icon

Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom

modrymatus
24. feb 2013

Ahojte,

manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?

Dakujem

adush123
19. jan 2016

@havana_frost viem ze z dobrovolneho nic no oni mali chybu v systeme a mi vyratali z minima a pritom hruba mzda je vyssia. ospravedlnili sa a prepositaju a poslu novy vymer

havana_frost
19. jan 2016

@adush123 Aspoň že tak. Treba sa vždy odvolať keď sa ti nevidí. Mne sa niekedy zdá že to robia naschvál, kto si niečo všimne 😒 Aj môjmu mužovi vyrátali nejako čudne, odvolal sa, rátalo ústredie v Ba. Vyrátali síce to isté, ale podľa úplne iných VZ a časov. Aspoň to už malo ale logiku.

monii28
5. feb 2016

Tiez sa pripojim a ziadam o radu.Na materskej som od marca 2014 do aprila 2017,ale chceme dalsie babo pred ukoncenim mojej rd.Kamaratka mi tvrdi,ze ked sa mi babo narodi po dvoch rokoch zivota prveho,tak narok na matersku nemam.Pracovny pomer mi trva,ale ja nechapem o com mi to vravela...

evittam
5. feb 2016

@monii28 Pokiaľ ti pracovný pomer trvá, tak máš normálne nárok na MD - výška závisí od toho čo ti zamestnávateľ potvrdí ako predpokladaný príjem - buď ti potvrdí mzdu, ktorú si mala pred nástupom na MD a budeš mať skoro rovnakú MD (teda vyššiu o 5%) alebo ti môže kľudne bez problémov potvrdiť aj vyššiu mzdu a budeš mať vyššiu MD. 😉 A kamarátka - prepáč - trepe sprostosti. 🙂

monii28
6. feb 2016

@evittam ja tu totisto citam o tom uz tri dni a vidim tu aj sklamanie ako si maminy mysleli,ze narok na MD maju a prisla im len polovicna suma a nevyznam sa uz v poisteji a nepoiste,ochramej lehote,270 dni atd...a stale ma ta kakoska presviedca ze sak uvidim,ale taku ako som mala mat isto nebudem ak sa mi druhe narodi napriklad,ked prva bude mat 2 roky a 10 mesiacov.

evittam
6. feb 2016

@monii28 Nezaléží či sa ti druhé narodí keď bude mať prvé 2 roky, alebo 2 roky a 2 mesiace,alebo.... Hlavná vec je, že tvoj PP musí trvať- ten u teba trvá. Druhá vec je, že z čoho sa ti bude rátať MD -to závisí od zamestnávateľa aký ti potvrdí predpokladaný príjem na potvrdenie pre SP....ako som ti už napísala zamestnávateľ ti môže potvrdiť aj vyššiu mzdu ako si mala pred nástupom na MD-záleží ako sa s ním dohodneš alebo aká je ta firma, či sa na tvojej pozícii zvyšovala mzda alebo nie-neviem kde pracuješ....Ale mal by ti potvrdiť minimálne takú mzdu ako si mala pred nástupom na prvú MD...
Čo sa týka toho čo čítaš - no tých 270 dní ty máš-nakoľko si ich mala aj pred nástupom na prvú MD a tvoj PP trvá-čiže toto riešiť nemusíš, taktiež sa ťa netýka žiadna ochranná lehota a podobne. Ak budeš mať "reťazový pôrod" tak platí čo som ti napísala vyššie. Teda ak nezmenia nejak zákon.

monii28
6. feb 2016

@evittam dakujem,no nasla som tu estenjednu diskusiu https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/retazovy-porod-vymeriavaci-zaklad-pre-vypocet-materskej-2/
A tam si pisu,ze ked som bola pred md pn,tak si mam vycerpat aspom jeden den dobolenky medi rd a md.

evittam
6. feb 2016

@monii28 No tak toto mi nie je známe - skúsime sa spýtať @zalka, či nevie poradiť? Nechcem ti nejak zle poradiť tak pre istotu. 😉
Ja si myslím, že je tam viac faktorov, ktoré to môžu ovplyvniť - záleží aj od toho či stihneš reťazovú MD alebo ti vyjde ísť aj do práce medzi RD a MD....Kamarátke to napríklad nevyšlo - išla ešte počas RD na MD ( na druhú MD nastúpila v máji a v auguste mal starší syn 3 roky) a z SP dostala pekne odpoveď na otázku, že z čoho sa jej bude počítať nová MD - v skratke ako som ti napísala-záleží od zamestnávateľa koľko jej napíše na potvrdenia kvôli MD-vôbec to nejak nekontrolujú-ak by ti napísal viac stačí, že si zamestnávateľ spraví dodatok k zmluve a hotovo....ale jasné ak by sa bál je vždy lepšie akože napríklad aj nastúpiť na pár dní,čerpať dovolenku...

jankalac
6. feb 2016

@monii28 som na materskej +rodičovskej od r.2009, mala som nárok pri prvom,druhom aj treťom dieťati, môj PP je na neurčito. Dovolenku ani pn som medzi tým necerpala 🙂

evittam
6. feb 2016

@jankalac No, presne ako píšem a ako som si aj myslela - ono ale každá žena má inú situáciu....ale ak
@monii28 stihne reťazový pôrod tak je všetko v poriadku a platí to čo som napísala, len už záleží teda od toho zamestnávateľa ako sa zachová - či jej "dopraje" vyššiu MD alebo nie.... 🙂

kadan
6. feb 2016

@monii28
ahoj
na SR nie je možné vyplácať 2 dávky súbežne.
Myslím, že to ti chcela kamarátka povedať.
Keď má tvoje dieťa 2 roky a narodí sa druhé dieťa tak s tým druhým si na materskej a rodičovská na prvé 2 ročné dieťa sa zruší
/čo sa týka príspevkov tak príspevok pri narodení aj príplatok k príspevku dostaneš a treba žiadať príspevok na starostlivosť na to staršie dieťa/

monii28
6. feb 2016

@evittam @jankalac a bola materska rovnaka ako prva?

