani do zdravotnej ani do sociálnej odvody? Nebude mať potom na konci roka nedoplatky? Kvôli ročnému zúčtovaniu, keďže bude mať normálne faktúry?chceme totižto brat úver, ďakujem

evittam
16. jan 2018

@katarinka289 No ano, nemusí platiť odvody ako SZCO ale ani štát za nrho neplati sko tvrdis.

evittam
16. jan 2018

@berunka1982 SP nie je povinny platit. Ani ZP ale tam by mal samozrejme nedoplatok ked bude mat prijem cize odporúčam platit odvody do ZP radšej mesacne.

berunka1982
16. jan 2018

@evittam ôk, ďakujem takže zdravotnú áno...vdaka moc
😉

elizita
24. jan 2018

@evittam ahoj, svagor mi prave volal. V robote sa dohodol, ze mu zmenia zmluvu, aby mohol ist na matersku dovolenku. Manzelke vsak povedali to iste ako mne pred rokom a pol. Musi mat vyriesene zdravotne poistenie a aj dochodkove. Cim sa branit? Ona ma TPP, kde nastupi az v oktobri, cize na upsvar nemoze ist. Dohodu nema. Tu jej na socpoist tvrdia, ze ked zostane visiet, musi si platit zdravotnu a odhlasia ju z dochodkoveho, cize aj dochodkove...

lucia1059
24. jan 2018

@elizita môžem sa spýtať?prečo mu zmenia zmluvu aby mohol ísť na materskú?nerozumiem tomu

elizita
24. jan 2018

@katarinka289 akonste to teda mali? Bola sestra evidovana ze sa stara ondieta do 6r, to iste, s ktorym bol muz na MD?

elizita
24. jan 2018

@lucia1059 nemoze predsa byt na MD a stale pracovat z tej istej zmluvy

katarinka289
24. jan 2018

@elizita ano na zdravotnej bola ona vedena, ze sa stara o to iste dieta, s ktorym bol jej manzel na MD

katarinka289
24. jan 2018

@lucia1059 nemusi menit zmluvu, ak naozaj bude doma naMD. Ale ak chce poberat matersku daavku a ppopritom pracovat, musi to byt ina zmluva, lebo z tej prvej dostava matersku

elizita
24. jan 2018

@katarinka289 to je ako kocurkovo, ale super, ze to takto funguje 🙂

lucia1059
24. jan 2018

@katarinka289 aj keď je SZCO?

evittam
24. jan 2018

@lucia1059 Nie. Čítaj. Je rozdiel SZCO a zamestnanec.

katarinka289
24. jan 2018

@lucia1059 to ich nezaujima.Moze robit dalej

lucia1059
24. jan 2018

@evittam takže SZČO nemusí iba zamestnanec áno?sorry ale nemám kedy čítať celú diskusiu,to som len zahliadla...

evittam
24. jan 2018

@lucia1059 Co SZCO nemusi?! SZCO je SZČO-fakturuje, pracuje naďalej. Zamestnanec nemoze pracovať na zmluvu,z kt.je na MD.
Btw.ak nemas cas precitat len par strán tak skús hľadať info na nete-mozno budes potrebovať ovela viac casu. Sorry.

lucia1059
24. jan 2018

@evittam ako nehnevaj sa na mňa ale takto ironicky mi odpovedať naozaj nemusíš...no nemala som čas si to celé prečítať keď mi malý zacal vrieskat keďže je chorý ...nie kvôli tomu že by som sedela na riti a nič nerobila ...

lucia1059
24. jan 2018

@evittam a diskusia sa volá Otec na materskej SZČO (kuriér)..tak som predpokladala že sa stále jedna o SZČO...

evittam
25. jan 2018

@lucia1059 Je to verejna diskusia. A nehnevaj sa tvoje okolnosti ma naozaj nezaujimaju. Clovek tu radi, pise stale dookola o tom istom a este je za .......
No nevadí.

lucia1059
25. jan 2018

@evittam ja nevravím že to nie je verejná diskusia,veď preto som položila otázku aj ja ...nepotrebujem aby ťa zaujímali moje okolnosti ale normálny človek to pochopí a nie že ťa tu pôjde pomaly ukamenovat....a to ze tu babám radis je od teba veľmi pekne ale nikto ti to nekaze ,robíš to dobrovoľne,tak sa nerozculuj.a mimochodom ty si zareagovala na moju otázku,ktorú som položila úplne niekemu inému