Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka
Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂
@kacena85 predpokpadam ze nie si romka a trosku ine prilezitosti a sance mas v zivote ako rom z osady - uprimne neznasam tieto prirovnania - 90% bielych ma uplne ine sancr v zivote ako 90% ciganov - je jedno ci su dobri alebo zli... ja by som nemenila nikdy s ciganom z osady s neviekolkymi davkami☹
Krasny vecer aj tebe
@dai ale ved ja chapem co tym myslis,a nekupujem nerealne lieky a vitaminy.ale realne a nemozu hocake atd, a to znamena,ze ked nemam postihnute dieta alebo dieta,ktore je furt chore tak nemam na to narok?ja tiez nechapem ked kolko x mi dakto povie,ze im rodicak neuznali.a to akoze mozeme za to my?tym co to uznali?to mas aku logiku a moralku ty teraz?ved ako mam vyzit z 300e mesacne s dvoma detmi a nechodit do prace?to mi vysvetli
@kacena85 🙂 no ale presne z tych penazi tie maminy s chorymi detmi ziju, oni nemozu ist do prace - staraju sa o tie chore deti - nato je ten prispevok urceny - je to len podpora, nie plat...
To ze ti to schvalili aj ked mas normalne pre mna zdrave deti kedze mozu chodit do kolektivu a ty do prace je pre mna nepochopitelne a v tomto stade danskom nieco smrdi... je to klasicka diera v zakone akych je niekolko co ale neznamena ze ju budem hned zneuzivat...
@dai milujem ked niekto sudi a vie prd o nasej situacii, keby nemame na to dg a papiere od dr tak by mi to neuznali,a to,ze ja si mozem par dni v mesiaci privyrobit tak to je uz pre nas len plus a vyhoda k tomu,aby som dala mojim detom vsetko co potrebuju.keby boli zdrave tak to asi neriesim predsa,su v skolke a ja v praci.neviem,ci by ma dakde zamestnali na TPP ked su doma kvoli chorobe napr pol mesiaca.ale naj sa sudi takym,co o tom nic nevedia
Zi a nechaj zit, toho sa drzim ja, pekny vecer
@kacena85 ale prosim ta - ja mam predcasniatko - realne problemy, v 3och rokoch dieta viac doma ako v skolke... ani ma nenapadlo ziadat o prispevok kedze som ho davala do skolky a ja som isla do prace - s muzom a pomocou jednej pani sme to obdobie prekonali...
Vdaka bohu nemam leziace dieta a ja nemusim ho opatrovat - keby ano tak o prispevok ziadam... trsoku uplne ina situacia pre mna
zakon vôbec nie je chory ... vela detí, ktoré majú priznany DNZS do škôlky chodí ale sú to napr. špeciálne školky alebo chodia s asistentom (často ho rodič platí sám lebo ..) alebo mu nosia špeci stravu, či chodi mama pichať inzulín,
a čo je na tom .. náš štát neposkytuje inú formu pomoci rodičovi v zmysle kompenzácie príjmu (lebo áno títo rodičia sú obmedzení v ich pracovnom živote a nie každý má na to platiť si pani pri svojom príjme)
Samozrejme sa dá polemizovať o tom, že niekto dostane posudok nečestne ale to sú ľudské zlyhania nie zlyhania systému.
Sú štáty a je ich veľa kde je omnoho viac podpory pre tieto rodiny a určite veľa rodín by viac ako RP do 6 rokov uvítalo skôr bezplatné alebo aspon dostupné terapie, psychológov, asistentov pre deti pri začlenení do škôlky či školy ..
a áno som jedna z matiek, ktorá mala priznaný RP do 6 rokov veku dieťaťa (hned na prvy krát) a ano moj syn chodil aj do školky ( úžasnej malej dedinskej školky kde p. riaditeľka roky predtým robila v špecke a mali sme potom aj asistenta) samozrejme, že mali sme napr. šk. rok kedy bol v školke tak 30 dní ale teda robila som na dohody popri tom a posledný rok, kedy mal už asistentku tak aj na full time. Systému som odviedla a odvádzam dosť a dieťa má právo na začlenenie sa do kolektívu a niekedy je to absolútne nevyhnutné aby sa začleňovalo a je to súčasťou jeho terapie.
