icon

Poberá niekto materskú z Rakúska a žije na Slovensku?

vlastulka
20. nov 2007

Chcela by som sa poinformovať, či tu je niekto kto poberá materskú z Rakúska. Môj manžel tam pracuje, ja som na SR nezamestnaná, tak mám nárok poberať materskú a rodinné prídavky odtiaľ. Je tu ešte niekto taký ským by sme mohli otom pokecať?

wildcat
12. jún 2017

@lauraa mne sa zda ze som sa niekoho pytala a ze povedal ze sa daju poberat aj pocas ams. Niesom.si ista.

xtatiankax
6. júl 2017

Zienky ahojte, prosim poradte-dali sme si variantu 15+3 ako differenzahlung a dnes mi prislo 77€ na ucet a ze oni to rataju z 3rokov ktore mam narok na SR poberat(tolko doma nechcem byt)
Otazka- da sa to este zmenit a poberat cele z AT? (Muz je rakusan aj s trvalym pobytom a ja na SR robim)
Otazka2: po 15mesiacoch mi doplatia ak to necham takto?alebo ako to funguje,nevyplatia uz nic? Dakujem mocmoc,prve dieta a nevieme co treba 😢

1975renca
6. júl 2017

@xtatiankax varianta sa zmenit uz nedá,ak poberate diferenz z AT tak zbytok doplatia po skončení rodicaku na SK ked vydokladujete,kolko ste na sk celkovo penazi dostali,je jedno kedy pojdete do práce,na sk budete do 3.rokov dostavat rodicak,preto v AT čakajú na vydokladovanie toho celeho príjmu a odrataju to potom zo sumy co ste mali dostat za variantu 15.mes. v AT,ten zbytok doplatia po troch rokoch

1975renca
6. júl 2017

Na to aby ste dostavaki všetko z AT musite spĺňať iste požiadavky,co zjavne nesplnate ak poberate dávky z sk a at len doplaca rozdiel

balkica
6. júl 2017

Veru neda sa uz nic menit..mozno este oni sami od seba prerataju..Ale ak nie, ked bude mat dieta 3 roky poziadajte o preratanie.. A na SK budete dostavat do 3 rokov aj ked pojdete robit skor..

xtatiankax
7. júl 2017

@1975renca ano povedali ze kedze ja som pracujuca tak je to tak,vacsina zien je nezaopatrena a preto pobera plnu sumu z AT...

@balkica ze ak zmenime trvaly pobyt na AT tak sa to da zmenit..a ak pojdem po tych 15mesiacoch robit tak mi to prerataju a doplatia.. ja som laik,nevedela ako najlepsie to urobit kedze som citala ze baby maju najprv z AT a pak si daju na sk doplacat do 3rokov.. my s muzom len kvoli tomu ze makame cely zivot a platime dane a preco by sme aj my nevyuzili vse co sa da.

Dakujem vam zienky za odpovede 🙂

1975renca
7. júl 2017

@xtatiankax ano presne,to s tým trvalým pobytom ma napadlo tiež,samozrejme že to každého štve ak sa také niečo udeje,ked má človek na niečo nárok treba z toho vypieskat čo sa dá,chvalabohu v AT sa doplatí všetko ako sa má vždy,čo sa o SK povedat v niektorých prípadoch nedá,takže bud zmenit trvalý pobyt,prechodný nestačí,alebo potom čakat kým bude čas 🙂držím palce 🙂

balkica
7. júl 2017

@xtatiankax a ked zmenite trvaly pobyt tak co potom ? Varianta aj tak ostava a zo SK budete stale mat narok..Ja som tiez za to, ze treba vytrieskat co sa da..Ale v tomto pripade sa nic nezmeni na tom vyplacani..Akurat ze mozno skor prerataju, aj to iba MOZNO

