icon

Poberá niekto materskú z Rakúska a žije na Slovensku?

vlastulka
20. nov 2007

Chcela by som sa poinformovať, či tu je niekto kto poberá materskú z Rakúska. Môj manžel tam pracuje, ja som na SR nezamestnaná, tak mám nárok poberať materskú a rodinné prídavky odtiaľ. Je tu ešte niekto taký ským by sme mohli otom pokecať?

vroni
7. feb 2017

@1975renca, potvrdenie z poistovne, kolko bude vyplacat kbg.

1975renca
7. feb 2017

@vroni ale preco to chcu odo mna potom?ja som ešte doteraz ziadne vyrozumeniez gkk nedostala a ani cent,a to bude mat mala uz rok a pol

1975renca
7. feb 2017

@vroni mam si to vyžiadať z gkk?co ked mi to neposlu,do 22.2.to mam doložiť na FA

vroni
7. feb 2017

@1975renca, poslusne im oznamis, ze poistovna do dnesneho dna este nebola schopna rozhodnut, hned, ako ti toto rozhodnutie dorucia, posles ho dalej na FA. Inak je to neobvykle, poistovna do par tyzdnov zvykne rozhodnut (nie vzdy, ale vacsinou, skusila by som telefonicky urgovat).

1975renca
7. feb 2017

@vroni dakujem za radu,skusim tam poslat mail,že potrebujem od nich predložit na FA potvrdenie ktoré mi nebolo do dnes poslané a som zvedavá čo odpíšu... a vzápätí napíšem aj na FA že som doteraz neobdržala toto potvrdnie z GKK atd...no sila inak,ako keby si to nemohli oni medzi sebou vzájomne vyžiadat...des...dakujem pekne,prajem pekný večer 🙂

vroni
7. feb 2017

@1975renca, oni si to smu poslat len cez system. Ak nepride, musia to ziadat od teba. Co tam po nejakom rozume....

1975renca
7. feb 2017

@vroni som napísala do GKK mail aby som mala dôkaz že som to žiadala od nich,lebo fakt doteraz ani,,ň,,žiadne rozhodnutie,proste vôbec nič,písala som im v novembri že už vyše roka mám žiadost oladom KBG podanú a nedostala som žiadnej odpovede,napísali že poslali papiere na potvrdenie na SK,v januári som ich bola vypisovat a doplnit a zase nič...no som zvedavá čo mi odpíšu z GKK...ved toto,ked som to neobdržala ja tak to ani nemaju a BMF to darmo od nich žiada...ved to ma napadlo hned že aké jednoduché by bolo si to vyžiadat rovno od nich,nie odo mna...len zjavne to oni ani nemajú,inak by som to mala už aj ja...bordel nahovado...nuž...uvidíme

wildcat
7. feb 2017

Chcem sa spytat: otec dietata pracuje v AT;kde.poziadal o familienbeihilfe. Mne na SR stopli davky. S.otcom maleho nezijeme spolu. Musi mi dat peniaze -fbh,ktore dostane z AT alebo si ich moze nechat?? O dieta sa staram ja.

1975renca
13. feb 2017

Kočky,mám otázku,možno sa niektorá ocitla v podobnej situácii,v oktobri 2015 som požiadala o KBG vo WGKK,to mla dcérka 2 mesiace,originál som poslala poštou doporučene,kopiu aj mailom pre istotu,následne na to mi asi o 10 dní prišla odpoved že akceptujú moju žiadost a čo všetko potrebujú doložit,doložila som potrebné dokumenty a priebežne som posielala potvrdenia od pediatričky,posielala som všetko aj poštou aj mailom...dvojito...kedže uplynul rok aj tri mesiace od podania žiadosti,už tam všetko potrebné odo mna majú a čakám stále na nejaké vyrozumenie od nich,lebo okrem toho že si vyžiadali čo mám všetko doložit mi nič iné neposlali...zrazu dnes...dostala som od nich nový Antrag na vyplnenie ako keby som žiaden neposielala...neviem čo s tým,či vyplnit alebo nie,lebo raz som im už Antrag posielala,prečo chcu potom zas,ide vlastne aj o dátum...aby neakceptovali tuto druhú žiadost a následne mi neposlali len pol roka dozadu vyplatené s tým že som podala žiadost neskoro...okrem toho odo mna na FA pýtajú z WGKK papier o výške poberania dávok tesne po pôrode a počas materskej...ale ja od nich žiaden takýto papier nemám...vyžiadala som si ho mailom,vraj mi ho pošlú...uvidíme...riešila niektorá podobnú situáciu resp.poradte či poslat žiadost znovu,myslím že to je ale blbost ked tam už jedna je a na tu aj reagovali...dik za každú odpoved

vroni
13. feb 2017

@1975renca, odosli este raz povodnu kopiu aj s potvrdenim o datume odoslania.

