icon

Prečo nemám nárok na žiadnu dávku?

kikusa2111
7. feb 2012

Neviem kam mám túto tému zaradiť no asi nejskôr sem.Ste niektorá v situácii ako ja?Dostávam len 20 euro mesačne na mňa a dcérku.V novembri mi skončila materská a bola som sa spýtať na čo mám nárok no ale ževraj na nič,na hmotnú nudzu nemám lebo mám určené vysoké výživné od ex manžela,ktoré samozrejme neplatí ale to ich nezaujíma.Na sociálne dávky tiež nie lebo nemám 25 rokov.Tak kde teda žijeme ked ja s dcérkou musíme žiť s 20 eurami na mesiac ked len škôlka ma stojí 30 na mesiac...

mataharyy
9. feb 2012

@argyro Určitě to najdeš pod nějakým zákonem o rodině a jináč na toto téma byl i pořad, kde se rozčilovala ex manželka že si její manžel x let po rozvodu zažádal o výživné, pak tam byli rodiče jejichž dospělé dítě nic nedělalo (nepracovalo, flákalo se pilo) a když mu došli peníze, tak je dalo k soudu a jim přišlo od soudu že mu musí platit (a nebyla to zrovna malá částka...). Takže i když pomineme morální stránku, tak je to i zákonem dané a někdy až nemorální 😅 😉

daniku
9. feb 2012

No zeny....toto co ma byt?niekto ma problem tak ho zvozite pod ciernu zem?v malych mestach a dedinach je ozaj velky problem najst si pracu, ked na kazde volno miesto sa dostne len rodina majitelov. A vety typu z coho plati net,tak asi ho sama naplati,nie?ved byva s rodicmi....ci ju nemaju pustat k pc,ked nema peniaze?

argyro
9. feb 2012

@mataharyy práve si to pozerám, mali ste pravdu.. zaujímavé veci - podľa mňa začlenené do zákona práve preto, aby štát vyplácal čo najmenej sociál. dávok - čo mi dáva zmysel.. ale teda čo sa týka kikusky tak zrejme naozaj nemá nárok na nič.. a našťastie sa o ňu rodičia starajú

mataharyy
9. feb 2012

@kikusa2111 Jináč k tvé situaci, četla jsem vše jsem z toho krapet zamotaná 😅 To kdy a jak jsi si pořídila dítě je tvá věc, v tomto ani soudit nemohu s ohledem na to že nejsem o moc starší a děti mám dvě 😀 To že žiješ u rodičů, kteří tě (z toho co jsem pochopila) živí a i tvého přítele... No proč ne, pokud jim to nevadí a máte spolu nějakou domluvu, je to čistě vaše věc... S výživným už tu bylo rad hodně, tak to se taky zdržím 😉
Jen tolik k tvému příteli a krčmě... Nevím jak dlouho jí má (zda začíná, nebo už je to dlouhodobě ztrátové). Vím jen tolik když začínáš podnikat, tak vesměs u všech oborů platí, první rok spíš ztráta (zvlášť když je to věc do které třeba na začátku více investovat), druhý rok jsi ráda když jsi na nule a třetí rok s trochou štěstí už jsi v plusu... Pokud jste více jak tři roky ve ztrátě, tak buď děláte něco špatně, nebo to není v dané lokalitě perspektivní projekt (i když krčma na Slovensku musí být dle mého perspektivní všude 😅 ) a stálo by za zvážení zda v tom pokračovat... K tomu že u něj pracuješ zadarmo, no budiž, ale opravdu nikdy nevíš co bude zítra a ty v situaci ve které jsi potřebuješ praxi a je jedno v čem... Takže minimálně by jsi měla být schopna doložit to že jsi u něj pracovala (kvůli životopisu a dalším možnostem) i v případě že se nedej bůh rozejdete a on ti ústně praxi nepotvrdí, takže nějaká brigádnická smlouva, kde za tebe nebude muset nic odvádět by pro tebe rozhodně byla vhodnější řešení než dobré slovo... 😉 S prací je to na ho... prakticky na celém Slovensku, když jsme se sem před čtyřmi lety stěhovali, byla jsem plna optimismu, že než mi skončí rodičák, krize jakž takž pomine a nebude takový problém sehnat práci, no ejhle jsem se značně přepočítala a všechno se podělalo, šli jme s tím že manžel má jistou práci, když jsme se nastěhovali tak práce už nebyla, takže chodí na týždňovky, já jsem ještě na rodičáku, ale už teď vidím že zaměstnat se tak, aby jsem mohla ráno zavést děti do školky/školy a odpoledne je vyzvednout je tady nereálné... Máme hypotéku a vyhlídky na budoucnost mizerné, ano z jednoho platu poplatíme co třeba, ale bylo by to živoření a ne žití, navíc já neumím trčet doma, takže teď hledáme alternativu jak se vrátit zpět do Prahy 😵 A víš co, ať si co chce, kdo chce říká určitým způsobem ti závidím možnost bydlet u rodičů, u nás je a byla možnost přestavět a bydlet za náklady, jenže díky zatvrzelosti jedné osoby jsme skončili tady a s hypotékou na třicet let... Nikdy jsem po nikom nic nechtěla a nikdy nic nedostala zadarmo, ale mít tu možnost a vědět že tě někdo v dnešní nejisté době podrží je fajn... Co bych já za tu možnost dala, jenže k mé smůle by mě to stálo víc jak hotel... Můžeš rodičům líbat ruce i když takové soužití není nikdy příliš ideální, máš možnost do startu a nenarůstají ti dluhy 😉 Držím palce a neboj, jednou bude líp 😉