evittam
6. feb 2016

@monii28 Áno nakoniec mala MD rovnakú ako prvú...písala som ti IP. No a možno má
@kadan pravdu - asi kamarátka "točila" o tomto..... 😉

monii28
6. feb 2016

@kadan ano toto mi je jasne,to sme sa pochopili ze rd a md sa nedaju vyplacat naraz...

kadan
6. feb 2016

@evittam
tak tak
mne môj zamestnávateľ napísal sumu takú ako na 1 MD takže materská bola rovnaká 😒
mohol mi do predpokladanej mzdy zarátať aj odmeny, ale bál sa 😖

evittam
6. feb 2016

@kadan Nemusel len odmeny, kludne ti mohol napísať aj vyššiu a spraviť si len dodatok o zvýšení mzdy k tvojim dokladom - nikto to nekontroluje ani SP - jedine fakt náhodne - a to málokedy-to mám priamo z SP......

jankalac
6. feb 2016

@monii28 bola vyssia. lebo menili percenta, a aj je viac tyzdnov ako bolo kedysi... spravilo to par e mesacne

kadan
6. feb 2016

@monii28
veľa žien o tom nevie a sa potom čudujú

kadan
6. feb 2016

@evittam
veď to 😒

evittam
6. feb 2016

@jankalac Tak to áno, ale VZ bol vždy ten istý - len sa pomenili zákony a %.... 😉 Ako aj teraz - tiež už by mala dostať viac o 5% ako predtým.

monii28
6. feb 2016

Ja vam dam isto vediet ako to dopadlo,musim sa vsak odhodlatca vusadit

monii28
6. feb 2016

...vysadit ant.

zalka
7. feb 2016

@monii28 ja súhlasím s @evittam
taký prípad čo opisuješ ty je možný len za predpokladu, že napr. RD končí v roku 2016 a MD začne v roku 2017 a po RD mamička hned ide na PN .. vtedy dostane MD z minima ...
vtedy je dôležité čerpať den dovolenky ..
resp. ak nasledujú tehu po sebe, tj. napr. rok 2015 si neodpracovala ani den, lebo si bola PN, MD, RD .. a rok 2016 by si znova šla na MD tak by bola nižšia MD z minima
ale to sa teba netýka.

monii28
7. feb 2016

@zalka no ale napriklad ja som bola pn od zaciatku roka 2014 a v tomto roku v aprili som rodila a aj presla na RD,tak to asi je moj pripad.Aj ked som stale zamestnana.

zalka
7. feb 2016

@monii28 ved v poriadku ak by si šla na MD v roku 2016 tak sa berie rok 2015 .. a ten si bola celý na RD, tj. pre teba platí, že ti MD vyrátajú z predpokladaného príjmu .. teda z toho čo ti napíše mzdárka do papierov pre SP.

A dalšia vec, ak je mzdárka neochotná .. a ty napr. máš v zmluve 500e ale vždy si mala odmeny 500e ... tj. prvá MD bola rátaná z platu 1000 e ... a príde k potvrdzovaniu príjmu, a mzdárka ti potvrdí príjem 500e tak jasne že klesneš s MD ... nakoľko mzdárka má možnosti ako vyrátať reálny predpokladaný príjem, tj. dať tam aj odmeny, alebo podiely , alebo prémie, tj. nenárokovateľnú zložkuý mzdy ak si ju mala vždy predtým ako si robila.
Detto ak si pred prvou MD mala plat 500e a počas MD, RD tvojej kolegini čo ste mali rovnaké platy na rovnakej pozícii dvihli plat na 600e tak mzdárka môže napísať predpokladaný príjem i 600e nakoľko je to stále predpokladaný príjem, a predpoklad je, že ak sa vrátiť do zamestnania tak plat musí ísť aj tebe zo zákona hore ...

anetkaadamko
7. feb 2016

@zalka ahoj, prosím Ťa mám stále TPP a som na RD s druhým synom........ak by sme náhodou mali 3 dieťa, mám stále nárok na materskú?...teda 3reťazové pôrody?.....Druhý syn má 1,5 roka...Ďakujem

zalka
7. feb 2016

@anetkaadamko samozrejme, že áno

monii28
7. feb 2016

@anetkaadamko tento pripad je o par odpovedi vyssie a ta kocka mala ajbtretiu matersku

pamag1805
11. feb 2016

možem sa aj ja opýtať? v apríly 2017 by som mala nastúpiť do prace....ked by som bola tehotna a ostala doma na PN, predpokladany temin porodu by bol v auguste, aku budem mať matersku?taku ako pri prvom dietati, aj ked by som bola medzitým na PN??dakujem vam za odpovede...

monii28
11. feb 2016

Tiez som takto uvazovala,dcera sa mi narodila v aprili a nie som si ista,ale uz by si mala mat inak ratanu matersku ako pri retazovom porode.Sa mi zda,ze takyto pripad tu niekto opisoval.Ked sem pride tie kocky ako zalka,tak tie to maju zmaknute.