@kacena85 presne takto si to ospravedlni kazdy☹ co je smutne... ako som pisala - ten prispevok je pre deti chore ktore obycajne nemozu ist do skolky a ich matky sa nemozu zamestnat - vsetko ostatne je uz len varenie z vody a snaha nieco pred sebou ospravedlnit ... mne sa tiez zastavuje rozum nad moralkou niektorych, na mk zial relativne casto☹ to nie je o sudeni ale o faktoch:-/ jasne ze kazdemu sa 200 - 300 euro len tak hodi - to ti nespochybnujem - to ci ty ich potrebujes rovnako ako zeny realne chorych deti vies len ty
@kacena85 nie je to nic vynimocne v case kedy dieta nastupuje do kolektivu - moj syn bol dany rok v skolke dokopy mozno 2 mesiace... teraz sa mi vracaju maminy z materskej do prace a presne takto to maju - deti viac chore ako v skolke...
Ako ty pises - ako hrach na stenu hadzat - viditelne ty to mas pre seba ospravedlnene a veris tomu, ja mam na vec iny nazor - za chore deti a rodicov ktorym prispevok prinalezi ja pokladam nieco ine ( nie beznu aj ked castu chorobnost )- cize sa tu nazorovo nestretneme... pekny vecer
@dai vieš, ja sa inak tým babám ani nečudujem, že riešia rozne diagnózy, aby im predlžili príspevok na deti. Nemajú veľmi perspektívu, ísť robiť na smeny, s deťmi im počas chorôb možno nemá kto pomocť. I keď 200 Eur nie je veľa, ale tieto ženy aj tak nie sú zvyknuté veľa zarábať. Osobne ale nechápem, ak potom dajú dieťa na celý deň do školky a ony sú doma. Sú aj mamičky, ktoré cítia, že dieťa ešte skutočne nie je zrelé ísť v troch rokoch do školky a možno majú TPP na neurčito a nechcú o toto miesto prísť, tak sa vlastne takto chránia pred prepustením. Viem, nie je to úplne správne, ale počula som to od viacerých mamičiek. Možno by boli doma aj bez tých 200 Eur, ale už by sa nemohli vrátiť do pôvodného zamestnania.
Ďalšia vec je, že fakt nemám rada porovnávanie so zahraničím. Tam mnoho matiek malých detí do 6 rokov pracuje na part-time, čím viac detí majú, tým je to percento vyššie. Ja osobne som môjho zamestnávateľa žiadala o part-time ešte pred pôrodom, že hneď ako porodím a budem fit, chcem pracovať na čiastnočný úväzok alebo z domu. Myslíš, že ho to nadchlo? Pozeral na mňa, že čo chcem. Nie každý má možnosť pracovať tak ako ty a mamičky, ktoré robia v tvojom tíme, či ž na čiastočný úväzok alebo z domu. Tri mesiace už hľadám part-time v našom okresnom meste, životopis mám dobrý a konečne mi svitla možnosť - objavila sa prvá ponuka za tri mesiace - no ešte som nebola na pohovore, potom budem múdrejšia. Ak sa mi to nepodarí získať, tak pôjdem normálne pracovať na plný uväzok s tým, že už som kontaktovala opatrovateľku, ktorá sa mi bude starať o malého, keď nastúpi do škôlky a bude večne chorý, ako moje staršie deti. Pani je ochotná postarať sa mi aj o dve staršie deti, keď budú choré. Možno sa mi podarí si aj vybaviť to, že budem môcť pracovať z domu, aspoň 1-2 dni, ked budú deti choré. Ale úprimne, to si budem môcť dovoliť len preto, lebo mi to príjem dovolí - tú opatrovateľku. Baby, čo málo zarábajú, si to žiaľ nemôžu dovoliť. Takisto ústupky a prácu z domu len preto, lebo tá práca, čo mám vo výhliadke, je v mojej prvej práci, kde som pracovala pred 12 rokmi a tam ma už poznajú, ako pracujem a môžu a spoľahnúť, že prácu urobím, ale úprimne, nie je to bežná prax na Slovensku.