mataharyy
9. feb 2012

@argyro Jo je to ochrana pro stát, ale v určitých situacích je to k zbláznění když se mezi tím motáš 😅

little_miracle
9. feb 2012

@kikusa2111 noooooo...trochu si sa pomylila, zrejme si svoj obranny prispevok o rasistickych utokoch chcela napisat niekomu inemu, pretoze ja som na nic take nenarazala. Je mi ta velmi luto, pretoze mas prazdnu nielen penazenku, ale aj hlavu................ A radsej sa ani nespytam co si robila ten 1,5 roka po skonceni skoly 😒

gabulka15
9. feb 2012

caute , ak nemam narok na davku v nezamestnanosti kvoli tomu ze nemam odrobene 730 ale len 681 dni . tym padom nemam narok ani na materske . Chcem sa spytat ze na aky prispevok mam narok ? na matersku som mala nastupit 18.1 . vdaka za odpoved

martinkatinka
9. feb 2012

@gabulka15 rodičovský príspevok 190 eur, čo je teraz jednotný pre všetky ženy.. plus samozrejme prídavky na dieťa, keď sa narodí...

mataharyy
9. feb 2012

@gabulka15 na rodičovský příspěvek dnem porodu 😉

gabulka15
9. feb 2012

@martinkatinka
@mataharyy
dakujem 🙂

martinkatinka
9. feb 2012

@gabulka15 a tvoj manžel na danový bonus na dieťa a ešte na tie peniažky pri narodení dieťata... o si vybavíš tam, kde pojdeš vybavovať ten rodičák...

kikusa2111
autor
9. feb 2012

@little_miracle pracovala som v tt ale to som tu už písala,prázdnu hlavu určite nemám a napísala som že to je rasistické lebo jedna pani to tu predomnou písala.este aj pocas tehotenstva som pracovala v TT len ma nevzali naspäť po skončení materskej

kikusa2111
autor
9. feb 2012

@mataharyy krčmu má priatel 4 roky

martinkatinka
9. feb 2012

@kikusa2111 Bola si za svojho ex vydatá? Ak hej, tak možeš žiadat výživné aj na seba...

kristinaanna
9. feb 2012

@gabulka15 na meterské máš nárok ak máš za posledné dva roky odvedných na nemocenskom poistení 270 dní http://www.socpoist.sk/materske/1293s

mataharyy
9. feb 2012

@kikusa2111 a čtyři roky nevydělává? 😕

kikusa2111
autor
9. feb 2012

@mataharyy Písala som že ked je jar,leto ide to super,v zime je to horšie,ono je to aj podla toho či majú už sociálky a tak...Podla toho či máme akciu,proste ako každá krčma na velmi malej dedine

kikusa2111
autor
9. feb 2012

@martinkatinka áno bola,tuším som to tu aj písala,to už neviem.To mi vraveli aj na úrade, že o to môžem požiadať,v utorok 14teho idem tam kôli tomu,povedia mi aké papiere všetky na to treba,zároveň idem aj na podpis a ešte za tú absolvenskú prax u priatela.

