icon

Predĺžená neplatená rodičovská do 6 rokov

kasokri
30. jan 2018

Ahojte dievcata, potrebujem poradit. Chcem ist studovat a pocula som o moznosti predlzit si rod. dov. do 6 veku dietata. Ide mi o to , aby som sa nemusela chodit hlásiť na UP. Dochodok uz plati za mna stat / staram sa o dceru do 6 r./, ale teraz som naUP a chcem vediet , ak poziadam o predlzený neplatený rodicovský, tak bude za mna platit stat aj zdravotku? Bude moct moja dcera chodit cely den do skolky. Písala som aj na socialku, ale odpovedali mi , tak ako som to vedela aj ja.- veľmi mi nepomohli.
Dakujem za odpovede.

evittam
3. dec 2019

@luciazen Nie nie je to v poriadku. Ty si nic so zamestnávateľom neriešila?! Ak si na neplatenej predlzenej RD tak s nou zamestnavatel nemusí súhlasiť. A potom musis nastúpiť alebo ukončiť PP. Ak súhlasí tak neplatene voľno.
A na akom urade si sa bola prihlásit?! Co ma nejaký úrad s neplatenou predĺženou RD?

luciazen
3. dec 2019

@evittam riešila.robim u mojej mamy,je to živnostníčka.chodim iba sem tam brigádovať.riesila som to so sociálnou poisťovňou a oni mi nič také nevraveli.tak preto to teraz zisťujem že ako to vlastne má byť.a to neplatené voľno môže ako dlho trvať?môžem normálne teraz nastúpiť do práce hoci pôjdem od nového roka v apríli na materskú?

evittam
3. dec 2019

@luciazen Ale SP nema nič spoločné s predĺženou neplatenou RD. Neplatene voľno kolko len chces...Skus čítať co píšem.

evittam
3. dec 2019

@luciazen Mozes nástupit kam len chces

luciazen
3. dec 2019

@evittam ďakujem 🙂 hej viem,ale zisťovala som či mi vôbec vyjde nejaká materská alebo len rodicak,keďže nebudem mať nič odpracovane.a či vôbec bude mať zmysel nastupovať späť do prace

evittam
4. dec 2019

@luciazen Pokial PP trval aj pocas MD a RD ako píšeš tak mas narok na MD.

tjarka1
28. dec 2019

@evittam dobrý večer, ja by som sa chcela iba uistiť či všetkému rozumiem. Som zamestnaná na tpp, momentálne na rd do 14.3.2020. Avšak mi syna nevzali do škôlky, minimálne do septembra 2020 budem musieť s nim zostať doma, teda by som rada išla na neplatnú rd. Čiže skočím do prace a požiadam najskôr tam o neplatené voľno. Ak vyhoveju a nebudú chcieť výpoveď stačí mi zájsť na ZP a nahlásiť sa ako osoba starajuca sa o dieťa do 6r a na upsvar nahlásiť kto sa bude starať o dieťa po dovŕšení 3r, tu ma ešte zaujíma, či v septembri opäť treba zájsť na upsvar a nahlásiť že bude dieťa na pol dna v škôlke. A teda ak je to do 6r veku dieťaťa, môžem a nemusím zostať tak dlho doma, resp. môžem s nim zostať doma povedzme rok a pol (bude v škôlke na doobedie) a do prace by som nastúpila 1.9.2021? Tam by som potom vopred nahlásila do prace dátum nástupu a nahlásila to v zp? A zaujíma ma ešte varianta s výpoveďou. Treba sa mi hneď hlásiť na up ak by som bola s malým na neplatenej rd? Dakujem za Vašu odpoveď.

evittam
29. dec 2019

@tjarka1 Ako pises.
Ano kazdu zmenu treba hlásiť na UPSVaR.
Ak ti zamestnavatel poskytne neplatene voľno je to na nom dokedy. Ak by si musela ukoncit PP odporúčam dohodou ku dnu 16.3.2020, vycerpes 1den dovolenky a zvysok preplatia=max.podpora t.j.cca 1000Eur/mesiac pokiaľ si nemala za posledné dva roky iny zdaniteľný príjem z ktorého sa odvádzali odvody na PvN. Ale ries cim skôr-najlepsie do konca januára ze co a ako a na co pristúpi zamestnavatel. Ak ani na neplatene volno a ani na dohodu ako píšem tak do konca januára výpoveď zo strany zamestnanca (vypovedna doba bude od 1.2.-31.3.2020), 14.3.nastup a akoze čerpanie dovolenky do konca marca. Ty sa však dáš PN od 19.3.aspon do 31.3.2020 (môžeš aj dlhsie) a vycerpes vlastne 3dni dovolenky a zvysok preplatia nakoľko PNkou sa prerusi cerpanie dovolenky=tiez max.podpora.
Na podporu mas nárok do 2rokov od skončenia PP.

tjarka1
29. dec 2019

@evittam ďakujem veľmi pekne za odpoveď, áno presne po novom roku to chcem začať riešiť aj v práci aby som niečo nezmeskala. Ešte raz pekne dakujem

evittam
29. dec 2019

@tjarka1 Rado sa stalo.,😉

pocahontas1
4. jan 2020

Ahojte, vedeli by ste mi poradit?Ak som na predlzenej MD neplatenej(syn ma 4roky) da sa to zmenit na platenu predlzenu MD?Samozrejme po dolozeni potrebnych zdravotnych zaznamov..