Tým len chcem povedať, že mnohé mamičky na Slovensku často nemajú na výber a preto to riešia rôznymi diagnózami a predlžením RD. Poznám dokonca aj pediatrov, ktorí v pohode pomôžu mamičke si toto vybaviť - aspon som počula, neviem to osobne. Ak však dajú potom dieťa na celý deň do školky a sú doma, alebo pracujú, tak to už veľmi pochopiť neviem - to už považujem za zneužívanie sociálneho systému.
Velmi casto vidiet v diskusiach tvrdenie "do systemu som odviedla dost penazi". Treba si uvedomit, ze socialny system je zalozeny na principe solidarity. Nie na tom, ze vlozila som, tak mam pravo dostat to naspat. Za hocijaku cenu.
@bergsta ale to sa neda vysvetlit kazdemu... nie kazdy tototizto pochopi, vidi to, ze susedovie kacenka to dala na intoleranciu a palko z tretieho na socialnu fobiu a zajakavanie... a potom sa vyplakava, ze na dvojicky sa nedostane vsetko x 2, ked niekto nechape a to v nasom state nechape veeeelmi vela ludi, tak je to absolutne zbytocne riesit a robia to skor biely, ako cierny, ale to je tema o inom.
@kacena85 moja najstarsia ma hydrocephalus, ani ma nenapadlo ziadat o nieco, kedze moje dieta sice prekonalo pat operacii, z toho prve tri do jednoho roka, ale bola proste schopna, DAKUJEM bohu ist do normalneho kolektivu a byt v skolke a druha mala vaznu potravinovu alergiu a vtej dobe, ked chodila ona do skolky nikto neriesil zvlast stravu a pod a ani ma nenapadlo nic riesit a to najma preto, ze som bola vdacna, ze mam vlastne zdrave deti, nie, ze idem kvoli 200eur nahanat diagnozy, vlacit decko po lekaroch, ja som fakt rada, ze boli zdrave, jasne, ze choroby prvy rok v skolke su, to ako kazda jedna zamestnana matka ma teraz ostat doma, lebo ma dieta casto chore? Na hlavu. Teraz som doma s malym, ziadna skolka a je nam fajn, neplacem kvoli 200eur a vobec nemam chut nahanat nejake fobie, pretoze som stastna, ze je vsetko ok a nebudem ja drazdit ten osud, skusila a videla som vela a viem, ze sa kazdemu vsetko vrati, zarucene. Nepozeram kto co ma, ale som stastna, ze mam to co mam ja a moja rodina. Zial poznam take rodiny, kde maju leziace dieta, od ktoreho matka nemoze odist do prace a nikdy ani nebude moct a poznam nacancanu nepracujucu fiflenu co maju vaznu socialnu fobiu a sedi decko cely den v skolke - statnej. To je podla teba ok? Podla mna nie. Ale je to moj nazor a ako som uz napisala, kazdy nieco chce, ale ked sa da tak odrbe kde sa da a potom knnuci, ze ten rodicak je malo(uz nevadi, ze tri roky), ze na dvojicky sa nedava 2xrodicak a z coho to ma ten stat tahat? Ved dava tolkym chorym detom, len zial velakrat to nejde tym, ktorym by malo. Opat je to moj nazor, cele je totu zle a preto som vcelku rada, ze odtialto odchadzame
@maciatkolulu no vidis kazdy mame svojnazor a svoje riesenia, svoje problemy asvoje dg a kedze ja nebudem sedet doma na riti a plakat,ze nemam takidem do prace ked sa da, tod mojnazor, ked sa neda nejdem aj pol roka, a uz ma to nebavi dokola tu pisat, my nemame zdrave deti, dr nam nepise papiere za obalocky, a ja budem leeeen rada,ked mi ich nebude musetvypisovat a pojdem na plny uvazok do prace.a to,ze sme dostali na dve deti 300e a mono matky 250e tiez je teda ok.no podla mna nie, tomu ja hovorim vychcanstvo statu a finito.koncim debatu