1975renca
7. júl 2017

@xtatiankax
@balkica tak tak,zbytočné komplikácie si aj ja myslím 🙂

xtatiankax
8. júl 2017

@balkica to muzovi odporucili ze ak zmenime trvaly pobyt,tak od augusta by sme to uz mali :((. Ked mne sa moc z sk nechce ist ,aj doktori a vsetko menit wrrr 😢

1975renca
8. júl 2017

@xtatiankax jaj no tak v to verím,treba sa už len dohodnúť,ja by som z SK ak by som tam mala muža išla hned 😉😀

balkica
8. júl 2017

@xtatiankax ale co by ste mali ked zmenite trvaly pobyt?

xtatiankax
8. júl 2017

@balkica by nam dali ten variant 15 od augusta v plnej sume na 15mes. bez rodiacaku zo slovenska.. lenze po 15mesiacov asi SK ziadat nemozem uz ked budem rakusanka 🙈

balkica
8. júl 2017

@xtatiankax ale Vy ked pracujete na SK tak MUSITE brat zo SK rodicak aj pridavky cele 3 roky 👍

1975renca
8. júl 2017

@xtatiankax presne tak,na tom by ste neziskali vôbec nič,ked máte trvalý prac.pomer na Sk,museli by ste byť nezamestnaná vo Vašom pripade,kedy by primarnym statom na vyplacanie v plnej sume potom bolo AT,ked muz pracuje a býva v AT

lauraa
8. júl 2017

@xtatiankax ty dostanes obcianstvo alebo sa len prihlasis na trvaly pobyt? ,, rakusanka ,, su dve rozdielne veci. A ako ti uz dievcata napisali nic sa natom nemeni pokial nebudes na sk na urade prace...

xtatiankax
8. júl 2017

@1975renca no muzovi tak povedal pan z vyssieho postavenia kedze sa hadal s jeho podriadenymi na urade cez telefon. Vraj ak budeme mat s malou trvaly pobyt v at tak nam od aigusta budu vyplacat rakuske v plnej sume. Zeby myslel v plnom doplatku na tych 15mesiacov?🤔
Ja sa urcite nehodim ako nezamestnana ked mam zmluvu na neurcito a chcela by som sa po 1-2roku vratit tam pracovat...

@lauraa trvaly pobyt,obcianstvo ja nejak netuzim,som hrda byt slovenkou a dcera zatial je tiez a pak uvidime no.

balkica
8. júl 2017

@xtatiankax asi to myslela tak ze doplatia plnu sumu doplatku..Ale na SK beriete stale dalej..to bude dalej bezat v pohode 🙂

morfisia
24. júl 2017

Pekný deň!
Mám otázku, môj manžel začal pracovať v Rakúsku 2.5.2017, vôbec neviem ako postupovať, keby som chcela poberať rodinné prídavky z Rakúska a či náhodou nemôžeme odtiaľ poberať aj rodičovský príspevok...máme 9 mesačné bábo...kde sa môžem a na koho obrátiť...nemám ani šajnu ďakujem veľmi pekne...

elisa24042017
27. júl 2017

Ahojte chcela by som sa opytat ci sa nahodou nestal niekomu podobny pripad. Dcera sa narodila v aprily 2016 kinderbetreungsgeld mi uznali az v novembri 2016 ale aj vyplatili spetne ...
po porode som riadne isla nahlasit malu do vszp kde sme sa stali poistencami , ja som bola dovtedy ako samoplatca ale do 3 rokov to hradi stat....
na matersku som narok nemala zo sr takze kinderbetreungsgeld mi uznali od narodenia malej
avsak stala sa taka vec ze som si dnes prevzala od vszp vyzvu na uhradu nakladov za zdravotnu starostlivost poskytnutu v case zaniku poistneho vztahu.... chcu odomna 2192 eur - je tam zaratany aj porod a teda moje ostrenia ktore som vcase od 24.4.2016-24.04.2017 absolvovala - je toto normalne?
S priznanim kinderbetreungsgeld vraj vznika narok aj na poistenie v at ktore tvra pocas doby poberania davok .... teraz mam ziadat podla na sej poistovne od at aby uhradili naklady
ako to je potom s malou? nemozem s nou chodit k lekarovi na sr ked poberam davky z at? pride mi aj za malu taka vyzva a porazi ma uz uplne? mate niekto skusenost?

