icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
bosorkabb
4. dec 2018

@mamuska86 ako mu neuznali aj pol úväzku či ako?

mamuska86
4. dec 2018

@bosorkabb ešte len dnes sme dali všetky papiere na SP.ale priateľ má v novej zmluve že 15-30hodin týždenne,takže to im bude vadiť.....a on v práci musí byť,nemôže byť iba na 4h a ísť domov...

lienka77
4. dec 2018

A niekto to aj reálne využil tak, že matka nastúpila do prace a pól roka sa staral plne otec? Napr o take 2 ročne to predsa normálny otec zvládne. Mna priam mrzí že to nebolo možné keď boli naše deti malé, my by sme sa s mužom vystriedali ... on maximálna materská a bol by doma, ja v práci. On by to s nadšením využil. Tu kde teraz sme, vo Švédsku je bežne otec doma s deťmi a mama v práci.

majusqa77
4. dec 2018

@lienka77 aj o polrocne to zvladne ;)

lienka77
4. dec 2018

@majusqa77 veď nehovorím o polročnom, ale staršom.

majusqa77
4. dec 2018

@lienka77 a podla mna to bolo mozne aj vtedy, len si o tom nevedela. Moj muz bol v 2014tom na materskej 🙂

majusqa77
4. dec 2018

@lienka77 ale ja hovorim, ze zvladne aj polrocne 🙂)))

lienka77
4. dec 2018

@majusqa77 možno. Mladší je narodený 2010, neviem či by sme to stihli, neviem odkedy to je v zákone.

lienka77
4. dec 2018

@majusqa77 a áno .. moj muž by zvládol aj polročne..nechcela som ist však do extrémov...😉

lavender21
4. dec 2018

@lienka77 my sme to využili tak, že manžel ostal doma starať sa o malú, ale ja som ostala tiež, na rizikovom tehotenstve. Ale bolo super, že sa dalo niečo vymyslieť, lebo sama by som si neporadila... Starostlivosť prevzal on keď mala rok a parádne to zvládol. Ja som niekoľko mesiacov preležala...

markomonika
4. dec 2018

My sme to realne vyuzili.Ja som skoncila MD v polke oktobra,k 5.11 zrusila rodicak a priatel nastupil na MD.Realne nastupil,je doma s malou a ja v praci.Tiez ziadali od jeho zamestnavatela zmluvu,ale kedze nepracuje,tak uz 25.11. prislo rozhodnutie,ze priznavaju matersku.Tiez sme najprv uvazovali,ze by robil na pol uvazku,ale teraz som rada,ze sme to neriesili.Uzije si aspon malu a bez tych penazi prezijeme.Len dufam,ze kym skonci matersku,tak to nezrusia uplne.

lienka77
4. dec 2018

@markomonika to je super. Keby to aj zrušili, podľa mna to nebudú retroaktívne odoberať.

paulinka1986
4. dec 2018

Pozerala som aj ja to video s Mihalom,nič nové tam nepovedal.....len odporučil ten úžasný polovičný úväzok a teda aj nižšiu mzdu.moj muž vie robiť na 6h denne,menej nie, nemôže.a plat?ten mu ostal taký istý.co je sociálku do toho,koľko zarobí v novej zmluve.som zvedavá,keby niektorá zamestnankyna SP požiadala o MD svojho muža,či by tiež zamietli.....
Inak tiež ma zaujíma,ako jednu mamičku tu,už neviem kde to písala,že keď už raz zamietnu MD muža,či sa znovu môže požiadať ale o pár mesiacov trebárs.

lienkasta
4. dec 2018

@veronika240 nám uznanie materskeho a zároveň papier o zrušení dokonca poslali v jednej!obálke, právnik na to pozeral či im.......