maciatkolulu
4. jan 2020

@pocahontas1 to je mi ľúto, že máš vážne choré dieťatko, takze samozrejme, že keď má dieťa vážnu diagnózu, tak dostaneš predĺžený platený rodičak, materská sa ti nepodarí. Len komisia bude zaručene teraz prísnejšie , keďže sa zdvihol príspevok a stým zjavne aj chorobnosť deti.... A bude ju zaujímať dôvod oneskorene ho požiadaná, teda, ci dieťa vážne ochorelo až teraz... Veľa zdravia vám zelam

chaarliizee
14. jan 2020

Ahojte. Prosím o radu. Vlani nám predĺžili platenú rodičovskú dovolenku na jeden rok. Ako sa postupuje pri opätovnej žiadosti na predĺženie? Ďakujem

evakozakova
16. jan 2020

Ahojte, chcem sa opýtať, možno mi budete vedieť poradiť. Od roku 2007 som pracovala v zahraničí. V 14.5.2016 sa nám narodil syn, poberala som dávky v zahraničí.No od 1.1.2018 som sa na trvalo vrátila na Sk a riadne sa prihlásila na SP, keďže som mala ešte do 14.5.2019 nárok na platený rodičovský.Na SK som nebola od roku 2007 nikde zamestnaná, zo zahraničia som šla rovno na rodičák.Po dovŕšení 3 rokov syna som na ZP nahlásila, že chcem ostať s malým doma na neplatenej RD do 6 rokov. Čiže momentálne sedím doma na neplatenej, niesom zamestnaná a ani evidovaná na UP a čakám v máji ďalšie bábätko. Moja otázka je, či budem mať vôbec nárok na materskú? Nikde na nete som tento môj konkrétny prípad nenašla. Za odpovede ďakujem 😊

veronikaszabova
16. jan 2020

@evakozakova narok na MP nie, len RP vo vyske 270€

evittam
16. jan 2020
grediova
16. jan 2020

Ahojte chcela by som sa opýtať keď chcem vybaviť neplateny rodicak a malý bude v škôlke len štyri hodiny tak musím niečo aj platiť napr ako zdravotnú alebo niečo iné ďakujem 🤗

evittam
17. jan 2020

@grediova Nie. A nic nevybavujes. Len sa prihlásis na ZP ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov.

hyberncia
17. jan 2020

@evittam môžem sa ešte aj ja spýtať. Máme staršie dieťa čo má 4 a mladšie má 2,manžel ide s mladším na matersku,staršie chodí celý deň do škôlky. Ja nastupujem do práce,ale manžel musí k určitému dátumu nastúpiť na materskú a ja by som potrebovala ostať doma jeden mesiac. Viem,že môžem byť ako osoba star.sa do 6r.ale to dieťa môže byť len 4 hodiny v škôlke. Dá sa to spraviť aj tak,že dieťa bude normálne chodiť celý deň a ja si doplatím ten mesiac len zdravotnú? Musím v tomto prípade žiadať o neplatené voľno? Ďakujem

evittam
17. jan 2020

@hyberncia Ano ako pises. No a v zamestnaní jedine neplatene volno-vtedy platíš ZP, alebo PN, OCR, dovolenka.

evakozakova
17. jan 2020

@veronikaszabova Ďakujem za odpoveď , aj som si myslela, že asi nie, len som to nevedela nikde nájsť. 😊👍

vivien232
19. jan 2020

@evittam ahoj mám takú otázočku neviem kde sa pýtať tak skúšam tu🙂 som na neplatenéj predĺženej materskej (rodicaku) malého mám v škôlke na 4hod. Kamarátka je ZŤP má obchodík(sekac) prišla za mnou či by som jej nechcela robiť asistenta na 2-3hod. Ona mi vravela že v tomto prípade ona ako (zamestnavatel)môj budúci podľa volakeho paragrafu nebude za mňa platiť sociálku a zdravotnú tak sa idem spýtať či je to naozaj tak a nemusím ísť do zdravotnej sa odhlasovať? Ďakujem za odpoveď prajem pekný večer 😊

evittam
19. jan 2020

@vivien232 Nie nie je to tak. Ci budes len na dohodu platí aj SP aj ZP a aj ty. Nech si "pani podnikateľka" naštuduje zákony.

evittam
19. jan 2020

@vivien232 A vdaka a nápodobne.

grediova
19. jan 2020

@evittam dakujem🙂

vivien232
20. jan 2020

@evittam na úrade že jej tak povedali že by bolo najlepšie niekoho kto je nezamestnaný...že to nebudem mať ani ako brigádu že ona uvádza na úrade moje číslo účtu a že oni budú platiť rovno mne ... Takže musím ísť na zdravotku sa odhlásiť že idem do zamestnania a zdravotku sociálku si budem platiť ja? Ďakujem 🙂

evittam
20. jan 2020

@vivien232 Aha. Tak toto neviem ako to je pri ZTP.

vivien232
20. jan 2020

@evittam aj tak ďakujem pekne skúsim pozistovat na úradoch ja snáď sa niečo dozviem 🙂 pekný deň 😊

zabulka1
21. jan 2020

@evittam ahoj nevies prosim ta aky je formular na odhlasenie z neplatenej rd. A na UPSVAR musim tiez nieco vyplnat nejaky formular ze maly nastupil do skolky?

evittam
21. jan 2020

@zabulka1 Ziadny. Nakoľko si sa na UPSVaR ani neprihlasovala. Odhlásiť sa v ZP-teda zmeniť status-ides do práce, samoplatca, evidovaná nezamestnaná?
A áno oznámiť zmenu kde sa dieta nachádza po 3rokoch.