gabulka15
9. feb 2012

@kristinaanna to som si myslela aj ja , ze staci len 270dni .. ale ked chcem matersku tak musim mat schvalene davky v nezamestnanosti na ktore nemam narok , pretoze tam treba 730dni odrobenych za posledne 4 roky ...

mataharyy
9. feb 2012

@kikusa2111 Jenže pokud víš že ti podnikání nese jen určitou dobu v roce a ostatní je slabé, musíš s tím počítat a daný podnik by si měl během sezony vydělat dost, aby se pokryla ztráta mimo sezónu... Pokud se toto nestane, tak se každou zimu dostanete do mínusu a pak je kontraproduktivní podnikat... 😉 No ale to je na jinou diskusi a hádám je vám to jasný... Každopádně ty by jsi měla mít alespoň nějaký papír (pokud část podnikání není psaná na tebe), že tam pracuješ, je to praxe a plus pro tebe... 😉

gabulka15
9. feb 2012

@martinkatinka ahoj , moj manzel je uz 5rokou mimo slovenska , cize tu neni v systeme tak na ten bonus nebudem mat narok

kikusa2111
autor
9. feb 2012

@mataharyy Nie nieje na mňa písaná,doteraz som tam bola na dohodu keby náhodou prišli s kontroli aby som tam nebola na čierno.Ja sama som nechela aby ma platil ale to nechcem rozoberať prečo a tak...Vieme ako to už chodí s podnikaním a hlavne on,nieje to až tak stratové len...no v dnešnej dobe je to tažké,ludia nemajú niekedy ani na chcela a nie to ešte chodiť po krčmách...Som sa dnes dozvedela že v jednej firme prijímajú ale neviem ako sa volá,ani kontakt ani nič,musím to pohladať,no mňa trafí ked to nenájdem niekde.

kristinaanna
9. feb 2012

@gabulka15 teraz je v posledných troch rokoch dva roky to je tých 730, a nemala by si byť v ochrannej lehote? http://www.socpoist.sk/slovnik-pojmov/11s?prm1=3

mataharyy
9. feb 2012

@kikusa2111 No jo, když z tebe to leze jak z chlupaté deky 😀 Tak pokud máš alespoň smlouvu, tak už je pak na vás jak se domluvíte s penězi, tam šlo hlavně o to aby ty jsi měla nějaký papír, kterým můžeš doložit praxi! 🙂 No a ten máš, tak super... 😉 Jo podnikání je těžké, jen pokud by mělo být více ztrátové, tak se neoplatí ho držet do nekonečna... Sice je fajn mít své, ale za každou cenu ne, zvlášť když by hrozilo že se budete muset chodit pást 😉

kikusa2111
autor
9. feb 2012

@mataharyy Ono ja mám ešte papier s predošlej absolventskej praxe ktorú som mala počas zamestnania v Trnave.Poznala som sa s majitelom tak som tam nemusela chodiť len mi potvrdil, že tam som.No ono ja niekedy nepochopím otázke alebo čítam rýchlo ked je Kika vedla mňa a tlačí ma že ona sa ide hrať na internete 🙂

gabulka15
9. feb 2012

@kristinaanna ja mam 20r , kedze hned po skole som isla do anglicka pracovat mam odpracovanych 681dni , chybaju mi 2 mes aby som mala narok na tu davku

kristinaanna
9. feb 2012

@gabulka15 ak sa pracuje v zahraničí tak je to iné, ale určite máš nárok na rodičovský príspevok, a detské prídavky po narodení dieťaťa

gabulka15
9. feb 2012

@kristinaanna no ja som prisla v novembri domov na slovensko , cize od novembra som zaregistrovana na urade prace aby som mala odvody platene ,,

kristinaanna
9. feb 2012

@gabulka15 , vtedy by sa stým dalo dačo robiť teraz sa už nedá, a nie je možné ani z Anglicka niečo vybaviť?

gabulka15
9. feb 2012

@kristinaanna vtedy by som sa musela jedine zamestnat , musim nieco poriesit napisat list do anglicka ci nahodou by som nemala na nieco narok ale nemyslim si ked tam neporodim ,,,