lienkasta
4. dec 2018

@veveronika333 presne aj náš prípad, odvolanie nám napísal pravnik

veveronika333
4. dec 2018

@lienkasta to je vrchol fakt! Ja som strašne zvedavá ajo toto dopadne

mamuska86
4. dec 2018

@veveronika333 ja si myslim že naďalej budú zamietat žiadosti a spätne rušiť aby ďalší ľudia už nežiadali o MD.....proste im to znuchutit

terez24
4. dec 2018

Ahojte, ako je to s tými, ktorí pracujú z domu? Máte tu niekto takú skúsenosť? Ďakujem!
Manžel robí z domu, ale nema to v zmluve (keby aj príde inšpektorát do jeho práce tak ho tam ani nenájdu a ani v dohadzke každodennej nie je tým pádom "odpipnuty"), ale dodatočne to posielali z jeho práce do poistovne, že robí len z domu. Teraz čakáme už druhý mesiac na ďalšie vyjadrenie, pretože manželovi chýba jeden formulár, ktorý vydáva samotná sociálna poisťovňa (týka sa to pracovných ciest do zahraničia, hold smola, nechali to v zmluve, hoci na sluzobku do zahraničia vôbec nepôjde ☹ )

dai
4. dec 2018

@lienka77 u nás v práci to normálne otcovia využívajú - aj tí na naozaj vysokých pozíciách s príjmami 5000 +-chcú byť s deťmi a tešia sa tejto možnosti...
@terez24 ak robí tvoj muž z domu tak firma musí mať toto v evidencii. Ú nás sa vypĺňa dopredu formulár práve kvôli poisťovňa o mieste výkonu práce - ak by mal tvoj muž úraz počas pracovnej doby tak by mohlo ísť o pracovný úraz - o tom musí byť evidencia...
Z môjho pohľadu je práca doma to isté ako práca vo firme - iné je len miesto výkonu práce - nič to ale nemení na tom ze pri normálnej zmluve človek aj tak musí odpracovať svoj pracovný čas určený v zmluve ( ak aj je vo firmách pohyblivý v zmluve je uvádzaný obvyklý týždenný rozsah ako aj časy výkonu - ja napr. Často robím v noci a začínam neskôr ale môj obvyklý čas je od 8tej do 17tej...)

terez24
5. dec 2018

@dai áno, firma to ma v evidencii. Presne o to išlo, aby muž mohol pracovať počas dňa vtedy kedy to jemu vyhovuje, väčšinou pracuje večer a v noci. Ja mám prácu na dohodu, tak aby sme sa keď treba, vedeli striedať.

dai
5. dec 2018

@terez24 jasne... Len som tým chcela napísať ze práca z domu v SR nie je ďalej definovaná - žiaľ... Preto firma musí uvádzať obvyklý výkon práce ktorý potom inštitúcie tak aj vnímajú... Ja keď robím z domu tak robím - neviem si predstaviť sa popritom starať o dieťatko - ale teda ja robím za PC, neviem co tvoj muž... Jasne ze človek si namiesto obednej ci inej prestávky vie hodiť oprat veci ci doma navariť... Ale starať sa o dieťa?
Ak to naozaj stíha tak potom zanedbáva prácu... Ja chápem ako to funguje u mnohých v reále, ale to inštitúciu asi zaujímať nebude

evca65
autor
5. dec 2018

@lienkasta nam dokonca schvalenie a zamietnutie na jednom papieri

veveronika333
5. dec 2018

@evca65 aj toto sa da ? Fakt sa mi rozum pozastavuje

veronika240
5. dec 2018

@evca65 a mate tam pocet dni na odvolanie? Na zruseni? Predpokladam ze vam tam dali tu istu formulku ze internym setrenim zistili ze nadalej muz pracuje

herodias
5. dec 2018

A je tu nejaký prípad ktorému dali spätne vrátiť materské?

mamuska86
5. dec 2018

@herodias ja si myslím,že teraz riešia tie novopodane žiadosti a ostatné budú riešiť potom....takže ti,čo majú MD sa môžu asi len modlit a dúfať....ale tak snáď by vám nedali vrátiť celú md preboha,to už by bol vrchol....

mamuska86
5. dec 2018

Teraz sa hnevam na seba,že priateľ nešiel na MD keď mal malý 6tyzdnov,boli by sme v suchu,vtedy to neriešili,čo ako kto pracuje....

herodias
5. dec 2018

@mamuska86 no to dúfam.. my sme od 03.09. Tak to by ma asi otočilo 🙈

veronika240
5. dec 2018

Prosim baby ktore pislai mail na ministerstvo prace co ste dali do mailu okrem tlaciv ktore vam SP poslala?

veveronika333
5. dec 2018

Neviete ako to je s tym oznámením ze do kolkych dní sa môžeme odvolať lebo to nie je rozhodnutie kde je napísané do 30dní .podľa toho co som čítala na nete je to asi 15 dní kto sa na to uz odvolal co vam právnici povedali?