balkica
27. júl 2017

@elisa24042017 A na Sk ste poistene na zaklade coho? Mate E 106 formular ? A v AT mate pozastavenu zivnost alebo mate vynimku alebo je aktivna zivnost a platite odvody? Karticky poistencov mate ake ? Ak nemate E formular, a ste poistena v AT, tak Vam AT preplati iba 75% nakladov..

balkica
27. júl 2017

@morfisia Mozete poslat na Finanzamt ziadost o Familienbeihilfe a na GKK ziadost o Kinderbetreuungsgeld..Akurat na schvalenie si par mesiacov pockate 🙂 Ak beriete aj na SK, tak ziadate differenzzahlung, len Vam dplatia rozdiel medzi SK a AT davkami..okolo 150€ pridavky a podla toho aku variantu si zvolite tak aj KBG od 200€ do 400€ mesacne..treba dolozit formulare E401 E411, rodny list, potvrdenie o Vasich trvalych pobytoch, manzelovu zmluvu, pripadne vyplatne pasky..

morfisia
28. júl 2017

@balkica velmi pekne ďakujem, ste zlatá, a môžem ešte niečo? Ten finazamt je jedno miesto kde sa to posiela? A tie Kinderbetreuungsgeld, to vypisujem v manželovom mene, keď on tam pracuje a ja som na rodičovskom tu ...mám síce zmluvu, ale ešte nenastupujem do práce??? Ďakujem❤

balkica
28. júl 2017

@morfisia podla miesta prace patri manzel pod konkretny finanzamt a tam to treba poslat..Kinderbetreuungseld ste Vy ako ziadatel lebo manzel by asi prekrocil dovolenu hranicu prijmu, a teraz beriet pridavky aj rodicak zo Slovenska Ano?

silvuska47
28. júl 2017

Vedel by mi niekto poradit??Mam TPP v At a v septembri mi konci vatianta 12plus2.Karenz mam u zamestnavatela do dvoch rokov veku dietata.Musim sa niekam nahlasit po dobraty kinderbetreunggeld?Alebo ako to vlastne funguje.vdaka

morfisia
28. júl 2017

@balkica áno prídavky a rodičák z Sk a poistenie máme v nejakej tirol niečo...teraz som im doposiela papiere a tam asi pošlem žiadosť o rodičovský však...no neviem kde ten finanzamt..a to dorovnanie to je nejaké tlačivo plus
..??

balkica
28. júl 2017

@morfisia na poistovni sa ziada Kinderbetreuungsgeld a tlacivo je na nete, Antrag auf kinderbetreuungsgeld, ziada sa differenzzahlung, tam si vyberate variantu ako dlho chcete poberat KBG.. a pridavky Familienbeihilfe sa.ziada s tlacivom Beih.38 a posiela sa na Finanzamt..Pohladajte na nete podla miesta kde muz pracuje, pod ktory finanzamt patri..Tam bude posielat aj Danove priznanie

wildcat
28. júl 2017

@elisa24042017 ja mam.rovnaku situaciu. Maly sa.tiez.narodil v aprily 2016. Ziadala som variantu 15+3, takze teraz v july mi uz skoncila ale aj.tak Kbg este.nemam.schvalene. Ale.podla Fbh.uz mam at cislo poistenia. Tak vobec neviem ci.som bola s malym poistena v AT alebo nie. Ja som v AT nerobila iba otec maleho

1975renca
28. júl 2017

@wildcat to nie je cislo poistenia ale identifikacne cislo,určite nebol maly poisteny ak si ho muz pripoistovat nedával o tom by musel niekto z vas nieco vedieť

wildcat
29. júl 2017

@1975renca aha nevedela som. Nie ani ja ani maly sme sa nepoistovali v AT.