Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom
Ahojte,
manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?
Dakujem
@wewuliatko174 No na žiadne - pokiaľ nie si v hmotnej núdzi. Ak sa znovu nezamestnáš alebo si nezačneš platiť DNP a nesplníš podmienky nároku na MD tak budeš mať nárok len na rodičovský príspevok a prídavky po narodení druhého dieťaťa a teda aj na príspevok pri narodení dieťaťa.
@evittam dakujem...
Prechadzam z rodicovskej na matersku. Zidost o materske som uz dala svojmu zamestnavatelovy, nakolko mam stale prac.zmluvu. Chcem sa leb opytat ci mam nejaku povinnost voci uradu prace-kde mi vyplacaju rodicovsky prispevok. Je potrebne im nahlasovat prechod, alebo im to oznami soc.poistovna?
@majusqa77. A v tej sociálnej poistovni mi zamestnávateľ obnovy poistenie a ja sa pôjdem prehlasit tiež návštev regis.list fyzickej osoby?
Ahojte chcem sa spytat ked porodim pred ukončením 3 rokov syna tak môže muž poberat matersku na neho do 3 rokov ked este na nej nebol? A ja
rodicovsky. na druhe dieta?
Ahojte. Nezabudnite, ze mate narok na poberanie prispevku na starostluvost o dieta. Sice je to len 6 tyzd. Teda vyrata sa na 3 mes. Ale aspon nieco. UPSVaR chce vela ludi okaslat. A nepovie na co maju narok. Ja mam coskoro 2 rocne dvojicky a 5 mesacne dieta. Mala som na ten prispevok narok. Ma nan narok kazdy komu sa narodia v priebehu 3 r viac deti. Neviem ci som zrozumitelne podala info. Ak nie pytajte sa 🙂
@polynka9 kedy ma žena na taky prispevok narok??v akej sume to je?Silno uvažujem nad druhym babom za nejaky rok ale kedže nemam naroék na matersku tažko..ja nechcem druhe babo na ukor toho že tato naš bude viac pracovat a menej bude doma s detmi,chcela som babo aspon do 30 kedže mam 27 ale začinam premyšlat že by som chela aj aj skorej.povodne som sa chcela za rok vratit niekde pracovat a potom ked budem mat narok na md potom mat druhe dieta
@wewuliatko174 musis mat narok na matersku
@polynka9 Dobre som tomu porozumela. Teda budem poberat materske zo soc.poistovne a UPSVaR mi bude zopar mes.vyplacat nejaku davku na prve dietatko? Niekde som to uz citala v diskusii, ale myslela som, ze sa to tyka len socialne slabsich rodin. A na nasich uradoch zial ziadna ochota vyhoviet, ci uz poradit ☹
@wewuliatko174 @nika_kika @alenky ano. Ak vam vznikne narok na matersku. Ak sa drobec narodi. S rodnym listom oboch deti na urad prace. Ziadat o priapevok na starostlivost o dieta. Je to tlacivo ako ked zoadate o prispevok a davate babo napr. do jasliciek. Aj kamosku odradili tety na urade. Ale neskor sa vratila a dalo sa. Ak budu neprijemne treba si pytat, nadriadenu, veducu atd... je to sice mala suma, ale aspon nieco. Pobera sa 3 mes. Cca 120 € za 3 mesiace.
Prispevok vam vznikne pokial nedavate dietatko do jasli. 41,1 €. Na mesiac. Je to strasne malo. Ale ak mam narok preco to nevyuzit. Bude aspon na plienky...
Dobry den chcela by som.sa.opyat.ked.prechadzam z rodicovskeho prispevku na matersku ci by.som to mala.niekde.nahlasit termin.mam.o mesiac tak.aby som si to stihla.vybavit .a budem dalej dostavat prispevok na prve dieta ?dakujem za radu
@beatabelanova Ziadost o materske vypisuje lekar-gynekolog, kt.urci termin nastupu na MD a predpokladany termin porodu-toto potvrdenie odovzdate svojmu zamestnavatelovy a ten to posle do soc.poistovne, kde potom pride rozhodnutie o schvaleni materskej. S tym rozhodnutim pojdete na UPSVaR zrusit rod.prispevok na prve dieta.
@polynka9 Ahoj dnes som sa bola informovat na UPSVaR aj na prispevok o starostlivosti na dieta-kocka mi toho nevedela povedat. Len som dostala tlacivo a vraj sa pobera len 6tyzdnov v celkovej sume 60€. A vraj malo kto o to poziadna. Jej vravim ved aj ja som sa to dozvedela len z internetu, informovanost 0 bodov
Pri príležitosti "zrušenia" rodičovského príspevku si môžete požiadať aspoň na krátku dobu o príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje minimálne vo výške 41,10 eur mesačne, bez preukazovania výdavkov na starostlivosť o dieťa, max. vo výške 280 eur mesačne (podľa preukázaných výdavkov na starostlivosť v zariadení).

Dobrý den chcem sa spýtat dcerka je septembrova,buduci rok pojde do školky,som na RD ale už nie som zamestnana nakolko som mala zmluvu na dobu určitu..na matersku som nastupila v auguste a v septembri mi skoncil pracovny pomer.Zaujima ma na ake prispevky by som mala narok a v akej vyške kebyže otehotniem potom ako dcerka nastupi do školky.Viem mže matersku už asi nedostanem nakolko zamestnana niesom.dakujem za odpovede