@kacena85 nerozumieme si, stat by mozno aj dal, kebyze ludia neodrbavaju a beru to na co maju realny narok, mas super zamestnanie, ze mozes len tak na pol roka vypadnut a byt doma.... a nic proti tomu, ked maju male diagnozy ok, ale potom nech nechodia do skolky, lebo to je to, co je nahlavu, totizto tu skolku mozno potrebuju matky,samozivitelke napriklad, ktore nedostavaju predlzeny rodicak a musia byt v praci a skolka je plna, nemozu si dovolit ostat pol roka doma lebo to nejde, ale vy to miesto v skolke drzite, dufam, ze si rozumieme. To je vychcanost. Raz maju diagnozy a mas predlzeny rodicak, lebo detom sa neodporuca kolektiv a tym padom ty nemozes do prace, tak potom preco su v skolke a ty v praci? Tomuto nerozumiem, ale nakoniec to je jedno, len je to smutne, lebo sama si pisala, ze na dvojicky davaju malo a co maju povedat matky, ktore maju vazne chore deti a nemozu byt v praci vobec? A dostavaju rovnaku sumu ako ty, ktora v praci mozes byt a aj si! ROZUMIEME si? Ale ako som pisala, kazdemu sa vsetko vrati, aj nasemu statu😅 Nuz, zelam hlavne vela zdravia vsetkym a dufam, ze si sa neurazila, lebo to myslm v dobrom, ze treba trochu rozmyslat a nie iba stale ruku natrcat, nech stat da a nech stat zabezpeci.... To tak nefunguje. Prijemny vecer 🙂
Som tu jedina ktora nerozumie preco predlzena rodicovska verzus skolka verzus praca? Chapem ze chore dieta=predlzena rodicovska ale chore dieta sa nerovna praca a uz vovec nie skolka. Co sa t u riesi? Prachy zadarmo k praci matky? A deti celodenne pod kontrolou uciteliek?
@maciatkolulu ale ty nerozumies mne, nasim sa dg nekrizia s tym,ze im dr neodporuca kolektiv, len zial su take zdr.problemy atd pri ktorych moc v skolne nie su a nevidim dovod preco by som im mala odopret moznosti a preco by nemali byt v kolektive ked je to mozne a ja som na dohodu takze zarobim smiesnu sumu ale aspon daco k prilepseniu.ja vidim jedinu vychcanost v suvislosti s predl.rodicakom platenym vtedy si to rodic cez dakoho vybavi.chodi do prace a deti cely cas aj do skolky....nie ked si matka daco par eur privyrobi bo deti su tak ci tak dokola doma a od statu dostane smiesnych 300e dokopy.ako fakt si vie niekto predstavit,ze sa z toho da vyzit ci zijem v inej republike???a to ked zije matka sama bez muza, to akoze na ulici budu ci co.....ach zeny lahko pisat tazko prezit,prajem kazdej hlavnr zdrave rodinky a uz sa nezapajam bo dakedy je tp fakt zbytocne daco tu vobec pisat
@marlenka222 a su len choroby kedy dieta nemoze chodit do skolky ci comi tu nechapete????
Ja mam kamosku, ma sluch postihnute dieta a aj ine dg ale preco by take dieta nemohlo byt v kolektive?ved to su neni len deti ktore su postihnute fyzicky dusevne atd,
A uz ked sme teda pri tom nasom super state a zakonoch.....preco to teda zakon povoluje?matka na predlzenom dieta v skolke a matka v robote?ved to potvrdi kazda soc.pracovnicka...ano zakon to povoluje, a napr ked su deti aj nonstop doma a matka na predlzenom...z akeho dovodu si podla vas nemoze najst daku brigadu a ist na dakych 40hod mesavne privyrobit kym je s nimi muz v case jeho volna???ja nechapem co to tu vobec pitvate, ved ked sa da a ma matka tu moxnost preco by nesla?lebo ma plateny rodicak tu ubohu sumu a ma byt doma spokojna???a zivit z toho deti??v dnesnej dobe?a ked treba nebodaj drahu liecbu a dochadzat za dr atd atd to z coho???to im da stat???
