icon

Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka

gizmo22
14. sep 2012

Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂

evita68
11. jan 2016

@si31si štát je platiteľom ZP za poberateľa RP.. nie je o čom.. VEĎ SI POZRI TEN ZÁKON !

salome123
11. jan 2016

@evita68 ty si pozri zakon
http://hnporadna.hnonline.sk/clanky-168/dieta-d...

@si31si bolo by fajn, keby si mala nejaky prijem ak chces dat dieta na 8hod do skolky

evita68
11. jan 2016

@salome123 toto nie je zákon, čo si pridala... skús hľadať ďalej 🙂
tak ťa teda navigujem : par. 11 ods. 7 písm. c zákona o zdravotnom poistení..

9lf9
11. jan 2016

@si31si mozes podla zakona na 8 hod a pokal si na platenom rodicovskom prispevku kvoli nepriazniveho zdravotneho stavu dietata tak zdravotne plati za teba stat.
Na 4 hod moze byt dieta v skolke len pokial si na zdravotnej poistovni nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov s tym nie si poberatelka RP.

miculkovo
11. jan 2016

Matka môže aj popri poberani RP pre nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa do 6rokov pracovať na plný úväzok a dieťa môže byť na celý deň umiestnené v MŠ ak zodpovedá požiadavkám, ktoré dieťa potrebuje. Napr. pri rôznej diéte (celiakia, diabetes) diétne stravovanie.

asturia26
11. jan 2016

@miculkovo. No moja mala ma celiakiu,takze dufam,ze nebudu robit problem s tym,ked ju budem chciet umiestnit na cely den do skolky

si31si
11. jan 2016

@evita68
@miculkovo
ďakujem za info

salome123
11. jan 2016

@evita68 ja ta tiez navigujem: §11 ods.10 zákona 580/2004 o zdravotnom poistení

evita68
11. jan 2016

@salome123 no vidíš, že nechápeš 🙂 treba zákony čítať poriadne.. tento paragraf, ktorý si uviedla, sa týka par. 11 ods. 7 písm. j...
vidíš snáď v par. 11 ods. 7 písm. c nejakú podmienku osobnej starostlivosti??
Ešte raz, čítaj pozorne, pochopíš.. 😉

miculkovo
11. jan 2016

@asturia26 aj moja dcérka má celiakiu a je takto v škôlke s diétou 😉

nikusssik
11. jan 2016

a ja som z toho stále jeleň...keď má dieťa nepriaznivý zdravotný stav, napr. alergologička navrhla vylúčenie z kolektívu, ja pracujem, ale chcem si rodičovský predĺžiť...kedy dajú platený a kedy neplatený? aký je v tom rozdiel? za mna platí odvody zamestnávateľ, ale rodičák by mi pomohol zaplatiť dcére opatrovanie v užšom okruhu detí, čiže do škôlky by šla až o rok napr. ako to vlastne funguje?

salome123
12. jan 2016

@evita68 no vyzera to tak ze mas recht 😅

salome123
12. jan 2016

@nikusssik ak ho chces mat plateny, tak musis ist na upsvr a poziadat o predlzenie RD pre nepriaznivy stav dietata (daaju ti tlacivo, prilozis lekarske spravy a posudkova lekarka ti to bud schvali alebo neschvali)

evita68
12. jan 2016

@salome123 hehe, vyhrávam 1:0 a oceňujem tvoje uznanie 🙂 to sa tu často nestáva...

gabikka34
13. jan 2016

@salome123 ahoj,mam otazocku ak uz budem mat papiere z UPSVaR a aj potvrdene od lekarov, mam ich znovu zaniest na UPSVaR a poslu to posudkovej, ci ja to mam poslat, ci ako? A este jedna 🙂Treba to potom este niekde oznamit, ze pre nepriaznivy zdrav.stav chcem predlzit RD, napr.socialna poistovna,zdravotna a zamestnavatelovi? Som zamestnana na dobu neurcitu a cakaju, ze tento rok 24.6.nastupim. Mala sa narodila 23. A neurologicka nam to schvalila, mame kontrolu u nej 6.5.2016,staci mesiac na to, aby to schvalili, pocula som, ze nemaju na urade radi, ked sa to donesie aj 3m.dopredu. To uz bola tretia otazka🙂 dakujem vopred za odpovede a info🙂🙂