1975renca
13. feb 2017

@vroni dakujem,lenže oni stále chcú originál,pritom mi na originál poslaný v okt.2015 už odpovedali a na základe neho vyžiadali si všetko potrebné k tomu,pošlem im aj ten list čo mi odpovedali,kde stojí že akceptujú moju žiadost

vroni
13. feb 2017

@1975renca, jasne, ked ti potvrdili prijem, tak aj to.

mira09
11. mar 2017

Ahojte, neviete mi niekto poradiť?? Manžel pracuje v At ako živnostník ja mam nárok na rodičovský z At, ale prišlo nám rozhodnutie, že nám žiadosť zamietajú lebo manžel nemal rovnaké trvalé bydlisko ako náš syn, ale v spoločnej domácnosti žijeme už asi desať rokov.. Myslíte, že sa s tým dá ešte niečo robiť??

maykaaa1122
11. mar 2017

skus temu slovenky v zahranici mozno poradia...

vroni
11. mar 2017

@mira09, da. Podajte odvolanie, prilozte cestne prehlasenie (overene, prelozene), ze v jednej domacnosti byvate uz x rokov.

mira09
11. mar 2017

@vroni Ďakujem za odpoveď. a budú to akceptovať ? lebo už sme im posielali potvrdenie z obecného úradu a to asi neakceptovali.

vroni
11. mar 2017

@mira09, mali by. Zakon hovori o spolocnom ziti v domacnosti, nie o trvalom pobyte.

wildcat
11. mar 2017

@mira09 myslite familienbeihilfe alebo kbg?

mira09
11. mar 2017

@wildcat kbg..

wildcat
11. mar 2017

@mira09 mne tiez na sr stopli davky. Fbh mam schvalene,kbg este cakam ako sa vyjadria. Niesme zobraty ani adresu nemame rovnaku,tak som zvedava

wildcat
11. mar 2017

@mira09 kto je ziadatel,manzel alebo ty?tam je dolezite aby ziadatel a dieta mali rovnaku adresu.

mira09
11. mar 2017

@wildcat manžel je žiadateľ, to bude asi problém.. ja už rok mám stopnuté dávky na slovensku a až teraz nám prišlo rozhodnutie z at, že nemáme nárok

wildcat
11. mar 2017

@mira09 veru asi tam bude problem, ze nema on rovnaku adresu ako dieta. Preco si si ty(ak mozem tykat) neziadala? Ak vam nevyhoveju,skus ty poziadat. Manzel ma.adresu len na sr alebo aj v at?

mira09
11. mar 2017

@wildcat ani neviem prečo asi preto že on plati odvody v at ... A to si môžem aj ja požiadať??? A pobyt mal prechodný v at a na sk trvalý. Skúsime ešte to odvolanie a uvidíme

ziza55
11. mar 2017

@mira09 podla mna ak dolozite potvrdenie z obecneho uradu ze byvate na rovnakej adrese nie je problem...ani my nemame rovnaky trvsaly pobyt a je to ok...dolozila som z obecneho uradu potvrdenie

majda222
11. mar 2017

@wildcat to isté som riešila ja z ex keďže on pracuje v zahraničí mne rady stopli rodicak musel o to požiadať oň tam no trvalo im to viac ako pol roka dávali si na čas ,ale peniaze patria tebe a dieťaťu keďže sa oň staráš to mne povedali aj na úrade..

wildcat
12. mar 2017

@majda222 moj tiez uz ex ma vyssi prijem ako 16000 takze on by nemal narok(sice neviem ci sa rata v hrubom alebo cistom). A bolo nam povedane ze aj ja mozem ziadat. Tak uvidim

wildcat
9. apr 2017

Chcem sa spytat,mam poziadane o variantu 15+3 ale ratat sa mi bude iba 11 mesiacov, lebo otec maleho zacal pracovat v AT az ked mal maly 4mesiace. Na tie 3m otec mat narok asi nebude. Ak na SR budem poberat zvysnych 25mesiacov po 200€,takze 5000€,AT mi dorovna do sumy 12000€ alebo do sumy 14400€co je varianta 15+3 aj ked tie 3m poberat nebudeme. Vdaka

ziza55
10. apr 2017

@wildcat dobry den a vy ste pred materskou pracovali na sk? pokial ano tak budete od zaciatku z at poberat iba doplatok ...pokial nie tak plnu sumu..., velmi zavisi od toho aku sumu vam na den schvalia podla toho si to mozte aj sama vypocitat.., a samozrejme -tie mesiace co manzelovi nevznikol narok🙂

wildcat
10. apr 2017

Nepracovala som predtym. Na SK mi stopli davky. Keby poberam v AT plnu sumu tych 11mesiacov je.to 8800€ a zvysok keby berem na SK 25m-5000€ je to viac ako 12000€ na ktore mam narok pri variante 15+3 (keby neberie otec 3m).ide mi oto ci mozem na SR nabrat vsetky mesiace,a v AT mi budu ratat max.sumu okolo 14400€?