Otec na materskej - zamietnuté prípady
@milagros neda sa nevsimnut, ze si velka zastankyna a propagatorka zivonosti v tomto pripade, avsak nie kazdy zamestnanec (resp minimum zamestnancov) ma na vyber. Su predsa radi, ze im zamestnavatel vyjde v ustrety s novou zmlovou a pracovnym zaradenim a nie aby este "vymyslali" so zivnostou. Su zamestnavatelia, u ktorych sa jednoducho na zivnost pracovat neda.
@veronika240 mne to tak pripadá že ak by matka počas materskej tiež pracovala tak vznikne podľa nich nárok otcovi ak bude mať rovnaky úväzok ako matka. Čiže sa dovolavaju toho aby otec robil to čo matka počas materskej.
@bosorkabb hehe len neviem ako ma otec dojcit dieta, kedze stale sa ohanaju formulkou, ze ma prevziat presne tu cast starostlivosti o dieta, ktore mu poskytovala matka 😂 ....to len tak na odlahcenie
@veronika240 no je to sila .... zase si len melu dokola to iste co pri zamietani, ale opät je to podla mna nedovodne, ale to je len moj nazor. Co planujete podniknut teraz ?
@gerlachovka logicky mi ešte napadá to, že tú časť starostlivosti o dieťa, ktoré mu poskytovala matka, mu môže pokojne poskytovať napríklad i babka alebo iný rodinný príslušník a obaja rodičia môžu pracovať ďalej
@sunny02 mas na mysli, teraz ze babka alebo niekto iny ci by poziadal o materske ? nerozumiem celkom co mas na mysli. lebo toto nieje mozne, kedze v zakone je definovane, kto je iny poistenec....ale co sa tyka starostlivosti o dieta, tak v zakone o soc. poisteni to nieje definovane, jedine v zakone o rodicovskom prispevku a v zakone o rodine ci ako sa vola.
@sunny02 prepac, asi pisem ako mantak dnes 🙈
@sunny02 uz asi rozumiem ako si to myslela. ano, ale to by potom podla toho mohla nadalej poskytovat dietatu aj matka , nielen babka ....ale to im zrejme vadi, ze proste musi to byt otec. aspon tak mi to vychadza.
@gerlachovka mňa by zaujímalo ako splnili tú podmienku otcovia, ktorí podali žiadosť v lete a teraz si veselo pracujú na plný úväzok a aj poberajú materské. Nechápem!!!
@kianka5 nijak. Len sociálna poisťovňa to začala riešiť aby ušetrila. Lebo veľa otcov zrazu chce ísť na materskú a zároveň pracovať. To stojí sociálnu poisťovňu veľa peňazí.
@gerlachovka nie každá matka kojí, že.
@kianka5 nesplnili, len proste mali stastie, ze to vtedy este SP neriesila....ale presne kvoli tomuto ide aj o diskriminaciu, lebo za uplne rovnakych podmienok jednych otcov SP zvyhodnila co sa tyka pristupu k socialnemu zabezpeceniu a inych veci a druhych znevyhodnila.
@bosorkabb ja viem a ani som sa tym nikoho nechcela dotknut, len sa mi ta ich formulka, ze otec ma poskytnut presne tu istu starostlivost ktoru dietatu poskytovala matka zda byt smiesna. Ja napr. dojcim a teda podla nich by moj muz mal zabezpecit aj dojcenie ked ma zabezpecit presne tu istu starostlivost nasmu dietatu.
@kianka5 jasné zákon zmenili, lebo idú voľby a nechcú brať ľuďom.
@gerlachovka ja som pochopila.
@gerlachovka no hold budeme s nimi bojovať kým to bude možné....aspoň si právnici trošku zarobia...
@gerlachovka posunieme to pravnicke co nam nato povie ako sa to da riesit .
Ide o to ze nam to schvalili aj napriek tomu ze uz bol v novej praci a hned nato nam to kvoli tomu zrusia? Sak to si troska seru do huby . Ma nasrali
@veronika240 Drzim vam päste a uplne ta chapem. Ma serie aj to, ze si tam robia co chcu a dufam, ze sa ludia nedaju a budu sa hoc aj sudit aj ked viem, ze to nieje lacna zalezitost.
Teraz Mihal odpovedá na otázky online. Vraj sociálna poisťovňa uznáva ak otec dieťaťa ma na novej zmluve pol úväzku a primerane k tomu nižší plat. Vtedy materskú prizná.
@herodias boli u manžela v práci na kontrolu zmlúv
@veronika240 presne toto prišlo aj nám
@mamuska86 ide im o to, aby si potom chlap spocital, ze jeho MD+aktualny znizeny plat je menej (alebo iba tesne viac), ako jeho bezny plat a manzelkina RD. a preto sa to neoplati a nepojdu do tolkych komplikacii kvoli tomu.
u nas tiez sli chlapi na na MD s tym, ze si vypocitali, ze ich MD bude dokopy cca 6000 eur. a ze sa toho nevzdaju a ze budu za tie peniaze aj doma sediet. ale ked som im povedala, ze mesacne v praci zarobia viac a este k tomu maju aj zenine pridavky a keby sedeli doma, tak maju len tu MD obaja a teda su vlastne stratovi, lebo mesacne bude mat rodina menej, tak sa skrabali po hlave.
lebo zas skutocnu vymenu (on doma s deckami na MD a zena v praci) neplanovali. no chlapi. 🙂
@veveronika333 co budete s tym robit? Tiez tam nemate pocet dni na odvolanie?
@moonlight1210 neviem... Nevychádza to tak... Ak mal chlap 1900 euro na max materskú tak v čistom mal cca. 1500? Keď bude na MD plus pol. Úväzok tak bude mať 1400 +750 =2150 v čistom... Keby bol v práci tak ma 1500 +200 rodiča - ergo je stále mesačne ziskovy okolo 500 euro... Neoplatí sa to tým co zarábajú viac lebo viac ako tých 1400 materskej nedostanú... Všetci ostatní otcovia dostanú kvázi 100 %svojho čistého platu plus ten polovičný... Neoplatí sa to potom tým ktorí zarábajú okolo tých 500_600 euro lebo ich polovičný je kvázi vo výške rodicaku....
Skupina otcov zarábajúcich okolo 1000 - 1900 euro by bola na tom zisková...
@veronika240 no uvidíme manžel sa má stretnúť s právnikom vyskúšam sa odvolať aj na toto oznamenie

@milagros zdravotka ma rocne zuctovanie - tak isto ako dan. Co nezaplatis na preddavkoch doplacas po zuctovani