slniecko174
13. jan 2016

@gabikka34 Dobry den, kukam ze ste zo Ziliny aj ja som a mam skusenost, tiez som vybavovala predlzenu. Na UPSVaR Vam papiere nezoberu skor ako mesiac (plus minus cca 4-5 dni pred nim) pred dovrsenim 3-tich narodenin. Takze ak ma dcerka narodeniny 23.6. tak najskor by som isla vypisane a potvrdene papiere na UPSVaR zaniest 15.5. a nejneskor 22.6. Urcite so sebou zobrat aj kopiu toho tlaciva co vam doktorka vypise aby vam mohli potvrdit na UPSVaR, ze tie tlaciva prevzali. Treba mat prefotenu zdravotnu dokumentaciu aj odbornych lekarov posledny pol rok, cize od decembra. Do zamestnania musite mesiac pred dovrsenim 3 rokov napisat list ze ziadate UPSVaR o posudenie zdravotneho stavu vasho dietata a ze sa neviete vyjadrit ci nastupit, ze akonahle Vam UPSVaR da posudok ci schvalil alebo neschvalil date im hned vediet a pokial posudok nepride do toho dna 24.6. tak od toho dna si zacnete cerpat dovolenku na ktoru mate narok. UPSVaR nezaujima ze vy to musite vediet aby ste sa vedeli zariadit.

gabikka34
13. jan 2016

@slniecko174 dakujem🙂, joj aka som rada, aj mne doktorka hovorila, ze to staci, ze nemusim stresovat, no za opytanie sa aj inde nic nedam, tak 6.5.k lekarke a okolo toho 15 zaniest🙂, a do socialnej poistovne,ci zdravotnej teda netreba? tam som vlastne bola, ked som prechadzala z materskej na rodicovsku a pamatam si, ze tam.mi pani povedala, ze mam prist potom nahlasit, ked budem koncit RD.

salome123
14. jan 2016

@gabikka34 tak ako pise slniecko. ja len doplnim, ze mozu sa prikladat aj starsie papiere od odbornych lekarov, hlavne take kde su vysledky krvnych alebo inych testov, ktore potvrdzuju diagnozu. hlasit sa netreba nikde.

gabikka34
14. jan 2016

@salome123 dakujem🙂

sandey
15. jan 2016

Ahojte ako je možné že mi prišiel aj rd na dieťa s nepriaznivým zdravotným stavom, aj MD na druhé dieťa, veď súbežne sa to nedá, či? Alebo to ja musím odhlásit?

9lf9
15. jan 2016

@sandey samozrejme to musis ohlasit aby nevznikol preplatok, ak ti budu odnimat RP kvoli MD na mladsie dieta vznikne ti narok na Prispevok na starostlivost= tzv. 6 tyzdnovy nezabudni si ho vypytat.

sandey
16. jan 2016

@9lf9 to všetko treba na upsvr? A koľko je ten 6týždňový príspevok?

asturia26
16. jan 2016

@9lf9 tak tomuto nerozumiem,o akom 6 tyzdnovom prispevku hovorite?Ja som si podala ziadost na predlzenie rod.dovolenky kvoli nepriaznivemu zdravotnemu stavu dietata a v maji sa mi ma narodit druhe dieta.

9lf9
16. jan 2016

@sandey ano na upsvar treba nahlasit ze ti vznikol narok na matersku a priniest rozhodnutie so soc. poistovne.

9lf9
16. jan 2016

@asturia26 o Prispevku na starostlivost o dieta (su 2 typy: 1- preplacanie skolky/2- je tzv.6 tyzdnovy). Na 6 tyzdnovy ma narok matka ktorej sa odnime RP z dovodu vzniku materskeho na nnovonarodene dieta. je v sume 41,1e mesacne a vyplaca sa od datumu odnatia RP do veku 6 tyzdnov novonarodeneho dietata. (cize to niekomj vychadza 2 niekomu 3 emsiace poberanie, zalezi kedy sa narodi dieta)

pinkblond
18. jan 2016

Prosim vas mne sa konci Rd a planujem sa zamestnat na par hodin asi uz v priebehu tyzdna... 28.1 mam ist k lekarke koli predlzeniu Rd.Mozem byt uz zamestnana ked si to zacnem vybavovat?

9lf9
18. jan 2016

@pinkblond ano mozes mat TPP, nema to vplyv na narok

danadany
22. jan 2016

Žienky koľko má UPSVaR na to aby posúdil žiadosť o predĺžený rod. príspevok? Už je to 30 dní a stále nič nemám

9lf9
22. jan 2016

@danadany 30 dni ma posudkove na vydanie posudku o zdravotnom stave, posudok potom davaju na odd. vyplaty davok a ti maju 30 dni na vydanie rozhodnutia.

mimikas
22. jan 2016

@danadany skus si tam zavolat, mne ho schvalilo rychlo ale trvalo 3 tyzdne kym mi ho poslali 🙂