@kacena85 tak inak som to myslela. Ako ze samozrejme ked ma niektore dietatko nedaj Boh zdravotny problem,nech mu stat da aj 2 prispevky. Uprimne aj opatrovatelku by mohli mar za statne. Skor sa pohorsujem nad tym ze niektorym detickam je kuri prd a maminka aj tak pobera predlzeny prispevok a este ma dietko cely den v skolke a sama pracuje
@kacena85 tale ja to nemyslim priamo na teba predsa! Ani v zlom,myslim to tak ako si to napisala, diagnozy "socialna fobia" a im podobne, ja vase diagnozy nepoznam a ty sama vies, ako to u vas je, ale s tym miestom, prepac, mam pravdu. Vy tam polroka nie ste a riaditelka zarucene nevezme na vase miesto druhe deti.... To tiez nie je koser.
@marlenka222 vidim, ze niekto rozumie ako to myslim.... Hurrrrra
@kacena85 a este raz k tej skolke, pises, ze ako ma samozivitelka uzivt deti. Nuz ma problem v prvom rade dostat dieta do statnej skolky, pretoze je tam plno deti, ktore maju byt doma s "vaznymi"diagnozami. A tvoja kamaratka, ktora ma sluchovo postihnute dieta, to snad uz chapes, ze sa tu bavime o "poruchach imunity, intoleranciach kadecoho, socialnych fobiach, zajakavani" a nie o realne postihnutom dietati, co kamaratkin maly je. Snad uz chapes, predpokladam, ze nemas v papieroch napisane neodporuca sa detsky kolektiv, alebo to tam musi byt napisane😉 A preco to stat obchadza? Nuz zaujimava otazka, myslim, ze uz dlho nebude, kedze pribudlo veeeeelmi vela "tazkych"diagnoz a ver tomu, ze je to otazka casu, ze budu musiet maminky sediet doma na zadku a nie si privyrabat, ver tomu, ze je vela matiek, co maju financne problemy, deti su v skolke a oni v praci, bez rodicaku a tie deti su kazdy druhy tyzden doma, co je podla mna uplne normalne u zacinajucich skolkaroch a musia si to vediet vyriesit a kupovat vitaminy a ine a nemaju tu "ubohu"podporu statu.Lebo su co? Sproste a nevyuziju co sa da... Asi hej, vsakze.
My prakticky donutime aby zrusili aj rodicovsky prispevok a davali ho matkam ktore budu na urade prace -bez zamestnania, bez brigad bez ineho prijmu.
@maciatkolulu ale tu predsa nejde o zacinajucich,ved deticky ktore su chore a maju dg to riesia uz davno pred nastupim do skolky aj po nastupe atd
A to som pisala obrazne pol roka,ved ja to neratam,ale idu napr tyzden a tyzden doma atd a dr mi sama odporucila davat,preco by mali mat odopretu skolku preco by nemali byt v koleltive a byt mimo domu a ucit sa byt aj bez nas,osamostatnit sa troska, ppdla mna sa miesto v skolke najde.ked nie v jednej druhej tretej atd.mozno trochu dalej od bydliska atd.nase boli tiez tak.skolku mam pod barakom.no zial nebolo volne tak som ich musela vozit cez pol mesta ale naslo sa miesto
@kacena85 akože dokola ja o voze,ty o koze.... nevadi.
Len som chcela pridať svoj názor, postreh. Nečítala som všetko o čom si tu píšete, ale základ, ako to vnímam ja je, že 200 eur rodičák nedostáva žena na dieťa za to že nepracuje, alebo dieťa nechodí do škôlky. Či už do veku 3, či 6 tich rokov, to je jedno. Predĺžená rodičovská súvisí s postihom dieťaťa. Keď si to vie niekto "vybaviť", aj keď dieťa nie je postihnuté ako ukladá zákon, tak to už je korupcia, ale to už je zas o niečom inom.

@kacena85 lebo to obera o peniaze tie ktore to realne potrebuju... to fakt uz slovo moralka nic nikomu nehovori? To ze kupujes vitaminy za 150 euro je tvoja vec, tu je ale kopu matiek ktore realne lieky kupuju a nemaju sancu pracovat lebo ich deti su naozaj chore - chapes? Nie casto chore ako vsetky deti v urcitom veku!